Novac i moral

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mislim da je opisano srednja klasa, zavisno od brendova eventualno moze biti visa srednja klasa u Evropi.

Novac koji se meri milionima, sredina koja u sebi nosi milijarde, ljudi koji imaju sve raspolozivo od rodjenja, potpisujem - moraju u sebi da pronadju drugi motiv te zanemariti novac da bi ostali normalni. Taj motiv neretko bude zaduzbinarski ili humanitarni, ali svakako usmeren prema drugima a ne ka trosenju.

Znam jer sam dugo zivela u Emiratima.
Znam kako se ponasaju, znam koliko ih vise nista ne zadovoljava i koliko daleko to moze da ode.
Ne do zlatnih kvaka i nakita, vec se granica pomera sve vise dok ne dodjemo do polusvesnog izivljavanja.

Ukoliko covek ima ozbiljan novac, milion puta je bolje da dolazi iz uredne porodice ili makar iz uredne sredine koja neguje obicaje slabog isticanja...poput Danske ili Svajcarske, recimo.
Siromasan covek gladan svega koji dolazi iz sredine koja je zubata, dobija proveren recept za pad.
Pad u poroke, pad u obrazovanju, pad u sklonostima, pad u lojalnosti drugima...u svakom smislu pad.

To sto ti opisujes je naprosto odsustvo brige za prosecnu egzistenciju na malcice visem nivou.
Ali ozbiljan novac je mnogo vise od toga. I mnogo je opasniji po coveka jer covek gubi motiv.
Potpuno se slazem, od -do...

.."novac je apstraktna sreca: onaj ko ga ima poseduje u stvarnosti sve sto zeli, a istovremeno
nema stvarnu srecu, jer su sredstva za srecu i sreca dve razlicite stvari"...Schopenhauer (Parerga i Paralipomena 1851.)

Poslednja izmena:
Novac, posebno veci i posteno zaradjen, ne kvari, vec poboljsava coveka.

Човек не може да се побољшава. Може да се квари и да се поправља, али никада до своје изворне онтологије. То су прогресивистичке фразетине о неком "побољшању" човека.

Јурњава за квантитетом и његово нагомилавање, нема много везе са вредностима.

Фраза да је новац мерило вредности нема никаквог смисла, осим у наметању квантитета уместо квалитета. Што је просветитељски мит, глупљи од најглупљег мита у античком добу.

"Царство квантитета" јесте антиметафизика

Dr. Gordon Gecko je to objasnio u filmu Wall Street 1: "Pohlepa u svim svojim vidovima je pozitivna: pohlepa za znanjem, kešom, ljubavlju i sl."

И онда су га ухапсили и доказали похлепу која разграђује корпорације, јер производња сиротиње пада на терет буџета

У књизи Владавина Квантитета и Знакови Времена, он даје своје објашњење историје човечанства у виду прогресивног пада: од цивилизација у којима је свако деловање било обележено тежњом ка духовној реализацији (где је живот човека био посвећен афирмацији квалитативно људског аспекта, који га приближава Богу), преко модерне цивилизације која своје активности усмерава ка рационалистичком објашњењу појава и остваривању материјалне добити (где се вредности човека квантификују), до онога што се данас назива постмодерна цивилизација, где се празнина коју материјализам ствара у људском животу попуњава субрационалним (прекомерним шопингом, плитком забавом, изливима бесмисленог физичког активизма, „тражењем себе“ у садржајима подсвести уз помоћ психоанализе или неке од новијих метода „само-помоћи“), или се као палијатив користе разни облици псеудо-духовности (од дегенерисаних делова источњачких облика аскезе, њу ејџ покрета, до излета у окултизам и разне фалсификате езотерије).

Човек не може да се побољшава. Може да се квари и да се поправља, али никада до своје изворне онтологије. То су прогресивистичке фразетине о неком "побољшању" човека.
Nije valjda da je ovaj Bofl već najbolja verzija tebe?

Јурњава за квантитетом и његово нагомилавање, нема много везе са вредностима.

Фраза да је новац мерило вредности нема никаквог смисла, осим у наметању квантитета уместо квалитета. Што је просветитељски мит, глупљи од најглупљег мита у античком добу.

"Царство квантитета" јесте антиметафизика
Koliko si zaradio ovog meseca

Da li je u pitanju penzija od 59 hiljada

Ako je tako, onda je to vrednost tvojih antiontoloških Baljezganja

Podsetio si me..aj tebe da pitam, znas li sta je to Fiat valuta tj. novac?
Pa, to je situacija kada vlada zahteva sopstvenu monetu za plaćanje poreza

U suštini se može staviti znak jednakosti između fiat novca i novca jer nečiji vapaj: "Imam trilion evra na računu, ali nemam novca" ne bi bio ozbiljno shvaćen.

Barbara,

Џеги ти је објаснила покриће Фиата,

Али, суштина Фиата су ратови у којима можеш сву економију да исцрпљујеш безвредним папирићима.

То је објаснио на јутјубу ЊКВ, престолонаследник Принц Филип

Back