Jugonostalgija ili promašeni naziv

49. Bruno Bušić 1978 Francuska

50. Križan Brkić 1978 USA

51. Jozo Miloš 1979 Njemačka

52. Marijan Rudela 1979 USA

53. Zvonko Štimac 1979 USA

54. Goran Šećer 1979 Kanada

55. Cvitko Cicvarić 1979 Kanada

56. Nikola Miličević 1980 Njemačka

57. Mirko Desker 1980 Njemačka

58. Antun Kostić 1981 Njemačka

59. Mate Kolić 1981 Francuska

60. Petar Bilandžić 1981 Njemačka

61. Ivan Jurišić 1981 Njemačka
62. Mladen Jurišić 1981 Njemačka

63. Stanko Nižić 1981 Švicarska

64. Ivo Furlić 1981 Njemačka

65. Đuro Zagajski 1983 Njemačka
66. Franjo Mikulić 1983 Njemačka

67. Milan Župan 1983 Njemačka

68. Stjepan Đureković 1983 Njemačka

69. Slavko Logarić 1984 Njemačka

70. Franjo Mašić 1986 USA

71. Damir Đureković 1987 Kanada

72. Ivan Hlevnjak 1987 Njemačka

73. Ante Đapić 1989 Njemačka

NESTALI HRVATI – EMIGRANTI
01. Zlatko Milković 1949 Francuska

02. Zvonimir Kučar 1963 Francuska

03. Geza Pašti 1965 Francuska

04. Alija Koso 1971 Brazil

05. Ante Medolić 1973 Brazil
zzz nikola.webp

HRVATSKI EMIGRANTI KOJI SU PREŽIVJELI ATENTATE

01. Mate Frković 1948 Austrija

02. Dr. Ante Pavelić 1957 Argentina

03. Dr. Branko Jelić 1957 Njemačka

04. Familie Deželić 1965 Njemačka

05. Anka Zubić-Jelik 1967 Brazil

06. Ante Vukić 1968 Njemačka

07. Mriko Grabovac 1969 Njemačka

08. Dr. Branko Jelić 1970 Njemačka

09. Vlado Damjanović 1970 Njemačka

10. Dr. Branko Jelić 1971 Njemačka

11. Gojko Bošnjak 1972 Njemačka
12. Nikola Vidović 1972 Francuska

13. Dane Šarac 1973 Njemačka

14. Gojko Bošnjak 1973 Njemačka

15. Dane Šarac 1974 Francuska

16. Stipe Bilandžić 1975 Njemačka
17. Stibe Bilandžić 1977 Njemačka

18. Franjo Goreta 1980 Njemačka

19. Luka Kraljević 1982 Njemačka

20. Luka Kraljević 1983 Njemačka

21. Danica Glavaš 1986 USA

22. Ante Tokić 1988 Australija

23. Tomislav Naletelić 1988 Njemačka

24. Nikola Štedul 1988 (GB) Škotska
OTMICE HRVATA EMIGRANATA

01. Drago Jelik 1949 Italija

02. Krunoslav Draganović 1967 Italija

03. Stjepan Crnogorac 1972 Austrija

04. Vjenceslav Čižek 1977 Italija

05. Ivica Novaković 1987 Njemačka
POKUŠAJ OTMICE HRVATA EMIGRANATA

01. Dr. Branko Jelić 1950 Njemačka

02. Franjo Milulić 1979 Francuska
https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvat...tQdaT31nfpFfVKLOYvD01L9pkwVoapJNX1Fs8fJQzlUYY
zzz stje.webp

Nekada se godisnji odmor islo po najmanje 20tak dana na Jadran, plus sa Firmom, jer je skoro svaka imala odmaralista dole, ostajalo pola plate, danas za 7dana prosjecni radnik u realnom sektoru mora kredit da digne, danas na 100 kvadratnih metara imas 4, 5 stranih banaka, sto je znak da ljudi ne mogu normalno da zive od svojih plata nego se svi enormo zaduzuju, pa moraju da trpe mobinge na poslu da bi otplacivali kredit.Nekada penzija 86 do 90% od plate za 10 najpovoljnijih godina staza, danas penzija ni 40%, nekada rate kredita kao kutije cigareta, danas enormo vece.Ni blizu jugoslovenska plata nije bila 1:10, ali to nije ni bitno koliko je vazna kupovna moc staniovnistva, visina plate u odnosu na cijene, u SFRJ je bila mnogo veca nego danas.

Npr danas Luksemburg — prosječna mjesečna bruto plata:6.966 Eura, dok je u Hrvatskoj 1932 Eura a u istoj su zajednici, evropskoj.

Naravno da bi normalnije bilo da ovaj isti narod koji govori istim jezikom , ima vrlo slicno i istu genetiku zivi zajedno, jer to je mali narod, svega 20tak miliona ljudi, sto je za njemackih 80, italijanskih 60, francuskih 70 sica,a eto njima ne pada na pamet da se raspadnu, jer su shvatili davno da su zajedno jaci.:D
Ja NIKADA u vreme komunizma nisam bio na moru. Nisam mogao na listu, nije nilo ni vremena ni para, gradilo se , obnavljala.
Penzije jesu bile visoke, razlog je u tome sto smo imali puno mladih zaposlenih. I mislim da bas i nije posteno da radnici koji stvaraju porodice i grade kuće imaju iste dohotke kao i oni koji ih stvaraju .
Jer onda ne stimuliše rad , vec odlazak u penziju. I onda imas studente koji studiraju po 20 godina, pomazu ih baba i deda sa penzijama, a oni .... studiraju na festama,, partijima, odaju se porocima, ne stvaraju ništa, porodice i dece nema,...
I na kraju imamo krizu sistema, raspad drzave , ratovi.... sve je to uglavnom posledica komunizma.

Poslednja izmena:
Pa da za mlađe hrvatske čitatelje navedem nekoliko stvari, bez c-p, a i znajući da nemaju želje za ozbiljnijim čitanjem.

1. kao mlad, s oko 12-13 g, postao sam svjestan u toj zemlji, a budući da sam puno čitao- ne samo beletristiku, nego i više povijest, politiku i dr.- vidio sam da je to velika laž. Npr. u Općoj enciklopediji je stajalo da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 ljudi. Bilo mi je to sumnjivo, i čitajući i drugu literaturu, a pogotovo kad je Tuđman završio u zatvoru zbog osporavanja te fikcije- znao sam da počiva na laži. Sad je brojka od 83.000- 10 puta manja- no i ona je raskrinkana kao 85% lažna. Samo se političari ne usude da sruše i taj mit. Realno je da je tamo stradalo od 5.000- 30/40.000.

2. vidio sam da su Srbi u SRH privilegirani. Lakše su dobivali posao, nitko nije završavao u zatvoru zbog pjevanja srpskih pjesama (a Hrvati jesu), bili su 11-13% stanovništva, a oko 30-35% partijskih kadrova, te oko 50% miiicije. Vidio sam da je JNA srpska vojska gdje su Hrvati samo simbolika. U JRM, gdje su Hrvati trebali biti 90% oficirskoga kadra- vidio sam da su u manjini. Kasnije sam i doznao podatke- 1980ih je Hrvata među mornaričkim oficirima bilo manje od 25%.

3. hrvatski Srbi su bili apsolutno privilegirani, i to praktički svi. No ne može se reći da su viši kadrovi vodili neku srpsku politiku. Npr. Čedo Grbić je branio hrvatske interese, pa čak i stariji Milutin Baltić te i dosta sivi Dušan Dragosavac. No na nižim razinama sam vidio da su privilegirani oko posla, slabije kvalificirani su dobijali brže i bolje poslove itd.

4. vidio sam da je Hrvatska provincijalizirana, a BH- srbizirana. Nešto je lakše bilo Hrvatima nakon 1975., ali su kao cjelina ostali potisnuti. Zorno je bilo pitanje jezika koji je službeno bio srbiziran, ali nisu uspjeli od 1967.. 1978. se pojavila Vinceova knjiga koju sam kasnije pročitao, i vidio da nema nikakva uporišta bajka o Karadžiću i Srbima, jer smo imali svoj jezik stoljećima prije njih. Kako je vrijeme protjecalo, pogledao sam podatke. Od 1945. do 1990., dakle tijekom 45 godina- prestisnuto je 8 starijih hrvatskih rječnika i gramatika (od 16. do 19. st.). U samostalnoj Hrvatskoj, od 1991. do 2025., u 35 godina- preko 40. Dakle- 8 prema više od 40.

5. razvidno je bilo da je JNA srpska prćija. Moj rođak je napustio JNA kao pukovnik, a htio je i prije, ali su ga zadržali rekavši mu da ostane "da četnici ne prevladaju". No prevladali su kad je Ljubičić postao ministar obrane. No i bez toga, po fizionomiji, to je bio srbifikator. Gdje je JNA imala jače garnizone u miješanim sredinama, tu su se Srbi množili (Petrinja, Banja Luka, Benkovac,..). Među Albancima sam znao da vlada teror.

Nakon raspada, došla mi je u ruku i strana literatura, no ona je potvrdila da je angloamerička priča bila smeće jer su podupirali lažima tu Jugoslaviju. To su i sami priznali, njih 5-7. Emigrantska literatura, kao i ona nastala u slobodnoj temlji, dala je sve relevantne podatke.

Literatura na stranu- znao sam da živim u zemlji laži, bijede i policjskoga terora. Moji su prijatelji na studiju završili na 40 dana u zatvoru zbog pjevanja "Marijana..". U materijalnom pogledu- cijelo sam vrijeme studija nosio jedan bijedni kaputić koji se iscofao. No još je gora bila priča o neslobodi, srpskom tlačenju u jugoslavenskom obliku i opća atmosfera laganja i špijuniranja
Spremi se psihički, vraćaju se ta vremena, samo, kao što si primetio, više ne postoji INA rafinerija Sisak u koju ćete pozapošljavati sve ustaše na rukovodećim položajima. :mrgreen:

Da vidimo što nisam znao jer nisam imao literaturu, a i neke sam stvari krivo procijenio. A i gdje sam bio u pravu na intuiciju.

Nisam znao da je engleska, njemačka.... strana publicistika toliko protuhrvatska i da idealizira jugoslavenski pokus. Kad se Yu raspala, pročitao sam djela tih Amerikanaca i Engleza i vidio svu dubinu laži. Oni sami su nakon raspada sazvali simpozij naslova "Kako to da smo toliko pogriješili?"

Naravno da nisam znao za unutarpartijske obračune jer je to isplivalo kasnije. Npr. da je Rankovićeva ekipa pokušala ubiti Kardelja u lovu početkom 60ih.

Tita sam solidno procijenio kao velmožu vladara komu je do njegova feuda, i tu sam bio u pravu. Znao sam da nema hrvatske nacionalne osjećaje- za razliku od Krleže- ali da balansira prema odnosu snaga. Također, da nema neke kulture, nego da je poluobrazovan, no da ima politički njuh i sposobnost.

Vidio sam da Srbi prosperiraju na račun centralizma-Beogradski sajam knjiga, Fest, Bemus, Bitef,.... Sve je propalo osim sajma knjiga. Krivo sam procijenio da je sve zbog centralizma, dok je u zbilji bilo to da Srbi kao narod imaju življu popularnu kulturnu aktivnost i radoznaliji duh, no slabo apsorbiraju stvari.

Zato sad Srbi prevode zanimljivih stranih naslova 3-4 puta više nego Hrvati, no to se ne vidi u zbilji, jer u područjima povijesti, jezika, politike...zaostaju u produkciji za Hrvatima i vrijednošću i količinom naslova.

Iako nisam jasno znao artikulirati, vidio sam da je to neka balkanska kultura koja ima egzotičnu privlačnost za dio zapada, no da je u biti to iracionalno i mitomanski.

Krivo sam procijenio BH Muslimane, za koje sam znao da su zaseban narod, ali sam mislio da su više svjetovni. Nisam znao da su njihovi islamski korijeni tako jaki, i da su zapravo turci kad ih zagrebeš.

Nisam dobro procijenio ni domaće Srbe, jer sam mislio da iako privilegirani, nisu u tolikoj mjeri potencijalno velikosrbi- a ispalo je da jesu. I ovi iz ĆAO Krajine, ali i dobar dio ovih koji su ostali.

Što se Hrvata tiče- dobro sam ocijenio hrvatski ratnički duh i znao sam da ćemo ako dođe do sukoba uspjeti. No- promašio sam oko hrvatskoga mentaliteta zanovijetanja i korupcije. Stupanj korupcije nakon 2000. je ispao takav da ga nisam mogao ni u snu zamisliti. Ove priče o kriminalu privatizacije 1990ih- to je napuhano i politička patka. Ta industrija ionako nije vrijedila.

U doba SFRJ sam mislio da su ustaše skoro potpuno loši, a partizani uglavnom dobri uz nešto mrlja. Sad mislim da su ustaše promašaj, ali da nisu počinili ni 20% zlodjela koja im se pripisuju, no da su partizani, iako su formano imali humanistički program, krvavija i gora vojska od one NDH. Sumarno- NDH je bila promašaj, ali je imala i dobrih stvari, napose u kulturi. U NDH je hrvatska kultura ostvarila više nego u razdoblju FNRJ 1945. do 1950.

Dobro sam ocijenio da su Slovenci sposobniji i uspješniji narod od svih drugih.

Znao sam da je dio hrvatske emigracije s terorizmom promašaj, npr. Bugojanska skupina. Također, nisam znao razinu njihove gluposti oko apologetike NDH. Niti da su toliko naivni da misle da mogu ustancima srušiti Jugoslaviju koju podupiru istok i zapad kao tampon zonu.

Konačno- svijet se bitno promijenio od 1980ih do danas. Niz mojih ocjena, i plus i minus, dolazio je iz drugih društvenih okolnosti. Npr. već oko 1990. sam znao da su crnci i muslimani prijetnja zapadu. To sam instnktivno spoznao, kao i to da su druge rase nespojive s bijelom. Spoznao sam, točno, da su Kinezi potencijalno superiorni kao žuti mravi. No da će zapadna civilizacije potonuti u zadnjih 30 i više godina u ludilo multikulturalizma i antibjelačkoga rasizma- to nisam znao. Ni da će njihove elite, i europske i američke, biti toliko pokvarene i otuđene.

Tko bi to znao.

Ja NIKADA u vreme komunizma nisam bio na moru. Nisam mogao na listu, nije nilo ni vremena ni para, gradilo se , obnavljala.
Penzije jesu bile visoke, razlog je u tome sto smo imali puno mladih zaposlenih. I mislim da bas i nije posteno da radnici koji stvaraju porodice i grade kuće imaju iste dohotke kao i oni koji ih stvaraju .
Jer onda ne stimuliše rad , vec odlazak u penziju. I onda imas studente koji studiraju po 20 godina, pomazu ih baba i deda sa penzijama, a oni .... studiraju na festama,, partijima, odaju se porocima, ne stvaraju ništa, porodice i dece nema,...
I na kraju imamo krizu sistema, raspad drzave , ratovi.... sve je to uglavnom posledica komunizma.
Tada nije bilo nikakvog Komunizma( da jesmo imali bi bukvalni raj na zemlji) koji prakticno nije zazivjeo nigdje, nego smo na sceni imali " samoupravni socijalizam" ili " radnicko smopupravljanje" a i tada je na more tj na Jadran isao onaj ko je naucio, a ne ko je mogao, jer mogao je svako ko je zelio.

Tada su na sceni bile i " radne akcije", koje je omladina vrsila besplatno, gdje su se stvarala prijateljstva, ljubavi, druzenja,a gradila se zemlja, putevi, pruge itd.Zasto je omladina pristajala na besplatne " radne akcije", pa zato jer je vjerovala u ideju, u drzavu i sistem, jer su znali da ih kasnije ceka sigurno zaposlenje.
Hajde neka danas neko bilo sta besplatno uradi, za dobrobit drustva i drzave, nema teorije.

Ratovi su uslijedili upravo suprotno, zbog obaranja samoupravnog socijalizma u SFRJ, kada su putem lazne demokratije nacional kriminalni kleptomani dosli do izrazaja, unijeli klicu medjusobne mrznje, iskljucivosti i predrasuda, u cemu su imali podrsku religijskih kriminalnih institucija.

Komunisti, antifasitsi su pobjedom u 2 svjetskom ratu upravo stali u kraju etno nacional religijskom prebrojavanju " krvnih zrnaca" iza cega je uvijek stajala potreba za pljackama, sto imamo 30 i kusur godina i nakon raspada SFRJ.

Poslednja izmena:
Besmisao.
Ne govorim o Srbima i Muslimanima jer je sav njihov diskurs poremećen i neprihvaćen u Hrvata biilo gdje.

Kod Hrvata nema praktički nikog među znanstvenom, stručnom i kreativnom javnošću koji bi bio za to smeće od Jugoslavije.

Osobe koje nastupaju sentimentalno prema toj tvorevini su sterilni kreativno, uglavnom pumpani iz nehrvatskih proračuna države Hrvatske (neobična pojava za Plenkovićevu politiku i teško objašnjiva- za sada, razotkrit će se)- ukratko, neostvareni, psihotični i vulgarni ljudi.

Od Hrvata (i pridruženih srpskih manjinaca) kao takvih, a to uključuje i one izvan RH, nekim proyu bi se mogli nazvati - uključio sam živuće i umrle u posljednjih 10-15 godina, a nisam političare kao Mesić i Sanader

Protuhrvatski jugonacionalisti

Dežulović, oba Šerbedžije, Ivančić, Jergović, Frljić, Matula (kao glumac), Igor Mandić, Tomić (novinar), Snježana Kordić (lingvistica), Ivan Lovrenović (pisac i novinar), Borivoj Dovniković, Šnajder (pisac), Pavičić Jurica (novinar i filmski kritičar), Štulić (muzičar), Jakovina, Goldstein, Klasić (povjesničari), Grlić (režiser) ----

Osobe koje su iskazale neprijateljstvo prema Jugoslaviji ili ju tretiraju u cijelom spektru od nužnoga privremenoga zla do monstruozne srpske tiranije su

Ranko Marinković, Ivan Aralica, Kožarić (kipar), Ujević (kiparica), Kesovija (muzičarka), Mišo Kovač, Oliver Dragojević, Gibonni, Grašo, Thompson (muzičari),...Katičić, Brozović, Babić, Mihaljević, Hercigonja, Malić, Matasović, Tafra, Mićanović, Damjanović, Pranjković, Ham..(lingvisti), Cvetnić (pisac), Prosperov Novak, Ančić, Radelić, Nazor, Davor Marijan, Bačić, Obad, Geiger, Rajčić, Raukar, Barić, Ćoralić, Sobolevski, (povjesnici), Bauer, Marušić, Papić, Vrdoljak, ... (filmaši), Štahan (književnik i medjska osoba), Slaven Letica, Miroslav Tuđman, Branko Tuđen (novinar), Žarko Dadić (povjesničar znanosti), Nenad Trinajstić (isto, a i operativni kemičar), Dujmović, Ljubić, Hrstić, Ivkošić, Nenad Ivanković(novinari)...

Dakle, izostavimo li političare za koje je jasno gdje su, može se reći da su za u većem ili manjem stupnju u hrvatskom kulturnom prostoru sterilno kreativni ljudi ili Srbi koji su ostali, te aktivisti na plaći nevladinih udruga. To su kreativno beznačajne osobe, iako su neki kao Šerbedžija ostvarili nešto kreativno u doba SFRJ, a kasnije su samo paraziti.
Tu nema nikoga iz znanstvene i istinski ostvarene umjetničke zajednice, a dominiraju novinari.

Stava odbojnosti prema bilo kojoj Jugoslaviji su među Hrvatima praktički svi, jedino se stupanj odbojnosti kreće od realizma do intenzivne mržnje. To su svi akademici, sveučilišni profesori i osobe s izgrađenim znanstvenim i stručnim karijerama, a na zabavnoj razini prakrički svi glazbenici i režiseri.

Dobar prikaz gađenja prema jugonacionalistima dan je i iskazu poznatog filmaša Joška Marušića prema režiseru Rajku Grliću, i to nedavno:
https://www.vecernji.hr/kultura/marusic-sve-sto-je-o-meni-taj-grlic-napisao-laz-je-1885705

Naime, Joško Marušić u svom je tekstu, koji je objavljen 10. kolovoza u Večernjem listu, kritizirao stanje u hrvatskoj kinematografiji te se u tom kontekstu dotaknuo i Rajka Grlića. Kazao je kako se Grlić prije 35 godina odselio u Ameriku gdje nije snimio nijedan film, a "stalno snima ovdje, u zemlji koja mu je odbojna i koju nikada nije priznao".
Rajko Grlić ubrzo je odgovorio na prozivke otvorenim pismom koje je objavljeno u Večernjem listu, a u kojemu je napisao kako će Marušić ostati zapamćen kao direktor Zagreb filma "koji je Dušanu Vukotiću, najslavnijoj osobi koju je Zagrebačka škola crtanog filma ikada imala, zabranio ulazak u zgradu jer mu krvna zrnca nisu bila u skladu sa tvojim naglo rođenim nacionalizmom".

Oglasio se zatim Marušić koji je opovrgnuo optužbe, a na ovaj komentar ponovno se oglasio Rajko Grlić

"Na ljubazan poziv "Večernjaka" napisao sam tekst o stanju u našoj kinematografiji. Naravno da je tekst bio pomalo "šarf". Pa to se od mene i očekuje. I gle vraga... Već dugo sam se pitao tko su članovi grupe "Labrador" koji nakon tri desetljeća opet, ovaj put preko ni krivog ni dužnog, dobrog našeg Vukotića, postavljaju minu pod hrvatsku državu. I eto! Glavni se sam razotkrio: Nalazi se čak u SAD -u. Sve što je o meni Taj Grlić napisao laž je!

Piše da je "...Vukotić stajao sam i tužan u mraku kina "Zagreb" na Animafestu..." Ako se radi o festivalu iz 1992. godine, to je teoretski nemoguće, jer se te godine čitav festival održavao u "Lisinskom"! Spominje moj utjecaj u "Zagreb filmu". "Zagreb film" s Animafestom nije imao nikakve veze. Festival je organizirala Koncertna direkcija Zagreb. Ako se radi o festivalu iz 1994. godine, onda... Ta godina je veličanstvena za Vukotića! Na moj prijedlog i iz mojih ruku primio je Nagradu za životno djelo. Mnogi se sjećaju kako je zaplakao od ganuća, poljubio je statuu Vaska Lipovca koju je dobio, i rekao da mu je ta nagrada važnija od Oskara jer mu je dodjeljuje njegova zemlja! Tom prigodom, u Francuskom institutu organizirali smo najveću izložbu njegovih radova kakvu nikada nije imao "u Jugoslaviji". Tadašnja ministrica je rekla da tom prigodom Vukotić može napraviti film kakav god hoće, s otvorenim proračunom. I tako je nastao njegov posljednji film "Dobro došli na planetu Zemlja".

----------------------------
Neki su me upozorili, da je u 35 godina boravka u Americi, Grlić tamo ipak snimio nekakav edukativni film. Zove se "Kako napraviti film". Čujem, taj film traje tek nekoliko sekundi. Upravo onoliko dugo, koliko je potrebno da se odgovori na pitanje iz naslova ilma, a odgovor glasi: "Jednostavno ćete napraviti film! Otiđite u Hrvatsku i HAVC će vam dati lovu".

Za života, svi se mijenjamo i sazrijevamo. I mi i društvo. Pa mijenjamo i svoja mišljenja. Samo se Grlić nikada nije mijenjao. Ostao je jadnik kakav je i bio. Bez domovine i bez pristojnog filma".
ne vidim nijedan razlog da ne zelim blisku drzavnu zajednicu sa hrvatima, albancima, makedoncima,..............razlog jedino moze biti par hiljada dolara na moj konto uplacen od Nevladinih Organizacija. Posto niko nista ne uplacuje, od sveg srca zelim ponovno ujedinjenje u "trecu" Jugoslaviju.

ne vidim nijedan razlog da ne zelim blisku drzavnu zajednicu sa hrvatima, albancima, makedoncima,..............razlog jedino moze biti par hiljada dolara na moj konto uplacen od Nevladinih Organizacija. Posto niko nista ne uplacuje, od sveg srca zelim ponovno ujedinjenje u "trecu" Jugoslaviju.
Cini mi se da je Francuzima ovo 5ta drzava do sada :D

RepublikaTrajanjeKljučne karakteristike
Prva1792. – 1804.Poslije Francuske revolucije, kraj monarhije
Druga1848. – 1852.Nakon revolucije 1848., ali kratkog vijeka (Napoleon III je proglasio Carstvo)
Treća1870. – 1940.Dugotrajna, ali završila padom Francuske u WWII
Četvrta1946. – 1958.Poslijeratna republika, vrlo nestabilna
Peta1958. – danasTrenutna republika, polupredsjednički sustav vlasti

Cini mi se da je Francuzima ovo 5ta drzava do sada :D

RepublikaTrajanjeKljučne karakteristike
Prva1792. – 1804.Poslije Francuske revolucije, kraj monarhije
Druga1848. – 1852.Nakon revolucije 1848., ali kratkog vijeka (Napoleon III je proglasio Carstvo)
Treća1870. – 1940.Dugotrajna, ali završila padom Francuske u WWII
Četvrta1946. – 1958.Poslijeratna republika, vrlo nestabilna
Peta1958. – danasTrenutna republika, polupredsjednički sustav vlasti
eto, kad mogu oni sto da ne mozemo i mi.............sta smo mi gori od francuza ?..........samo da maknemo onog u Londonu.

Danasnja Hrvatska, leglo kriminala i korupcije, logicno da im je lajanje protiv " jugoslovena" i asocijacija na SFRJ samo alibi za besomucne 3decenijske pljacke hrvatskog drustva i gradjana.

ImeMinistarstvo / funkcijaKada je smijenjen / odstupio / razriješenKratak razlog / afere / sumnje
Vili BerošMinistar zdravstvaSmijenjen u prosincu 2024. Uhićen zbog sumnji u malverzacije u zdravstvu.
Nada MurganićMinistarstvo socijalne politike?Dio velikog remonta u srpnju 2018. Oterana uslijed optužbi za neadekvatno upravljanje i kritika u medijima.
Goran MarićDržavni imovinski resori / au ministar za državna imovinaSmjena u ljetu 2018. (remont Vlade) Kritike zbog nepravilnosti u imovini, nepotpunih objašnjenja.
Pavo BarišićMinistar znanosti i obrazovanjaSmijenjen 2017Afera plagijata ( plagiranje znanstvenog rada”)
Davor Ivo StierMinistar vanjskih i europskih poslovaDao ostavku 2017. nakon promjena u koaliciji. Neslaganje s određenim političkim odlukama, koalicijskim izborima; nije klaran skandal, više politička turbulencija.
Marina DalicMinistarstvo ekonomije (ili sličan resor)Podnijela ostavku 2018. “Hotmail affair” – mailovi i javna reakcija zbog Lex Agrokor i povezanih odluka.
Gabrijela ŽalacMinistarstvo regionalnog razvoja i EU fondovaSmijenjena ljeto 2018. i naknadno optužena. Afera softver, manipulacije u EU projektima, javna nabava, pogodovanje.
Lovro KuščevićMinistar upraveSmjena u srpnju 2018. Nepravilnosti u imovini, sukob interesa, nejasne prijave.
Tomislav TolušićMinistar poljoprivredeSmjena u isto vrijeme remonta Vlade jula 2018. Kritike zbog imovine, poticaja, nekih nepravilnosti s kreditima, izvještaji o sukobu interesa.
Milan KujundžićMinistar zdravstva (ranije)Smjena također u remotu 2018. Kritike javnosti, pitanje objašnjenja imovinske pozadine, sukob interesa.

Darko Horvat
Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine; razriješen u veljači 2022. nakon uhićenja
Itd itd, za 3, 4 godine vise kriminalaca nego italijanska Cosa Nostra za 100 godina :D

Danasnja Hrvatska, leglo kriminala i korupcije, logicno da im je lajanje protiv " jugoslovena" i asocijacija na SFRJ samo alibi za besomucne 3decenijske pljacke hrvatskog drustva i gradjana.

ImeMinistarstvo / funkcijaKada je smijenjen / odstupio / razriješenKratak razlog / afere / sumnje
Vili BerošMinistar zdravstvaSmijenjen u prosincu 2024.Uhićen zbog sumnji u malverzacije u zdravstvu.
Nada MurganićMinistarstvo socijalne politike?Dio velikog remonta u srpnju 2018.Oterana uslijed optužbi za neadekvatno upravljanje i kritika u medijima.
Goran MarićDržavni imovinski resori / au ministar za državna imovinaSmjena u ljetu 2018. (remont Vlade)Kritike zbog nepravilnosti u imovini, nepotpunih objašnjenja.
Pavo BarišićMinistar znanosti i obrazovanjaSmijenjen 2017Afera plagijata ( plagiranje znanstvenog rada”)
Davor Ivo StierMinistar vanjskih i europskih poslovaDao ostavku 2017. nakon promjena u koaliciji.Neslaganje s određenim političkim odlukama, koalicijskim izborima; nije klaran skandal, više politička turbulencija.
Marina DalicMinistarstvo ekonomije (ili sličan resor)Podnijela ostavku 2018.“Hotmail affair” – mailovi i javna reakcija zbog Lex Agrokor i povezanih odluka.
Gabrijela ŽalacMinistarstvo regionalnog razvoja i EU fondovaSmijenjena ljeto 2018. i naknadno optužena.Afera softver, manipulacije u EU projektima, javna nabava, pogodovanje.
Lovro KuščevićMinistar upraveSmjena u srpnju 2018.Nepravilnosti u imovini, sukob interesa, nejasne prijave.
Tomislav TolušićMinistar poljoprivredeSmjena u isto vrijeme remonta Vlade jula 2018.Kritike zbog imovine, poticaja, nekih nepravilnosti s kreditima, izvještaji o sukobu interesa.
Milan KujundžićMinistar zdravstva (ranije)Smjena također u remotu 2018.Kritike javnosti, pitanje objašnjenja imovinske pozadine, sukob interesa.

Darko Horvat
Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine; razriješen u veljači 2022. nakon uhićenja
Itd itd, za 3, 4 godine vise kriminalaca nego italijanska Cosa Nostra za 100 godina :D
:ok:
krunski primer je bivsi premijer Ivo Sanader...........da jos jednom pomenem. Pre no sto ga je CIA smestila u premijersku fotelju, Sanader je radio 10 godina u velikoj gradjevinskoj firmi u Americi........................potom je poslat u Hrvatsku na mesto premijera (po istom kljucu ko i bivsa presednica Kolinda), pokrenuo je akciju izgradnje autoputa Karlovac-Split, STRABAG salje ponudu od 1 milijarde dolara, Sanader odbija STRABAG i provlaci ponudu americke firme za koji je 10 godina radio, po zavrsetku radova , toj americkoj firmi se isplacuje 2 milijarde dolara na osnovu pristiglih racuna, amerikanci dobijaju novac i pare od naplate putarine na neodredjeno vreme a Sanadera uklanjaju kao opasnog svedoka, Sanader bezi u Austriju ali ga CIA-odeljak u Zagrebu ponovo vraca u Hrvatsku gde biva osudjen na dugogodisnju robiju.............naravno, uz garant da nece otkrivati senzibilne detalje ove afere..........KAKO NE BI BIO PRONADJE U SVOJOJ CELIJI OBESEN KO EPSTAJN U AMERICI................ILI MRTAV OD "FATALNE BOLESTI" KO MILOSEVIC U HAGU.

E to je danasnja hrvatska................u sklopu anglo-americkih interesa.

Imate li ikakvu sposobnost racionanoga mišljenja?

Teza je bila da su pristaše Jugoslavije u hrvatskom prostoru navodno intelektualniji i uljuđeniji ljudi. Ovdje je izrijekom pokazano da su to beznačajni dripci koji nisu u životu praktički ništa značajno napravili vrijedno spomena. Nikakve uljuđenosti, ni kreativnosti, ni inteligencije, a kamoli morala i principa.

Dakle, vaše nesuvislo asociranje nema veze s onim što je bila tema rasprave.

A što je karakteristično za srpski iracionalni alogički diskurs.

Poslednja izmena:
:ok:
krunski primer je bivsi premijer Ivo Sanader...........da jos jednom pomenem. Pre no sto ga je CIA smestila u premijersku fotelju, Sanader je radio 10 godina u velikoj gradjevinskoj firmi u Americi........................potom je poslat u Hrvatsku na mesto premijera (po istom kljucu ko i bivsa presednica Kolinda), pokrenuo je akciju izgradnje autoputa Karlovac-Split, STRABAG salje ponudu od 1 milijarde dolara, Sanader odbija STRABAG i provlaci ponudu americke firme za koji je 10 godina radio, po zavrsetku radova , toj americkoj firmi se isplacuje 2 milijarde dolara na osnovu pristiglih racuna, amerikanci dobijaju novac i pare od naplate putarine na neodredjeno vreme a Sanadera uklanjaju kao opasnog svedoka, Sanader bezi u Austriju ali ga CIA-odeljak u Zagrebu ponovo vraca u Hrvatsku gde biva osudjen na dugogodisnju robiju.............naravno, uz garant da nece otkrivati senzibilne detalje ove afere..........KAKO NE BI BIO PRONADJE U SVOJOJ CELIJI OBESEN KO EPSTAJN U AMERICI................ILI MRTAV OD "FATALNE BOLESTI" KO MILOSEVIC U HAGU.

E to je danasnja hrvatska................u sklopu anglo-americkih interesa.
Blebetanje iz tabloida.

Čak i ovaj bijedni tabloid kadkad zabunom kaže istinu:

https://www.index.hr/vijesti/clanak...usla-u-krug-najelitnijih-zemalja/2419478.aspx

Nije šala. Hrvatska je postala dio elite​

Ili ponešto zastario podatak o rangiranju Hrvatske iz 2023., budući da je RH sad u bitno boljem položaju. Po više varijabli. Iza Hrvatske su Grčka, Slovenija, Slovačka, Estonija, Češka,Mađarska...a o raznim Srbijama i ostalim Bugarskama da i ne govorim

https://www.usnews.com/media/best-countries/2023-overall-rankings.pdf

Best Countries 2023
Global rankings, international news and data insights

Blebetanje iz tabloida.

Čak i ovaj bijedni tabloid kadkad zabunom kaže istinu:

https://www.index.hr/vijesti/clanak...usla-u-krug-najelitnijih-zemalja/2419478.aspx

Nije šala. Hrvatska je postala dio elite​

Ili ponešto zastario podatak o rangiranju Hrvatske iz 2023., budući da je RH sad u bitno boljem položaju. Po više varijabli. Iza Hrvatske su Grčka, Slovenija, Slovačka, Estonija, Češka,Mađarska...a o raznim Srbijama i ostalim Bugarskama da i ne govorim

https://www.usnews.com/media/best-countries/2023-overall-rankings.pdf

Best Countries 2023
Global rankings, international news and data insights
a neee, prema najnovijim podacima pentagona , Kosovo se rangira daleko ispred hrvatske.................i ostace tako doklem god se ne resi status Kosova u UN.
Ako kuzis sto zelim rec.

Kužim. Prema toj lođici, opet ćete dobiti po pi@ki, jer vas, za razliku od nas, Pentagon- ne voli.
:kafa:
pentagon je dobio po pi.cki. U Rusiji ne vladaju americki agenti Gorbacov i Jeljcin a i Kina je odavno politicko-ekonomski najjaca drzava sveta.
A Pentagon vas ne voli ...............sto cete uskoro videti dok budete ginuli u sastavu NATO-trupa u Poljskoj i Rumuniji, braneci interese tog vaseg pentagona koji vas "voli"...................NA ISTI NACIN KAKO TO PENTAGON DANAS VOLI UKRAJINCE.
I ne pravi se da "ne znas".........ne verujem da ti je IQ ispod 30.

pentagon je dobio po pi.cki. U Rusiji ne vladaju americki agenti Gorbacov i Jeljcin a i Kina je odavno politicko-ekonomski najjaca drzava sveta.
A Pentagon vas ne voli ...............sto cete uskoro videti dok budete ginuli u sastavu NATO-trupa u Poljskoj i Rumuniji, braneci interese tog vaseg pentagona koji vas "voli"...................NA ISTI NACIN KAKO TO PENTAGON DANAS VOLI UKRAJINCE.
I ne pravi se da "ne znas".........ne verujem da ti je IQ ispod 30.
cat thug.gif

To je borba protiv terorizma, Amerika je slala svoje ljude u Afganistan, da bi eliminisali Osamu Bin Ladena.
Јесте али су ту државу оптужили да крије терористе па су напали целу земљу.Кога је Југославија оптужила?
Ко им је допустио да роваре по иностранству?

Јесте али су ту државу оптужили да крије терористе па су напали целу земљу.Кога је Југославија оптужила?
Ко им је допустио да роваре по иностранству?
Напад на југословенску амбасаду у Стокхолму 1971. г. био је терористички напад који су извели хрватски сепаратисти повезани са усташким покретом. То се догодило 7. априла 1971. године у амбасади Социјалистичке Федеративне Републике Југославије у Стокхолму. Међу жртвама је био и Владимир Роловић, амбасадор, који је рањен у нападу, а недељу дана касније је преминуо.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Напад_на_југословенску_амбасаду_у_Стокхолму
Nemoj mi reci da ti je zao ustaskih imigranata sto ih je Ozna proganjala.

Напад на југословенску амбасаду у Стокхолму 1971. г. био је терористички напад који су извели хрватски сепаратисти повезани са усташким покретом. То се догодило 7. априла 1971. године у амбасади Социјалистичке Федеративне Републике Југославије у Стокхолму. Међу жртвама је био и Владимир Роловић, амбасадор, који је рањен у нападу, а недељу дана касније је преминуо.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Напад_на_југословенску_амбасаду_у_Стокхолму
Nemoj mi reci da ti je zao ustaskih imigranata sto ih je Ozna proganjala.
Јесте али то није одговор на моје питање, ко је дао право југословенским властима да убијају људе по другим земљама?
Ни мало али ни то није битно сада.

Back