investigator
Primećen član
- Poruka
- 915
Mislim da Sjedov posmatra Venede i izjednačava ih sa Slovenima. Pretpostavimo da su I2a2 staroevropska paleolitska plemena, da su R1a1 indoevropska, a N ugrofinska u istočnoj i centralnoj Evropi. Miješanjem I2a2 i R1a1 nastaju Sloveni u širem smislu, miješanjem R1a1 i N nastaju Balti. Gdje su u toj priči Venedi. Venedi su onaj dio Slovena gdje je procentualno više zastupljena R1a1 haplogrupa, tj- to je više indoevropska varijanta Slovena. Slično je i sa Antima koji su južna grupacija Veneda, a etimološki ime može da im se dovede u vezu. Sloveni u užem smislu su prije svega I2a2. Venedski i Slovenski sloj je sasvim sigurno u prošlosti bio razdvojen, a spojen je vjerovatno u jedinstven slovenski etnos negdje u periodu stvaranja zajedničkog slovenskog jezika.
"The Soubenoi mentioned by Ptolemy in the 2nd century AD have often been deemed to have been Slavs, their name having originally been Sthlavanoi - a distorted form of Slovenoi. They lived in Sarmatia, north of the Alans."
Sjeverno od Alana koji u to vrijeme živjeli na Donu znači da su Soubenoi živjeli na području današnje sjeverne Ukrajine. Sjeverozapadno od njih živjeli su Veneti.
Prva podjela Slovena iz 5-vijeka govori o tri grupe Slovena: Sclavenoi (po meni dominantno I2a2), Venethi (dominantno R1a1) i Anti (dominantno R1a1).
Danas je ta podjela prilično jasna i u genetici. Tako su Srbi sačuvali mnogo više izvorne paleolitske genetike od recimo Rusa i Poljaka koji su mnogo više Indoevropljani.
"The Soubenoi mentioned by Ptolemy in the 2nd century AD have often been deemed to have been Slavs, their name having originally been Sthlavanoi - a distorted form of Slovenoi. They lived in Sarmatia, north of the Alans."
Sjeverno od Alana koji u to vrijeme živjeli na Donu znači da su Soubenoi živjeli na području današnje sjeverne Ukrajine. Sjeverozapadno od njih živjeli su Veneti.
Prva podjela Slovena iz 5-vijeka govori o tri grupe Slovena: Sclavenoi (po meni dominantno I2a2), Venethi (dominantno R1a1) i Anti (dominantno R1a1).
Danas je ta podjela prilično jasna i u genetici. Tako su Srbi sačuvali mnogo više izvorne paleolitske genetike od recimo Rusa i Poljaka koji su mnogo više Indoevropljani.