Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.503
I jos je kostunica bio namrgodjen !
Nije samo on; mislim, svi su bili. Svi visoki funkcioneri odreda, smrknuti. Pomenuo sam ga jer je bio tada premijer i jer mi je ostalo u sećanju.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
I jos je kostunica bio namrgodjen !
E nek si i ti nesto napisao nek je glupo ali je tvoje hahaImaces ti "narodne" izbore tamo gdje te se tice, a to je u svojoj opstini i to samo o drustvenim stvarimma koje te se ticu. A ne tamo gdje te se ne tice kao na primjer da ti biras nekog kriminalca demokratskog koji ce iz centralne kancelirije naredjivat sta ce Cacak raditi i kako treba ziviti u Pazaru ili kako treba predati drzavu Briselu i tvom Kralju Otu jer to je demokratski.
Veliki i kardinalni problem sa vama demokratama je sto ste teriristi i kriminalci.
Па у суштини сви наши владари владају као монарси без легитимитета често и ко тирани.проблем са републиком је тај што република нема никакво философско оправдање. република виси у ваздуху фикције народног суверенитета, једне врло опасне и по људско друштво погубне лажи, које су сви мислећи људи свесни, али која се прихвата као истина, зато што нико нема довољно моралне храбрости да тој лажи погледа у наказно лице.
Другачија је то прича ако говоримо о парламентарној монархији. Парламент и устав ограничавају моћ и самовлашће краља.jeste monarhija i onda retko koji kralj ne bude tiranin u prošlosti vezano za celi svet...monarhija je slična komunizmu jel postoji kult ličnosti... država treba da bude država svih gradjana a ne nečija privatna svojina...
Па сад?jeste monarhija i onda retko koji kralj ne bude tiranin u prošlosti vezano za celi svet...monarhija je slična komunizmu jel postoji kult ličnosti...
идеја да власт потиче од Бога значи да легитимитет власти/владара не произилази из голе силе, одлуке некакве скупштинске већине, промењиве наклоности бирача и сл. него долази од божанског ауторитета. владару је власт поверена од Бога и његова једина дужност је да испуњава Божју вољу. а Божја воља је записана у Јеванђељу, које је врховни и једини закон пред којим је владар одговоран. а ја вам тврдим, да у целој историји света нису написане племенитије и човекољубивије речи од оних које је изговорио Христос. те Његове речи власт не одређују као силу, него као служење другима. хришћанско поимање личне и друштвене одговорности власт види искључиво као службу. у том смислу, не постоји теже мерило и испит достојности за владара и власт од Светог Писма. христоликост владара (монарха) није датост која се стиче његовим рођењем или ступањем на престо, него задатост. то је циљ и једина сврха (императив) његовог живота и његове владавине, јер владар јесте (мора бити) икона Христа. у том смислу, право поданика да се побуне и збаце недостојног владара (ius resistendi) зависе само од тога како се он сам односи према једином мерилу његове власти- служењу свом народу, који му је Бог поверио.Некад би владари своје право остваривали по "праву насљеђа", да су "од Бога одабрани" да владају, но и тада да би владали, да би имали политичку моћ а не постали марионетама моћних кругова (што у правилу увијек води у тиранију, репресије, смутна времена метежа која доносе зло поданицима) то су могли остварити само и једино снагом ауторитета. А снагу ауторитета су могли "зарадити" само врлинама (храбрости у борби, оштроумноушћу у расправама, уважавањем поданика, праведношћу код пресуда) и никако другачије.
идеја да власт потиче од Бога значи да легитимитет власти/владара не произилази из голе силе, одлуке некакве скупштинске већине, промењиве наклоности бирача и сл. него долази од божанског ауторитета. владару је власт поверена од Бога и његова једина дужност је да испуњава Божју вољу. а Божја воља је записана у Јеванђељу, које је врховни и једини закон пред којим је владар одговоран...
Кроз историју то се показало да је од велике важности. Колико је монарх или уопште владар дорастао мисији коју му је историја одредила. И ту би од велике важности био профил владара. Како сам примијетио;Jedan od znakova propadanja jeste to kada država ne može da iznedri dostojnog i legitimnog naslednika.
Одговорност или неодговорност је то што раздваја доброг од рђавог владара, монарха. Одговоран владар влада разумом, тежи птавичности, уважава поданике било којем сталежу припадали, неодговоран владар се препушта хедонизму, ужицима, влада уз помоћ тираније и репресивног апарата.Управо одговорност и неодговорност раздвајају доброг и рђавог владара, монарха. Одговоран владар влада разумом, тежи птавичности, уважава поданике било којем сталежу припадали, неодговоран владар се препушта хедонизму, ужицима, влада уз помоћ тираније и репресивног апарата.
Khal Drogo, хвала ти што си цитирао мој коментар – то ми је велика част.На другој теми једна форумашица из Кине је примјетила једну изванредну ствар.
Кроз историју то се показало да је од велике важности. Колико је монарх или уопште владар дорастао мисији коју му је историја одредила. И ту би од велике важности био профил владара. Како сам примијетио;Jedan od znakova propadanja jeste to kada država ne može da iznedri dostojnog i legitimnog naslednika.
Наравно.Желите ли да чујете како су древни кинески мудраци размишљали о овим темама које сада разматрате?
у српском језику именица владар означава искључиво монарха, независно од његовог статуса (ранга) у владарској номенклатури (тј. хијерархији титула и звања). у том смислу, Јосип Броз није био владар, нити је владао. иако је био на власти дуже од било ког монарха у нововековној Србији и Југославији. Броз је био доживотни диктатор, оно што би стари Грци звали тиранин, тј. харизматични вођа који неуставним путем (обично неким превратом), приграби сву (апсолутну) власт и управља голом силом, уз подршку широких маса, које је придобио обично неким популистичким мерама.И избор владара, био то монарх или демократски (или могуће охлократски) изабрани вршилац дужности, су увијек учинили људи, некад ужи круг који се наметнуо за политичку елиту, некад шира популација.
знао сам да ме нећеш разумети. нисам рекао да монархија почива на начелу да је владар од Бога, већ да је власт од Бога. власт као моћ да се силом наметне/спроведе воља.. свака друга(чија) идеја о суверенитету је теоретски и практично неодржива.Бог са тим нема ништа, нити је неки владар Божји избор. Мантрање да власт потиче од Бога, да је владар од Бога "изабран" да спроводи Божју је само мантра са сврхом "јачања" легитимитета и одржавања поданика у покорности, гдје се супростављањее владару, монарху, тумачи оспоравањем Божје воље и Божјег избора
Ovo su tradicionalne kineske ideje o vlasti, narodu i istoriji koje se možda razlikuju od evropskog načina razmišljanja, ali nude drugačiju perspektivu o tome kako civilizacije razumeju uspon i pad država.Наравно.
Но оно што ме више занима јесте. Колико је, по твом (искреном) мишљењу, код кинеског народа, популације нешто бољег образовања, присутна тежња да се боље упозна са вашом националном историјом?
Uopšteno gledano, Kinezi pokazuju prilično veliko interesovanje za svoju dugu istoriju, naročito ljudi sa boljim obrazovanjem imaju snažan osećaj ponosa i razumevanja svoje kulturne baštine. (Од малена сам несвесно осећао да су људи у древна времена, на нивоу целокупне цивилизације, били племенитији и духовно узвишенији. Иако сам јако мали био у доба када је политички систем био чист и праведан, друштво фер, а народ искрен, често сам маштао о животу у прошлости.)Но оно што ме више занима јесте. Колико је, по твом (искреном) мишљењу, код кинеског народа, популације нешто бољег образовања, присутна тежња да се боље упозна са вашом националном историјом?
Јок. То је твоје тумачење. Владар је онај који влада, управља, господари.у српском језику именица владар означава искључиво монарха, независно од његовог статуса (ранга)
Јок. Диктатор није била његова титула, то су му "прилијепили" у складу са савременим тумачењем титуле диктатор у тежњи негативне конотације.Јосип Броз није био владар, нити је владао. иако је био на власти дуже од било ког монарха у нововековној Србији и Југославији. Броз је био доживотни диктатор, оно што би стари Грци звали тиранин, тј. харизматични вођа који неуставним путем (обично неким превратом), приграби сву (апсолутну) власт и управља голом силом, уз подршку широких маса, које је придобио обично неким популистичким мерама.
Узгред и сам појам "доживотни предсједник" је оксиморон.И ту идемо на ону причу “де јуре“ и “де факто“. Та бивша Југа (СФРЈ) бјеше "де јуре" федеративна република, но "де факто" то бјеше монархија, не уставна монархија какве данас имамо у Европи, него апсолутна, гдје је монарх Броз владао апсолутистички и аутократски, са скараним поимањем попут француског краља Луја XIV., уосталом тако се и понашао и живио (силне виле, ловишта, лични воз, брод, острво, све је то ваљало одржавати), а по узору на средњевјековне монархије имали смо и ЦК као отуђени центар моћи, гдје се одлучивало о свим важним питањима.
Након смрти монарха Броза, из те "де факто" монархије и Брозове заоставштине имамо траљав прелаз у републику, убрзо и више њих, то је наравно било пропраћено бујањем овдашњих национализама, и то је како написах наизбјежно код сваког прелаза из монархије у републику.
Можда неки мисле да није, но историја каже супротно.
теби семантика нија нарочито блиска. јер кад би било тако као што ти сматраш, онда би наслови у штампи изгледали овако: "Вучић са Макроном - историјски споразум српског и француског владара", "Трамп поново у Белој кући - нови амерички владар положио заклетву пред Конгресом", "да ли ће Нетанијаху завршити на суду - израелски владар оптужен за корупцију" итд. .. не звучи како треба, јел да? али ово звучи како треба: "Краљ Александар убијен у Марсељу - југословенски владар жртва атентата".Јок. То је твоје тумачење. Владар је онај који влада, управља, господари.
кад кажем да је Броз био диктатор, пре свега мислим на потпуну концентрацију власти у његовим рукама и начин на који је он ту власт спроводио. наравно, он није био диктатор у значењу које подразумева римско право, јер у старом Риму диктатор је био уставна категорија (ванредни највиши магистрат- praetor maximus), који је постављен од стране постојећих институција државне власти, кроз законску процедуру. у том смислу, Броз је био пре тиранин (у античком смислу речи), јер је власт приграбио неуставним путем (револуцијом) и управљао по својој вољи, ослањајући се на оружану силу и подршку маса.Јок. Диктатор није била његова титула, то су му "прилијепили" у складу са савременим тумачењем титуле диктатор у тежњи негативне конотације.
Броз, поштујући изворно значење термина, нити је био диктатор, нити заслужеје такву титулу . Већ сам се осврнуо на владавину Броза
Nije svaka revolucija nelegitimna. Nelegitimna je samo ona koja ne uspe, ona koja uspe znači da je volja naroda presudila na stranu revolucije. Revolucije se događaju onda kada suvereni zabrane političko delovanje određenog pokreta a taj pokret pokrene veće društvene mase u promene u državi.кад кажем да је Броз био диктатор, пре свега мислим на потпуну концентрацију власти у његовим рукама и начин на који је он ту власт спроводио. наравно, он није био диктатор у значењу које подразумева римско право, јер у старом Риму диктатор је био уставна категорија (ванредни највиши магистрат- praetor maximus), који је постављен од стране постојећих институција државне власти, кроз законску процедуру. у том смислу, Броз је био пре тиранин (у античком смислу речи), јер је власт приграбио неуставним путем (револуцијом) и управљао по својој вољи, ослањајући се на оружану силу и подршку маса.