Ima li Cincara na Internetu???

• Začetnik teme Začetnik teme praksis
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
).
.....nisu ostavili pisane spomenike, nema dakle knjizevnosti....

Pa kad se u školama uči svašta, a ne istorija Balkana, nije ni čudo što ljudi ne znaju neke stvari koje su im na dohvat ruke!

1731. godine je štampan Liturgijar na cincarskom - Lithurghierlu armânescu
1750.god. Teodor Anastas Kavalioti, profesor na Moskopojlskoj akademiji izdaje Octoih.
Nalazi se u Episkopiji srpskoj u Sent Andreji.
On izdaje i udžbenik Protopiria - Prota nvitsaturâ - Prvo učenje.
Nemački naučnik Gustav Vajgand u kući Mihajla Dimonia u Ohridu nalazi crkvenu knjigu Codex izdatu 1889. godine.
1794 . u Veneciji je štampan Lexicon tetraglosson - Dictsionar pi patru limbi - Četvorojezični rečnik: cincarsko - bugarsko - grčo - albanski.
Moskopoljac Konstantin Ukuta 1797. u Beču štampa Naua pedaghoghie ica abetsedar, udžbenik na cincarskom.
Mihail Boiadži 1813. izdaje prvu modernu gramatiku jednog balkanskog naroda, cincarsku naravno, Gramathica Armânâ.
Od istog autora je izdat Evanghelju- Jevanđelje 1860., zatim Svetačnik - Shcurta isturia di sâmti.

Da ne nabrajam više pošto je izlišno. Dakle, postoje i te kako pisana dokumenta. Druga je stvar što je to nebitno za narode na Balkanu koji imaju svoje države i svoje nacionalne istorije.

Knjige na cincarskom nikad nisu prestale da se štampaju. I Cincari nisu nestali, nego smo jednostavno miroljubiv narod, koji nema potrebu da natrljava svoju nacionalnost i kulturu drugima na nos. Jednom rečju gledamo svoja posla.

Nu ti aspari Armâne câ nu keari ni azâ ni mâne!

zar cincarski ne podseca na albanski?
to jest siptari preuzeli reci iz svih okolnih jezika.Ovo sam negde procitala da oni imaju samo 300svojih reci.A citajuci ovde napisano me je podsetilo na to.Pa svi smo iz balkanskog lonca,neko je bio ovde ranije,neko dosao kasnije,Kao deca smo govorili ,dosli divlji isterali pitome......

QUOTE]

Pa ne baš! Mada to često čujem od ljudi koji ga po prvi put čuju. To je možda tako zbog dosta muklih glasova i čestog lj i nj u rečima.
Ovi što su lingvisti kažu da dosta liči na kalabrijski.

Nu ti aspari Armâne, câ nu keari ni azâ ni mâne!

Nije tako da lici na kalabrijski
.
Znam to dobro.
U juznoj Italiji u svakom dijalektu ima tragova cincarskog jezika.
I ako smo mi poreklom Rimljani kako to da u okolini Rima nema onih obicaja koji se nalaze kod stanovnika juzne Italije i koji su maltene isti sa nashima.Struktura jezika, narodni obicaji, crkovna verovanja..sve je to tu ..na dlanu.

A moze li nash jezik da je stariji i od svih drugih na Balkanu?

Pozdrav

Armanescu Armàn

QUOTE]

Pa ne baš! Mada to često čujem od ljudi koji ga po prvi put čuju. To je možda tako zbog dosta muklih glasova i čestog lj i nj u rečima.
Ovi što su lingvisti kažu da dosta liči na kalabrijski.

Nu ti aspari Armâne, câ nu keari ni azâ ni mâne!

Možda izgovor nekog podseća ali iz mog iskustva mogu da kažem da mi isključivo znanje francuskog i latinskog pomažu da razumem neke reči kao na primer da je Dimitraki poželeo dobrodošlicu Lili na forum! To je ista osnova, ista gramatika samo je razlika u izgovoru. A to opet mnogo govori o poreklu Cincara!
Meni lično, doduše kao totalnom laiku, izgovor više sliči portugalskom.

....Ovi što su lingvisti kažu da dosta liči na kalabrijski...

Pogrešio sam, sad sam se setio da mi je to rekao praunuk Coste Dabije, a on je ubedljiv kao i njegov pradeda sa slike.:D
Dakle nije lingvista. A to sam čuo isto od još jednog drugog Armana, pa mi je verovatno ušlo u glavu.

Prilozi

• 33.jpg
    33.jpg
    22,2 KB · Pregleda: 27
Knjiga se zove< VELIKANI,znamenite licnosti cincarskog porekla u istoriju Srba a napisao je dr.Pribislav Marinkovic,prof.ekonomije i predsednik srpsko-cincarskog drustva u Beogradu.Knigu mozete naruciti i licno od njega telefonom 011 323 8735 Pozdrav.PS.moj sric je bio najveci slikar Makedonije,Nikola Martinoski,a ja sam 50% Cincarin.Steta sto neznam jezik....

Knjiga se zove< VELIKANI,znamenite licnosti cincarskog porekla u istoriju Srba a napisao je dr.Pribislav Marinkovic,prof.ekonomije i predsednik srpsko-cincarskog drustva u Beogradu.Knigu mozete naruciti i licno od njega telefonom 011 323 8735 Pozdrav.PS.moj sric je bio najveci slikar Makedonije,Nikola Martinoski,a ja sam 50% Cincarin.Steta sto neznam jezik....

Ljubo Muzicar ..ispitaj dobro tvoje poreklo i onda cesh shvatiti ko ti je bio pra..pradeda

Za ostale: vidi se da malo znate o cincarima..

Dali je Vuk Karadzic znao cincarski?
I ko su bili Demeter i Nikolaos Dumba?

Pozdrav svima

Ma ne znamo nista.A i ovde se pise svasta,te rimljani ,etrurci,............

Prvo..idite na www.radiomakedonia.ro to je sajt sa muzikom i teve
Imamo jedan radio koji ide non stop
to je radio RadioMakedonia..

Treba da imate winamp i stavite adresu http://208.98.36.46:9000
Na File pa na play url..e, tu stavite adresu servera.

Onaj drugi radio RadioParnteasca Dimandari radi samo povremeno.

A kao poklon svima evo vam nekoliko pesma

http://www.zshare.net/audio/52353914fa7255/

http://www.zshare.net/audio/523563056918dd/

http://www.zshare.net/audio/523579547986c0/

http://www.zshare.net/audio/5236011fde49ba/

Drugom prilikom o Vuku Karadzicu

Pozdrav svima

Ljubo Muzicar ..ispitaj dobro tvoje poreklo i onda cesh shvatiti ko ti je bio pra..pradeda

Za ostale: vidi se da malo znate o cincarima..

Dali je Vuk Karadzic znao cincarski?
I ko su bili Demeter i Nikolaos Dumba?

Pozdrav svima
-Moj deda je ziveo u Krusevu i zvao se Kosta,baba se zvala Atina,a pradeda je verovatno bio Cincarin iz Kruseva ili Moskopolja...Pozdrav svim Armanima

Ma ne znamo nista.A i ovde se pise svasta,te rimljani ,etrurci,............

To je zato što i sami naučnici koji pišu na ovu temu ne znaju ništa. I kada neko nešto piše, uvek iz neznanja na kraju generalizuje ceo rad pričom o Vlasima. To je isto kao kad bi se svaka priča o Srbima završila pričom o Slovenima, bez isticanja posebnosti u okviru zajedničkog korpusa. Drugi proplem je što autori po pravilu koriste druge i treće izvore, a nikad iz prve ruke, od samih Cincara. Uvek su reference šta su Nemci, Rumuni, Grci i ostali pisali o Cincarima. Još ni jednom nisam video rad u kome je navedeno - A ovako kažu sami Cincari! - Otud i neznanje. Pišu radove, iz kancelarija, ne razgovaraju sa ljudima na terenu. Čast izuzecima.
Sto puta sam čitao Vlasi u Srbiji, Vlasi u Makedoniji, u Albaniji,Grčkoj, pa kao sve su to posebni Vlasi, a opet kao svi su jedno te isto. Pa kao kad su u Makedoniji onda se zovu Makedovlasi, kad su u Albaniji, Arvanitovlasi, a kad su u Grčkoj, možete misliti, zovu se Elinovlasi. A u Bugarskoj su, totalno iznenadjenje, Karakačani. Može da bude tako, ali samo u snu. Tako ih zovu Grci, Albanci i ostali dok se teše.
Vlasi u Makedoniji, Grčkoj, Albaniji i Bugarskoj su jedan narod koji sebe naziva Armanj ( Armani - Cincari). Govore jedan standardizovan jezik (na kome se piše hiljadama godina), imaju istu kulturu, običaje, imena i ostalo.
Vlasi u Srbiji nisu Armani, govore drugim slabo razumljivim jezikom, imaju drugu kulturu i običaje.

U knjizi Protili avdzâti zboarâ shi scrieri pi armâneashti ( Prve zapisane i zabeležene izgovorene reči na cincarskom), od autora, Armana, Dr Niko Popnikole, naveden je sledeći primer iz 1426 godine:
-La bisearicâ Ayiul Dimitri di Linotopi (torâ Gârtsii), ari unâ icoanâ pi cari pi armâneashti iasti scriatâ:
"Cari va s-yinâ shi va s-ncljinâ cu evloyii la aistâ bisearicâ, Dumnidzâ va s-lji agiutâ (1426)"

- U crkvi Sv. Dimitrija u mestu Linotopi (Grčka), postoji jedna ikona na kojoj je napisano na cincarskom:
"Ko uđe u ovu crkvu i sa blagoslovom se pomoli, Bog će mu pomoći (1426)"

Ono što može da zbuni neobaveštenog posmatrača, jeste to što su Armani do 18 v. koristili alfabet za pisanje. Tako neupućen može da pomisli da se radi o grčkom jeziku.
Posle egzila i raseljavanja širom Evrope, polako se prelazi na latinicu.
Za nama su tim putem promene pisma posle krenuli i drugi, prateći trendove reformacije,Turci, Rumuni i ostali.

-Moj deda je ziveo u Krusevu i zvao se Kosta,baba se zvala Atina,a pradeda je verovatno bio Cincarin iz Kruseva ili Moskopolja...Pozdrav svim Armanima

Ljubo..
Braca Miladinovi, Kuzman Sapkarev, Rajk Zinzifov, Gligor Prlicev..

Svi ovi su bili iz Moscopolja i svi su bili cincari...Mozda se i tvoja familija uklapa sa nekima od ovih..Treba ti da istrazujesh..
Meni necesh verovati...

A Vuk Karadzic je bio u cincarskom kvartu u Vieni i tamo je upoznao Demetar koji mu je dao pare za svoju knjigu.
Na istom mestu je bio i Mihail Boiagi koji je 1813 otpecatio Aromansku gramatiku..

I ako nekad posetite vienu idite na groblje gde su pogrebani Betoven, Mocart, Shtraus, i mnogi drugi.
Svi su pokopani ispred nogu (groba) Nikolausa Dumbe.
Cincarin koji je izgradio zgradu gde se svake nove godine odrzava onaj vienski koncert.
I koji je placao sve muzicare za svoja dela.
Svu klasicnu muziku koja je izashla u to vreme je bila finansirana od Cincarina Dumbe.
I valcer "Na lepom plavom dunavu" je napisan za njega, po njegovoj narudzbini.

Shta josh?

Aha..I Gheorghi Dimitrov je ziveo jedno vreme u Vieni. Dali je i on bio u ovom kvartu ne znam..ali...
Ostaje uvek ono "Dvoumljenje"
A mi cincari se topimo kao sneg na suncu..
Jeste da se klima promenila ali kada i drugi to podgrevaju, nije dobro.

Danashnja civilizacija krije svoj zacetak. I unishtava svoja sopstvena korena.

Pozdrav

p.s. Dali znate ko je bio Koca Popovic?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back