Ja sam na privremenom kreativnom strajku na ovom forumu zahvaljujuci samovolji supermoderatora koji se izivljava nad ljudima koji zele da prenesu informacije koje se njemu ne dopadaju. Ne zelimm da pisem postove po pola sata a da ih ta faca brise kad mu se qru prohte.
Ali ipak moram da uzmem za shodno da prokomentarisem ovaj tekst.
Investigator je jako dobro opisao ove pacenike i njihove aspiracije. Sta drugo reci nego da su u pitanju patoloski slucajevi.
E sada se okrecemo prema Primorcevom radi i da vidimo kako to pretumbava hrvatski tisak za dobrobit svojeg pucanstva.
Ovo je originalni rad.....
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3118711/
Tu gore desno ima i link na PDF fajl.
Prva stvar.... nije u pitanju nikakva studija vec ponovno zvakanje ranijih studija od istih autora. Zna se dobro da su pojedini od njih majstori za politicke manipulacije, sto sam ranije vec objasnjavao (izbor lokacija i izbor uzoraka). I ova studija "baca" na tu stranu. Uzalud sto svi vodeci strucnjaci u Svetu govore na jednu stranu, Hrvati su se nasli da to malo zamute.
Doduse.... sama studija ne govori nista o tome. Ona je previse apstraktna da bi rekla bilo sta konkretno ali ovo novinarsko tumacenje (pardon, tiskarsko) je dno dna.
Ali ajde, da vidimo sta je zakljucak studije:
Dakle, ono sto je podvuceno plavom bojom lepo kaze.... Vecina Hrvata su potomci coveka koji je ziveo u Evropi jos pre 25000 godina i koji je preziveo Ledeno doba u balkanskom refugijumu.
Da li je taj covek nosio haplogrupu I2a2? Nije!
Da li danasnji Hrvati imaju haplogrupu staru 25000 godina? Nemaju!
Da li su Hrvati I2a2? Jesu!
Da li je I2a2 stara 25000 godina? Nije!
Da Primorac ima i zrno obraza i naucnog digniteta trazio bi da se u novinama iznese demantij onoga sto je pisao novinar a pripisuje se njegovom radu.
Ali neka, ja mogu samo da se radujem sto se pojavljuju ovakvi tekstovi posto ce kad-tad morati da se suoce sa cinjenicama a sto vise otezaju to ce i suocavanje biti bolnije. Zarad dnevnopolitickih poena i zbog populizma ce na kraju imati velike probleme sa samim sobom.