Ljudi su se jasno podelili na jedne koji su Zapad i druge koji su za Istok

Koga birate, odnosno kome Srbija treba dugorocno da se okrene u 21. veku?

• Ukupno glasova
    25
Iz odgovora se lepo vidi stepen kolektivne sizofrenije naroda.
Za pristupanje EU bi glasalo tek 39% biraca, ali zato na izborima jos od 2012. stranke koje se zalazu za EU dobijaju po 85% glasova i jos visi procenat poslanika....
Koja je razlika izmedju DS, DSS, Gey17+ tad i SNS i prirepaka danas po pitanju EU? 2012-te su deklarativno bili za EU, danas je i SNS deklarativno za EU, pre 13 godina su bili za celovitu Srbiju, nepriznato Kosovo i bez EU uslovljavanja statusom Kosova, to je i SNS danas. Takodje, ti isti za koje je 2012 navodno bilo 85% glasaca su Rusima dali energetsku samostasnost Srbije na izvol'te, velicali su Putt.tlera kao branioca srpskih interesa, to radi i SNS. Iako je bilo oslanjanja na Rusiju i pre 2008-me i price o navodnom pravcu pristupanja u EU, te godine je zakucan ekser u kovceg za projekat Srbije u EU. Ustav iz 2008-me kao obavezujuci akt protiv glavnog uslova EU za pristupanje istoj i prodaju NIS-a Rusiji su zapocele i sprovele DSS/DS/Gey17, posledice toga Srbija trpi i danas. SNS je uskocio na njihovo mesto ne zbog razlike u odnosu na EU nego zbog posledica ekonomske krize 2009/10 koje su se u Srbiji pocele osecati u punom intezitetu od 2010-11-te a ne zbog toga sto su manje voleli EU ili manje "branili" Kosovo.

I da, po tebi ispada da je 2008-me i 2011-te recimo DS i prirepci bio na 85% glasaca odnosno da je 85% glasaca bilo za EU ali koliko me secanje sluzi nije. Ni DSS ni SPS se nisu bas zalagali za EU, njima je uvek bila vaznija Rusija, vaznije Kosovo unutar Srbije nego EU. DS i prirepci nisu prebacivali 30-35% u maksimalnom izdanju 2004-pa na ovano, zato im je trebao SPS 2008-me kao velika kocka za formiranje vlasti a SPS od pocetka trubi da je za Rusiju a protivu EU. 2008-me je Tadic na misice ("misici" su bili celodnevnom propagandom na RTS/Studio B/B92 bili naduvani za Bosnca) u drugom krugu dobio Nikolica na predsednickim izborima. SNS je od osnivanja 2008-me pojedinacno bio najjaca parlamentarna partija u Srbiji, niko nije imao vise poslanickih mesta od njih u skupstini, takodje. I iz svega toga sledi da nije 85% glasaca glasalo za partije koje su za EU, jer samo su retke partije i 2008-me i 2012-te bile iskreno za EU. No oni nisu dobijali ni 10% glasackog tela.

Gradjani Srbije su decenijama indoktrinirani protiv EU, sankcije, bombardovanje 1999-te i otcepljivanje Kosova su na to dolili benzin na ranu a sve je pojacano kroz velicanje Put.tlera i "pomoc" Rusije te je neverovatno da Srbi nisu 100%-tno protiv EU i NATO. Ma sta im govorili racionalne cinjenice i ispravni strateski razlozi za buducnost drzave.

InterMet je stravicno doprineo svemu tome, pod snaznom ruskom propagandom, u Srbiji su buknule gomile portala koji otkrivaju zaveru Zapada protiv Srbije, tajnih zapadnih i vatikanskih sluzbi, zaveru protiv slovenstva, zaveru 5G mrezama i Harpom.. imate gomilu "strucnjlka" koji znaju tacno kojim oruzjem i kada ce Rusi unistiti taj NATO, kada ce dospeti na Dunav i kada ce se nasa vojska vratiti na Kosovo. Po portalima u Srbiji se svakodnevno vec 2 decenije vrte ove zavere i teorije i to ocito daje efekta. Pretpostavljam da se negde u Moskvi u direkciji FSB/KGB propagandni strucnjak koji je osmislio sve to i sam cudi kako su Srbi naseli.

Poslednja izmena:
po tebi ispada da je 2008-me i 2011-te recimo DS i prirepci bio na 85% glasaca odnosno da je 85% glasaca bilo za EU ali koliko me secanje sluzi nije.
Nigde nisam rekao da je DS 2008. i 2011. imao 85% glasova.
Napisao sam jasno da na izborima od 2012. sve stranke koje su programski i praksi za EU dobijaju otprilike toliki procenat glasova.

Ni DSS ni SPS se nisu bas zalagali za EU, njima je uvek bila vaznija Rusija, vaznije Kosovo unutar Srbije nego EU.
Doticne stranke su 2008. zamenile programske stavove i praksu.

DS i prirepci nisu prebacivali 30-35% u maksimalnom izdanju 2004-pa na ovano,
Koalicija "Za evropsku Srbiju" (DS, G17 plus, SPO, LSV, Ljajic) je na parlamentarnim izborima 2008. bila dobila 38,40% glasova i 102 mandata (40,80%) sa sve javkom "EU nema alternativu!"
Jos EUropskija lista LDP je na istim izborima bila dobila 5,24% glasova i 13 mandata.
Da ne sabiram jos i stranke nacionalnih manjina, koje su tek listom bile bezuslovno za EU.
Sve to dva i po meseca posto je ta ista EU priznala "Kosovu" i otvoreno da otvorenije ne moze biti stavila do znanja da Srbija u njeno clanstvo moze samo ako i formalno prizna kosovsku nezavisnost.

zato im je trebao SPS 2008-me kao velika kocka za formiranje vlasti a SPS od pocetka trubi da je za Rusiju a protivu EU.
SPS 2008. jos uvek nije javno bio obrnuo curak u toj kampanji, nisu se otvoreno bili autovali da ce da prave koaliciju sa zutima, ali npr. imao si pokojnog Palmu kao deo te koalicije koji je non-stop sa svoje televizije bio ponavljao "Patriotizam se ne sipa u traktor!", a onda je odmah prvi minirao potencijalne pregovore sa SRS i DSS-NS. Sto ce reci da ni svi glasovi te koalicije nisu bili nuzno patriotski i kontra EU. Opet ponavljam, sve to u momentu kada je dva i po meseca ranije ta ista EU priznala "Kosovu".

I iz svega toga sledi da nije 85% glasaca glasalo za partije koje su za EU, jer samo su retke partije i 2008-me i 2012-te bile iskreno za EU.

Na izborima za skupstinu 2012. izricito protiv pristupanja Srbije EU bile su jedino liste:

DSS - 273.532 glasova (6,99%) i 21 poslanicki mandat (8,40%)
SRS - 180.558 glasova (4,61%), bez mandata
Dveri - 169.590 glasova (4,33%), bez mandata.

Dakle stranke koje su bile protiv pristupanja Srbije EU osvojile su u zbiru tek 15,93% glasova i 8,40% mandata.
To se videlo i naredne godine, kada je u istoj toj skupstini tek nekih dvadesetak i kusur poslanika glasalo protiv usvajanja veleizdajnickog "Briselskog sporazuma".
Gde sam onda pogresio?

Nigde nisam rekao da je DS 2008. i 2011. imao 85% glasova.
Napisao sam jasno da na izborima od 2012. sve stranke koje su programski i praksi za EU dobijaju otprilike toliki procenat glasova.

Doticne stranke su 2008. zamenile programske stavove i praksu.

Koalicija "Za evropsku Srbiju" (DS, G17 plus, SPO, LSV, Ljajic) je na parlamentarnim izborima 2008. bila dobila 38,40% glasova i 102 mandata (40,80%) sa sve javkom "EU nema alternativu!"
Jos EUropskija lista LDP je na istim izborima bila dobila 5,24% glasova i 13 mandata.
Da ne sabiram jos i stranke nacionalnih manjina, koje su tek listom bile bezuslovno za EU.
Sve to dva i po meseca posto je ta ista EU priznala "Kosovu" i otvoreno da otvorenije ne moze biti stavila do znanja da Srbija u njeno clanstvo moze samo ako i formalno prizna kosovsku nezavisnost.

SPS 2008. jos uvek nije javno bio obrnuo curak u toj kampanji, nisu se otvoreno bili autovali da ce da prave koaliciju sa zutima, ali npr. imao si pokojnog Palmu kao deo te koalicije koji je non-stop sa svoje televizije bio ponavljao "Patriotizam se ne sipa u traktor!", a onda je odmah prvi minirao potencijalne pregovore sa SRS i DSS-NS. Sto ce reci da ni svi glasovi te koalicije nisu bili nuzno patriotski i kontra EU. Opet ponavljam, sve to u momentu kada je dva i po meseca ranije ta ista EU priznala "Kosovu".

Na izborima za skupstinu 2012. izricito protiv pristupanja Srbije EU bile su jedino liste:

DSS - 273.532 glasova (6,99%) i 21 poslanicki mandat (8,40%)
SRS - 180.558 glasova (4,61%), bez mandata
Dveri - 169.590 glasova (4,33%), bez mandata.

Dakle stranke koje su bile protiv pristupanja Srbije EU osvojile su u zbiru tek 15,93% glasova i 8,40% mandata.
To se videlo i naredne godine, kada je u istoj toj skupstini tek nekih dvadesetak i kusur poslanika glasalo protiv usvajanja veleizdajnickog "Briselskog sporazuma".
Gde sam onda pogresio?
Poenta tvog inicijalnog posta na koji sam odgovorio je da je za proEU stranke te 2012 glasalo 85% (sto si i sam u ovom drugom tekstu i sracunao) a da je danas samo 39% glasaca za EU. Samo msam tvrdio da nije istina da je onaj ko je glasao za stranke koje u svom programu imaju pristupanje i sam za pristupanje EU. I to je ocito.

No, u tvojoj racunici nema SPS-a, oni nikada nisu bili za pristupanje EU, oni su do pre par godina odlazili po misljenje u Moskvu (da li kod Mire Markovic, Borislava Milosevica ili direktno u FSB nije vazno). Sa tim istim SPS-om su do 2012-te koaliciju ciinili DS i prirepci, pa je logicno da su na neki nacin ubedili SPS da se samo zay.ebavaju sa tim pristupanjem EU ("pusti budale iz EU, moramo se praviti da zelimo da im pristupimo da bi nam dali novac, a ko yebe EU, daleko je to a tamo i vladaju neki zakoni, nema toliko korupcije i partokratije"). Zasto bi glasaci SNS-a 2012-te koji su juce bili glasaci SRS-a odjednom promenili misljenje o EU, do juce su proklinjali tu EU zbog zatvaranja shefa tes tranke, za zlodela prema srpskom narodu '90-tih? Bez obzira sta pisalo u programu SNS-a, ko jos cita program stranke, glasa se za vodje stranke a ne za program stranke. A ruku na srce ni DS nije bila bas izrazito za EU, glasali su za Ustav iz 2008-me koji je izrazito protiv ulaska u EU (ako je fundametalni uslov za ulazak u EU ipak odnos ka Kosovu i uskladjivanje sa spoljnom politikom EU prema Rusji/Kini a tek onda sva one postapalicea kao postovanje ljudskih prava) pa je i njihov program i delovi sa pristupanjem EU kao ciljem samo teska farsa. Sve su to glasaci u Srbiji znali i tad. Stalno su an TV-u iamli politicare koji su pred EU zvanicnicima trubili da su za tu EU a za domacu javnsot pricali o Kosovu, nepravdi koju je nanela EU/NATO, o tome da nikada necemo priznati Kosovo pa i da je jedino sto nam traze iz EU, da nas Rusija brani i podzrava od te zlocinacke EU...

No, posto je ovo vreme interMeta imamo i arhive na tom istom inteMetu, pa tako po istrazivanju Galupa (ozbiljna agencija ipak) iz 2010-te kazu da je samo 44% ispitanika/glasaca iz Srbije za pristup EU, evo ga i <--- LINK LINK Te tvoja teorija o tome da je za stranke koje su u svom programu imale zacrtano pristupanje EU glasalo 2 godine kasnije cak 85% Srba i da samim tim je tad 85% Srba bilo za pristupanje EU pada onako zesce, pljussss, u vodu. % Srba koji je za pristupanje EU je tu negde, varira u +- 5-10%, te 2010-te je bilo jos vreme entuzijazma (primice nas do 2016-17 u EU pa ce da nas vidi dragi bog kaad pocne da kaplje kinta iz Brisela i Berlina) posle jos svezih 90-tih godina. A mnogi od tih ljudi koji su tad te 2010-te bili za EU su se u prehodnih 15 godina iselili u istu tu EU, nisu hteli da je cekaju na svom Dorcolu ili na Klisi, preduzeli su sami nesto u svom zivotu. Znaci, ni te 2010-te % ispitanika/glasaca u Srbiji koji bi da pristupe EU nije bio iznad 50%.

Voleli da sami sebe lazemo ili ne.

Sine, meni ove beskonacne teme o EU, NATO, Rusiji, Kini dosadnije od tema o Vucicu, SNS-u, opoziciji, blokaderima... iz godine u godinu se vrte iste teme, iste stvari, te pasce za mesec dana, te gotov je, te pobedili smo, te... a kad pogledas nista se nigde nije pomerilo, ista meta isto rastojanje. I ako se sam ne potrudis u zivotu, nista se nece promeniti u njemu, sve promene, pozitivne i negativne iskljucivo od tebe zavise.

To nije istina.
Mnogo toga se promenilo. Za moga zivota sada se desavaju najsnaznije promene.

I sta to uopste znaci da se potrudis u zivotu? Trudi se svaki covek koji ustane ujutru i ceo dan radi za svoju porodicu.
Ljudi bi morali da budu realniji u samoljublju sta su sami stekli, a koliko su prilika imali jer su iste bile potpomognute.

Sada su stasale nove generacije koje ne prihvataju da su ispod tudjeg statusa i to je ona nada na dnu Pandorine kutije. Mladji su zauzeli **** off stav i ja ne pamtim da sam ranije svedocila takvoj slobodi. Slobodi da zive udobno i ignorisu prozivke, ali i jasno kazu ko je ko i da ne misle da ne znaju i da ne vide. Slobodi da se ne prljaju i da ne budu kontrateg vlasti na istim terazijama.

Srbi su na prekretnici. Ili ce preteci kao narod ili nece. Ne pada ovde Vucic vec se lomi jugoslovenska zamisao sa njenom elitom i zastitom iste i u tome je cela poenta.
Morace da se desi propusteno krajem '80-ih. Slicno kao sto se desilo u drugim drzavama istocne Evrope, poput Rumunije i Slovenije, ili gde vec...morace poluge vlasti da se preoblikuju, odnosno DB koji drzi dobar deo Srbije i odlucuje u svemu u njoj.

To nije istina.
Mnogo toga se promenilo. Za moga zivota sada se desavaju najsnaznije promene.

I sta to uopste znaci da se potrudis u zivotu? Trudi se svaki covek koji ustane ujutru i ceo dan radi za svoju porodicu.
Ljudi bi morali da budu realniji u samoljublju sta su sami stekli, a koliko su prilika imali jer su iste bile potpomognute.

Sada su stasale nove generacije koje ne prihvataju da su ispod tudjeg statusa i to je ona nada na dnu Pandorine kutije. Mladji su zauzeli **** off stav i ja ne pamtim da sam ranije svedocila takvoj slobodi. Slobodi da zive udobno i ignorisu prozivke, ali i jasno kazu ko je ko i da ne misle da ne znaju i da ne vide. Slobodi da se ne prljaju i da ne budu kontrateg vlasti na istim terazijama.

Srbi su na prekretnici. Ili ce preteci kao narod ili nece. Ne pada ovde Vucic vec se lomi jugoslovenska zamisao sa njenom elitom i zastitom iste i u tome je cela poenta.
Morace da se desi propusteno krajem '80-ih. Slicno kao sto se desilo u drugim drzavama istocne Evrope, poput Rumunije i Slovenije, ili gde vec...morace poluge vlasti da se preoblikuju, odnosno DB koji drzi dobar deo Srbije i odlucuje u svemu u njoj.

Daleko vece promene su se desile 1989-91, pao je berlinski zid, raspala se SFRJ, nestao je socijalizam, promenjeni su drustveni odnosi, raslojilo se drustvo i samo za Srtbiju i okolne dzrave, desile su se sankcije, ratovi, masovna i prinudna iseljavanja iz zavicaja, iselili su se milioni ljudi sa Balkana... OK, mozda ti nemas dovoljno godina da je to tebe zadesilo ali posledicno se odnosi i na tebe, mnogo drasticnije od desavanja iz zadnje decenije.

Sta znaci da se "potrudis u zivotu"? Znaci da nesto uradis sa svojim zivotom, da ne cekas da te zivot stigne nego da ti njega stignes. Ne stvara tebi priliku okolina ili celokupno drustvo ako recimo sam nisi zavrsio skolu, naucio neki zanat ili se potrudio da sam stvoris svoj egzistenciju/mesto pod suncem. Nije ti "potpomognuta prilika" donelo mesto kardiohirurga u KBC Dedinje, softwerskog inzenjera u Oraclu u Texasu, vodovodzije u tvojoj privatnoj radnji, youtubera sa kanalom koji prati 2 miliona ljudi... potrudio si se, nesto naucio, nesto usvojio i to primenio u svom zivotu.

Ustaje svaki dan u zivotu i Kurta i Murta sa ovog foruma ili kafica na Vracaru ali ne znaci da se nesto preterano ili uopste trudi, mozda samo otaljava taj dan ili zivot uopste, mozda je sa svojim trudom stao negde u 7-mom razredu osnovne, otaljao skolu do kraja srednje, zaposlio se u Infostanu preko rodjacke veze (eto ocitog primera tvoje potpomognute prilike), ozenio se, napravio porodicu iz nekog ispunjenja ocekivanja porodice i okoline, te otaljava svaki dan zivota koji zivi nista ne preduzimajuci da ga promeni. I da, za to zivotno nezadovoljstvo mu je, po pravili, kriv neko drugi.

Nove generacije ne prihvataju da su ispod necijeg statusa? U kom smislu? Da je neko obrazovaniji i iskusniji od njih, da je neko na visocijoj stepenici zivota u odnosu na njih? Pa onda je to ekstremno nezrela i zavedena generacija jer svoj status i svoj visak vremena za koga su dokonali te velike sociloske mudrosti zavrednise na osnovu necijeg prethodnog truda i rada, najcesce svojih roditelja i generacija ispred njih. Sva materijalna dobra, sav komfor, sav napredak drustva grade generacije jedna za drugom, ne mozes ocekivati da si izjednacen sa prethodnom generacijom dok nesto ne uradis sa svojim zivotom u smislu da ne budes samo kriticar postojeceg i da se zalis na to da je tebi nepravedno uvaljen lose zivotni spil karata.

Srbi su uvek na prekretnici, bili su i 1989-te, izabrali su kako su izabrali, izabrali su 5. i 6.-ti oktobar 2000-te. A to da li pada nesto sem Vucica (ako padne) tesko ce da bude, jer studenti na svoje izborne liste stavljaju starije, prave podstrekace ovoga svega, a ne sebe, ljude koji su i sami deo drustvenog sistema jer su se kroz sistem nepotizma proibili na te funkcije i pozicije koje imaju u drustvu ( beogradski univerzitet je leglo nepotizma i uvlakaca u boolju, tamo sad vec generacijama imate ista prezimena na istim katedrama).

O klakvom bre jugoslovenstvu pricas? Nema YU, nema ideje zajednistva na Balkanu, svi na Balkanu imaju gazde od negde drugde, zive i rade pod necijem diktatu, svaka elita se trudi da i dalje ostane elita. Nemaju ni Sloveci ni Rumuni neku slobodu da odluciuju o pravcu kuda idu njihove drzave, idu sa zajednicom u koju su dobrovoljno pristali da udju, znajuci da sami ne bi mogli da opstanu... i to je jedina razlika izmedju Srba i Rumuna ili Slovenaca, oni su dovoljno pametni bili da odaberu pravu stranu i da prihvate da je to dobro za njihov narod. Srbi su naravno, po ko zna koji put ispali "pametniji", "slobodniji" a evo vec prolaze decenije kako okrivljuju svemogucu DB da im ne da da napreduju ma gde da su se zaputili (veci deo rspskog naroda ne zeli ni EU ni NATO, uzgred). Y.eb.ena DB koja nije bila u stanju da dostavi informaciju srpskim politicarima sta se desava ne samo u tudjem nego ni u vlastitom dvoristu...

Back