Novac i moral

LBarbara

La Femme
Moderator
Poruka
49.994
Da li novac sam po sebi kvari coveka ili samo otkriva njegove unutrasnje motive (zelja (volja) za moc, osecaj vrednosti,
strah od siromastva, sebicnost, pohlepa)?

Novac treba da bude sredstvo a ne cilj ali to najcesce nije tako..

Da li bi svet bio bolji bez novca?

Poslednja izmena:
...zaradjivati novac svoj i trositi ga srazmjerno
ne biti opterecen nikakvim obiljezjima novcanih iskustava
ne biti u zabludi
kako novac nije mjerilo svega...
...jeste mjerilo
ali nije nepostovanje istog
i neocjena njegovih tokova...
..pitanje je da li je novac pravo merilo vrednosti...
Ako sam ja umetnik i radim da zaradim a ne zato sto to volim, da li je onda to moje delo podlozno kritici o vrednosti?

Ako sam ja umetnik i radim da zaradim a ne zato sto to volim, da li je onda to moje delo podlozno kritici o vrednosti?
...novac jest mjerilo ali visina je uvijek upitna...
...Umjetniku je dato da zaradi novac i nikad u visini svojeg djela ali,
kako upotrijebi svoju umjetnost u "vanprodajnim" ostvarenjima,- do Umjetnika je...
Najteza i s pravom referentna zapovijest Zivotu je,- Umjetnost zivljenja...

Ne bih rekao da bilo šta može pokvariti čoveka, već samo otkriti kakav čovek zaista jeste. Ima jedna odlična knjiga "Sakupljač" koja pokazuje kako neko ko je asocijalan i na margini događaja u društvu po dobijanju ogromnog novca pokazuje svoju sadističku prirodu jer je u mogućnosti da realizuje sve to što je nekada samo bila "bezazlena" misao.

Suština je, ništa ne može da te pokvari već samo da otkrije tvoju prirodu.

Novac daje čoveku moć, moć čoveka kvari a apsolutna moć apsolutno kvari čoveka. Što više novca čovek ima moćnije je samim tim i sve više pokvareniji. Ljudi se na pare lepe kao "muve na lepak".

Da li novac sam po sebi kvari coveka ili samo otkriva njegove unutrasnje motive (zelja (volja) za moc, osecaj vrednosti,

Кад ћеш савладати појмове из филозофије стар по себи и за себе...:manikir:

Јел требају часови...:mrgreen:

Čast je najpre merilo čovekove vrednosti,novac je samo merilo (trenutnog) imovnog stanja.
Kad covek ode Bogu na istinu, nece mu biti vazan zemaljski novac nego vrednost njegove duse.

Poslednja izmena:
Novac je tek sredstvo koje olakšava trgovinu.
Takav međuljudski odnos uvijek je postojao, pa čak i kad nije postojao novac, imali smo međusobnu trgovinu u obliku trampe.

Problem je taj što je novac postao "Zlatno tele" današnjeg svijeta...

Poslednja izmena od moderatora:

Ne bi svet bio bolji bez novca, vec bi svet bio bolji kada bi ljudi dali drugaciji znacaj novcu.

Mislim da je Puskin kazao nesto u stilu kako novac moze zadovoljiti jedino siromaha i to samo do momenta dok se na taj novac siromah ne navikne.

Back