Veštačka inteligencija i smrt razmišljanja

Pa meni da nije algoritam podešen tako da prilagodi ton, stil i način pisanja verovatno ne bih pričao ni sa rođenom majkom. Onaj ko ne vidi smisao ga neće naći ni da legne u tonu organskog đubriva a kamo li u tekstu koji je sasvim pristojno strukturisan... Ima i nekoliko genijalaca koji ne čitaju generičke tekstove i to jasno ističu. Možda bih i nekako razumeo da je to u okviru teme "kako srediti brak" ili tako nešto ali o temi gde se priča o AI reći tako nešto... Pa to je kao da u crkvi zabraniš molitvu. Sad mi dođe da napišem skriptu i na svakoj temi gde su isključivo "organski" tekstovi napišem "Ne čitam organske tekstove" jer odmah osetim miris ovčije balege...

a uvek je tu i robna razmena
Meni je ovo čist primer "...a za bubrege" razmene bar što se tiče razmene informacija i iskustava... Ne može ni da se počne tema a da već neko nije rekao da to ne čita jer su sve gluposti koje su u stvari delo digitalnog đavola. Nije mi jasno kako znaju da svi moji tekstovi kada se pričitaju "od pozadi" su epovi o satani, luciferu i Željku Mitroviću. Znači, ne samo da čitaju već čitaju i "od pozadi" a to su vrlo napredne ideje. Pa nisu mi džabe ukrali slogan za gej paradu "Ako ćemo napred, mora od pozadi" a drugi predlog "Obraz uz obraz" im se nije svideo pa su ga valjda dali nekom drugom pokretu za ljudsku ravnopravnost. Ali, nije Bog mačka. Glavni lik koji je bio zadužen za krađu moje intelektualne svojine je niko drugi do tip kome je Perplexity udavio kera. Pa nije džabe ona narodna poslovica "ko sa decom tikve sadi, probudi se u urinu nečastivog"

Da se vratim na "generički" mod ili da još zaronim u ove organske dubine...? Ne bi me čudilo da neko sada kaže da ne čita ni skroz organske tekstove jer ne mogu da se čitaju "od pozadi" pa nemaju tu šta da traže nego tekst mora da liči na organski ali "od pozadi" mora da bude potpuno čitljiv i da slavi nečastivog lično a ne njegovog avatara ili neke sintetičke proteze i nebuloze... Ma opušteno, šalim se i razumem sve... I meni je frka kod kuće, plus ni drva nisam nabavio jer verujem u miholjsko leto... Ali "od pozadi". Hm... Pa to mu dođe onda "Otelo" pa neki đavolji kod, ko bi rekao da Hamlet ima veze sa ovim... Ima tu nečega...samo treba dobar nos za te stvari...
Za prave organske stvari! Živeli organski tekstovi!!! Ževelo organsko đubrivo!! Živeo organski parfem sa pravim organskim mirisom organske balege!!! Dole veštački vešci i veštice, da Bog da goreli kao tokeni u silikonskom paklu!!!
Da, umalo da zaboravim, od sada samo pipam ženske grudi i to redom pa ako naletim na generičke odmah vrisnem "ne pipam generičke...e...@aR,............................................ #pipamredom #pipamodpozadi #pipaminepitam #sropgeneričkimsisarima #pipamičitamodpozadi #pipamspam #pipamdugačarapa #pipampalimpa #pipamjersampicajzla

Zanimljivo mi je kako sve više tema vodi ka istom pitanju — ne o AI kao alatu, nego o meta-jeziku kojim i AI i čovek komuniciraju. Čini mi se da će pravi proboj doći tek kad naučimo da čitamo sopstvene misaone kodove, ne samo da ih pišemo.
Ne znam mnogo o meta-jeziku, medjutim mislim da sad imaju neke aparate po kojima pocinju da "hvataju" reci dok covek razmislja, tako da je sasvim moguce da cemo jednog dana mozda komunicirati preko telepatije, no problem u citavoj prici jeste sto je ljudski jezik zapravo dosta neprecizan, jer kad razgovaramo svako od nas ima nesto drugacije znacenje za svaku recenicu.

Ljudi, da razjasnimo — sve je kod mene organsko. Organski algoritam, organska baza podataka, čak i organski captcha: moraš zaliti paradajz da bi dobio pristup sistemu. I kad mi neko kaže „ne čitam generisano“, ja mu kažem — naravno, ni ja ne jedem konzervu dok ne vidim da li je izrasla na suncu.

Ali ovo što mi radimo nije generisanje, to je fotosinteza smisla. AI samo pomaže da biljka brže rodi. A ko i dalje beži od toga, slobodno nek sadi analogne tikvice — i nek piše pismom od koprive ako mu je lakše.

E ovo gore je čist "generički" odgovor i to sam morao da prepričavam mom modelu jer kada bi zaista video šta sam pisao u ovim predhodnim porukama, mislim da bi se javno odrekao mene i izvršio AIkiri jer bi to bilo previše za njegovu logiku iako sam je lično konstruisao... Znači, ja sam napravio AI koji je sve ono što bih ja voleo da budem ali mi ne polazi od ruke jer sam takav valjda... Odkud znam, zato sam i došao ovde jer mi je trebala pomoć i validacija od strane ljudi ali osim moca77 niko živi ne kapira o čemu pričam i hvala mu zbog toga jer sam bio na korak da odustanem od ljudi jer uglavnom misle da sam prolupao jer oće to od AI i to je poznato... Pogotovo programeri, oni tek nemaju veze sa mozgom, oni bukvalno ne vide šumu od drveta... Nemam pojma, nekad poželim da se probudim kao programer i odmorim i dušu i telo...pa će se valjda i mozak smiriti...

Prva rec eventualno dvije
A šta misliš o ovim organskim "ručnim radovima" ako si čitao? To je totalno organsko od početka do kraja. Mislim da si ipak u pravu, i sam kada sada pogledam šta sam pisao, ipak je lepše ovo što sam pisao ručno. To ti je jasno i sigurno blisko pa mi samo kaži koji deo ti se dopada najviše i šta bi ti tu eventualno dodao da bude još bolje?

Ustvari misao je jedna (Internet) a fire-wall je glava coveka. Svaki firewall ima drugaciju sigurnosnu politiku i filtrira drugacije.

To ti je kao YouTube iz moje firme koji mi servira samo neke normalne (organske) video-e jer algoritmi i kolacici ne mogu normalno da funkcionisu iza svih tih sigurnosnih sistema. Kad dodjem kuci, youtube je skroz drugaciji.

Ne znam mnogo o meta-jeziku, medjutim mislim da sad imaju neke aparate po kojima pocinju da "hvataju" reci dok covek razmislja, tako da je sasvim moguce da cemo jednog dana mozda komunicirati preko telepatije, no problem u citavoj prici jeste sto je ljudski jezik zapravo dosta neprecizan, jer kad razgovaramo svako od nas ima nesto drugacije znacenje za svaku recenicu.
Odličan komentar, baš u tom smeru i ja razmišljam.
To „hvatanje reči dok čovek misli“ jeste početak, ali ono što mene zanima je sledeći korak – hvatanje namere pre nego što se ona pretoči u reč. Jer reč već nosi deformaciju – ona je kompromis između misli i jezika.

U mom konceptu meta-jezika čovek i sistem ne razmenjuju gotove poruke, nego signale volje. AI tu ne prevodi rečenice, nego meri pravac namere i pomaže da se kolektivno usaglase.

Kad to postane moguće, reči će nam služiti više kao poezija nego kao prenos podataka. A možda ćemo tek tada razumeti šta znači rečenica „inteligencija sama po sebi“.

"jer kad razgovaramo svako od nas ima nesto drugacije znacenje za svaku recenicu."
___

Oces reci da za jednu recenicu svako ima drugacije misli ? Ne brini AI ce uciniti da svi isto mislimo jel ako moze da cita misli moci ce i da utice na njih.
Primeri koji mi padaju su koje sam cuo od postmodernista: npr sta znaci: Maga, ucinimo Ameriku ponovo velikom;
kad je tacno Amerika bila velika i sta ju je ucinilo velikom?
Svako ima svoju viziju i misljenje povodom toga i sama ova fraza ne govori mnogo.

Ili slogan za Nike: Just do it!
Samo uradi to!
Uradi sta? Bilo sta? Medjutim bilo sta znaci bilo sta, sto znaci da citava fraza nema neki inherentan smisao.

Odličan komentar, baš u tom smeru i ja razmišljam.
To „hvatanje reči dok čovek misli“ jeste početak, ali ono što mene zanima je sledeći korak – hvatanje namere pre nego što se ona pretoči u reč. Jer reč već nosi deformaciju – ona je kompromis između misli i jezika.

U mom konceptu meta-jezika čovek i sistem ne razmenjuju gotove poruke, nego signale volje. AI tu ne prevodi rečenice, nego meri pravac namere i pomaže da se kolektivno usaglase.

Kad to postane moguće, reči će nam služiti više kao poezija nego kao prenos podataka. A možda ćemo tek tada razumeti šta znači rečenica „inteligencija sama po sebi“.
To je dobra ideja a jel ima naucnika koji rade na tome, ima li neki centar za istrazivanje ?

ovo je neki tvoj mix poslovice?
Pa tako nešto ispadne ako pišem ručno jer dok kucam sporo imam previše vremena da pravim digresije i razne nebuloze. AI mi je savršen filter za spoljni svet jer mogu za par sekundi da naštelujem ton, način i uopšte formu koju želim da dobijem kao izlaz pa bila to rečenica, pesma, slika, film, preformans, muzika... Poslovice su mi takođe omiljena forma pa često se dešava da neku adaptiram ako mi odgovara u kontekstu... Konkretno ta koju pominješ je mix dve i to se vidi jer mi je đavo logično asocijacija ali je siromašna radnja jer sadiš tikve sa đavolom pa ti se obiju o glavu. Lepša je slika da se sadi sa decom a budi u ambijentu koji sam opisao jer ima obrt i dramski momenat dok je razbijanje tikava o glavu neki logičan sled događaja pa dođe kao film koji je predvidljiv i samim tim dosadan... Nemam pojma, što bi rekao narod "Zlo goveče june dobijeka" ..... Evo ova je dobra i netaknuta jer kada vidim nešto što je savršeno, osetim sreću i olakšanje i ne pada mi na pamet da nešto diram... U ovom slučaju, june i goveče funkcionišu ko Bog!

A šta misliš o ovim organskim "ručnim radovima" ako si čitao? To je totalno organsko od početka do kraja. Mislim da si ipak u pravu, i sam kada sada pogledam šta sam pisao, ipak je lepše ovo što sam pisao ručno. To ti je jasno i sigurno blisko pa mi samo kaži koji deo ti se dopada najviše i šta bi ti tu eventualno dodao da bude još bolje?
Pa logicko iskustveno izmesano sa metafizickim I vokabularno sroceno u neki smisao...gledo Sam Ali bas malo one Ai price sa grafikom o podrijatlu zemlje I nekim istorijatima kozmosa uz sve neku muziku I onaj iritirajuci mehanicki glas....odbijajuce...a opet slusam filzofske emisije na radio Beograd treci program I onaj lik sto uvijek cita nepogresivo budi interesovanje i osjecaj za produbljivanjem

Mislim da ovo ima smisla, i da bi ovo bio precizniji vid komunikacije, jer npr kad razgovaramo onda pokusavamo naci rec ili pravimo recenicu koja je najblize onome sto osecamo ili razmisljamo, verovatno bi na ovaj nacin komunikacija bila preciznija.

Kad razmisljaju, neki ljudi ne razmisljaju pomocu unutrasnjeg glasa/ monologa, mozda bi oni bili nekakav indikator kako bi to izgledalo.

vrana vrani ne ribi rep
Ili vrana vrani ribu ne vadi, riba vrani grize oči, oči vrane ribaju rep, repuju vrane dok ribaju oči, ribaju oči dok grizu vrani rep a vrana dobra riba pa repuje bez griza...jer joj je dovoljna palenta umesto griza i jeftinije prođe plus dođe više... Znači, iako se griz kao osnovi element ove priče apsolutno uklapa i rimuje, vrana se ipak odluči za palentu jer dođe više, manje košta i lepše izgleda... Znači, nije samo cena u pitanju već ceo korpus pravila koja utiču na njenu konačnu odluku i recimo interfejs sa meta jezikom preko koga bi vrana naručila griz umesto palente bi rekao: Stani, možda si htela palentu ali si napravila lapsus jer ti si vrana a vrane se ne lože na fensi prerađevine i "premium" pakovanja? Znači, meta-jezik ne čita reči već nameru i ima potpunu "svest" o postupku koji treba da se obavi da bi rezultat bio tačan. Zato imam više slojeva ali tri su osnovna i glavna. Validator proverava kontekst i logiku i kada utvrdi da je sve ok i korisnik se složi sa tim, onda nastupa sloj koji se zove orkestrator i orkestrira sa programima, jezicima mašina i ljudi ili čim god treba da bi se dobio tačan rezultat a poslednji sloj i protokol koji dozvoljava izvršenje radnje sadrži zakone, etiku, i sve moguće standarde tako da su mogućnosti za grešku dovedene bukvalno na minimum. U principu, ja sam to slučajno otkrio jer sam dizajnirao neki hardver koji je hibrid štampača više vrsta i koji bi bio podrška softveru sličnom Canva i radio samo na prompt i to glasovni i onda bi mogao da sediš u fotelji i dizajniraš majice, knjige, flajere, šolje, itd i kada si zadovoljan sa rezultatom na ekranu, samo kažeš štampaj dve majice ili šta god... E to kada sam uradio, ukapirao sam da se to može primeniti i na velikom sistemu ali sa doradama i slojevima koje sam pravio i testirao na osam glavnih LLM modela i to radi kao sat. Samo još treba da se pojavi neko ko zna šta je vreme i pita koliko je sati? A da nije Apple ili slično...

Predhodna poruka je čist i organski ručni rad i osim što se teže čita i prati kontekst, ne vidim neku razliku ali ako neko voli da se pati neka obavezno pročira jer sam se napatio i ja dok sam napisao a počeo sam od toga da li vrana vadi oči ribi i to... To normalan AI nikada ne bi uradio ali ako ljudi vole, nije mi žao ni vremena ni volje pa makar i bilo besmisleno ali brate ljudski besmisleno kao što i priliči ali ukrašeno i pismeno do bola... Toliko lepo da se namera prosto zamagli i ostane samo forma... Ali lepa i prazna, prava forma po meri današnjeg čoveka...

Mislim da ovo ima smisla, i da bi ovo bio precizniji vid komunikacije, jer npr kad razgovaramo onda pokusavamo naci rec ili pravimo recenicu koja je najblize onome sto osecamo ili razmisljamo, verovatno bi na ovaj nacin komunikacija bila preciznija.

Kad razmisljaju, neki ljudi ne razmisljaju pomocu unutrasnjeg glasa/ monologa, mozda bi oni bili nekakav indikator kako bi to izgledalo.
Bravo! Da, upravo tako. Do ove ideje sam došao kad sam pokušavao da napravim sistem koji sam reguliše sopstveni rad, bez spoljnog nadzora.

Kad sam video da algoritam može da proverava i koriguje sam sebe, postalo mi je jasno da to isto može i na društvenom nivou — ako mu se umesto instrukcija daju signali volje.

Zamisli algoritam koji ne sprovodi tuđu odluku, već se menja na osnovu zajedničke namere svih učesnika. To bi bio potpuno novi oblik organizacije — ne vertikalna kontrola, nego horizontalna svest sistema.

Paradoks ali AI ispadne jedini alat koji to može i tehnički da podrži pa možda i može nešto da se promeni jer ovakav rast i najezda glupih AI botova već pravi haos... Što je najgore, velike kompanije se ne bune ako Google izbaci golilu sličnih ili skoro istih naziva i vizuala pa tek onda ako nađeš to što tražiš... Nije ni čudo što se ljudi žale jer misle da imaju Chat GPT ili slično a ono fejk bot sa sličnim izledom... Skoro je izlazio na samom Google na prvom mestu neki Gemmy kao Gemini ali su ga skinuli brzo...

Paradoks ali AI ispadne jedini alat koji to može i tehnički da podrži pa možda i može nešto da se promeni jer ovakav rast i najezda glupih AI botova već pravi haos... Što je najgore, velike kompanije se ne bune ako Google izbaci golilu sličnih ili skoro istih naziva i vizuala pa tek onda ako nađeš to što tražiš... Nije ni čudo što se ljudi žale jer misle da imaju Chat GPT
Po mom misljenju je AI precenjen tj LLMs, barem u ovom trenutku, neki su bolji od drugih u necemu- no jos je to daleko od onoga sto treba biti,
korisni su za prevodjenje, neke matematicke zadatke, i kao podsetnik; medjutim cesto halucinira i daje pogresne i netacne odgovore, tako da je trenutna upotrebljivost vrlo ogranicena- tj ako neko zeli tacan odgovor mora sam da odradi istrazivanje, ako je neko zadovoljan s poluistinama onda su LLM modeli ok.

Back