gost 204907
Elita
- Poruka
- 22.654
Austrijanci su izmislili nazive Srbijanac i Precanin. Srbijance su zvali Srbe iz Srbije, a Precani su bili Srbi iz Austro-Ugarske. Znaci Srbi iz Vojvodine koji vole da koriste te Austro-Ugarske termine moraju da znaju da su i oni sada "Srbijanci" jer su sada i oni u Srbiji, a nisu od preko da bi bili Precani. Naj smesniji su mi oni Vojvodjani koji kazu za njih da su Vojvodjani, a mi ispod Save i Dunava Srbijanci. Nema podele na Srbijance i Vojvodjane moze samo da se kaze Srbijanci i Precani. Zasto Vojodjani za nas voje da kazu da smo mi Srbijanci, a za njih izbegavaju da kazu da su Precani? Zasto izbegavaju taj termin Precani koji su za njih izmislili Austijanci, a vole da koriste izraz Srbijanci koji su Austrijanci izmislili za nas? Isto vazi i za one Precane iz Bosne. Zasto ti Precani iz Bosne za sebe kazu da su Bosanski Srbi, a za nas kazu Srbijanci.
Нетачно. Аустријанци немају везе са називом Србијанци.
Након ослобођњеа од Турака, велики број Срба преко река, нарочито Дрине, слио се у Србију. Срби су их збирно звали - Срби с прека (преко река).
Касније, углавном је важило за све преко Саве и Дунава назив Пречани, па је тако остало и до данашњих дана.
После ратова 90-их, Срби преко Дрине назваше прекодринцима... збирно за Србе из Босне и осталих прекодринских крајева, а и да се разликују од пречана.