Radovan Damjanović, istina ili zabluda

Radovan je vrlo čudnovata voćka. On ima izvesni šarm, ali iza te cele fasade nekakvog šmekerskog boema, koja je tu na površini iz dobrim delom komercijalnih razloga, krije se jedan primitivac koji zapravo strašno slabo poznaje istoriju.
Šarm? Pa čovjek lijepo kaže da je najljepši, najpametniji, naj, naj.A ima i istine u tome, ovisi kako si raspoložen prema njemu.Meni se sviđa:zper:.Ne znam samo koliko je visok, obzirom da sam ja 176 cm, nisam sigurna isplati li mi se poslati mu selfie.

Šarm? Pa čovjek lijepo kaže da je najljepši, najpametniji, naj, naj.A ima i istine u tome, ovisi kako si raspoložen prema njemu.Meni se sviđa:zper:.Ne znam samo koliko je visok, obzirom da sam ja 176 cm, nisam sigurna isplati li mi se poslati mu selfie.
186
1577810384848.png

Meni je najjaci njegov skec kad je rekao da je familija rec nastala od srpske reci vamilija-vama mili.... I ono bambini je srpska rec nastala od reci babini...
On je pravi primer daning krugerovog efekta koji je pojavom ovih drustvenih mreza kod nas pokazao da je najveci problem svih "nauka", a potom i drustva uopste...

Meni je najjaci njegov skec kad je rekao da je familija rec nastala od srpske reci vamilija-vama mili.... I ono bambini je srpska rec nastala od reci babini...
On je pravi primer daning krugerovog efekta koji je pojavom ovih drustvenih mreza kod nas pokazao da je najveci problem svih "nauka", a potom i drustva uopste...

Ma nije...on se, bre, uglavnom zeza. Radi to samo radi love. Iako ne u potpunosti, naravno, velika većina stvari su samo šala (odnosno, hajde da kažemo, poslovni model); ne smatra on to sve zaista, stvarno. :D

Koliko ja znam, čovek je slobodan, tako da samo napred. :lol:

Pominjuci razne toponime i druge reci iz drugih zemalja i naroda koje lice nasim ili su identicne on cesto vidim kaze "eto, jel sad treba nesto da dokazujem?"... Verujem da je dokazivanje istoriskih cinjenica kroz slicnost toponima i ostalih reci daleko od jednostavnog posla i da jednostavno ne moze ni da bude, mislim da o tome ni ne moze da se prica bez nekih ozbiljnih studija...Uzimajuci u obzir nebrojano okolnosti i poznavajuci kompletnu sliku prostora i vremena o kojem se govori... A ovo obicno pronalazenje slicnosti medj recima jezika koji i sami imaju svoj razvoj kroz vreme je smesno da smesnije ne moze biti... Ali daje sirok prostor za zezanciju, stoga i nije cudo sto su mnogi to polje odabrali da dokazuju ono sto narod zeli da cuje i ono sto u dubini duse bez obzira na sve vec odavno "zna"...

Pominjuci razne toponime i druge reci iz drugih zemalja i naroda koje lice nasim ili su identicne on cesto vidim kaze "eto, jel sad treba nesto da dokazujem?"... Verujem da je dokazivanje istoriskih cinjenica kroz slicnost toponima i ostalih reci daleko od jednostavnog posla i da jednostavno ne moze ni da bude, mislim da o tome ni ne moze da se prica bez nekih ozbiljnih studija...Uzimajuci u obzir nebrojano okolnosti i poznavajuci kompletnu sliku prostora i vremena o kojem se govori... A ovo obicno pronalazenje slicnosti medj recima jezika koji i sami imaju svoj razvoj kroz vreme je smesno da smesnije ne moze biti... Ali daje sirok prostor za zezanciju, stoga i nije cudo sto su mnogi to polje odabrali da dokazuju ono sto narod zeli da cuje i ono sto u dubini duse bez obzira na sve vec odavno "zna"...

Neki ljudi su imali dosta ekstremna stanovišta po pitanju kako se razračunati sa tim problemom. Npr. Tibor Živković je bio za to da se Radovanu udari po džepu; da plaća državi debele poreze za takve knjige, koje nemaju naučne recenzije. Naravno, tako nešto je u slobodnom društvu gotovo nezamislivo; ono što bi bilo smisleno jeste da postoji nekakva reakcija na Radovana i slične pojave, kako bi se javnosti na argumentovani i razumni način skrenula pažnja da se radi o diletantnima koji zloupotrebljavaju naivnost ljudi radi ličnog bogaćenja. Npr. kao što su to Rusi uradili; formiranjem komisije za borbu protiv lažne nauke.

Ja ne smatram da problem nastupa tako što se ti ljudi pojavljuju po raznim YouTube emisijama; na svašta smo spali, pa bolje da ljudi slušaju i Slavišu K. Miljkovića kod Teše nego da gledaju Parove ili tako neki rijaliti šou. Međutim, problem nastupa kada tu dolazi komercijalni aspekat. Onaj novinar koji ih sve podržava i sa njima sarađuje, Ratko Dmitrović, takvu glupost je izjavio jer je rekao da Pešić i sinovi sastavljaju kraj sa krajem jedva. A Vesna Pešić pritom putuje širom sveta; obilazi Daleki istok, Afriku, Latinsku Ameriku,...pola života joj je odmor i avantura. Onaj Jarčević tvrdi da nema apsolutno nikakve pare od svojih knjiga, koje donosi i pokazuje i reklamira u svakom gostovanju...zašto ne okači sva svoja dela na internet, ako je zaista tako?

Za samog Radovna pouzdano znam da izuzetno dobro zarađuje; pravo je pitanje zašto nijedan Sajam knjiga on ne iznajmi neko mesto da prodaje? Ali ne, on natovari svaki put knjige u svoju torbu na leđa, prokrijumčari ih na Sajam i prodaje usput ili u kafiću. A zahvaljujući tom šarmu o kojem smo govorili, obezbeđenje ga samo gleda dok se on smeška i ne poduzima ništa povodom toga. Da li je to neverovatna alavost da se ne želi platiti pošteno čak ni to bazično, pa da se normalno knjige prodaju (čak je i Miljković jedne godine bio na Sajmu; tada kada ga je Teša tamo sreo i odatle na BalkanINFO i dovukao)...ne znam. No, meni je strašno žao njihovih žrtava, zato što vidim da ostaju bez para jer ih drugi iskorišćavaju. Ne vidim preteranu razliku između ovoga što rade Damjanović, Deretić i dr. s jedne strane, i npr. onih piramidalnih prevara sa druge.

P. S. S obzirom da nas je u jednoj emisiji pominjao, što će reći da možda do Radovana i stigne ono što spomenemo ovde: plaćanje poreza je jedan od elementarnih komponenata rodoljublja. Naravno, postoje izolovani izuzeci u kojima odbijanje plaćanja poreza može biti poslato kao politička poruka nekom režimu, ali to je jedna sasvim druga tem. Onaj ko voli da se busi u grudi svojim patriotizmom (ako nije sve u svrsi jedne velike laži) treba da počne, na delu, svojim primerom. :kafa:

S obzirom da od podilazenja publici zivi tj. da od toga zavisi sigurno je da ce svoje stanoviste braniti svim sredstvima, poluistinama, lazima... Tako da njega niko ne moze siguran sam ubediti da radi nesto pogresno ili stetno...
Samo da dodam da je njegov uticaj ogroman, kao i onog Sarica... Ja sam cuo za njih od mnogo ljudi, pogotovo mladih... Izuzetno je popularna njihova istorija... Te imam slucaj da mi kazu ljudi kada im cetitam novu godinu da oni ne slave ovu vec pravu srpsku sedam hiljada i neku... Pogotovo je omladina zagrizena za to, ne mozete verovati u kom procentu i sa kakvom sigurnoscu u glasu mirno izgovaraju kako je citava nasa istorija lazirana tj. zabranjena...

S obzirom da od podilazenja publici zivi tj. da od toga zavisi sigurno je da ce svoje stanoviste braniti svim sredstvima, poluistinama, lazima... Tako da njega niko ne moze siguran sam ubediti da radi nesto pogresno ili stetno...
Samo da dodam da je njegov uticaj ogroman, kao i onog Sarica... Ja sam cuo za njih od mnogo ljudi, pogotovo mladih... Izuzetno je popularna njihova istorija... Te imam slucaj da mi kazu ljudi kada im cetitam novu godinu da oni ne slave ovu vec pravu srpsku sedam hiljada i neku... Pogotovo je omladina zagrizena za to, ne mozete verovati u kom procentu i sa kakvom sigurnoscu u glasu mirno izgovaraju kako je citava nasa istorija lazirana tj. zabranjena...

Pa pogledaj koliko samo imaju ljubitelja na forumu...ako je tako na ovako jednom opskurnom mestu, možeš misliti. :lol: No, hajde ostavimo Radovana na stranu, to je čovek koji piše i trudi se. Nego Šarić je daleko popularniji od njega a sem nešto na blogu nekom reč nije napisao i objavio. Baš pokazuje stanje novih naraštaja; ne znam kako to na nazovem. YouTube generacija? :mrgreen:

Hajde da je dosledno još, ali ti ljudi nemaju pojma ništa ni o kalendarim, pa oni računaju tu sedamhiljaditu brojku i čekaju julijanski kalendar za nju...umesto septembra. :D

Da, sto je najgore mislim da vecina taj kalendar vezuje za hriscanstvo tj. pravoslavlje, a kao krivca sto je "sakriven" od sadasnje javnosti uzimaju Vatikan eventualno Bec...
Da dodam jos da sam siguran da taj isti kalendar svojataju i Bugari i jos mnogi drugi..

Ne, ne; oni misle da je taj kalendar prethrišćanski; paganski, a da su ga hrišćani ukrali od Srba. Po toj priči dva-tri Lepenovirca i/ili Vinčana su se srela na nekom mestu i dogovorila da od tog dana računaju godine, a oko pet hiljada i osamsto godina docnije hrišćani će od Srba preuzeti taj kalendar zato što je mnogo do jaja.

E pa dobro, dakle mogao se naci i u hriscanskim verskim objektima bez problema?

Pa samo u hrišćanskom kontekstu se i može naći; u hrišćanskim tekstovima, natpisma...i u službenoj (državnoj) upotrebi kod zemalja vizantijskog komonvelta, koje su to računanje vremena u nekom trenutku bile i zvanično usvojile.

E sada, oni pokušavaju da povežu tu brojku sa geološkim analizama crnomorskog basena koje govore o velikom potopu, a i insistiraju na tome da ne može biti slučajno to što se početak kalendara, odnosno računanja vremena, poklapa sa epohom vinčanske kulture. I da sad mora biti da je to računanje bilo šest hiljada godina u kontinuitetu u upotrebi; pa čak neki tvrde i usmeno (!) pre nego što su veliki hrišćanski mudraci zapisali u poznoj antici to, kada su sakrili da su ukrali od Srba.

Poslednja izmena:
Pa dobro, ne vredi ne mozes im nista... Ta njihova percepcija se ne moze promeniti, jer joj i ne trebaju nikakvi dokazi... Obicna borba sa vetrenjacama...

Pa da je srpska naučna zajednica nešto odgovornija, tipa ruskoj (pogledaj samo kakva je reakcija bila povodom Kljosova) možda bi i moglo. :lol: S druge strane nije Srbija ni izbliza toliko velika i bogata zemlja kao Rusija da može priuštiti finansiranje kritike pseudoistoričara i njihovih bliskih saradnika...

Ali ovako, ponekad, zanimljivo je proučavati ih sa fenomenološkog aspekta. Pojava te sorte ljudi izvestan je (i to vrlo kvalitetan) izvor za proučavanje trenutnog društvenog stanja; stadijuma u kojem se nalazi nacija. :) I, naravno, odlični motivator za proučavanje, zato što oni postavljaju sva pogrešna pitanja (ne u smislu zabranjena, već zasnovana na neznanju) ali tako nateraju prosto na razmišljanje o nekim stvarima, koje se inače uzimaju zdravo za gotovo (ili za koje si i potpuno nepripremljen da daš odgovor. jer se radi o prostim stvarima koje se podrazumevaju). Ali i zanimljivo je čuti njihova pitanja i argumente; koliko god nekada bili strašno glupi i zasnivali se uglavnom na neznanju i krivim informacijama, ako saslušaš šta su tačno njihovi argumenti, dobijaš i svojevrsnu inspiraciju da se informišeš. A ponekad su i, vrlo jednostavno, zabavni (surovo, priznajem, zato što se treba smejati sa nekim, a ne nekome,...ali istina je). :mrgreen:

Ja mislim da su oni onoliki problem koliki je njihov uticaj, a njihov uticaj je ogroman jer citavo drustvo ne moze razaznati sta je istorija, a sta pseudo istorija...
Тема Радованових књига и тезе на којима инсистира, тичу се лингвистике, етимологије...
Нисам приметио да си се дотакао и једног примера из његових радова.
А проблем је присутан не због њиховог утицаја већ због нелогичности у науци.
Ако си ти паметнији од Радована дај одговор на питање:
Порекло и значење речи ОПИЈУМ?

Pa da je srpska naučna zajednica nešto odgovornija, tipa ruskoj (pogledaj samo kakva je reakcija bila povodom Kljosova) možda bi i moglo. :lol: S druge strane nije Srbija ni izbliza toliko velika i bogata zemlja kao Rusija da može priuštiti finansiranje kritike pseudoistoričara i njihovih bliskih saradnika...

Ali ovako, ponekad, zanimljivo je proučavati ih sa fenomenološkog aspekta. Pojava te sorte ljudi izvestan je (i to vrlo kvalitetan) izvor za proučavanje trenutnog društvenog stanja; stadijuma u kojem se nalazi nacija. :) I, naravno, odlični motivator za proučavanje, zato što oni postavljaju sva pogrešna pitanja (ne u smislu zabranjena, već zasnovana na neznanju) ali tako nateraju prosto na razmišljanje o nekim stvarima, koje se inače uzimaju zdravo za gotovo (ili za koje si i potpuno nepripremljen da daš odgovor. jer se radi o prostim stvarima koje se podrazumevaju). Ali i zanimljivo je čuti njihova pitanja i argumente; koliko god nekada bili strašno glupi i zasnivali se uglavnom na neznanju i krivim informacijama, ako saslušaš šta su tačno njihovi argumenti, dobijaš i svojevrsnu inspiraciju da se informišeš. A ponekad su i, vrlo jednostavno, zabavni (surovo, priznajem, zato što se treba smejati sa nekim, a ne nekome,...ali istina je). :mrgreen:
Pojava takvih ljudi je zapravo reakcija na cinjenicu da "zvanicna" nauka pasivno postoji van domasaja sirih narodnih masa.
"Zvanicnu" nauku ne zanima da edukuje mase.
I onda se tu stvara za prostor za ljude sumnjivog znanja a kako su ti hodnici istorije ionako nedovoljno poznati tu radi mashta.

Pojava takvih ljudi je zapravo reakcija na cinjenicu da "zvanicna" nauka pasivno postoji van domasaja sirih narodnih masa.
"Zvanicnu" nauku ne zanima da edukuje mase.
I onda se tu stvara za prostor za ljude sumnjivog znanja a kako su ti hodnici istorije ionako nedovoljno poznati tu radi mashta.

Zato sam i rekao da bi bilo lepo kada bi Srbija bila toliko bogata zemlja da po ugledu na Rusku federaciju može stvoriti i finansirati organizaciju koja se aktivno bori da se čuje glas kritike tih ljudi. E sad, to što si ti napisala, da nauka postoji van domašaja širih narodnih masa...pa to je i suština nauke. Ona i nije za šire narodne mase; kakvu korist ima od toga da se gomila laika uključuje u nju?

Naravno, naučnici preteruju po tom pitanju i čak vrlo oštro napadaju one koji pišu popularnu istoriju. Radivoj Radić, jedan od onih koji su se odlučili da to rade tako što piše popularnu istoriju, upravo je dosta predmet oštre kritike od strane kolega, jer se smatra da to nije posao istoričara, već nekog književnika koji se zanima za istoriju kao egzibicionista, a da pisanjem popularnih knjiga troši vreme koje može biti iskorišćeno za naučni rad u pravom smislu (činjenica da je deo posvetio i alternativcima samo je dodatno pogoršala njegovu reputaciju).

Meni je nedavno pao na pamet primer zagrebače obredne knjige, etrurskog najdužeg teksta (https://forum.krstarica.com/threads/etrurci-ko-su-bili.893688/post-38534010). Pošto sam hteo da raščistimo za svagda o tom pitanju na ovom forumu, a i Mrkalj je otvorio priču na susednoj temi (BBvsNR) da želi da vidi šta je suština i koja su saznanja u vezi etrurskog jezika, ka sam postavio celu LL i potražio prevode. Pošto na našem jeziku nema, potražio sam prevod engleski prevod i našao sam jednog Holanđanina. Nažalost on nije sastavio neki integralni tekst, već samo tumačenja pojedinačnih reči (na kraju sam postavio italijanski prevod, zato što nije bilo druge opcije). To je značilo da bih morao bukvalno skenirati većinu knjige i postaviti na forum, pa sam odustao. Međutim, uzeo sam da čitam nekoliko prikaz njegovog izdanja LL i naišao sam na nešto vrlo interesantno...knjiga je hvaljena zbog toga što nema integralnog teksta, te zato što je dosta konfuzno napisana, razbacano po fusnotama itd...dobila je mnogo pozitivnih ocena zato što je pisana tako da je neprivlačna i nerazumljiva bilo kome ko nije već etruskolog. Jedan je kritičar čak vrlo precizno rekao da je odlična ideja bila da se ne postavi tekst na etrurskom i engleskom uporedo (slično kao što je Pitau učinio) zato što bi to neko skenirao, OCR-ovao i prekucao i tako se našla po blogovima i opskurnim forumima, i bila predmet masovne zloupotrebe i tumačenja od strane laika. I, s obzirom da sam upravo zato tražio knjigu i hteo postaviti na forum, strah je bio osnovan. :lol: Na kraju sam iz te knjige samo postavio skenove zavoja (zato što su lepi, u visokoj rezoluciji) i transkripte.

P. S. Ne bih se složio sa tvojom ocenom, da je to čista reakcija. Naravno, nije jedino, ali ima dosta složenije uzroke. Npr. danas je sve više i više deklarisanih ravnozemljaša, a nedavno im se priključio i npr. Vlado Georgiev:

Poslednja izmena:

Back