Novac i moral

Ne verujem da bi bio bolji, jer da njega nema onda bi onda bilo zlato, krompir, so, nafta... Ne postoji neki zamislivi i ostvarivi metod razmene dobara bez neke mere vrednosti. Ta mera je danas novac, a da nema novca bilo bi nešto drugo.
Mene to novac kao merilo vrednosti najvise i zbunjuje, nema mi nikakvog smisla jer znamo svi jako dobro
da se na najnemoralnijim stvarima danas zaradjuje najvise novca...
To dakle znaci da su nemoralne stvari najvrednije?...apsurd...:lol:

Mene to novac kao merilo vrednosti najvise i zbunjuje, nema mi nikakvog smisla jer znamo svi jako dobro
da se na najnemoralnijim stvarima danas zaradjuje najvise novca...
To dakle znaci da su nemoralne stvari najvrednije?...apsurd...:lol:
Moralno i vredno/skupo su dva različita pojma, nažalost. Dve sasvim različite lestvice.

...dakle, svi smo u svojoj osnovi pokvareni jer ne postoji covek koji se nije moralno promenio
onog momenta kad je dosao do velike kolicine novca..
Ti poznaješ sve ljude koji imaju veću količinu novca pa možeš da tvrdiš?
Ne, zavisi od samog čoveka. Poznajem ljude koji ga imaju podosta jer su uspešni u svom poslu ali se nisu promenili.

Ti poznaješ sve ljude koji imaju veću količinu novca pa možeš da tvrdiš?
Ne, zavisi od samog čoveka. Poznajem ljude koji ga imaju podosta jer su uspešni u svom poslu ali se nisu promenili.
Ima tu i jedna mala začkoljica - ljudima koji nisu moralni je možda za nijansu lakše da prečicom dođu do novca, pa javno mnjenje ima iluziju da svi koji dođu do novca dele tu osobinu.

Ali definitivno nije istina da su nemoralni svi koji imaju bogatstvo.

Da li novac sam po sebi kvari coveka ili samo otkriva njegove unutrasnje motive (zelja (volja) za moc, osecaj vrednosti,
strah od siromastva, sebicnost, pohlepa)?

Novac treba da bude sredstvo a ne cilj ali to najcesce nije tako..

Da li bi svet bio bolji bez novca?

Ne kvari, jednostavno deluje kao katalizator.

No, lakse je sa novcem, da se ne lazemo :)

Novac je vreme. Vreme koje utrosis da ga zaradis.
A vreme je sve sto imamo, vreme od rodjenja do smrti.

Sad, vidi kako i gde se tu novac i jurnjava za istim uklapa.

..na posten nacin ne mozes da budes abnormalno bogat, mozes samo pristojno da zivis od danas do sutra...
Zasto moras da budes abnormalno bogat i da li je Bil Gates np kriminalac, milion eura danas ima puno ljudi i moze fino da uziva, kad gledam ove nove generacije vec prave od 20 godine zivota novac ,izdaju nekretnine,kupuju dionice itd sa 40 godina mogu reci da su bogati. tj neovisni od posla da zive dobro.

Poslednja izmena:
Ima tu i jedna mala začkoljica - ljudima koji nisu moralni je možda za nijansu lakše da prečicom dođu do novca, pa javno mnjenje ima iluziju da svi koji dođu do novca dele tu osobinu.

Ako se stekao nemoralno onda je u startu nemoralna osoba, nije ga / je novac promenio..zar ne ?

Sve veće pare su tuđe pare. Ja sam prodao nešto po većoj ceni nekome ko ne zna pravu (nisku) vrednost toga. I tako se prave velike pare. Doktor ili advokat ili bilo ko nauči nešto što mu vrlo brzo postane rutina i posle neupućenima i neobrazovanima to prodaje po visokoj ceni na primer.

Poslednja izmena:
Sve veće pare su tuđe pare. Ja sam prodao nešto po većoj ceni nekome ko ne zna pravu (nisku) vrednost toga. I tako se prave velike pare. Doktor ili advokat ili bilo ko nauči nešto što mu vrlo brzo postane rutina i posle neupućenima i neobrazovanima to prodaje po visokoj ceni na primer.
To nisu tudje pare ,nekom drugom je tvoj produkt toliko vrijedan i zato ti je i platio.

Ubjedio si ga jer su drugi kupovali i rekli da je dobar, to da nekom prodas nesto sto ne vrijedi veoma kratko funkcionise,np ako hrana ne valja u restoranu ,nakon mjesec dana niko vise ne dolazi ili ako se neki model auta puno kvari ,ubrzo ga niko vise ne kupuje.
Ali kada bih rekao koliko mene ta hrana košta da je spreme u mom restoranu ljudi bi prestali da dolaze kod mene jer bi shvatili da ih derem.

Back