Quantcast

Ima li Cincara na Internetu???

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

pandora111

Početnik
Poruka
5
Ima Cincara na internetu...ja sam jedna od njih ...Rodjena sam u Beogradu, ali poreklo mi je iz Kruseva...Govorim i citam cincarski jezik ... Cak je u realizaciji i odrzavanje seminara ucenja Cincarskog....Postoji udruzenje u Beogradu Lunjina,Zmaja od Nocaja 5, okupljanja su svakog drugog cetvrtka u mesecu...Svako ko je zainteresovan je dobro dosao :)

Draga antina, u koliko sati su ta okupljanja? Zelela bih da naucim jezik, da bih jednostavno bila ravnopravna sa Vama i da se nebih osecala glupo jer ne znam ni jednu rec cincarskog...TO JE BIO JEDINI RAZLOG STO SE NISAM ODAZIVALA POZIVIMA IZ UDRUZENJA DA DODJEM. Pozdrav!
 

Porchu

Početnik
Poruka
3
i ja sam cincarka... zivim u Beogradu. Nazalost nisam naucila od svog pok. oca jezik... Sa njim sam isla par puta na cincarsku slavu koje organizuje "Lunjina". Inace mogu da kazem da je moj otac bio jedan od inicijatora stvaranja cincarskog drustva "LUNJINA" u BEOGRADU... Malo znam o svom poreklu sem da su moji pradeda i prababa iz Kruseva. Jako mi je tesko , ali sa ponosom mogu da Vam kazem da je Tose Proeski bio cincarin po prabaki koja se zvala Pandora.

Pandora,

I jas sam cincar poreklom iz Kruseva... Ukolko uistinu hoces da naucis cinacrski jezik mogu da ti pomognem.... Imam vizuleni (sa slikama pored reci) makedonsko-cincarski-engleski recnik sa oko 2000 najcesce koriscenih reci. U makedoniji je bio (i jos uvek jeste) oficijalni recnik pri fakultativnom izucivanju cincarskog jezika.... Pozdrav svima...
 

teosve

Obećava
Poruka
70
Iskreno, dugo vremena u nekim razmacima se vracam na temu vezanu za Cincare. Deda je praveci porodicno stablo spomenuo da smo i mi Cincari. Tad sam bila dete i nisam ni znala na sta se to odnosi. Kad sam vec stasala u odraslo celjade koje moze da shvati nesto, on je vec umro. Bilo kako bilo, drago mi je da se pokrenuta jedna ovakva tema, pa makar i pre mnogo godina. I da, i ja sam zainteresovana za ucenje jezika kao i pandora.
 

nbazuroski

Početnik
Poruka
9
Ima, ima!

Buna dzua! Prilicno ste dobro opisali Cincare. Ja sam 100% Cincarin. Imam iste poteskoce kao i neki u forumu: nisam naucio jezik. Medjutim, prilicno mnogo sam citao na internetu i saznao poprilicno. Ono sto ste vi ovde samo dotakli je ustvari jedno ogromno polje. Ko engleski i nemacki zna, taj moze uzasno mnogo da sazna o Cincarima na internetu. Recimo jednu stvar: Cincari su od strane Evropske unije priznati kao narod. Evropska unija je preporucila svim zemljama u kojima zive Cincari da u najvecoj meri pomognu da se ocuva cincarski jezik. Tacno je da je Cincara sve manje na Balkanu. Ali to ne znaci da mora nas jezik i da nestane. Postoje knjige koje mozete da kupite od Cincarskog drustva "Lunjina", postoje recnici, postoje webstrane na cincarskom jeziku, postoje forumi u kojima se pise samo na cincarskom jeziku. Postoji i webprezentacija u zacetku o Cincarima na srpskom jeziku www.cincarnet.com. Postoji ogroman broj udruzenja Cincara u svetu. Cincari zive uglavnom u Makedoniji i severnoj Grckoj. Postojbina Cincara su Epir, Tesalija i Makedonija. Odatle poticu svi Cincari. Govore jezikom koji je nastao iz latinskog jezika. Nastali su mesanjem rimskih vojnika i Tracana odnosno romanizacijom Tracana koja je trajala jako dugo ( 500 god ). Dugo su ziveli sa Grcima zajedno zatim su dosli i Sloveni itd., itd. Osim u Makedoniji i Grckoj Cincari zive i u Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji i Albaniji. U svim delovima istorijske Makedonije odnosno u granicama rimske Provincije Macedonia. Od kada je Savet Evrope resio da animira Cincare da se bave sobom i svojim jezikom nastala jeprava bujica informacija o Cincarima.S obzirom da su Cincari konstitutivni narod u Evropi i s obzirom da ce sve zemlje u kojima zive Cincari jednoga dana naci u EU, pitanje Cincara ce biti na taj nacin reseno.Komunikacija ce biti bolja medju Cincarima, ucice svoj jezik i upraznjavati svoje obicaje. Najvise je Makedonija ucinila za Cincare. Ona im i finansijski pomaze i uvodi Cincarski jezik u osnovne skole. Ima jos mnogo toga da se kaze, ali za sada dosta.


Pitu Bashur
 

gordanaki

Početnik
Poruka
21
Ima Cincara na internetu...ja sam jedna od njih ...Rodjena sam u Beogradu, ali poreklo mi je iz Kruseva...Govorim i citam cincarski jezik ... Cak je u realizaciji i odrzavanje seminara ucenja Cincarskog....Postoji udruzenje u Beogradu Lunjina,Zmaja od Nocaja 5, okupljanja su svakog drugog cetvrtka u mesecu...Svako ko je zainteresovan je dobro dosao :)


Da li mogu da se nabave CD-ovi sa cincarskim pesmama i muzikom uopšte?
Pozdrav svim Cincarima!
 

luna 30

Primećen član
Poruka
788
Zdravo svima!!! Po baki sam Cincarka. Vrlo malo znam o tome i žao mi je zbog toga. Ona je znala cincarski jezik i sa svojom sestrom je ponekad pričala cincarski, ali niko od njene djece i unuka ne zna jezik. Znam da je bakin brat uvijek govorio da su Cincari porijeklom iz Moskopolja ( valjda sjeverna Albanija ), ali da su odatle protjerani baš od strane Albanaca. Od nekog sam čula da je cincarski jezik najsličniji rumunskom. Da li je to tačno? Voljela bih da znam više o tome. :D:D:D
 

Bogart

Poznat
Poruka
9.746
Јесте, Цинцари су пореклом православци из северне и средње Албаније, и престоница им је било Москопоље, које је било врло развијен и богат град за оно време. Одатле су их протерали Арнаути, одакле су се раширили по околним државама, углавном по градовима где су се бавили трговином.

Много Срба је делимичног цинцарског порекла, јер су се Цинцари јако брзо сродили са Србима и измешали са њима кроз мешовите бракове. Најпознатији Србин цинцарског порекла је Бранислав Нушић, 100%-тни Цинцарин рођен под именом Алкибијад Нуша. Многи други знаменити Срби су пореклом или делимичним пореклом Цинцари. Тренутно, од најпознатијих живих Срба, цинцарског порекла је и адвокат Тома Фила, који је један од ретких Срба који нису променили своје цинцарско презиме, ваћ су га задржали у оригиналу.

За цинцарски језик кажу да је био најсличнији измурлом далматинском језику и влашком, а од живих језика, најсличнији је румунском. На Балкану су, између Италијана и Румуна, живели и други романски народи, са својим језицима који су буквално били као прелаз између италијанског до румунског. Ту су били млечански и далматински дијалекти, затим цинцарски, разне форме влашког, и на крају румунски.

Готово сви припадници тих некадашњих романских народа стопили су се са Словенима, и данас су Хрвати, Срби, Бошњаци, Бугари, Македонци итд.
 

dimitraki

Zainteresovan član
Poruka
187
Ooo dishtiptats frats Armanj, buna va oara!
Shi surari, s-akicaseashti. Antina cum eshti, candu va ti videm la Sutata.
Sta da vam kazem, osim da je super ova ideja da se na netu skupimo u sto vecem broju.
Pa da filosofiramo.

Ncliniciunj la tuts.:razz:
Nu ti aspari Armane, ca nu keari ni aza ni mane!
 

dimitraki

Zainteresovan član
Poruka
187
Ko su cincari?Zasto je vazno da su na internetu?

Pa uopšte nije važno, samo je korisno!
Predlažem da se ovde postavljaju i obaveštenja o događajima vezanim za Cincare, ili vesti o novim izdanjima CD, i slične stvari.

Tako je na primer pre skoro mesec dana u Disentisu, u Švajcarskoj, pod okriljem Saveta Evrope, a uz finansijsku pomoć Retoromanske zajednice, dogovoreno osnivanje Međugraničnog parlamenta Cincara. On će okupljati sve Cincare Balkana bez obzira na matičnu državu.

To je dobra vest, zar ne?

Nu ti aspari Armane, ca nu keari ni aza ni mane!
 

gordanaki

Početnik
Poruka
21
Ko su cincari?Zasto je vazno da su na internetu?

Slažem se da je korisno da svi koji su cincari a znaju nešto o svom poreklu i istoriji kažu to i ovim putem jer o njima se u stvari jako malo istine zna, brkaju se pojmovi a problem je i što postoje brojne predrasude o njima. Ja nisam cincarka ali moji najbolji prijatelji i u Beogradu a i u Grčkoj su upravo cincari. Zato znam dosta, pomalo i razumem jezik, nadam se da ću ga jednom i naučiti. Ja uživam družeći se sa njima i obožavam oštrouman smisao za humor svojih cincarskih prijatelja.
Volela bih jednog prijatelja da iznenadim i poklonim mu CD sa cincarskom muzikom, a kad bi bio klarinet bilo bi EXTRA!
Zato sam i videvši ovu temu molila da mi neko pomogne da nabavim muziku.
Pozdrav Dimitraki, mnogo mi se sviđa tvoj avatar!
 

ljubo-muzicar

Početnik
Poruka
28
Cincari su najskolovaniji narod na Balkanu.Makedonija ima jednog akademika,Nikolu Martinoskog,najveceg slikara Makedonije.A i najbolji pevac Makedonije je bio Tose Proeski.U Srbiji najveci dramopisac je bio Jovan Sterija Popovic,Branislav Nusic,Jovan Jovanovic Zmaj kao i naucnik Mihajlo Pupin.
 

Bogart

Poznat
Poruka
9.746
Cincari su najskolovaniji narod na Balkanu.Makedonija ima jednog akademika,Nikolu Martinoskog,najveceg slikara Makedonije.A i najbolji pevac Makedonije je bio Tose Proeski.U Srbiji najveci dramopisac je bio Jovan Sterija Popovic,Branislav Nusic,Jovan Jovanovic Zmaj kao i naucnik Mihajlo Pupin.

Змај и Пупин нису били Цинцари. Стерија јесте, делимично, а Нушић јесте.
 

ivanaste

Početnik
Poruka
13
I ja sam po dedi cincarka. moji su poreklom iz Pisodera kod Florine u Grckoj, postoji mogucnost da su i bakini poreklom Cincari, ali nisu dovoljno istrazili svoje poreklo da bi to potvrdili. Oduvek sam zelela da se vratim svojim korenima i jako zelim da naucim cincarski. Kao sto neko rece na ovom forumu, ne trazimo republiku, ali ne smemo da zaboravimo da postojimo. Ivana
 

ljubo-muzicar

Početnik
Poruka
28
I Zmaj i Pupin su bili Cincari.Procitajte knjigu Velikani,znamenite licnosti cincarskog porekla u istoriji Srba,dr.Pribislava Marinkovica i na strani 46 pise o Jovanu Jovanovicu Zmaju a na strani 249 o Mihajlu Pupinu ! Od nasih estardnih umetnika je Maja Odzaklijevska Cincarka po ocu a Oliver Njego Cincarin pio majci.Takodje Kosta Abrasevic je bio Cincarin po majci a i nas najveci kompozitor Stevan Mokranjac takodje po poreklu Cincarin.Najveci makeddonski junak Jane Sandanski kao i Pitu Guli su bili takodje Cincari.Pa Nikola Pasic,Laza Kostic,Herbet Von Karajan,dirigent Filharmonije i prof.muzike Stevan Hristic...I mnogi drugi
 

Bogart

Poznat
Poruka
9.746
I Zmaj i Pupin su bili Cincari.Procitajte knjigu Velikani,znamenite licnosti cincarskog porekla u istoriji Srba,dr.Pribislava Marinkovica i na strani 46 pise o Jovanu Jovanovicu Zmaju a na strani 249 o Mihajlu Pupinu ! Od nasih estardnih umetnika je Maja Odzaklijevska Cincarka po ocu a Oliver Njego Cincarin pio majci.Takodje Kosta Abrasevic je bio Cincarin po majci a i nas najveci kompozitor Stevan Mokranjac takodje po poreklu Cincarin.Najveci makeddonski junak Jane Sandanski kao i Pitu Guli su bili takodje Cincari.Pa Nikola Pasic,Laza Kostic,Herbet Von Karajan,dirigent Filharmonije i prof.muzike Stevan Hristic...I mnogi drugi

Пази, чак ни Нушић није био Цинцарин, него цинцарског порекла, или рођен као Цинцарин. А Змај и Пупин нису били Цинцари. Пупинова лоза је даљим пореклом пореклом из Македоније, али је човек Србин, Банаћанин из Идвора, Лала. Ако му је нека прабаба била Цинцарка, па га то чини делимично човеком цинцарског порекла, ипак је мало претерано рећи "он је био Цинцарин".

Да појасним, и велики мађарски песник и Мађар по националности Шандор Петефи је по рођењу православни Србин Александар Петровић, али није Србин, него Мађар српског порекла. А на тај фазон се некоме може пронаћи грчка прабаба, или јерменски чукундеда по неким бочним линијама, али то не чини човека нити Грком нити Јерменином, нити му је то претежно порекло.

Провери то за Змаја и Пупина, па постави, чисто да видимо о чему се ради. За Змаја нисам 100% сигуран, али оно за Пупина ми у најмању руку делује смешно. Како то да тако битну ставку није нашао за сходно да напише у својој биографији? Бранислав Нушић је макар без комплекса причао о томе.
 

Bogart

Poznat
Poruka
9.746
Pa Nikola Pasic,Laza Kostic,Herbet Von Karajan,dirigent Filharmonije i prof.muzike Stevan Hristic...I mnogi drugi

Претера га са Пашићем и Костићем. По тој логици слободно реци да су сви Срби Цинцари, јер гарант свако од нас има макар једну чукунбабу или аскурђела који су имали везе са Цинцарима.
 

gordanaki

Početnik
Poruka
21
Претера га са Пашићем и Костићем. По тој логици слободно реци да су сви Срби Цинцари, јер гарант свако од нас има макар једну чукунбабу или аскурђела који су имали везе са Цинцарима.

Nikola Pašić je bio poreklom Cincar iz moskopoljske porodice Pasku.
 

Bogart

Poznat
Poruka
9.746
Nikola Pašić je bio poreklom Cincar iz moskopoljske porodice Pasku.

То је сасвим друго него рећи "он је био Цинцарин". По тој логици бих ја за руског цара Ивана Грозног могао да кажем да је био Србин, јер му је баба била Српкиња (ово је истина).
 

Bogart

Poznat
Poruka
9.746
Nikola Pašić je bio poreklom Cincar iz moskopoljske porodice Pasku.

И чекај мало... У Пашићевој биографији пише да он уопште није био по рођењу Пашић, него да то презиме носи по свом очуху, за којег му се мајка удала тек након што се он родио. Ако му је очух/поочим био Паску родом из Москопоља, какве то везе има са њим?
 

The Dule

Zainteresovan član
Poruka
102
Glupo je smatrati coveka pripadniokm nekog naroda samo zato sto mu je neki neodredjeni predak imao mozda neke veze sa tim narodom. Kada bi mogli dovoljno duboko da kopamo ko zna koji bi se sve narodi pominjali u genealogijama ovih ljudi o kojima govorite. U svakom slucaju, vecina predaka su im bili Srbi, oni su sebe smatrali Srbima, i shta sad tu ima da ne bude jasno???
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.