Veštačka inteligencija i smrt razmišljanja

Nije poenta u koristenju, vec kako se koristi, ako je pomocni alat onda je to ok, medjutim ako se neko oslanja na AI bez kritickog misljenja i preispitivanja onda je to problem, desava se na forumu da neki tretiraju AI kao dokaz, neku vrstu prorocice iz Delfa- sto AI kaze to je istina.
Znači znaš ko to koristi i ne računaš s tim da je kompetentan...kada se svadjaš s magarcem sam si kriv, a nije magarac kriv.

AI ne čita misli, ne zna više od čoveka i nije prorok. Ako postavimo neprecizno pitanje u oblasti koja ima više mogućnosti, kakav odgovor onda možemo očekivati? Slažem se da ponekad moramo dobro poznavati neku oblast da bismo mogli da postavimo precizno pitanje i da nam u mnogim specifičnim profesionalnim zadacima AI često ni ne treba.
Citava ta igra oko dobijanja ispravnog odgovora od AI me podseca na Menonov paradoks, gde se postavlja pitanje kako je uopste moguce istrazivanje bilo koje vrste ako nemamo prethodno znanje? Jer ako ne znamo sta trazimo, kako mozemo da tragamo za tim, i ako nadjemo odgovor kako mozemo prepoznati da je odgovor tacan? A ako znamo sta trazimo, zasto onda uopste istrazujemo?

Znači znaš ko to koristi i ne računaš s tim da je kompetentan...kada se svadjaš s magarcem sam si kriv, a nije magarac kriv.
Problem je u tome sto sve sto znamo, znamo samo delimicno: i ako ucimo, dok ucimo biramo izmedju specijalizacije i "sirokog" ucenja, u oba slucaja gubimo nesto i znanje je ograniceno, a neznanje je apsolutno, i onda se postavlja pitanje: da li je bes zbog ispoljavanja neznanja ikada opravdan ako su svi duboko neuki? Ako ne znamo izvor neznanja, zar nas prezir prema neznanju nije sam po sebi cin neznanja?

Citava ta igra oko dobijanja ispravnog odgovora od AI me podseca na Menonov paradoks, gde se postavlja pitanje kako je uopste moguce istrazivanje bilo koje vrste ako nemamo prethodno znanje? Jer ako ne znamo sta trazimo, kako mozemo da tragamo za tim, i ako nadjemo odgovor kako mozemo prepoznati da je odgovor tacan? A ako znamo sta trazimo, zasto onda uopste istrazujemo?
Hoces reci da učenje izgleda ili nepotrebno ili nemoguće (Menoov) ? U Univerzumu imas sve odgovore (Platon). U AI nema nista novo, ona je samo memorija, kao digitron.

U AI nema nista novo, ona je samo memorija, kao digitron
AI vec utice na nacin kako kominiciramo, izbor reci koje koristimo itd…

“Sa razvojem AI tehnologija kao što su čatbotovi, virtuelni asistenti i algoritmi za personalizaciju, obrasci komunikacije među pojedincima su značajno promenjeni.”

https://www.researchgate.net/public...social media, and interpersonal communication.

“Nekoliko studija je sprovedeno o problemima prekomerne oslonjenosti na AI dijaloške sisteme. Gao i saradnici (2022) su otkrili zabrinjavajući trend u kojem korisnici pokazuju prekomernu oslonjenost na AI LLM sisteme, često prihvatajući njihove generisane izlaze, tzv. „AI halucinacije“, bez provere. Ova prekomerna zavisnost dodatno se pogoršava kognitivnim pristrasnostima, koje odstupaju od racionalnosti, kao i heuristikom, odnosno korišćenjem mentalnih prečica, što dovodi do nekritičkog prihvatanja informacija generisanih od strane AI. Grassini (2023) je identifikovao da su algoritamske pristrasnosti često rezultat toga što su AI sistemi obučeni na skupovima podataka sa urođenim predrasudama, zbog čega korisnici pogrešno smatraju te pristrasne izlaze objektivnim. Ovo pogrešno poverenje može da iskrivi analizu i interpretaciju”
https://slejournal.springeropen.com...en,plagiarism, fabrication, and falsification.

Back