Quantcast

Генетичка генеалогија

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Kyrios

Ističe se
Poruka
2.552
Ni fašistke ideje same po sebi nisu toliko loše. Posebno je pitanje do koje meri treba ići sa njima. Svaka država je u određenoj meri fašistička i stavlja sebe i nacionalni interes iznad pojedinca. No, sve je to posebna tema.
Баш ме занима која је то дозвољена мера фашизма. Колико људи треба побити да би фашистичке идеје изгубиле тај епитет "нису тако лоше"?
 
Poslednja izmena:

cronnin

Domaćin
Moderator
Poruka
4.027
Samo da kratko upitam, o kojim se konkretno fašističkim idejama radi? U globalu, ili nekim pojedinim?
Globalno, večina fašističke idologije je u redu. Sasvim je logično da će grupa uvek biti jača od pojedinca i da u slučaju udruživanja mora da postoji neka vrsta kompromisa na koju svako treba da bude spreman za opšte dobro. Čak je i sama država nastala na osnovu "društvenog ugovora" po kojem se pojedinci odriču nečega da bi imali nešto drugo za uzvrat. Takoreći u osnovi svake državnosti leži fašistička ideologija.


Баш ме занима која је то дозвољена мера фашизма. Колико људи треба побити да би фашистичке идеје изгубиле тај епитет "нису тако лоше"?
Nigde u ideoogiji fašizma se ne pominju bilo kakav ubistva. To što je jedna konkretna realizacija te ideologije zastranila, pa iskoristila uvođenje takvog režima za odrađivanje nekih negativnih planova je potpuno drugo pitanje. Onda bismo na isti način, iz iskustva SSSR mogli da kažemo da je komunizam ideologija koja proizvodi milione mrtvih i da treba da bude zabranjena, a nije tako. Ne može se suditi nečemu na taj način.

Sve "jednoumne" ideologije, kao fašizam ili komunizam, su zbog svoje prirode opasne jer se lako mogu zloupotrebiti, ali to ne znači da su one same po sebi loše, kao što ni demokratija nije sama po sebi loša iako smo poslednih decenija svedoci njene teške zloupotrebe.

Da li će fašista krenuti vojskom da osvaja kolonije u Africi, ili će demokrata obezbediti glasovima da se neki Sudan odrekne prava državnosti u korist tvoje zemlje, je upitno sa tačke gledišta konačnog cilja. U današnjem pravu je zabranjeno vođenje agresivnog rata, a ovo drugo je dozvoljeno, ali sa moralne tačke gledišta nalogodavci su prilično jednaki.
 
Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top