- Poruka
- 50.256
Potpuno se slazem, od -do...Mislim da je opisano srednja klasa, zavisno od brendova eventualno moze biti visa srednja klasa u Evropi.
Novac koji se meri milionima, sredina koja u sebi nosi milijarde, ljudi koji imaju sve raspolozivo od rodjenja, potpisujem - moraju u sebi da pronadju drugi motiv te zanemariti novac da bi ostali normalni. Taj motiv neretko bude zaduzbinarski ili humanitarni, ali svakako usmeren prema drugima a ne ka trosenju.
Znam jer sam dugo zivela u Emiratima.
Znam kako se ponasaju, znam koliko ih vise nista ne zadovoljava i koliko daleko to moze da ode.
Ne do zlatnih kvaka i nakita, vec se granica pomera sve vise dok ne dodjemo do polusvesnog izivljavanja.
Ukoliko covek ima ozbiljan novac, milion puta je bolje da dolazi iz uredne porodice ili makar iz uredne sredine koja neguje obicaje slabog isticanja...poput Danske ili Svajcarske, recimo.
Siromasan covek gladan svega koji dolazi iz sredine koja je zubata, dobija proveren recept za pad.
Pad u poroke, pad u obrazovanju, pad u sklonostima, pad u lojalnosti drugima...u svakom smislu pad.
To sto ti opisujes je naprosto odsustvo brige za prosecnu egzistenciju na malcice visem nivou.
Ali ozbiljan novac je mnogo vise od toga. I mnogo je opasniji po coveka jer covek gubi motiv.
.."novac je apstraktna sreca: onaj ko ga ima poseduje u stvarnosti sve sto zeli, a istovremeno
nema stvarnu srecu, jer su sredstva za srecu i sreca dve razlicite stvari"...Schopenhauer (Parerga i Paralipomena 1851.)
Poslednja izmena:

...сркк...??