Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.273
Teme o sletanju na Mesec (veliki je poraz pameti što ona uopšte postoji, odnosno o čemu se sve na njoj pisalo), Bečko-berlinska i još poneke hrestomatija su tvojih fabrikacija (nekad inventivnih, no najčešće nabijem-glavu-u-sto-koliko-je-glupo nivoa) na osnovu koje bismo mogli osnovati časopis pod nazivom Eseji bezumlja, sa jednim maltene sektaškim, dogmatskim pristupom.
Iskreno, deluje mi da si temu o sletanju na Mesec otvorio ili da čisto malo živciraš, ili da dokažeš drugima (empirijski, da bude nesumnjivo) da ti fale daske u glavi.
Znači, u ovom:
Za mene je potpuno neshvatljiva reakcija dela forumaške zajednice kadase desi neko novo arheološko otkriće na području Hrvatske. Umesto da se ljudi raduju to što otkrivamo još jednu stranicu istorije i što slagalica dobija koj rupu manje, prvi komentar koji dolazi je puko ismevanje uz konstataciju bez ikakvog osnova da se tu sigurno radi o nekom falsifikatu. Osim kada je reč o kraljici Domaslavi; e onda je istorijska ličnost zato što je Milojević pisao da je bila tu negde neka srpska kraljica nepoznatog imena.![]()
Ne razumem niti se saosećam sa takvim reakcijama. Meni je otkriće Strojimirovog pečata bilo jedan od najlepših dana u životu, lepši nego kad sam se prvi put zaljubio. I očekujem (i nadam se) da će takvih otkrića biti još. Ali kad god ima nekog otkrića, kao npr. onaj nedavno otkriveni Branimirov natpis, ja držim fige u nadi da se ne ispostavi da je neki falsifikat.
Ovaj trend potrebe demistifilovanju sopstvene prošlosti, a mistifikovanju tuđe, meni je potpuno stran. Naravno, nije da je to samo slučaj sa kolokvijalnim tretiranjem hrvatske najranije prošlosti kod Srba, ima toga i obratno. Insistira se da dux Mutimir nije sigurno ovaj srpski vladalac, da Strojimirov pečat može biti bilo čiji, a prva srpska dinastija proglašava fiktivnom, bez ikakvih potvrdnih dokaza, dok se ljudi koji pišu o tome banuju na Hrvatskoj vikipediji.
si mislio na temu o Mesecu? Da se nisi ipak negde pogubio?