Ima li Cincara na Internetu???

• Začetnik teme Začetnik teme praksis
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svim forumašima ali posebno za Armanescu Armana!
Hvala za pesme koje si postavio, prva i četvrta mi se posebno svidjaju, a i radio sam počela da slušam.
Priznajem da o Cincarima ne znam mnogo ali ono što je žalosno je to što i mnogi Cincari o svojim korenima znaju manje od mene.
Ali zato je i pokrenut ovaj forum da oni koji znaju to podele sa nama a ne da nas osudjuju. U stvari, poenta je da nam pomognu da upoznamo Cincare, njihovu istoriju, kulturu, muziku.
Ja sam dosta vremena provela u Grčkoj, naučila jezik, a onda sasvim slučajno otkrila da su moji prijatelji skoro svi Cincari ili kako ih Grci zovu Vlasi, što lično mislim da unosi zabunu.
U porodicama mojih prijatelja koji imaju izmedju 30 i 50 godina samo još oni i njihovi roditelji govore u kućama cincarski jezik. Oni koji su oženjeni Grkinjama ili Cincarke udate za Grke svoju decu nisu učili cincarski tako da mladi uglavnom ne samo da ne znaju jezik nego i ne pokazuju veliko interesovanje. Naravno, ono što mi nisu otvoreno rekli ali je uočljivo je da je pritisak od strane grčkog roditelja uglavnom veliki i da deca uglavnom kriju svoje cincarsko poreklo. Kada sam tražila da mi daju rečnik, knjige, muziku ili nisu zaista imali ili su mi samo obećavali. Kada sam ih pitala zašto je sve tako uglavnom je odgovor bio da oni žive u Grčkoj i da jesu Cincari ali i da se osećaju i kao Grci.
Uostalom istorija je pokazala a i iz ličnog iskustva tvrdim da su Grci veliki rasisti.
Situacija je bolja samo u brakovima gde su oba roditelja Cincari tako da i deca nastavljaju tradiciju kao i u sredinama gde uglavnom žive Cincari kao što je na primer Metsovo gde i danas na ulici i u tavernicama možete čuti ljude koji govore cincarski.
Sve ovo je samo moje iskustvo što bi rekli na terenu i žao mi je zbog toga.
Ako se neko pita zašto ja koja nisam Cincarka ali nisam ni Srpkinja,samo par promila,i u svojoj porodici imam pretke nekoliko nacionalnosti koji su nekada davno krenuli iz Andaluzije i stigli do Beograda, pokazujem toliko interesovanje za Cincare, mogu samo da kažem da se i sama osećam kao apatrid ali i to da volim te dobre, inteligentne, duhovite i vredne ljude sa kojima je druženje pravo zadovoljstvo. I zato želim još bolje da ih upoznam.
p.s.
Armane, pesma Petranke Kostadinove je muzika koju bih želela da imam za koju sam te molila da mi pošalješ.

Zdravo
Postavion sam ove pesme da opipam puls clanovima ovog foruma.
Evo josh jedne koja je moderna pesma.
http://www.zshare.net/audio/5298637e493f84/
Zashto to radim.
Pa da vidite svi da i mi imamo konja za trku. Ovaj Gheorghi Huliani je iz Bugarske.
Ono shto si napisala Gordanaki to je tacno.
Ja ne zelim da optuzujem ali doslo je vreme da se zamolimo da nas ostave na miru.
Bar u jednoj opshtini negde na Balkanu da cincarski jezik bude oficijalni. Samo tako ce da opstane kako jezik u uvo vreme globalizacije.
Nema sta da se pishe.
Sa Balkana u Evropi su ushle tre drzave.
Kakva je to Evropska kultura kada se ne priznaje postojanje jednog naroda koji je dao sve za ove drzave.

Ali u ove vode dzaba ce da plivamo jer i vode su tudje.
Hiljada godina se borimo za opstanak i mozda ce da se nadzu nove generacije koje ce da produze tu iskonsku borbu.

A mi ne zelimo teritoriju. Ne zelimo nikome da napakostimo.
Samo malo prava za opstanak ovog naroda kao manjina.
Kao shto su sve ostale manjine dobile uz veliku pomoc sadashnjih bogova.

Da se vratim na nashu estradu.
Imamo muziku iz sve drzave sa Balkana, iz Amerike, Kanade, Francuske.

Ja sam veliki kolekcionista ovih stvari.
Sakupljam sve sto je izashlo za nash jezik ili na nashem jeziku. Lp-vinili, casete-audio, vhs, cd, dvd.
Po mogucnosti orighinali kako bi ih sacuvali od zaborava.

I jos nesto: osim u Makedoniji i Rumunija imamo dve radio stanice u Australiji koje emituju emisije na nasem jeziku: Radio Melburn i Radio Sidney (etnicki radio)

Pozdrav svima

Pozdrav svima.
Juce sam se zaleteo u zmaja od nocaja 5 da kupim recnik i gramatiku cincarskog jezika (do sada ga nisam naucio, mada mi nije jasno kako) i bas bih voleo da naucim taj lepi jezik. Medjutim u zm od nocaja br 5 se nalazi neka livnica pehara i nekih gvozdjurija, nisam pronasao ni L od Lunjine! Cak sam usao u dvoriste, medjutim ni tu nisam nasao nikakvu oznaku koja bi me odvela na pravo mesto...

Nadam se da mi neko moze pomoci. Moj email je salzbajone@hotmail.com ako neka zna, zamolio bih da me nagradi informacijama

hvala unapred

Knjiga se zove< VELIKANI,znamenite licnosti cincarskog porekla u istoriju Srba a napisao je dr.Pribislav Marinkovic,prof.ekonomije i predsednik srpsko-cincarskog drustva u Beogradu.Knigu mozete naruciti i licno od njega telefonom 011 323 8735 Pozdrav.PS.moj sric je bio najveci slikar Makedonije,Nikola Martinoski,a ja sam 50% Cincarin.Steta sto neznam jezik....

Auror '' Velikana'' jeste dr P.Marinkovic koji je i clan LUNJINE , ali predsednik Srpsko-cincarskog drustva je gospodin Dimitrije Nikolajevic ( mlad covek koji je uspeo za kratko vreme da nauci savrseno jezik svojih predaka). Nadam se da cu uskoro cuti za jos takve mlade ljude koji ce u potrazi za svojim korenima ( arazga armaneasca) nauciti isto tako brzo i lako ovaj prekrasni jezik ....

Ljubo..
Braca Miladinovi, Kuzman Sapkarev, Rajk Zinzifov, Gligor Prlicev..

Svi ovi su bili iz Moscopolja i svi su bili cincari...Mozda se i tvoja familija uklapa sa nekima od ovih..Treba ti da istrazujesh..
Meni necesh verovati...

A Vuk Karadzic je bio u cincarskom kvartu u Vieni i tamo je upoznao Demetar koji mu je dao pare za svoju knjigu.
Na istom mestu je bio i Mihail Boiagi koji je 1813 otpecatio Aromansku gramatiku..

I ako nekad posetite vienu idite na groblje gde su pogrebani Betoven, Mocart, Shtraus, i mnogi drugi.
Svi su pokopani ispred nogu (groba) Nikolausa Dumbe.
Cincarin koji je izgradio zgradu gde se svake nove godine odrzava onaj vienski koncert.
I koji je placao sve muzicare za svoja dela.
Svu klasicnu muziku koja je izashla u to vreme je bila finansirana od Cincarina Dumbe.
I valcer "Na lepom plavom dunavu" je napisan za njega, po njegovoj narudzbini.

Shta josh?

Aha..I Gheorghi Dimitrov je ziveo jedno vreme u Vieni. Dali je i on bio u ovom kvartu ne znam..ali...
Ostaje uvek ono "Dvoumljenje"
A mi cincari se topimo kao sneg na suncu..
Jeste da se klima promenila ali kada i drugi to podgrevaju, nije dobro.

Danashnja civilizacija krije svoj zacetak. I unishtava svoja sopstvena korena.

Pozdrav

p.s. Dali znate ko je bio Koca Popovic?

Tinjisitu Arman Armanescu, aj s-ahurhim cu lektsii pi armaneashti, tsi dzats?

Вероватно је једна од најгорих ствари које човек може да осети у свом животу она када му кажу да он у ствари не постоји. Да не постоје његови родитељи, његови преци, историја, култура. Да он нема свој језик, а ако га и има, да не зна њиме да се користи. Када дођете у овакву ситуацију не остаје вам ништа друго него да се повучете, јер знате да нису појединци криви што образовни системи балканских земаља подржавају искључиво националне историје данашњих држава, а не и историју самог балканског полуострва.
Армани су можда само од Срба добили име којe заиста означава народ, име које прави разлику од осталих. Други називи за Цинцаре су увек коришћени у политичке сврхе, а пре свега за својатања. Када Румунија хоће да каже за Цинцаре да су то Румуни они их називају Арумунима или Аромунима. Када Грци желе да нас ставе под своје окриље, називају нас Еленовласима, иако су нас још колико до јуче звали Куцовласима (ћопави Власи). А када неко пожели да нас у потпуности негира он употреби национално недефинисан појам Власи, којим се називају многе, често различите групе, од Срба у Босни па до хомољских Влаха.
Све ово би било смешно да није најцрња иронија. Армани који су се одавно од Влаха профилисали у нацију спадају у најобразованије и најкултурније народе Европе, што је и сама Европа препознала кроз препоруку 1333 Парламетарне Скупштине Европе која се поименце односи на Цинцаре.
Прва граматика једног балканског народа базирана на модерним научним основама је била цинцарска граматика Михајла Бојаџија (презимењака мајке Терезе) издата 1813. године. Највећи цинцарски град Москопоље је био бисер Балкана. Сакривен у високим планинама данашње Албаније пре свог уништења имао је око 80.000 становника са 72 црквe. У то време (18.-19. век) Москопоље је један од највећих градова на Балкану. Град од камена и мермера, препознатљив по свом чувеном лактадукту, порцуланском млеководу, којим је стизало свеже млеко са околних пашњака. У овом истом граду за време Отоманске империје су одштампане многе црквене књиге и речници цинцарског језика: „Октоих“ (Octoih) (оригинал се налази у библиотеци Епископије српске у Сент Андреји), затим „Дикционар пи патру лимби“ (Dictsionar pi patru limbi) (грчко-цинцарско-бугарско-албански речник) итд. У овом периоду Армани полако прелазе са алфабета на латиницу коју и данас користе. Неко ће запитати: „А где је све ово нестало?“ У крвљу исписаној историји Балкана.
На Балкану и даље постоји најмање 1.5 милиона Цинцара, расељених из своје отаџбине Македоније, без могућности да поносно кажу оно што јесу – Армани. У БЈР Македонији можда и највише имају права, јер имају своје школе, тв и радио програме, часописе и остало. Дакле, када je (Бог да му душу прости) Тодор Проја (Тоше Проески) говорио на македонском за себе да је Влах, он хтео свима нама да каже: „ Мине еску Арман! (Mini escu Armân!) – Ја сам Цинцарин !“.
Грчка, Бугарска, Албанија, Румунија и Србија најблаже речено не показују интересовање за Армане, иако су сви Цинцари уткали своје животе, у најлепшем смислу, у ткиво држава где су живели, немајући своју, више пута у историји губљену државу. Сетимо се само првог србијанског дипломате Петра Ичка, устаника Цинцар Јанка и Цинцар Марка, Константина Риге (од Фере), верног Карађорђевог пратиоца Наума Крнара, финансијског генија Лазе Пачуа, оснивача стоматолошког факултета Атанаса Пуље, књижевника Јована Стерије (Поповића), Алкибијада Нуше (Бранислава Нушића), политичара Николе Пашића, научника Михајла Пупина и многих других. .

Верујмо у бољу будућност са арманским поздравом „С' банедза Арманаме!“ (S-bâneadzâ Armânamea!)

Gospodin prof.dr Marinkovic jeste autor '' Velikana'' , a predsednik srpsko-cincarskog drustva Lunjina iz Beograda je mladi inzenjer Dimitrije Nikolajevic koji je za vrlo kratko vreme naucio savrseno jezik svojih predaka i pokrenuo mnoge lepe inicijative za '' budjenje'' Cincara u nas.Nadam se da cu uskoro cuti da je jos mladih ljudi, poreklom Cincari , naucilo prelepi jezik svojih predaka...Imamo knjiga, udzbenika, recnika. Za sve one koji su nastanjeni u Beogradu, a zainteresovani su da saznaju vise o svom poreklu i ucenju jezika, neka dodju u Drustvo LUNJINA, u cetvrtak u 17,ooh , Zmaja od Nocaja 9 /

Грчка, Бугарска, Албанија, Румунија и Србија најблаже речено не показују интересовање за Армане, иако су сви Цинцари уткали своје животе, у најлепшем смислу, у ткиво држава где су живели, немајући своју, више пута у историји губљену државу. Сетимо се само првог србијанског дипломате Петра Ичка, устаника Цинцар Јанка и Цинцар Марка, Константина Риге (од Фере), верног Карађорђевог пратиоца Наума Крнара, финансијског генија Лазе Пачуа, оснивача стоматолошког факултета Атанаса Пуље, књижевника Јована Стерије (Поповића), Алкибијада Нуше (Бранислава Нушића), политичара Николе Пашића, научника Михајла Пупина и многих других.

Ја бих рекао да су баш Срби, ако нико други, имали добре односе према Цинцарима. Али ако неко ко је по рођењу Цинцарин, попут Бранислава Нушића, толико запне да буде Србин, па чак и име промени иако га нико не тера, и поврх тога постане не само Србин, него чак и Србин-националиста и ватрени српски патриота - ко има право да га тера или опомиње да је по рођењу Цинцарин?

Са тим да, по хиљадити пут, Стерија, Пупин и Пашић нису били Цинцари, већ су евентуално само били цинцарског порекла. Ја према Цинцарима и њиховој прошлости гајим само симпатије, али ипак не треба претеривати и тражити Цинцаре тамо где их нема. За Пашића је већ на овој теми речено да тај Паску, по коме се презива Пашић, није његов отац, већ поочим, пошто му се мајка преудала. А Стерија и (поготово) Пупин су Срби-Банаћани. Начином на који се "доказује" њихово цинцарство могло би се доказати и да смо и ја и цела моја породица, пошто смо исто из тог краја, Цинцари. А нисмо. Треба имати меру и не излетати се непромишљено, иначе цела ствар звучи попут оних Румуна који тврде да је Србин Никола Тесла заправо био Румун Николае Тесла.

Gospodine Bogart:
Imate pravo.
Mi i ne trazimo cincare tamo gde ih nema.
Pitanje je samo dali su ova gospoda znali cincarski jezik?
Mi cincari se dicimo samo sa onima koji su stvarali na cincarski jezik.
Sve ostale za mene su samo bili ljudi koj se zbog prestiza ili licnog interesa postali deo drugih naroda.
Uzalud je shto danas kazemo da je i majka Tereza bila cincarka kada se ona nije tako izjasnila.
Ili Branislav Nushic koji je po svaku cenu terao cicare u "Vardarskoj Banovini" da se posrbe.
Kako to da je bio u Bitolju? I shta je trazio u cincarseke familije?

Hteo bih da ovde svi razmislimo: Kako to da nas ima u svakom narodu na Balkanu?
A ipak smo opstali i imamo svoju literaturu, jezik i uopshte nashu kulturu.

Ako se ovako produzi razbijanje srba mozda ce za hiljadu godina neko da se pita: Ma ko su bili ti Srbi? I onda se nece znati ko su bili i shta su bili.
Isto kao se deshava danas sa nama...

Pozdrav..

Armanescu Armàn

Ја бих рекао да су баш Срби, ако нико други, имали добре односе према Цинцарима...........
Са тим да, по хиљадити пут, Стерија, Пупин и Пашић нису били Цинцари, већ су евентуално само били цинцарског порекла..

Pa u tome jeste poenta. Srbi su jedini bili dobri prema Cincarima. I Cincari nisu ostali dužni Srbima. Bili su najveći Srbi. Ali baš zato ne treba Srbi da zaborave ko je od Cincara bio veliki Srbin. Ne treba preškrabati Nušića i druge zbog toga. Cincari su jedinstveni u svetu po tome što imaju dovoljno duše da je daju za dva naroda. Nušić je pisao na cincarskom. Ali to ne možeš nigde da nađeš! Zašto? Zato što je bio veliki Srbin. A sadašnji mali Srbi to ne cene.
Raspitaj se malo kako je vladika N. Velimirović prozivao Pupina za cincarsko poreklo. A šta je Pupin sve uradio za Srbiju posle I sv. rata. A što se tiče Sterije, neću da se ubeđujem nije ovo pijaca. Očigledno je da ne shvataš, da neko može da bude Cincarin, da ostane Cincarin, a da bude i veliki Srbin, kao što su mnogi Cincari i danas, ali kao što su mnogi i veliki Rumuni, Grci i ostali. Uostalom poznajem njihove rođake koji su i danas Cincari.
Kako se po treba manifestovati nacionalnost cincarska kod Nušića, Pupina i ostalih?
Da pričaju sa svima na cincarskom, OK........putem s-zburam pi armaneashti, ama nu escu sigur ca va s-akicaseashti tsava,....oopuups ne ide nekako zar ne!? Ipak ćemo da pričamo na srpskom. Naravno, pa u Srbiji smo.
Jel su trebali da pre svakog javnog nastupa da kažu: "Znate ja sam Cincarin!" Pa nisu iskopleksirani.
Ili je došlo do čuvenog srbskog problema! Ko će nama da ostane ako su svi nešto drugo?!
Dakle nije dovoljno što su voleli Srbiju, što su dali živote za Srbiju, što su oslobađali Makedoniju i Albaniju za Srbiju! Šta ja imam od toga što je moj pradeda poginuo u Bugarskoj, u srbskoj uniformi. Jel su Srbi sačuvali nešto od toga. NE!
Ali zato Srbi imaju snage da insistiraju da ako neko voli Srbiju, mora da bude samo Srbin, samo Srbin i ništa drugo, jer zaboga pa svi koji nisu Srbi, u stvari na ovom svetu mrze Srbe.

Mene sada počinje da brine to što je moja prijateljica Cincarka podigla novu crkvu u Štrpcu, na Brezovici, za Srbe naravno a ne za Cincare, a sad vidim da će je svi pamtiti kroz 100 godina samo kao Srbkinju, ne i kao Cincarku.
O tome pričam. A ona nije podigla crkvu ni kao Srbin ni kao Armana nego kao ČOVEK!
Čovek.

Свашта.
И њих смо изгледа мучили.

Док су били у старом завичају, чуо сам да су се снажно идентификовали са Грцима.
Кад су дошли били су добро прихваћени.

Били су вешти трговци, населили су српске паланке, врло упорни и радни, штедљиви, амбициозни, велике патриоте....
Увеличали свој капитал који су донели.
Није било баш све часно, бавили су се и зеленаштвом, па је било и негативних предрасуда према њима. Слично као и према Јеврејима, али много мање због верске блискости.
Заузимали су врло висока места у политици, друштву и културуи.
Неки носили презимена типа Цинцар-Марковић.

За Јована Стерју Попвића сам чуо да је по једном родитељу пореклом Грк. Исмејавао је среброљубље и тврдичлук грчких трговаца у својој комедији ''Кир Јања''. Могуће је да је реч о Цинцарима. Иако није живео у Србији цео живота био је велики српски патриота, који је имао немерљив допринос у српској култури, а долазио је да помаже и у тадашњу Србију.

Пупинову аутобиографију сам прочитао ''Од пашњака до научењака'' и није помињао цинцарско порекло.
Можда имате неке ваше генеологије што чувате па боље знате.

Начуо сам нешто да је Драгутин Димитријевић Апис цинцарског порекла.

Иначе свака част твојој пријатељици Цинцарки, за њено хумано дело....
Ако јој је стало да буде упамћена по свом етничком пореклу нека нагласи то у ктиторској повељи.
А да је човек, Човек је (са великим ч).

Свашта.
И њих смо изгледа мучили.

:D Niko nikog ne muči, naravno. Ali upravo si rekao poentu.
Drago mi što shvataš. Nušić nije bio veliki komediograf zato što je bio Cincarin ili Srbin, već zato što je bio talenat. Moja prijateljica je Čovek. I zašto bi naglašavala svoju nacionalnost!?
Ali kada se nađu Cincari, kao ovde na forumu, koji se ni ne poznaju međusobno, i koji su ponosni na neke ljude njihove krvi, pa makar i poreklom, to nekom ovde smeta.
To je baš zlobno!

Димитраки,

Неке ствари једноставно не стоје у ономе што причаш, али на томе нећу инсистирати јер не желим да испадне да на било који начин вређам или ниподаштавам било тебе, било цинцарску етничку заједницу, пошто ми то заиста није намера. Али бесмислено је понављати, ево већ по трећи пут, да је Пашић био Цинцар, јер му је отац био Цинцар, пошто тај "отац" Пашић по којем Никола Пашић носи презиме, уопште није биолошки отац Николе Пашића, већ га је усвојио када се његова мајка преудала за њега. То ти је као када би сада неки Цинцарин усвојио црнче из Африке које би се декларисало као Србин, па да неко за тог црнца после прича да је Цинцар, јер му је поочим био Цинцар.

Уз сво поштовање, ни све приче о Нушићу, а поготово Стерији и Пупину - једноставно не држе воду. Нушић је рођен као Цинцар, и око тога нема спора, али он у националном смислу није обоје, већ само Србин. То не говорим као Србин, или као поборник неке стране, већ је то чињеница. Нушић прича о свом цинцарском пореклу, као што неко прича о пореклу са Космаја или Златибора, дакле не о нечем што га на било који начин дефинише као национално биће. Да не испаднем недоследан, опет узимам пример Шандора Петефија, који је био Мађар, а не "Србин и Мађар", иако је рођен као Србин Александар Петровић. Надам се да обоје добро знамо ко је и шта је Петефи, и колики је његов значај за мађарску и уопште европску књижевност, али он са ничим српским нема везе. Осим њега, на десетине, можда чак и стотине хиљада Словака, Срба и Хрвата су се асимиловали у Мађаре, али они су тиме за своје бивше нације отписани.

За Пупина опет понављам да је реч о Србину-Банаћанину, Лали из Идвора, врхунском интелектуалцу који је о себи и свом животу причао читав живот, чак написао и аутобиографско дело преведно као "Од пашњака до научењака", и током својих 70 кусур година ниједном није нашао за сходно да било он или неко од његових рођака спомене ту "ситницу" да је био "Цинцар", већ се хватамо за нешто што је негде написао владика Николај, за кога иначе припадници циганске етничке заједнице говоре да је био Циганин. То су неозбиљне приче у рангу деретићеваца, где су "Срби" били и Александар Велики, и руски цар Иван Грозни. То не иде у прилог откривању истине и упознавању са цинцарском етничком компонентом у савременој српској нацији, већ управо супротно, у нова пребројавања и маније величине. Само на овој теми најмање 10 пута је речено да је Пупин био Цинцар, а он целог свог живота није нашао за сходно да то спомене макар једном. А макар међу Србима није било срамота бити Цинцар.

Такође не бих понављао оно што сам већ једном рекао, да то што је нечија прабаба или чукунбаба по мајци, или нечији деда-стриц био цинцарског порекла, то особу не чини Цинцаром. Иначе слободно можете и мене да бројите у Цинцаре који су Цинцари, а да тога нису ни свесни.

Hemfri,
ima nešto što se zove kulturni obrazac koji je sastavni deo porodičnog vaspitanja.
Naši će za nas uvek biti naši, vaši će biti vaši.
Pa makar bili isti ljudi :D
Ne znam što ti to toliko smeta. Priča o tim ljudima je sastavni deo našeg odrastanja.
Ne verujem da je neko počeo da laže tako davno. A posebno to nema neku ideološku težinu (zavereničku pozadinu) jer Cincara ima toliko malo da mogu da stanu pod maslačak ispod srpske šljive.
Pa mi nemamo televiziju, novine i slične stvari za ispiranje mozga.
Samo porodično predanje. Pa ako je predanje u više porodica isto, za mene je to apsolutna istina.

S-banedz! (Živ bio)

Nu ti aspari Armane, ca nu keari ni aza ni mane!

Hemfri,
ima nešto što se zove kulturni obrazac koji je sastavni deo porodičnog vaspitanja.
Naši će za nas uvek biti naši, vaši će biti vaši.
Pa makar bili isti ljudi :D
Ne znam što ti to toliko smeta. Priča o tim ljudima je sastavni deo našeg odrastanja.

Не смета ми нимало, већ сам рекао да против цинцарске етничке заједнице немам ништа, напротив, само искрене симпатије. Само кажем да бесмисленим инсистирањем на Пашићу, Змају и Пупину Цинцарима делујете неозбиљно и испадате смешни. Нисам се укључио у расправу зато што ми било шта смета (далеко било), већ због тога што ми је стало да сазнам што више објективних чињеница о овој тематици, а не да слушам бајке, нарочито неистините.

Gospodine Bogart:
Imate pravo.
Mi i ne trazimo cincare tamo gde ih nema.
Pitanje je samo dali su ova gospoda znali cincarski jezik?
Mi cincari se dicimo samo sa onima koji su stvarali na cincarski jezik.

Поштовани Арманеску,
Нисам одмах приметио ваш пост. Димитраки у одговору вама има право, не одређује само цинцарски језик цинцарску припадност. Као пример имамо Јевреје, који су донедавно скоро у потпуности били у расејању, без познавања матерњег језика, чак и без националних имена и презимена. Они су дали уметнике на многим пољима, али не у својој национаној уметности, већ у уметности нација и држава у којима су стварали. Међутим, разлика са Цинцарима ипак постоји, а она је у томе да су ти Јевреји генерацијама чували свест о националној припадности, и да су националне интересе својих држава увек претпостављали својим личним, јеврејским, док са Цинцарима није било тако. Нушић јесте цинцарског порекла, али он је у националном смислу Србин, јер се тако изјашњавао и то и био. Као што је и Шандор Петефи Мађар, иако је по рођењу Србин. Може г. Димитраки понављати и по 1000 пута да је Нушић био Цинцарин, али остаје то да сам Нушић то никад није истицао, иако је могао и имао на то право. Чак је, као утицајна фигура на српској културној сцени, могао помоћи афирмацију Цинцара и цинцарског језика у Србији, међутим он то није учинио. То је његов избор, и не само његов, већ избор хиљада других Цинцара, који су себе уткали у српски национални корпус. На исти начин на који се Пупин проглашава за 100% Цинцарина, иако можда даље цинцарско порекло вуче једино по својој баби (а и подаци о томе су најблаже речено сумњиви), на исти начин се комотно може рећи да су сви Срби данас Цинцари. Свакоме од нас је сигурно нека чукунбаба имала неког свог чукундеду који је био Цинцарин.

Да бих још приказао о каквим се вештачким конструкцијама ради, навешћу још један пример. Поменути Пупин се у Америци оженио Американком, и родили су ћерку којој су дали име Сара. Она није знала српски језик. Питање је: "шта" је онда била Пупинова ћерка, "Цинцарка" или "Српкиња"? Ни једно, ни друго, већ Американка.

Hemfri,
ima i drugih foruma za isključive ljude i ove što naginju čistim rasnim teorijama.
Što bude više ljudi kao ti, to će biti manje Srba. Ali ne zameram ti. Svako misli najbolje što ume.
Ne čitaš dovoljno pažljivo postove. Nigde niko nije rekao da je neko 100% nešto, bar ja to nisam negde rekao. Spominjao sam ljude kojima je bar jedan roditelj Arman. Makar i očuh, taj čovek je odgajio dete u duhu svoje kulture. I jedan roditelj je dovoljan da bi uticao na formiranje svesti mladog čoveka. Cincarski kulturni obrazac je uvek bio slobodouman. Ne znam što si se uhvatio Nušića, kad svi Armani znaju da je njegov otac pocincareni Albanac, i to 100% Albanac.
Nušić je pisao na cincarskom jeziku, i tada se potpisivao kao Nuša. Verovatno je bio Dr Džekil i Mr. Hajd.
Pozdravi mi u Banatu sve srpske devojke Olimpijade. A Ljuba muzičar je rekao koliko se sećam da citira knjigu Velikani Srbije cincarskog POREKLA. Ne knjigu 100% Armani u istoriji Srbije.

Evo morao sam i ja da vidim šta piše u toj opasnoj knjizi koja se zove tačno ovako:
"VELIKANI-Znamenite ličnosti cincarskog porekla u istoriji Srba" - Dr Pribislav B. Marinković, prof
Obično u uvodu autor kaže sa kojom namerom je napisana knjiga. Pa da vidimo šta kaže sam autor:
".....Fleksibilni i pragmatični oni su se lako adaptirali na nove uslove i postepeno pretapali i spajali sa većinskim srpskim stanovništvom, pogotovu što im je pravoslavna vera zajednička. Može se sa pravom reći da oni predstavljaju vezivno tkivo svih balkanskih pravoslavnih naroda i da svojim svakako pozitivnim doprinosom razvijaju kulturu, nauku i privredu čitavog Balkana. Danas se njihovi potomci u Srbiji ogromnom većinom izjašnjavaju za srpsku nacionalnost, i ako u svojim genima, mentalitetu i shvatanjima nose značajne elemente cincarskog. Amalgam, stvoren na ovom tlu predstavlja novi pozitivni kvalitet, životni i progresivni, na kome nema mesta pobornicima uskog nacionalizma i sektaštva.
Veliki deo naših velikih ljudi, zaslužnih u raznim oblastima društvenog života, u privredi, nauci, kulturi i umetnosti pripada ovom elementu, spoju srpsko-cincarskog porekla. Cincari su svoju sudbinu vezali za srpsku istoriju i svaka aluzija njihovim potomcima na njihovo etničko pripadanje značilo bi i "greh i nevaljalstvo, jer ovi ljudi, iako stranog porekla, svojim osećanjem, željama i radom pripadaju potpuno nama" (Dušan Popović: O Cincarima). ......."

Hemfri,
ima i drugih foruma za isključive ljude i ove što naginju čistim rasnim teorijama.
Što bude više ljudi kao ti, to će biti manje Srba. Ali ne zameram ti. Svako misli najbolje što ume.

Ајде сад... Има и форума за бајке и научну фантастику, па те не шаљем тамо. Једно је говорити "делимичног цинцарског порекла су били...", а друго "били су Цинцари". Ја само кажем да не могу да схватим да се 100 година после Нушића, Пупина, Пашића, Змаја и компаније јавља неко ко је био паметнији од свих њих заједно, и открива ствари о њима које ни они сами нису знали.

Уопште не говорим о било каквим "расама" (јер су Срби и Цинцари једна раса, тим пре што су се Цинцари асимиловали у Србе), а ако је искључивост говорити да је крајње блесаво на озбиљној теми убрајати Пашића у Цинцаре, коме је само очух био пореклом Цинцарин, ја не знам о каквој се искључивости ради.

А о томе да што ће бити све мање Срба, ништа се не секирај. Ионако ћемо по теби сви бити Цинцари, јер је изгледа важније шта је човеку била чукунбаба, него шта он о себи мисли, и важније шта му је био очух него рођени отац.

Nigde niko nije rekao da je neko 100% nešto, bar ja to nisam negde rekao. Spominjao sam ljude kojima je bar jedan roditelj Arman. Makar i očuh, taj čovek je odgajio dete u duhu svoje kulture. I jedan roditelj je dovoljan da bi uticao na formiranje svesti mladog čoveka.

Драго ми је што прихваташ идеју да Пашић уствари баш и није био цинцарског порекла, само сада већ почињемо да залазимо у метафизику, па цинцарство почињемо да дефинишемо као нарочито стање свести (Цинцарин је јер га је очух "васпитао у духу своје културе"). Кажем ја, слободно можемо рећи - сви смо ми Армани. Или армани (браћа), дође му на исто.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back