Ko su Srbijanci, gde žive, i šta su oni na kraju krajeva

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliki kreten neko može biti da mu nije jasno da su Srbijanci ljudi koji žive na teritoriji Rep.Srbije bez obzira na naciju i vjeru, da su Bosanci isto to, a da se u državama poput BiH, Srbije, CG, Hrvatske zbog istorijskih okolnosti, čestih prekrajanja granica i migracija stanovništva nalaze izmiješane nacije: Srbi, Hrvati i ovi novokomponovani Bošnjaci i Crnogorci...

Dakle: Srbijanac-geografska pripadnost
Srbin-nacionalana pripadnost

Koliki kreten neko može biti da mu nije jasno da su Srbijanci ljudi koji žive na teritoriji Rep.Srbije bez obzira na naciju i vjeru, da su Bosanci isto to, a da se u državama poput BiH, Srbije, CG, Hrvatske zbog istorijskih okolnosti, čestih prekrajanja granica i migracija stanovništva nalaze izmiješane nacije: Srbi, Hrvati i ovi novokomponovani Bošnjaci i Crnogorci...

Tačno da ne može za BiH i CG jer nema većinskog naroda odnsosno nacije ali ako ne bi bilo u Srbiji a pogotovo Hrvatskoj koja je gotovo etnički čista sa vrlo malo nacio. manjina, onda ne bi bilo ni u jednoj državi svijeta.

Tačno da ne može za BiH i CG jer nema većinskog naroda odnsosno nacije ali ako ne bi bilo u Srbiji a pogotovo Hrvatskoj koja je gotovo etnički čista sa vrlo malo nacio. manjina, onda ne bi bilo ni u jednoj državi svijeta.

Izvini,ali čega ne bi bilo, nisam upratila?

Hrvati su etnički očistili njihovu lijepu tek u poslednjem ratu, i da, za Srbiju i Hrvatsku se može staviti skoro znak jednakosti između zemlje i nacije, kao i za Francuze npr
mislim da se termin Srbijanac koristi da bi se razlikovao Srbin iz Srbije i Srbin iz BiH, CG, Hrvatske i zbog toga kažem da je to nešto što ukazuje na lokaciju, geograf.pripadnost a ne na naciju.

Moguće je da su neki zbunjeni jer se pojavila nacija Crnogorac, i ovi Bošnjaci nešto petljaju sa terminom "Bosanac", ali stvarno je potrebno biti nevjerovatno glup pa pomisliti da Bosanac ili Srbijanac može označavati nacionalnu pripadnost

Nema problema. Ni tvoj crnogorski nije loš.

POVODOM GRAMATIKE CRNOGORSKOG JEZIKA

Bećković: Crnogorski ne govore ni oni koji ga uvode

Tanjug | 07. 09. 2010. - 18:21h | Foto: Beta | Komentara: 76
U svetu svakoga dana umre po jedan jezik, a jedino se u Crnoj Gori desilo čudo da je rođen jedan novi, odnosno da je došlo do povećanja jeziliteta, kaže akademik Matija Bećković u intervjuu za podgorički "Dan".

Reagujući na, kako se navodi, nastojanje vlasti da protera iz škola srpski jezik, Bećković ističe da zabrinjava to što crnogorskim jezikom ne govore ni oni koji ga uvode.

On smatra da će kadrovi koji će predavati crnogorski jezik verovatno biti obučavani na sedmodnevnim kursevima.

Upitan kako reaguje na proterivanje srpskog jezika iz crnogorskih škola, Bećković kaže: "Prva asocijacija mi je čisto vizuelna. Da li će se tom prilikom služiti šmrkovima, čizmama i bajonetima, ili će ga proterivati postepeno i neosetno? Proterivanje jezika je izvanredan filmski motiv. Ne znam kako bi to videli i režirali (Emir) Kusturica ili (Nikita) Mihalkov. U svakom slučaju, oni koji to čine nisu ništa krivi. To im je neko rekao i ne znaju šta je sledeće".

U praksi će, uveren je Bećković, ostati sve kao i do sada: na grobnicama ćirilica, na menjačnicama latinica.
"Dok god na grobljima nema latinice sve drugo je pena koja krklja na površini. Jedna moja strina, koja je želela da ostane anonimna, kaže da je ćirilica na grobovima ostala zato što oni u njima ne učestvuju na izborima", naveo je Bećković.
On kaže da ni uvođenje crnogorskog jezika ni uspostavljanje crnogorske crkve nema smisla ako se ne razlikuju od srpske crkve i srpskog jezika.

"Uvođenje tri nova slova je prava inovacija, ali je greška što nisu ukinuta sva ostala. Sa ta tri slova se može reći sve što još uvijek ima smisla govoriti. Ovo je vek reciklaže svega postojećeg, pa i jezika. Kao što se recikliraju flaše, tako se od srpskog jezika reciklažom dobija crnogorski. Ne znam kome će, u znak zahvalnosti, podići spomenik kao ocu crnogorske pismenosti, poput Vukovog spomenika u Beogradu", ukazao je Bećković.

On kaže da ga zabrinjava što crnogorskim jezikom ne govore ni oni koji ga uvode.

Sve bi se, kaže, rešilo kad bi predsednik države, ili Vlade, izgovorio koristeći nova slova, sa skupštinske govornice ili na televiziji, jednu rečenicu, recimo ovu: "Nemojte se sjekirati, sjutra poslije sjednice sješćemo da nešto izjedemo".

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/206161/Beckovic-Crnogorski-ne-govore-ni-oni-koji-ga-uvode

Hrvati su etnički očistili njihovu lijepu tek u poslednjem ratu, i da, za Srbiju i Hrvatsku se može staviti skoro znak jednakosti između zemlje i nacije, kao i za Francuze npr
mislim da se termin Srbijanac koristi da bi se razlikovao Srbin iz Srbije i Srbin iz BiH, CG, Hrvatske i zbog toga kažem da je to nešto što ukazuje na lokaciju, geograf.pripadnost a ne na naciju.

Moguće je da su neki zbunjeni jer se pojavila nacija Crnogorac, i ovi Bošnjaci nešto petljaju sa terminom "Bosanac", ali stvarno je potrebno biti nevjerovatno glup pa pomisliti da Bosanac ili Srbijanac može označavati nacionalnu pripadnost

Pa upravo to, sve si lijepo objasnio mada mi se iz onog prvog činilo da si na nekom drugom putu. Samo ima jedan problem evo recimo kad su u pitanju tzv. bosanci. Možda ti u Srbiji iz navike čuo si od roditelja i tako to koristiš za neku geo pripadnost i ne misliš na naciju međutim kao što moraš biti vrlo oprezan pa koristiti termine KiM a ne kosovo, ili Raška ... tako isto i kod toga moraš biti oprezan jer nije bitno šta ti misliš bitno je kako oni koji su konstruisali taj termin u ratu i nakon da bi ga zloupotrebljavali i stvari podlogu za nešto što im baš i ne polazi za rukom zajedno sa zapadnim menrotima a ti im onda kosisteći isti termin daješ nesvjesno vjetar u leđa

Dalje stalno ponavljam Bosna i Hercegovina je državna zajednica a sastoji se od RS i FBiH i unutra 3 nacije, dakle kako ćeš i kao geo pojam sve kristiti sa bosanci. Ne sastoji se BiH od bosne i hercegovine pa da možeš reći oni koji žive u toj nekoj bosni su geo. bosanci a drugi hercegovci, razumiješ ne može ni kao geo. pojam. Pošto imaš u FBiH jednu regiju koju oni nazivaju bosna eventualno možeš po tome njih krstiti sa bosanci ali preporučujem ti da kao zastarjelo i neadekvatno uopšte tu riječ ne upotrebljavaš u svakodnevnom govoru

Poslednja izmena:
Pa upravo to, sve si lijepo objasnio mada mi se iz onog prvog činilo da si na nekom drugom putu. Samo ima jedan problem evo recimo kad su u pitanju tzv. bosanci. Možda ti u Srbiji iz navike čuo si od roditelja i tako to koristiš za neku geo pripadnost i ne misliš na naciju međutim kao što moraš biti vrlo oprezan pa koristiti termine KiM a ne kosovo, ili Raška ... tako isto i kod toga moraš biti oprezan jer nije bitno šta ti misliš bitno je kako oni koji su konstruisali taj termin u ratu i nakon da bi ga zloupotrebljavali i stvari podlogu za nešto što im baš i ne polazi za rukom zajedno sa zapadnim menrotima a ti im onda kosisteći isti termin daješ nesvjesno vjetar u leđa

Dalje stalno ponavljam Bosna i Hercegovina je državna zajednica a sastoji se od RS i FBiH i unutra 3 nacije, dakle kako ćeš i kao geo pojam sve kristiti sa bosanci. Ne sastoji se BiH od bosne i hercegovine pa da možeš reći oni koji žive u toj nekoj bosni su geo. bosanci a drugi hercegovci, razumiješ ne može ni kao geo. pojam. Pošto imaš u FBiH jednu regiju koju oni nazivaju bosna eventualno možeš po tome njih krstiti sa bosanci ali preporučujem ti da kao zastarjelo i neadekvatno uopšte tu riječ ne upotrebljavaš u svakodnevnom govoru

Zato što su entiteti novije tvorevine a teritorija na kojoj se nalaze se zove već vijekovima Bosna i Hercegovina. Ja nemam ništa protiv tih geografskih odrednica , to je isto kao i Šumadija, Vojvodina, npr...
I ne sviđa mi se da se kod ljudi na spomen riječi Bosanac automatski javi asocijacija =musliman. NE, Bosna I Hercegovina je zemlja 3 naroda.

Zato što su entiteti novije tvorevine a teritorija na kojoj se nalaze se zove već vijekovima Bosna i Hercegovina. Ja nemam ništa protiv tih geografskih odrednica , to je isto kao i Šumadija, Vojvodina, npr...
I ne sviđa mi se da se kod ljudi na spomen riječi Bosanac automatski javi asocijacija =musliman. NE, Bosna I Hercegovina je zemlja 3 naroda.

Sad opet pričaš nešto drugo ipak zlonamjerno, tipična priča federalaca... BiH je nastala od 2 entiteta a ne od bosne i hercegovine kao federalnih jedinica, jasno izraženom voljom jednog od njih da želi istupiti ona bi se ugasila

Objasnio sam ti bosanac, bosna, austrougarska, kraljevina SHS su istorijske kategorije a od rata naovamo zapadnjaci i srbomrzci regiona termin tzv. bosanac koriste u manipulativne svrhe upravo da bi označili nad naciju i da time kažu da ne postoje 3 nacije nego da su se u BiH one stopile u 1 i tako da se pravi razlika i otklon između Srba u Srbiji i Srba u RS i kako bi na sve načine što je više moguće umanjili značaj RS i Srba u BiH kad već nisu mogli ratom ostvariti te svoje ideje. Zato je danas vrlo nepoželjno koristiti taj termin jer nesvjesno potpomažeš njima u ostvarivanju podmuklih zamisli.
A šta je ovdje nekad bilo to ostavimo istoričarima i nek djeca uče u udžbenicima istorije

Poslednja izmena:

Što ti je dosljednost.

Ti ka da si upravo iz vica (o Bosancima) ižljegla.

Srbnin-srbijanac
Hrvat-?????
slovenac-?????
Madjar-?????
Bugarin-??????
Rumun-?????

Једино ме твој последњи пасус жалости... Знамо се преко форума и надам се да ћеш ми веровати, али нпр. по Војводини заиста израз "Србијанац" није увредљив, већ је синоним за вредноћу, брзину, способност, "амишност", предузимљивост и иначе особине Срба из Централне Србије које Срби из Војводине много поштују.
Ја, колико знам, израз "Србијанац" у негативном контексту воле да користе једино појединци међу Србима са запада, првенствено из динарских предела, где те крајеве и људе понекад називају "циганијом" и сл.

Ti se stvarno nista nisi promenio.
Sto lazes ljude.?
Srbijance tako zovu Vojvodjani STAROSEDEOCI oduvek.
Zna se gde je Srbija .
kada su dolazili u Vojvodinu da kopaju kukuruz ...bostan....sirotinja dolazila kod vojjvodjanskih gazda.
Ajde srbijanac knjigu u ruke ....

Srbnin-srbijanac
Hrvat-?????
slovenac-?????
Madjar-?????
Bugarin-??????
Rumun-?????
To su nesavršenosti jezika. Čitaš novine i piše: Poginuli su turski državljani. Ne spominju Turke. Ili, uhapšen je bugarski državljanin jer je pokuša prenijet 5g heroina. Ne vele Bugarin. Ali, viđi ljepote (jezičke!): Srbijanac opljačka zlataru u Brisel!

Termin "Srbijanac" na taj nacin su koristili u nekom Udruzenju starosedelaca Srbije koje je bilo aktivno u Beogradu pocetkom 90-tih.

Mene jedino muci cinjenica da smo mi jedini koji to imamo. Hrvati se zovu Hrvati, bez obzira da li zive u Hrvatskoj ili Bosni - niko Hrvate koji zive na teritoriji Republike Hrvatske ne zove "Hrvatijancima" nego su Hrvati i jedni i drugi.

Ja sam Srbin iz Srbije, isto kao i ti koja si iz Bosne, ili onaj iz Hrvatske. Ako bas mora preciznije - "Sumadinac" mi se mnogo vise svidja u smislu geografske odrednice.

Dokle vise objasnjavati ?
Stbijanci su ivi Srbi juzno od Save i Dunava,
Ljudi koji zive u Srbiji.
Mi iz Vojvodine smo ih uvek tako zvali....a nekad i Gejaci.....

Po toj logici su i "pitomi ravnicari" Srbijanci jer zive u Srbiji, kaj ne? Vojvodina je i dalje u Srbiji, znaci i ti si Srbijanac? Ili si ipak Vojvodjanijanac?

Da bi bio original "pitomi ravnicar", forumas mora u svakom postu da upotrebi pridev "srbijanski" bar tri puta.

"Srbijanski ovo", "srbijansko ono"...

To mu dodje neki znak raspoznavanja za autonomase/vojvodjanijance...

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back