kad udjes u savez postajes saucesnik u zlocinu, i drzave Nato su ucestvovale u Americkim ratovima, a i evo sta sad Nato moze povodom genocida u Gazi? Kao se bune, al nista pojeo vuk magarca. Izraelu je sve dozvoljeno, Izrael je produtena ruka Amerike na Bliskom istoku. Uvukla ih Amerika protiv Rusije, Amerika ce se izvuci i jos profitirati a ti Evropo se slikaj. Kupuj nekoliko outa skuplje Americke energente, eh brate moj, ko sa Amerima suruje, vecera koprive.
Mi možemo da se bavimo time šta NATO radi po svetu i da o tome imamo mišljenje, ali to nema nikakve veze sa tim gde se Srbija nalazi, ko nas okružuje i od koga mi realno zavisimo. Ne možemo živeti kao da smo u Centralnoj Aziji, a ne u Evropi.
Mi smo teritorijalno, ekonomski i demografski potpuno vezani za Zapad:
- Okruženi smo NATO državama sa svih strana.
- Cela naša dijaspora, praktično svi Srbi koji žive u inostranstvu, žive u NATO zemljama.
- Najveći investitori kod nas su iz NATO zemalja.
- 90% trgovine i tehnološke saradnje imamo sa EU i NATO svetom.
To što NATO negde vodi ratove ili pravi poteze koji nam se ne sviđaju, ne znači da ih mi podržavamo. Članstvo ne znači moralnu saglasnost sa svakim njihovim potezom, nego racionalnu odluku u skladu sa time gde živimo. Male države ionako nemaju uticaj na globalna pitanja, ali mogu da biraju gde im je bezbednost i interes.
Mi ne postajemo "saučesnici u zločinu". Postajemo država koja živi u skladu sa sopstvenim položajem, a ne u fantaziji da možemo biti nekakav geopolitički "neutralni samuraji" dok nam je ceo okruženje deo NATO-a. Možemo mi da kritikujemo Ameriku koliko hoćemo, ali ne možemo promeniti geografiju. A u politici opstaje onaj ko se prilagođava realnom svetu, a ne svojim romantičnim iluzijama.
Nije Rusija agresivna, to je propagandni narativ jos iz doba hladnog rata, al malo se zna, jos je Hruschov ponudio, hajde da prestanemo sa ovim, trka u naoružanju je veoma opasna, puno je nuklearki. Ko je odbio? Amerika, bez pogovora. Jer Boze moj, neko se bogati, it's just bussines... Isto tako sam Putin je prvo 2000. ponidio Klintonu isto, da Rusija udje u Nato,
Ne znam kako si očekivao da diktatorska država bude deo NATO-a? NATO okuplja države koje dele isti sistem vrednosti: demokratiju, slobode, kapitalizam... ne autokatiju, represiju i tajkunstvo. Potpuno mi je sumanute činjenica da se neko poziva na to da su Milošević i Putin tražili prijem u NATO i da im nisu dali. Pa naravno da ti neće dati. Moraš prethodno da reformišeš državu na demokratsku, slobodnu i otvorenu.
da se zajedno gradi mir u svetu, razvija odbrambeno, a ne ofanzivno naoruzanje, i puf, ovaj ću ću i odbije. Isto je Putin, ponudio i 2007. Obami, sto je ovaj odbio, iako je bio dogovor da se Nato ne siri na istok. Primljene su Poljska, Balticke zemlje, Bugarska, Rumunija.. i ko je tu protiv koga? Ko koga ugrozava? Kad su Sovjeti dosli na suverenu teritoriju Kube izbila je Kubanska lriza i skoro treci svetski rat, pa cekaj, ti mozes doci na granice Rusije, kroz svoje potronsle vlade, i obojene revolucije, al nije ok kad Sovjeti dodju pred Ameriku, e vidis tu se uvrcu cinjenice, te iste 2007. Putin je bio jasan, dodjete li u Ulrajinu imacete rat u Ukrajini, dosli su 2014. i otvoreno niko ni ne krije da je CIA stojala iza revolucije, Putin je ispao naivan i progutao Merkelovu zvaku, i Minski sporazum. Tako da jasno je ko je agresivac, i pogledaj te ratne huskase sa zapada, samo rokaj oruzje Ukrajini, i ako ce Ukrajina izgubiti, vec jeste, svakako, al ko mari na zapadu za zivote ljudi, kolateralna steta. Ako mene pitas, mislim da je Vudru Vilson rekao, da Rusija ne zasluzuje neogranice resurse koje Sibir ima, naravno Rusija nije drzava sa kojom se moze ratovati, pogotovo jer ima najveci arsenal nuklearnoh oruzja, al su zato pucali na to da ce narod da se pobuni protiv Putina , pa da imstaliraju nekog novog Gorbačova, da dovrši posao.
To su već dobro poznati mitovi i propaganda. NATO se nije "širio" zato što je neko hteo da opkoli Rusiju, nego zato što su se istočnoevropske države same gurale u NATO kao reakcija na sopstveno istorijsko iskustvo sa SSSR-om. To nije nikakav napad na Rusiju, to je njihova samoodbrana.
A priča da je "NATO provocirao rat" ne pije vodu iz jednostavnog razloga: Evropa je bila potpuno demilitarizovana. Evo da pogledamo činjenice:
Godinama pre Ukrajine:
- Kasarne prazne
- Obavezni vojni rok ukinut
- Budžeti 1–2% BDP-a (neki i manje)
- Proizvodnja oružja na istorijskom minimumu
- Nema planova za napad, nema vojnog gomilanja
Da je Rusija bila stvarno "ugrožena", EU ne bi izgledala kao skandinavski kamp na otvorenom, bez vojske, bez namere i bez pripreme za rat.
Putin nije napao Ukrajinu zato što je bio pritisnut. Napao je jer je osetio slabost: slabu Evropu, nejedinstven zapad, i uverenje da će zauzeti Kijev za tri dana. To je jedini razlog zašto se odlučio na agresiju.
Tek njegov napad je doveo do ponovnog naoružavanja Evrope, do tada su svi verovali da je rat u Evropi nemoguć. Dakle, rat nije posledica NATO-a, nego posledica Putinove odluke da silom menja granice. Sve ostalo, priče o "obećanjima", "provokacijama" i "dogovorima", služi samo kao izgovor za agresiju koja je počela u Kremlju, a ne u Varšavi ili Kijevu.
I sta smo to pogresno uradili? Mislim sta je trebalo da uradimo?
Šta smo mi pogrešno uradili, u našem slučaju, to sam ti napisao u prethodnoj poruci samo ne čitaš. Kad se Evropa okretala zapadu, mi smo odlučili da gledamo prema istoku. To je učinilo da budemo kamenčić u cipeli celog zapada i da počnu da nam se dešavaju raznorazna sranja. Od ratova do gubitaka teritorija. Zato se ne isplati pišanje iz vetar, prosto ostaneš popišan. I posle svega što smo proživeli, ti sad opet predlažeš "ajde da nastavimo da pišamo uz vetar". Da li je to realno?