Po ko zna koji put...
Srbijanci su zitelji Srbije koji ne pripadaju srpskom narodu.
Sandzaklije, Madjari, Hrvati, Slovaci, Rusini, Romi, Gorani... i svi drugi... koji su rodjeni u Srbiji, kojima je Srbija domovina i mesto gde su odrasli/skolovali se, a koji sa srpskim narodom nemaju posebne veze osim sto zive u istoj zemlji. 
Problem je sto danas vise niko ne zeli da se izjasnjava kao Srbijanac, jer su pomenuti narodi, odnosno zvanicno narodi sa statisom nacionalnih manjina u Srbiji, tretirani kao gradjani drugog reda. Ustav ih tretira kao gradjane drugog reda, svaki dan ih ekstremni politicari tretiraju kao gradjane drugog reda, nacionalisti im porucuju da ovde "nisu dobrodosli", da "treba da odu odakle su dosli", i slicno.
Onda se ti ljudi ne osecaju prijatno u SVOJOJ ZEMLJI, i ne pada im na pamet da se deklarisu kao Srbijanci, nego se priklanjaju u svoje nacionalne tabore: Sandzaklije imaju svog ekstremnog muftiju, Madjari imaju svoje nacionalne stranke koje deluju u Vojvodini itd.. i pod (opravdanim) uticajem istih se deklarisu kao Madjari, Bosnjaci, Slovaci... iako, ponvaljam, vecina njih nikad nije krocila nogom u Madjarsku, vecina Sandzaklija nema apsolutno nikakve vezne sa Bosnom i Sarajevo, Slovaci od svojih korena neguju jedino folklor.
Da je bolji odnos drzave i obicnih ljudi prema manjinama... da nema toliko predrasuda i mrznje medju obicnim narodom, podela na "nas" i "njih", pri cemu smo mi obavezno "dobri", a oni "losi", ja sam ubedjen da bi danas u npr. Vojsci Srbije bilo brdo hrabrih patriota - muslimana, ili roma, da bi u SANU nekad mogao da se primi i neki Madjar/Slovak/Ateista a ne samo pravoslavci... i da bi se svi oni deklarisali kao Srbijanci - gradjani srbije, koji igrom slucaja ne pripadaju srpskom narodu, a likovi poput Zukorlica i slicnih bi bili marginalne pojave.