Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je sasvim logično. Društvo srednjovjekovne Srbije je bilo feudalno, a ne plemensko, bar u razvijenoj fazi i Srbi su bili sastavni dio tog društva. U Dušanovom zakoniku se jasno definiše ta podjela na Vlahe i Srbe i ona je u Dušanovo vrijeme bila i etnička i društvena i ekonomska podjela. Vijek kasnije biti Vlah je značilo samo društvenu kategoriju, imati povlastice u novom turskom aparatu. To je bio razlog što su Srbi tako masovno prihvatali vlaški status. Omogućavao im je da sačuvaju pravoslavnu vjeru i da pri tom imaju i određenu društvenu samostalnost i ekonomske povlastice.
Sloveni su takođe imali plemensku fazu, ali je ona uglavnom bila prolazna. Srbi su se u nju vratili sticajem istorijskih okolnosti. I da zaista plemenska organizacija je najjača tamo gdje je dominantnija haplogrupa E1b- istok Crne Gore i sjeverna Albanija. Tamo gdje je I2a2 uglavnom se raspala. Možda i zato jer nikad nije bila istinski ukorijenjena.

Znaci E1b su izvorni Iliri?

To je sasvim logično. Društvo srednjovjekovne Srbije je bilo feudalno, a ne plemensko, bar u razvijenoj fazi i Srbi su bili sastavni dio tog društva. U Dušanovom zakoniku se jasno definiše ta podjela na Vlahe i Srbe i ona je u Dušanovo vrijeme bila i etnička i društvena i ekonomska podjela. Vijek kasnije biti Vlah je značilo samo društvenu kategoriju, imati povlastice u novom turskom aparatu. To je bio razlog što su Srbi tako masovno prihvatali vlaški status. Omogućavao im je da sačuvaju pravoslavnu vjeru i da pri tom imaju i određenu društvenu samostalnost i ekonomske povlastice.
Sloveni su takođe imali plemensku fazu, ali je ona uglavnom bila prolazna. Srbi su se u nju vratili sticajem istorijskih okolnosti. I da zaista plemenska organizacija je najjača tamo gdje je dominantnija haplogrupa E1b- istok Crne Gore i sjeverna Albanija. Tamo gdje je I2a2 uglavnom se raspala. Možda i zato jer nikad nije bila istinski ukorijenjena.

Ma nije nigde ni izdaleka bila izrazena podela na bratstva i rodove kao u CG. To je karakteristika lokalnog karaktera i vidi se da je plod uticaja domicilnog stanovnistva. Tim vise posto se ista struktura srece i u Albanaca. Za Grke stvarno ne znam a bilo bi interesantno saznati nesto o tome.

Ma nije nigde ni izdaleka bila izrazena podela na bratstva i rodove kao u CG. To je karakteristika lokalnog karaktera i vidi se da je plod uticaja domicilnog stanovnistva. Tim vise posto se ista struktura srece i u Albanaca. Za Grke stvarno ne znam a bilo bi interesantno saznati nesto o tome.

Za rodovsko uređenje u Slovena pročitati: Adam Šelomgomski - Istok i Zapad, odeljak 2 , Država i civilizacija
Za rodovsko uređenje u Germana pročitati: Tacita
Za Grke je bilo poznato da su potomci Pelazga imali rodovsko uređenje ( Spartanci, Arkađani, Etalci i stanovnici Epira)
Rimljani nisu imali rodovsko uređenje od Republike

Nervira me kad neko uzme Albance kao merilo. ( albanski jezik u ozbiljnim analizama indoevropskog samo figuriše kao broj, ali ako ga uzmu u analiziranje uvek upada u različite grupe, po fonetici, morfologiji i drugim parametrima, tako da je zaobiđen kao nestabilan) To je nemoguća misija jer su jadni imali toliko uticaja da se ne može prebrojati. Šta ako se struktura nalazi kod Albanaca? To je samo dokaz da nisu imali mozga da je unaprede, i ništa više, i da bi tako nešto moglo da traje do unedogled , da bi napasali i trtili koze do kraja sveta.

Poslednja izmena:
Znam da je testiran neki Radončić iz Gusinja. Oni su od Kuča Zatrijebčana i ovaj se testirao kao E1b. Evo šta kažu za Radončiće iz Gusinja:
"Radončići porijeklom iz plemena Kuč, iz sela Orahova, predak Radonja je primio islam i njegovi potomci se nazvaše Radončićima, koji su muslimani u Gusinju. Od Radončića su ogranci Rašići, Malagići, Zukovići i Avdići."
E1b Dakle i Ana Ivanović i Duško Vujošević (i pola Kosovara) :hahaha: I mnogi drugi širom Srbadije.

Хвала за податак. Знам да су Дрекаловићи досељеници од Срба из Рашке,
:hahaha: :hahaha: A kako znaš? :hahaha:

Poslednja izmena od moderatora:
A odakle ti ovi podaci? Na osnovu čega to tvrdiš?

Na osnovu konkretnih ljudi koji su se do sada testirali, a imaju nesumnjivo porijeklo u pomenutim plemenima. Spisak prezimena sam već objavljivao na ovoj temi, a pogledaj i u bazi podataka na y search.

Ovo gore za Kuče si se malo preračunao. Za Drekaloviće se ne zna haplogrupa, a Ivanovići i Vujoševići su od Drekalovića. Dao sam podatak samo za Kuče Zatrijebčane. A Drekalovići i Zatrijebčani nisu istog porijekla.

Za rodovsko uređenje u Slovena pročitati: Adam Šelomgomski - Istok i Zapad, odeljak 2 , Država i civilizacija
Za rodovsko uređenje u Germana pročitati: Tacita
Za Grke je bilo poznato da su potomci Pelazga imali rodovsko uređenje ( Spartanci, Arkađani, Etalci i stanovnici Epira)
Rimljani nisu imali rodovsko uređenje od Republike

Nervira me kad neko uzme Albance kao merilo. ( albanski jezik u ozbiljnim analizama indoevropskog samo figuriše kao broj, ali ako ga uzmu u analiziranje uvek upada u različite grupe, po fonetici, morfologiji i drugim parametrima, tako da je zaobiđen kao nestabilan) To je nemoguća misija jer su jadni imali toliko uticaja da se ne može prebrojati. Šta ako se struktura nalazi kod Albanaca? To je samo dokaz da nisu imali mozga da je unaprede, i ništa više, i da bi tako nešto moglo da traje do unedogled , da bi napasali i trtili koze do kraja sveta.

Da se razumemo, rodovsko uredjenje je postojalo svuda ali je pitanje u kakvom obliku i kakvom intenzitetu?
Ajde me sada jos uveri da rodovska organizacija u CG ima drasticnu razliku od one kod Albanaca? I zasto recimo u Hercegovini ne postoji rodovska organizacija vec se na nju pozivaju iskljucivo one porodice koje su poreklom iz danasnje CG? Tvrditi da je rodovska organizacija u CG srpskog porekla bi se protivilo zdravoj logici posto bi u tom slucaju CG bila samo podskup jednog veceg skupa srpskih teritorija uredjenom po istom rodovskom principu.

Da li tebi nije logicna veza izmedju E1b i zetsko-sandzackog dijalekta? Da li vidis da se situacija razvija u stranu toga da stari slojevi pojedinih bratstava imaju E1b a mladju I2a2? Pa nisi li ti sam kategoricki tvrdio da E1b nemaju nikakve veze sa Slovenima? Ukoliko negiras ono o cemu ja i investigator ovde govorimo ti automatski negiras svoje sopstvene stavove i proglasavas nosioce E1b autohtonim Slovenima.

Da stariji slojevi imaju I2a2 a mladji E1b tada bi tvoja teza imala smisao.

Koji si ti genije

Исправка - несхваћени геније. Могли би од тога направити добар драмски комад "Јади младог Дукљанина".

Него, уколико нисте у току не смете да пропустите документарац Genetsko podrijetlo Hrvata - http://www.hrt.hr/index.php?id=dokumentarci :D

Da se razumemo, rodovsko uredjenje je postojalo svuda ali je pitanje u kakvom obliku i kakvom intenzitetu?
Ajde me sada jos uveri da rodovska organizacija u CG ima drasticnu razliku od one kod Albanaca? I zasto recimo u Hercegovini ne postoji rodovska organizacija vec se na nju pozivaju iskljucivo one porodice koje su poreklom iz danasnje CG? Tvrditi da je rodovska organizacija u CG srpskog porekla bi se protivilo zdravoj logici posto bi u tom slucaju CG bila samo podskup jednog veceg skupa srpskih teritorija uredjenom po istom rodovskom principu.

Da li tebi nije logicna veza izmedju E1b i zetsko-sandzackog dijalekta? Da li vidis da se situacija razvija u stranu toga da stari slojevi pojedinih bratstava imaju E1b a mladju I2a2? Pa nisi li ti sam kategoricki tvrdio da E1b nemaju nikakve veze sa Slovenima? Ukoliko negiras ono o cemu ja i investigator ovde govorimo ti automatski negiras svoje sopstvene stavove i proglasavas nosioce E1b autohtonim Slovenima.

Da stariji slojevi imaju I2a2 a mladji E1b tada bi tvoja teza imala smisao.
Ako se secas ja sam prvi potegao tezu o jednakosti haplogrupe E sa juznosandzackim dijalektom. Medjutim ima tu dve stvari koje ne pasu.
Prva je rodovsko uredjenje koje nema vezu sa svim tim. Moras da shvatis da postoje, nazalost, ljudi i narodi sa veoma skromnim IQ i inventorskim mogucnostima, ono sto im se jednom da, to moze da traje hiljadama godima nepromenjeno.
Drugo je VIRTUELNA starost haplogrupe koju proglasavas konacnim stanjem.

Samo da te podsetim da je ta gomila ljudi koja je u nekim delovima provibitne teritorije Nemanjica prihvatila srpski jezik, prema turskim defterima bila statisticka greska 1455 godine na teritoriji Kosova, no nije samo glodarski prirodni prirastaj zasluzan za njihovu danasnju prenatrpanost. Analogijom mozemo doci i do nacina populiranja teritorija koje danas govore zetskojuznosandzackim dijalektom, narocito na juznosandzackom tlu, gde je bila prestonica Srbije, a danas se zavija srpskim jezikom arnautskog tonaliteta. Tako da ti je dilema oko starosti jednog a mladosti drugog haplotipa apsurdna, jer se zna da je na Kosovo kasnije doseljen onaj koga smatras starijim.

Poslednja izmena:
Akay, sjetio se svih onih tema koje si besomučno zaklučavao da bi spasio srpstvo! :hahaha: Npr temu o Dolgorukovu. Možda njegov spis iz 18. vijeka nije za ovaj pdf? :hahaha:

Када би српство било угрожено од стране тебе или било кога теби сличног - срушило би се истог момента. Него реци ти нама шта је Y DNK ?

Pre nego sto krenemo sa gledanjem, da ga obavestimo da zene nemaju Y DNK?

Боже Лесандре, као да он зна шта је то.

Tako da ti je dilema oko starosti jednog a mladosti drugog haplotipa apsurdna, jer se zna da je na Kosovo kasnije doseljen onaj koga smatras starijim.

Ma niko ovde ne govori o Kosovu, govorimo o Albaniji a oni dele E1b sa Grcima i juznim Italijanima i koji su tu nalazi nekih 4000 godina i kusur. Isto kao i J2-M102. Oni R1b kod Grka, Bugara, Rumuna i slicnih je ostatak Trakijaca a oni su se tu doselili sa severoistoka iz rejona Krima (podrucje protogrckog-indoevropskog jezika) Posto isti spada u kentum grupu vrlo-vrlo je verovatno da su ga doneli bas ti R1b.

E1b-v13 se apsolutno moze vezati za Grcku. Otuda se prosirio na danasnju Albaniju. Bilo bi jako interesantno usporediti plemenske veze kod starih Grka i danasnjih Albanaca. to bi dalo dosta odgovora.
Ima tu jos nekih misterija kao ona da Albanci govore satem jezikom a ukoliko je E1b dosao iz kentum podrucja, postavlja se pitanje kako je moglo doci do transformacije?

Danas se svi geneticari slazu da je I2a1b1 (I2a2) mlada grana haplogrupe I2. Njeni nosioci nisu mogli ucestvovati u populaciji Balkana u vecem procentu. Moguce je da su bili u Panoniji ali na jug se nisu spustali.
Tek treba da otkrijemo koliko je medju juznim Slovenima predstavnika starijih grana haplogrupe I2*. Za sada ih ima vrlo malo. I2* su obitavali na Balkanu dosta pre dolaska E1b-v13. Oni I2* medju Kurdima su upravo potomci ljudi koji su ziveli na Balkanu.

Ma niko ovde ne govori o Kosovu, govorimo o Albaniji a oni dele E1b sa Grcima i juznim Italijanima i koji su tu nalazi nekih 4000 godina i kusur. Isto kao i J2-M102. Oni R1b kod Grka, Bugara, Rumuna i slicnih je ostatak Trakijaca a oni su se tu doselili sa severoistoka iz rejona Krima (podrucje protogrckog-indoevropskog jezika) Posto isti spada u kentum grupu vrlo-vrlo je verovatno da su ga doneli bas ti R1b.

E1b-v13 se apsolutno moze vezati za Grcku. Otuda se prosirio na danasnju Albaniju. Bilo bi jako interesantno usporediti plemenske veze kod starih Grka i danasnjih Albanaca. to bi dalo dosta odgovora.
Ima tu jos nekih misterija kao ona da Albanci govore satem jezikom a ukoliko je E1b dosao iz kentum podrucja, postavlja se pitanje kako je moglo doci do transformacije?

Danas se svi geneticari slazu da je I2a1b1 (I2a2) mlada grana haplogrupe I2. Njeni nosioci nisu mogli ucestvovati u populaciji Balkana u vecem procentu. Moguce je da su bili u Panoniji ali na jug se nisu spustali.
Tek treba da otkrijemo koliko je medju juznim Slovenima predstavnika starijih grana haplogrupe I2*. Za sada ih ima vrlo malo. I2* su obitavali na Balkanu dosta pre dolaska E1b-v13. Oni I2* medju Kurdima su upravo potomci ljudi koji su ziveli na Balkanu.

Ти си сигурно кубуруио са математиком у школи.:)

Ти си сигурно кубуруио са математиком у школи.:)

Ovde nema nista moje sto sam ja izmislio iz svoje glave. Samo prenosim podatke koje su objavili ljudi koji ovo istrazuju.
Moze da ti se svidja ili ne svidja ali je to trenutno ono sto nauka govori o pitanju populacione genetike.

Jedino sto se moze "meni pripisati na dusu" je recimo da ne pisem da je E1b-v13 star 9000 godina koliko izdadje proracunom po medodi Zivotovskog vec sam vise sklon pretpostavci da je ta starost 4500-4900 godina

Ево сам пронашао добру илустрацију етногенезе Словена

6_7_2.jpg

Жута област је по антрополошким а црвана по археолошким подацима

Evo i jednog interesantnog teksta o slovenskoj pradomovini, doduše na engleskom

"In new Slavic studies revived interest in one of the oldest hypotheses about the homeland of Slavs Danube-Pannonian (Balkan) hypothesis, which on the beginning of last century was based solely on chronicle data from the XII century ("History of the past years") that the Slavs in ancient times inhabited the area Hungary and Bulgaria, before there were some Slavic tribes (Moravians, Czechs, White Croats, Serbs, Hobutani, Lahovi, Ljutici and others.) moved to new territories, where some remained permanently. Since this information didnt had a stronger confirmation from another source, the hypothesis that it was based on it, by time is marginalized as unfounded and without scientific credibility. However, in modern Slavic studies (eg in the works of O. N. Trubacov, V. P. Kobicev, L. Trbuhović and others)That Old idea started with more convincing to reinforces with the linguistic, historical, ethnographic and other arguments. Thus, for example, draws attention to the similarity of names Venets tribea from the north Adriatic (cf. today's name for Venice) and one of Slavic ethnonyms - Venedi, and especially the fact that the mentioned Chronicle explicitly states that the Slavs called Norci (while they lived on the Danube), a more ancient sources mentions the Scythians and the people Neuri, while its historically known that in the fourth century BC the Celts devastated province of Noricum in the upper Danube (most modern Slavists taken as certain that the middle of the first millennium BC language Preslavic language was formed). It is not known exactly what happened to the population of Noric: was killed, or assimilated, or are scattered in different directions under Celtic invasion, or be moved in a certain direction. It is not certain ethnicity of the Noric population; presumably it could be North Illiric or ethnically mixed. It is interesting that a certain number of hydronym from the area of the upper and middle Danube basin (eg the Danube, Mura, Tisa et al.) can be found in the Slavic northeast in the form of deminutiv and hipocoristic derivatives, which would have testified that in possible Slavic migration from the Danube through the Carpathians names of some rivers could be transferred to the new homeland. In the field of ethnography, it is interesting, for example, that in the Belarusian folklore has a lot of songs on the Danube, although Belarus is far from the Danube. Archaeologist Leposava Trbuhović allows the possibility that Panonians from I v. n. e., described by Dion Cassius, in fact, Slavs, a famous Russian Slavic O. N. Trubačov supports the hypothesis of the Danubian homeland of Slavs with results of etymological research. The idea of Danubian homeland of Slavs would imply the conclusion that the Slavic migration to the south in the sixth century really were migrations in the direction from which the Slavs tenth centuries earlier gone to the north, with the possibility that some were never left the territory of the old homeland. In other words, the hypothesis of the Danubian homeland of Slavs is not necessarily incompatible with other hypotheses, if we consider that the territory of homeland in the distant past could be changed, ie. assuming that there were two homeland of Slavs. Danubian homeland in that case could be preceded some other one later."

Poslednja izmena:
Dio poznate Nestorove hronike iz 12.vijeka koji govori o porijeklu Slovena

"От этих же 70 и 2 язык произошел и народ славянский, от племени Иафета — так называемые норики,которые и есть славяне.Спустя много времени сели славяне по Дунаю, где теперь земля Венгерская и Болгарская.От тех славян разошлись славяне по земле и прозвались именами своими от мест, на которых сели. Так одни, придя, сели на реке именем Морава и прозвались морава, а другие назвались чехи. А вот еще те же славяне: белые хорваты, и сербы, и хорутане. Когда волохи напали на славян дунайских, и поселились среди них, и притесняли их, то славяне эти пришли и сели на Висле и прозвались ляхами, а от тех ляхов пошли поляки, другие ляхи — лутичи, иные —мазовшане, иные — поморяне."

Znači jasno se kaže da su Sloveni i Norici jedno te isto. Noricum je oblast današnje Donje Austrije. Prvobitno su je naseljavali Panoni, koje su u 4 vijeku pne pokorili Kelti (hronika jasno govori o napadu Voloha na dunavske Slovene i njihovo povlačenje na sjeveroistok).
Još jedna interesantna stvar jesu i Herodotovi Neuri u Polesju koje mnogi identifikuju sa Slovenima

"Schafarik believes the Neuri to have been ancestors of the Slavic peoples. The position assigned to their district appears to be about the head waters of the Dniester and Bug (Bugh) and the central course of the Dnieper just the region which, on general grounds, place-names, recorded migrations and modern distribution, appears to be the original location of the Slavs (q.v.). The wolf story again recalls the tales of werewolves so common among Slavonic peoples, and there is much probability in Schafarik's conjecture that the Neuri are nothing but the ancestors of the Slavs."

Herodot spominje i njihovo tobožnje pretvaranje u vukove
"He also reports a Scythian tale that the Neuri changed once a year into wolves, although giving no credence to it. This is perhaps a reference to a shamanic practices."
Iako se Neuri spominju na istoku jedan vijek ranije od napada Kelta na dunavske Norike-Slovene veza između imena Neuri i Norici je simptomatična kao i njihova veza sa Slovenima.

E pa ovako, dragi moji.......

Posto sam uocio da na ovom forumu nema mesta za otvorenu diskusiju i da se slobodno moze pljuvati po svim narodima ovog sveta izuzev jednog (o kojem se sme govoriti samo u superlativu)
resio sam da napustim forum Krstarica.i to zauvek.

Hvala svima sa kojim sam se druzio. Kome se svidja ovakva uredjivacka koncepcija neka nastavi dalje. Meni to dostojanstvo ne dozvoljava.

A kada vas ponovo udari cigla po glavi nomojte mi samo reci da vas nisam predupredio

Ajd' adio!

P.S. Jedino se vracam ukoliko se vrati obrisana tema

Posto sam uocio da na ovom forumu nema mesta za otvorenu diskusiju i da se slobodno moze pljuvati po svim narodima ovog sveta izuzev jednog (o kojem se sme govoriti samo u superlativu)

Hvala svima sa kojim sam se druzio. Kome se svidja ovakva uredjivacka koncepcija neka nastavi dalje. Meni to dostojanstvo ne dozvoljava.

A kada vas ponovo udari cigla po glavi nomojte mi samo reci da vas nisam predupredio

Ajd' adio!

Pa šta bi Kor? Bilo bi mi žao da odeš sa foruma...Ali nadam se da nije dotle došlo...A za ovaj narod o kome se mora govoriti u superlativima, već pretpostavljam o kome se radi.

Ajd' adio!

Nije valjda da te Čivut iznervirao?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back