Novac i moral

Наравно да хоћеш. Е, то се обезбеђује парама, па и у случају који си поменуо "мушкарца зарад жена". Па ни једна неће да пође за тебе ако ниси у стању да обезбедиш горенаведено. Она и ти заједно. И то је нормално. Хвала добром Богу да је тако.
Nije problem zapeti da jednoj ženi i deci obezbediti stvari za normalan život a nešto sasvim drugo jurcati za parama i slavom da bi nalazio mlađe i mlađe žene/devojke.
Је л' хоћеш својој породици да обезбедиш кров над главом, море, зимовање, храну, технику, намештај, здравствену заштиту, лепо купатило, лепу кухињу, спрот, рекреацију, биоскоп, књиге за школу, шестаре, лењире, екскурзије и да не набрајам.
To je nešto što se zove normalan život a ne ekstravagancija

Да ли ће да да за добротворни прилог, е ту већ правимо рзлику. Сиротиња неће ништа да да или ће душа да је боли ако мора да да (нпр. очекивање околине), док ће онај ко је створио имање са задовољством да да онима који нису имали срећу да буду здрави и прави.

А ко ће да финансира она скупа истраживања нових лекова за болесну децу? Е, то раде, замислите, богати људи. ДА није њих, здравствени систем не би био пола онога што је данас.
To sve što rade pojedini bogataši može i treba država da radi.

Želja i pohlepa nisu isto. Neko želi znanje da bi naučio nešto novo, a neko žudi za znanjem da bi se njime nekako okoristio.
Чекај, а зашто овај први стиче знање?

Па, ваљда, да би га употребио. Која је друга сврха знања?

Можда, евентуално, забава, ако неко воли нпр. историју па учи о историји (уместо да гледа неки забавни филм), али у 95 % случајева се знање стиче да би се употребило.

Чекај, а зашто овај први стиче знање?

Па, ваљда, да би га употребио. Која је друга сврха знања?

Можда, евентуално, забава, ако неко воли нпр. историју па учи о историји (уместо да гледа неки забавни филм), али у 95 % случајева се знање стиче да би се употребило.
Pa prvi stiče znanje da bi od njega živeo normalan neki život i jednostavno ima potrebu za učenjem, a ovaj drugi juri znanje da bi od njega dobro profitirao. Dobit ne mora da se ogleda samo u novcu nego i u ugledu u društvu.

Ljubav i požuda nisu isto, voleti nekog i žuditi za nekim nisu ista stvar.

Pa prvi stiče znanje da bi od njega živeo normalan neki život i jednostavno ima potrebu za učenjem, a ovaj drugi juri znanje da bi od njega dobro profitirao. Dobit ne mora da se ogleda samo u novcu nego i u ugledu u društvu.

Ljubav i požuda nisu isto, voleti nekog i žuditi za nekim nisu ista stvar.

Људи имају нормалну потребу да буду што бољи, па и најбољи у ономе што раде.

А тада новац дође сам по себи.

Нпр. Новак Ђоковић је хтео да буде тениски шампион. И постао је абнормално богат.

Неко ће у некој другој области бити успешан. Неко као архитекта, неко као адвокат, неко као трговац, неко као ситни предузетник, неко као столар, неко као лекар итд..итд...и они најуспешнији ће зарадити велики новац. Са тим иде и углед у друштву. Углед у друштву и новац се не подударају али често иду заједно.

Људи имају нормалну потребу да буду што бољи, па и најбољи у ономе што раде.

А тада новац дође сам по себи.

Нпр. Новак Ђоковић је хтео да буде тениски шампион. И постао је абнормално богат.
Želja za velikim uspehom ujedno povlači i želju za bogatstvom. Novak se sigurno jako dobro seća perioda kada njegovi nisu imali novac i ima dobru predstavu o novcu kao i svi mi.

Želja za velikim uspehom ujedno povlači i želju za bogatstvom. Novak se sigurno jako dobro seća perioda kada njegovi nisu imali novac i ima dobru predstavu o novcu kao i svi mi.
По теби, сиротиња има бољу представу о новцу него богати?

Која је то фора са омаловажавањем богатих од стране сиротиње?

Oni koji su došli do novca svojim umećem bilo da je znanje ili trgovina, oni cene svoj novac, ostavljaju ga za nedajbože (stručno: rezervni fond), zatim moguu da kupe sebi kvalitetne naočare, auto, dobre cipele koje ne propuštaju na planinarenju, operaciju ako treba, da plate za obrazovanje, za putovanja.. toliko mogućnosti. To nema veze sa nekom pokvarenosti čoveka, ne vidim vezu. Na kraju, sposoban si i da pomogneš prijatelju, a miran si, možeš reći ne nekom nabeđenom šefu itd...

Mislim da je opisano srednja klasa, zavisno od brendova eventualno moze biti visa srednja klasa u Evropi.

Novac koji se meri milionima, sredina koja u sebi nosi milijarde, ljudi koji imaju sve raspolozivo od rodjenja, potpisujem - moraju u sebi da pronadju drugi motiv te zanemariti novac da bi ostali normalni. Taj motiv neretko bude zaduzbinarski ili humanitarni, ali svakako usmeren prema drugima a ne ka trosenju.

Znam jer sam dugo zivela u Emiratima.
Znam kako se ponasaju, znam koliko ih vise nista ne zadovoljava i koliko daleko to moze da ode.
Ne do zlatnih kvaka i nakita, vec se granica pomera sve vise dok ne dodjemo do polusvesnog izivljavanja.

Ukoliko covek ima ozbiljan novac, milion puta je bolje da dolazi iz uredne porodice ili makar iz uredne sredine koja neguje obicaje slabog isticanja...poput Danske ili Svajcarske, recimo.
Siromasan covek gladan svega koji dolazi iz sredine koja je zubata, dobija proveren recept za pad.
Pad u poroke, pad u obrazovanju, pad u sklonostima, pad u lojalnosti drugima...u svakom smislu pad.

To sto ti opisujes je naprosto odsustvo brige za prosecnu egzistenciju na malcice visem nivou.
Ali ozbiljan novac je mnogo vise od toga. I mnogo je opasniji po coveka jer covek gubi motiv.

Da li novac sam po sebi kvari coveka ili samo otkriva njegove unutrasnje motive (zelja (volja) za moc, osecaj vrednosti,
strah od siromastva, sebicnost, pohlepa)?

Novac treba da bude sredstvo a ne cilj ali to najcesce nije tako..

Da li bi svet bio bolji bez novca?
Tko je proklet, njegov novac je proklet, tko je čist, i novac njegov je čist...

Back