Istočnogermanska ili zapadnoslovenska plemena?

I sada, koliki smo mi (mi srpski "lingvisti") gusani u magli da nismo videli ovaj porodični tetragon srpskih sopstvenih imena:

Bratul, Sekul, Mamul, Tatul (isto i Bratula, Sekula, Mamula, Tatula).

BAZH0TR.png

Немој опет да почињеш ту причу са бркатом секом.

I sada, koliki smo mi (mi srpski "lingvisti") gusani u magli da nismo videli ovaj porodični tetragon srpskih sopstvenih imena:

Bratul, Sekul, Mamul, Tatul (isto i Bratula, Sekula, Mamula, Tatula).

BAZH0TR.png

Primeri:

Hvala na primedbi jer našao sam i Jarčula i Srbula i Tatula, tražeći Vukula:

Hrisovulja od 1437 g: pominje Vlada vojvodu Rajna, Radula, Dragomira, Albula i Vlksana ili Vuksana Boljara. U njoj se spominje: župan Vojko, župan Todor, i župana Ninča, Mirča, Bodin itd., a u drugoj opet župani: Vuksan, Tatul, Srbul, Jarčul, Šerban, Dobrica, Stojko, Capalj, Negrev, Buda, Vukul. (vidi Vlaho-bolgar. ili Dako-slav: gram. Ven.SP .1840 g)

Zagorka Vavić Gros:
Ево, код презимена Дракула, Дракулић, ту је тај суфикс -ул. То је члан у румунском. Као што је то случај и код презимена Мамула, Шебула, Секула, Фуртула…

Romanoslavica vol. XLVI, nr. 1

http://www.romanoslavica.ro/revista/46.1 Lingvistica.pdf

Bogdul (< Bogda),
Bratul (< osnova Brat- < Brativoj),
Bratula,
Dajul (< Daja < Dabiživ),
Dojul (< Doja < Dobroslav, Dobromir),
Dragul (< tema Drag- < Dragoslav),
Dušul,
Gradul (< Grad- < Gradimir),
Hrajul (< Hraja < Hranimir, Hranislav),
Hranul (< osnova Hran- < Hranimir),
Negul, (< osnova Neg- < Negovan, Negomir, Negoslav),
Radul,
Rahul (< Raho < Radomir, Radoslav),
Rajul (< Raja < Radomir),
Rašul (< Raša < Radomir, Radoslav),
Stajul (< Staja < Stanislav),
Stanul (< osnova Stan- < Stanislav),
Šarul,
Vladul (< tema Vlad- < Vladimir).

Milica Grković, Rečnik ličnih imena kod Srba, Beograd, Vuk Karadžić, 1977,
Milica Grković, Rečnik imena banjskog, dečanskog i prizrenskog vlastelinstva u XIV veku, Beograd, Narodna Knjiga, 1986.
str. 33, 43, 44, 75, 85, 68, 190, 189, 108, 120,130, 138, 140, 161, 164, 166, 165, 175, 174.

Babula, matula, tatulo kod Poljaka.

Rt9cxBf.jpg

"Medju imenima je gotovo jedini vlasko-rumunjski supstrat Sekula (secul - silan, surov)."

1TyJpD5.jpg

Mate Simundic, Sufiksalni morfem -ul /-ulo/-ula u slavenskim jezicima, Prva jugoslovenska onomasticka konferencija, Tivat, 22-24 oktobra 1975, CANU, Titograd, 1976, str. 181, 184.

Mrkalj opet ispusio. Nece da poslusa pametnije od sebe.

Poslednja izmena:
Mrtva trka pameti između Svobode ("Sekula je od saecule saeculorum iz latinske molitve"), Šimundića ("sekula je surov") i Pravog Vlaha ("sekul je suv"). Šteta što ovaj Tandoori večno i dosledno zaostaje.

- - - - - - - - - -

Da li je ovo pokušaj nekakve fore (a ako jeste, kojije humor iza toga) ili nešto ipak malo mračnije?

Na kakv si "mrak" blagoizvolio kognitivno ukazati?

Babula, matula, tatulo kod Poljaka.

Rt9cxBf.jpg

"Medju imenima je gotovo jedini vlasko-rumunjski supstrat Sekula (secul - silan, surov)."

1TyJpD5.jpg

Mate Simundic, Sufiksalni morfem -ul /-ulo/-ula u slavenskim jezicima, Prva jugoslovenska onomasticka konferencija, Tivat, 22-24 oktobra 1975, CANU, Titograd, 1976, str. 181, 184.

Moram Tandooriju javno zahvaliti na nesvesnom doprinosu srpskoj autohtonitičkoj misli budući da je ovde, nenadano i nevoljno, potpuno srušio tezu o rumunskom članu -ul u imenima sa slovenskim korenom.

Hvala ti Tandoori, što si tako vredan.

- - - - - - - - - -

Da li je ovo pokušaj nekakve fore (a ako jeste, kojije humor iza toga) ili nešto ipak malo mračnije?

Pošto ti sve više izmiče sud realnosti, biću precizan: u pitanju je radost naučnog otkrića; "Eureka", na moj način.

- - - - - - - - - -

Od sada će svako ko zucne o romanskom poreklu imena sa sufiksacijom -ul biti s moje strane sistematski i smaralački razuveravan.

Poslednja izmena:
Moram Tandooriju javno zahvaliti na nesvesnom doprinosu srpskoj autohtonitičkoj misli budući da je ovde, nenadano i nevoljno, potpuno srušio tezu o rumunskom članu -ul u imenima sa slovenskim korenom.

Hvala ti Tandoori, što si tako vredan.

- - - - - - - - - -

Nema na cemu, ali Simundic ne negira rumunjski postpozitivni clan (Šerbula, Ursul i sl.). Stoji i dalje da si debelo ispusio sto se tice Sekule.

Svako zna da je hrvatski istoriografski sistem je izgrađen na vlaško-hrvatskom fundamentu. Ta, neće valjda mali Šimundić da prčka po temeljima vlastite kuće? Svašta. :lol:

Među mahinacijama, kojima se služila Austro-Ugarska monarhija u politici, omiljeno sredstvo njeno bilo je stvaranje zbrke u narodnosnim pojmovima, stvaranje novih narodnih imena. Da ne idemo dalje, spomenuću samo klasično delo austrijske politike, stvaranje rutenskog naroda.

Naučenjaci su nesvesno uvlačeni u službu tih političkih ciljeva austrijskih. Hrvatski naučenjaci su, svakojako nesvesno, jer su to inače po izbor čestiti i rodoljubivi sinovi svoga naroda, poslužili mnogo austrijskoj politici, kad su uveli u običaj, da u svojim delima Srbe prikazuju tvorevinom propagande i da, pišući o prošlim stolećima, u celoj Hrvatskoj i Slavoniji ne nalaze ni jednog jedinog Srbina, nego mesto Srba nalaze samo Vlahe. Srbijanci, koji nisu pobliže poznati sa istorijografskim delima hrvatskim, jedva će verovati ovo što ću im sada reći. Hrvati imaju na hiljade knjiga i studija o prošlosti Hrvatske i Slavonije i u svim tim istorijskim delima govori se o prošlosti Hrvata i Vlaha. Ta dva naroda stanuju u tim zemljama, a Srbi, prema tim knjigama hrvatskim, ne postoje i nisu nikad ni postojali u Hrvatskoj i Slavoniji.

http://www.antikvarne-knjige.com/magazin/o-srpskom-i-hrvatskom-imenu-aleksa-ivic

Mrtva trka pameti između Svobode ("Sekula je od saecule saeculorum iz latinske molitve"), Šimundića ("sekula je surov") i Pravog Vlaha ("sekul je suv"). Šteta što ovaj Tandoori večno i dosledno zaostaje.
Заправо secul јесте суви (са -ul на крају у одређеном облику) али има и више метафорских смисла, укљуђујући суров.

Сјајно, а шта би на словенском значило суседно место имена Delairaz?
http://www.geographic.org/streetvie...SAINT-PIERRE-EN-FAUCIGNY, Rhone-Alpes, France

Mene interesuje reč prelaz. Ali eto kada već ispituješ:

ràz ráza m (ȁ á) alp. skalnat greben v steni: preplezati raz; severni raz Mojstrovke/ kameniti greben u steni (srp.)
http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=raz&hs=1

I to se odnosi na planine. :bye:

A može i da znači:
ráza -e ž (á) 1. manjša povrhnja poškodba v obliki črte: s piljenjem narediti raze; raze na pohištvu, v lošču; kamen z razami 2. redko črta, guba/ 1. manja vrhnja povreda u obliku crte 2. redko crta (srp.)

Poslednja izmena:
Mene interesuje reč prelaz.
Кад се prelaz и delairaz налазе заједно на мапи у истом пределу, не можеш да узмеш у обзир само prelaz јер ти звучи словенски. Потребно је да проучиш историју и смисао делова -iraz, -relaz, -elaz, -laz, -az. Кладим се да су келтског порекла. Ево двадесет долара.

Kada smo već kod Venetie, da pogledamo malo toponimiju. Ustvari ne znam gde da počnem.

Idemo redom:

VENEZIA (sloven. Venecija)
Već samo ime navodi na to da su ga osnovali Veneti (Sloveni). Dakle osnovali su ga ljudi iz AKVILEJE (sloven. Oglej) - naseobina uz granicu sa Slovenijom - koji su bežali prema pred Hunima u 5. veku
https://hr.wikipedia.org/wiki/Venecija

AKVILEJA (sloven. Oglej) dolazi od slovenačkog glagola oglédati -am [SIZE=-1]dov.[/SIZE], ogléj [SIZE=-1]in[/SIZE] oglèj ogléjte, [SIZE=-1]stil.[/SIZE] oglédi oglédite - gledanjem nešto opaziti/zapaziti
http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=ogle&hs=1

Ko (ne mislim na one slovenacke bolesnike, popove i vodoinstalatere) pise u knjigama ili naucnim casopisima da su Sloveni iz Akvileje osnovali Veneciju u 5. vijeku?

Leila Ruggini je tokom pedesetih ispitivala pisane spomenike u Akvileji tokom 4. i 5. vijeka. Tamo nema niti jednog slovenskog imena (70% latinska, 14% gotska, 16% istocnjacka: jevrejska, sirijska i jermenska), sto je potvrdio i Andre Guillou, francuski vizantolog.

Budalo nedokazna, prestani vise da istovaras ta autohtonisticka govna ovdje. Nepodnosljivo smrdi. Srozava se ugled Foruma i ove sekcije.

Back