Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E pa ovako, dragi moji.......

Posto sam uocio da na ovom forumu nema mesta za otvorenu diskusiju i da se slobodno moze pljuvati po svim narodima ovog sveta izuzev jednog (o kojem se sme govoriti samo u superlativu)
resio sam da napustim forum Krstarica.i to zauvek.

Hvala svima sa kojim sam se druzio. Kome se svidja ovakva uredjivacka koncepcija neka nastavi dalje. Meni to dostojanstvo ne dozvoljava.

A kada vas ponovo udari cigla po glavi nomojte mi samo reci da vas nisam predupredio

Ajd' adio!

P.S. Jedino se vracam ukoliko se vrati obrisana tema

Premda se nisam slagao sa tvojom paranoično-zavereničkom tezom temu nije trebalo brisati.

Poslednja izmena:
Moderacija koju smo imali da vidimo na delu je velika sramota za ovaj forum. Pogotovo zbog toga sto nije bilo nikakve diskriminacije ni prema kome.

Imao sam pre par godina priliku da razgovaram sa covekom koji prevodi knjige sa hebrejskog. Pitao sam ga o tome da li je istina ono sto se pise da pise u pojedinim knjigama. Covek mi rece da tu ima dosta istine ali da ima i podmetacina. Jos mi je rekao da postoje javne (preuredjene) i tajne knjige, Ove druge ne mogu svi da dobiju u ruke.

Toliko o tome.

A krinka5, te stvari koje za tebe izgledaju kao paranoja nisu nikakva paranoja vec realno stanje stvari. Potrebno je samo da se malo vise udubis u temu pa ces videti sta se i kako se radi. Najtuznije je to da je stepen manipulacije poprimio takve razmere da pojedinci dobrovoljno pristaju na laz iz najbolje namere. Kada budes razumeo kako se kreira javno mnenje i ko stoji iza toga, sve ce ti se samo kazati.

A ti Rechke..... samo i dalje seci teme. Znam da to radis iz dobre namere ali znaj da sa tim zaglupljujes ljude koji bi mogli da saznaju neke stvari koje tesko mogu naci javno, Najtuznije je da ovakvim ponasanjem saljete ljude na sajtove tipa Stormfront gde uglavnom sede bolesnici sa svojim rasistickim idejama. Ucestvujes direktno u uvodjenju i popularizaciji fasizma dok istevremeno mislis da se boris protiv istog. Eto, u takvu matricu si upao, prijatelju.

Na srecu, ja sam se iz te matrice izvukao na vreme i mislim svojom glavom. Sve dok budete u njoj bicete obicno roblje sacice mocnika i njihovog NWO. Pristali ste na igru koja vas vodi u samounistenje a to ne primecujete, Ali dobro... kome ja to da pricam kada znam da ce se naci vec neki mudraci koji ce to pripisati mojoj paranoji i naivnosti da verujem u teorije zavere.

U abacedi i azbuci posle j ima k ali ga u zivotu nema. Zapravo ima ga ali nije od preterane koristi.

Ево сам пронашао добру илустрацију етногенезе Словена

6_7_2.jpg

Жута област је по антрополошким а црвана по археолошким подацима

Овде Руси за Трачане пишу Франкијци,
а чини ми се да је за Бриге било да су Фриги,
односно Франци.
Изгледа да су и Бриги и Траки једно исто име.

Овде Руси за Трачане пишу Франкијци,
а чини ми се да је за Бриге било да су Фриги,
односно Франци.
Изгледа да су и Бриги и Траки једно исто име.
Brigi - Frigi su deo Tračana koji se iselio ( ne bukvalno, nego raširio) u Anadoliju zajedno sa Mizima. Naslov FraNkijci je greška, treba FRAKIICI, to nema ama baš nikakve veze sa Francima.

Poslednja izmena:
Кор друже, нема потребе за драматичним одласком. Тема је враћена и ја сам се договорио са Речкетом око тога.

Иначе, ја сам на одмору а после имам доста посла, тако да нећу редовно долазити на форум негде до пред крај септембра. Чисто да знате.

Кор друже, нема потребе за драматичним одласком. Тема је враћена и ја сам се договорио са Речкетом око тога.

Иначе, ја сам на одмору а после имам доста посла, тако да нећу редовно долазити на форум негде до пред крај септембра. Чисто да знате.

Изнервирао сам се највише због тога што оставиш по 10-15 минута да напишеш нормалан пост. И онда напишеш таквих 5-6 постова, то је преко сат времена интелектуалног рада ))))) И онда се све то избрише због нечије провокације или кршења правила форума. Уместо да се тај лик банује, брише се тема. Није баш у складу са демократијом.

Боље је да људи траже информације овде него на стормфронту. Иначе и ја доста често одем тамо пошто парадоксално може да се нађе највише информација о генетици ))))))

Veoma često kad gledam haplotipe za I2a Dinaric grupu nailazim na mađarske Sekelje. Njihovi haplotipi su prilično bliski srpskim, tj. imaju dosta south haplotipa. Ovo je njihova grupa na FTDNA
http://www.familytreedna.com/public/HungarianBukovinaSurnames/default.aspx?section=results
A ovo su rezultati:
R1a=21%
I2a=18%
R1b1=19%
E3b=9%
J2=8%
G2=7%
I1=8%
Q=5%
N=2%
J1=1%
I1b=>1%
L=>1%
C2=>1%

Sekelji su posebna grupa mađarske nacije. Smatra se da su na prostoru Panonske nizije živjeli prije dolaska Mađara. Mađari kažu da je to njihovo najstarije pleme, neki drugi opet govore da su Sekelji Huni, Turci ili nešto treće. I danas je skoro sva mađarska manjina u Transilvaniji sekeljska po porijeklu. S obzirom da su imali sličnu krajišničku funkciju kao Srbi u Krajini imali su i određene povlastice i uglavnom su bili protestanti. Kada su im Habzburzi ukinuli povlastice, a oni se pobunili uslijedio je masakr Sekelja i tad ih je jedna grupa prešla u Bukovinu, a iz Bukovine su se raseljavali po Vojvodini i Baranji.

Centralni dio Transilvanije koji naseljavaju Sekelji i dan danas je poznat kao dio Transilvanije sa najviše slovenskih toponima i kao potpuno slovenska oblast prije dolaska Mađara (Rumuni su tada još uvijek bili po brdima). Arheološki je dokazano da Sloveni koji su živjeli u Transilvaniji imaju veze sa Slovenima koji su živjeli na srednjem Podunavlju (današnjoj Moravskoj i Austriji) i da su se vjerovatno iz tog sjeverozapadnog pravca naselili. To se uklapa u priču sa njihovim south haplotipovima.

A sad još nešto o Srbima i Sekeljima.

Postoji čudna priča u crnogorskom Šekularu i vezi Šekulara sa Sibinjanin Jankom. Evo priče:

" Šekular je staro naselje koje se pominje u Dečanskoj hrisovulji 1220. godine i u Povelji Banjske. Šekular čini devet sela i devet crkava koje su ratovi razorili. Njime su upravljali knezovi, despoti, vojvode. Šekular je od turskog cara bio oslobođen plaćanja poreza. No, taj ferman nijesu mnogo poštovali veziri i begovi pa su često napadali Šekular. Da je ovaj kraj bio bogat, i da se živjelo u miru govori i narodna pjesma “Margita djevojka i Rajko Vojvoda”: “Na onome lomnom Šekularu/Ondje bješe Petar Šekularac/A na onoj na vodi Bojani/Ondje bješe Vukašine kralju”.

Šekular je mjesto među prvim naseljeno u Limskoj dolini. Slobodarsko gnijezdo u kome žive mrki i puna srca ljudi. Šekular je dobio ime po muškom imenu Sekula. Na staroslovenskom jeziku Šekular znači svijet, narod. Pominje se u zapisima Sinđela Arsenija IV Jovanovića, prilikom prolaska kroz Peć i Rugovu na Has, u vrijeme druge seobe 1737. godine. Vojvoda Petar Šekularac išao sa vojskom, noseći tain, da se priključi vojnom taboru Sibinjanin Janka, koji je 1449. godine vodio borbu protiv Turaka, o čemu postoje spisi."

Dakle, Petar Šekularac je vojevao zajedno sa Sibinjanin Jankom alias Janošem Hunjadijem. A šta kažu srpske legende o porijeklu Janoša Hunjadija čiji se otac, gle čuda zvao ličnim imenom Srb:
"Према српским и јужнословенским народним предањима, познатим у записима од 17. века па надаље („Савински летопис“, бугарштица из прве половине 18. века, „Српски рјечник“ Вука Стефановића Караџића итд.), Јанош је био син деспота Стефана Лазаревића. Наиме, у различитим варијантама, будимска, сибињска односно грчка господа, задивљена племенитим деспотовим изгледом, пожелела су од њега порода, и као госту му подвела своје кћери. Тако су рођени Јанко и Јана, или Јанко и Руде, у другој варијанти. Јана или Руде су мајке Јанковог епског сестрића Секуле, историјског Јаноша Секеља, бана Славоније, који је погинуо у другом боју на Косову 1448. године. Архаичан обичај гостинске обљубе, који је у основи ове теме, послужио је да се изведе легендарна веза између српске династије Немањића, угарске круне и Бранковића: Немањићи → кнез Лазар (преко Милице, потомкиње кнеза Вратка) → Високи Стефан → Јанко Сибињанин → краљ Матијаш → Змај Огњени Вук (тј. деспот Вук Гргуревић, унук Ђурђа Бранковића)."

Sa jedne strane imamo Janoša Sekelja tj. sestrića Sekulu, a sa druge legendu o Petru Šekularcu i njegovom vojevanju sa Sibinjanin Jankom. Sekelj, Sekula, Šekular su riječi istog porijekla. Sekelj na njemačkom Szekler još je bliže našem Šekular.

A sad genetika.

Jedini Šekular koji se testirao za kojeg znam je izvjesni Đorđević iz Leskovca, koji potiče iz Šekulara, od Rmuša tj. Dašića potomaka Petra Šekularca. Testiran je naravno kao I2a2 Din South. Pogledao sam haplotipove mađarskih Sekelja iz baze i uporedio ih sa Đorđevićevim i ispostavilo se da su izuzetno bliski. Sekeljski haplotipovi su generalno najbliži srpskim haplotipovima pa i mom vlastitom.

Postoji dakle jasna genetska veza Sekelja (bar jednog njihovog dijela) i Srba. Pokušao sam da na osnovu narodne tradicije uočim gdje bi ta veza mogla da bude.

Iskreno govoreci, Madjari su jedna sinteticka nacija stvorena od strane hunskih plemena koji su zavojevali podrucke Panonije. To za mene vec dugo godina nije nikakva tajna. Dovoljno je pogledati i ove rezultate testova pa da se zakljuci ista stvar.

Indikativno je znacajno prisustvo haplogrupe Q koja je definitivno donesena sa Hunima. R1b je vecinskim delom isto azijskog porekla. Tu mozemo da ubrojimo i G2a koji su alanskog porekla. Plus sve manjinske haplogrupe i dobijamo negde oko 33% onih koji bi mogli da budu izvorni Madjari.

E1b+J2 cine 17% i mogu se uglavnom pripisati vlasima.
"Slovenska" grupacija R1a+I2a cini najznacajniju skupinu od 40%.

Pre par meseci sam na nekom forumu citao o njima i mogu da kazem da antropoloski dosta lice na Slovene. Skoro da su vrlo slicni Ukrajincima, pogotovu zene.

Iskreno govoreci, Madjari su jedna sinteticka nacija stvorena od strane hunskih plemena koji su zavojevali podrucke Panonije. To za mene vec dugo godina nije nikakva tajna. Dovoljno je pogledati i ove rezultate testova pa da se zakljuci ista stvar.

Indikativno je znacajno prisustvo haplogrupe Q koja je definitivno donesena sa Hunima. R1b je vecinskim delom isto azijskog porekla. Tu mozemo da ubrojimo i G2a koji su alanskog porekla. Plus sve manjinske haplogrupe i dobijamo negde oko 33% onih koji bi mogli da budu izvorni Madjari.

E1b+J2 cine 17% i mogu se uglavnom pripisati vlasima.
"Slovenska" grupacija R1a+I2a cini najznacajniju skupinu od 40%.

Pre par meseci sam na nekom forumu citao o njima i mogu da kazem da antropoloski dosta lice na Slovene. Skoro da su vrlo slicni Ukrajincima, pogotovu zene.

Da i ja sam čitao da bi originalna haplogrupa Mađara mogla da bude ili R1b ili G. Ne znam da li su ovi mađarski R1b bliži nekom od zapadnoevropskih varijanti ili istočnoj (baškirskoj varijanti ili bugarskoj varijanti). Sve u svemu slažem se sa tvojim mišljenjem o genetici Mađara. Ako je R1b originalno mađarski (kog ima poprilično kod današnjih Mađara) onda nije ni čudo da su uspjeli da nametnu jezik slovenskoj većini.

Да живне мало тема (иако је овај линк већ био на Политици):

http://www.jutarnji.hr/hrvati-nisu-...ije-25-tisuca-godina-i-nismo-se-makli/968931/

Samo je mali dio Hrvata slavenskog porijekla - od deset do trideset posto, tu negdje... Za razliku od nas, Mađari su genetski pretežno Slaveni. A što smo mi? Mi smo u velikom, relativno najvećem broju, balkanski starosjedioci - tu sjedimo i nismo se nigdje makli još od početka posljednjeg ledenog doba prije 25.000 godina!

Но Хрвати не би били Хрвати кад не би прозивали Србе (ту смо изгледа исти :per: ):
utvrdio porijeklo sadašnje populacije koja nastanjuje “naše krajeve”. Sve “naše krajeve”, a to znači Balkan, s kojega kolektivno svi u najvećem broju potječemo, osim Slovenaca (oni su tu relativno “najslavenskiji” narod) i Srba u Srbiji, Srbijanaca, za koje još ne znamo, jer je njihova država djelomično provela istraživanja, bit će zbog javašluka, ili stoga što se boje nesagledivih političkih posljedica, jer se ondje još lože na razne nacionalističke mitove.

Poslednja izmena:
Да живне мало тема (иако је овај линк већ био на Политици):

http://www.jutarnji.hr/hrvati-nisu-...ije-25-tisuca-godina-i-nismo-se-makli/968931/

Но Хрвати не би били Хрвати кад не би прозивали Србе (ту смо изгледа исти :per: ):

Da, Hrvati su što se genetike tiče ko pokvaren gramofon, stalno vrte istu ploču...Za njima se poveo dobar dio Muslimana i nemali broj Srba i Šiptara. Svi boluju od bolesti koja se zove Iliromanija i niko ne bi htio biti Slovenom. Svi bi da su starosjedioci i to najmanje 30000 godina, još ako su nekako povezani i sa Švabama i Skandinavcima pa kud ćeš bolje.
Da ponovim milioniti put, varijanta haplogrupe I koja se nalazi kod Hrvata i Srba je mlada po nastanku i nalazi suu manjem i većem procentu kod ostalih slovenskih naroda, i sasvim je izvjesno da je na Balkan došla seobama Slovena. Mnogo je više slovenska nego recimo haplogrupa R1a1 koju mnogi nazivaju slovenskom, ali koje ima i u Aziji kod turskih naroda i u Norveškoj među Skandinavcima. Tako da ove hrvatske priče ne piju vodu. Ono što je genetika sasvim sigurno u pogledu Hrvata potvrdila jeste nesumnjivo srpsko porijeklo zapadnih Hercegovaca i Dalmatinaca. Da bi izbjegli diskusiju o tom interesantnom detalju, za Primorca i hrvatske genetičare je mnogo više oportuno da pričaju bajke o starosjediocima Balkana...

Ja sam na privremenom kreativnom strajku na ovom forumu zahvaljujuci samovolji supermoderatora koji se izivljava nad ljudima koji zele da prenesu informacije koje se njemu ne dopadaju. Ne zelimm da pisem postove po pola sata a da ih ta faca brise kad mu se qru prohte.

Ali ipak moram da uzmem za shodno da prokomentarisem ovaj tekst.

Investigator je jako dobro opisao ove pacenike i njihove aspiracije. Sta drugo reci nego da su u pitanju patoloski slucajevi.

E sada se okrecemo prema Primorcevom radi i da vidimo kako to pretumbava hrvatski tisak za dobrobit svojeg pucanstva.

Ovo je originalni rad.....

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3118711/

Tu gore desno ima i link na PDF fajl.

Prva stvar.... nije u pitanju nikakva studija vec ponovno zvakanje ranijih studija od istih autora. Zna se dobro da su pojedini od njih majstori za politicke manipulacije, sto sam ranije vec objasnjavao (izbor lokacija i izbor uzoraka). I ova studija "baca" na tu stranu. Uzalud sto svi vodeci strucnjaci u Svetu govore na jednu stranu, Hrvati su se nasli da to malo zamute.
Doduse.... sama studija ne govori nista o tome. Ona je previse apstraktna da bi rekla bilo sta konkretno ali ovo novinarsko tumacenje (pardon, tiskarsko) je dno dna.

Ali ajde, da vidimo sta je zakljucak studije:

Population genetics could sometimes result in very interesting predictions on different groups within populations (32,33). Molecular genetic analysis of the genetic pool of modern Croatian male population confirmed extraordinary heterogeneity and complexity of this population and confirmed that there was a high degree of mixing of the newly arrived settlers with the indigenous populations that had already been present in the region. As illustrated in this review, earlier research offered a genetic scenario for the most important migration episodes that strongly influenced the peopling process of the territory of modern Croatia. Most of those studies investigated the ancestral genetic impact of Old Europeans and Early Farmers on Croatians. They proved that Croatian population, as almost any other European population, represents a remarkable genetic mixture.
Previous studies (2,4,26,28) clearly concluded that most of Croatian men (‘owners’ of HgI) descended from the people who settled in Europe approximately 25 000 years ago and survived the LGM in the Western Balkans refugium. Since the latest studies (20,21) proposed a completely new background of R1b migration and since there are 27% of the R1a holders in Croatia, it could be concluded that more than 3/4 of the contemporary Croatian men are most probably the offspring of Old Europeans who came here before and after the LGM. The rest of the population are the offspring of people who arrived in this part of Europe trough the southeastern route, in the last 10 000 years, mostly during the Neolithization process. We are certain that the latest discoveries with the techniques for whole-genome typing, using the array technology, will help us understand the structure of Croatian population in more detail, as well as the aspects of its demographic history. This approach, which we intend to use in future investigations of the human population in this region, has already yielded many interesting results in the analysis of different populations all over the world (34-36).

Dakle, ono sto je podvuceno plavom bojom lepo kaze.... Vecina Hrvata su potomci coveka koji je ziveo u Evropi jos pre 25000 godina i koji je preziveo Ledeno doba u balkanskom refugijumu.

Da li je taj covek nosio haplogrupu I2a2? Nije!
Da li danasnji Hrvati imaju haplogrupu staru 25000 godina? Nemaju!
Da li su Hrvati I2a2? Jesu!
Da li je I2a2 stara 25000 godina? Nije!

Da Primorac ima i zrno obraza i naucnog digniteta trazio bi da se u novinama iznese demantij onoga sto je pisao novinar a pripisuje se njegovom radu.

Ali neka, ja mogu samo da se radujem sto se pojavljuju ovakvi tekstovi posto ce kad-tad morati da se suoce sa cinjenicama a sto vise otezaju to ce i suocavanje biti bolnije. Zarad dnevnopolitickih poena i zbog populizma ce na kraju imati velike probleme sa samim sobom.

Da ponovim milioniti put, varijanta haplogrupe I koja se nalazi kod Hrvata i Srba je mlada po nastanku i nalazi suu manjem i većem procentu kod ostalih slovenskih naroda, i sasvim je izvjesno da je na Balkan došla seobama Slovena. Mnogo je više slovenska nego recimo haplogrupa R1a1 koju mnogi nazivaju slovenskom, ali koje ima i u Aziji kod turskih naroda i u Norveškoj među Skandinavcima.

Nekima (pogotovo onima ciji su dedovi bili zaljubljeni u Hitlera) ne mozes objasniti cinjenicu da je I2a2 najslovenskija haplogrupa.
Prodali bi rodjenu majku samo da si ubrizgaju kap germanske krvi.

Ako bi govorili o procentima, 90% nosilaca haplogrupe I2a2 su Sloveni, dok je nosilaca haplogrupe R1a1 medju Slovenima je oko 50% (ako ne i manje).

Poslednja izmena:
Ja sam na privremenom kreativnom strajku na ovom forumu zahvaljujuci samovolji supermoderatora koji se izivljava nad ljudima koji zele da prenesu informacije koje se njemu ne dopadaju. Ne zelimm da pisem postove po pola sata a da ih ta faca brise kad mu se qru prohte.

Ali ipak moram da uzmem za shodno da prokomentarisem ovaj tekst.

Investigator je jako dobro opisao ove pacenike i njihove aspiracije. Sta drugo reci nego da su u pitanju patoloski slucajevi.

E sada se okrecemo prema Primorcevom radi i da vidimo kako to pretumbava hrvatski tisak za dobrobit svojeg pucanstva.

Ovo je originalni rad.....

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3118711/

Tu gore desno ima i link na PDF fajl.

Prva stvar.... nije u pitanju nikakva studija vec ponovno zvakanje ranijih studija od istih autora. Zna se dobro da su pojedini od njih majstori za politicke manipulacije, sto sam ranije vec objasnjavao (izbor lokacija i izbor uzoraka). I ova studija "baca" na tu stranu. Uzalud sto svi vodeci strucnjaci u Svetu govore na jednu stranu, Hrvati su se nasli da to malo zamute.
Doduse.... sama studija ne govori nista o tome. Ona je previse apstraktna da bi rekla bilo sta konkretno ali ovo novinarsko tumacenje (pardon, tiskarsko) je dno dna.

Ali ajde, da vidimo sta je zakljucak studije:

Dakle, ono sto je podvuceno plavom bojom lepo kaze.... Vecina Hrvata su potomci coveka koji je ziveo u Evropi jos pre 25000 godina i koji je preziveo Ledeno doba u balkanskom refugijumu.

Da li je taj covek nosio haplogrupu I2a2? Nije!
Da li danasnji Hrvati imaju haplogrupu staru 25000 godina? Nemaju!
Da li su Hrvati I2a2? Jesu!
Da li je I2a2 stara 25000 godina? Nije!

Da Primorac ima i zrno obraza i naucnog digniteta trazio bi da se u novinama iznese demantij onoga sto je pisao novinar a pripisuje se njegovom radu.

Ali neka, ja mogu samo da se radujem sto se pojavljuju ovakvi tekstovi posto ce kad-tad morati da se suoce sa cinjenicama a sto vise otezaju to ce i suocavanje biti bolnije. Zarad dnevnopolitickih poena i zbog populizma ce na kraju imati velike probleme sa samim sobom.

On kaže da potiču od ljudi koji su živeli ( itd...) pre 25000 godina a to je istina. Neke druge stvari su sporne kod svih hrvatskih genetičara a to je skrivanje veoma poznate geneze današnjih Hrvata i izbegavanje kao i manipulacije sa srpskim haplogrupama koje oni drže pod svojom šapom..
Za tvoje čuveno negiranje prethodnika L69.2, morao bi prvo da objasniš kako to da definisani prethodnik I2a2a i I2a2b , takozvani I2a2* ima manju starost od svog naslednika I2a2b 8.8 hiljada godina u odnosu na 15 hiljada godina?

Poslednja izmena:
Lesandar;

On kaže da potiču od ljudi koji su živeli ( itd...) pre 25000 godina a to je istina.

Primorac to i kaze ali novinar ne pravi razliku izmedju pretka I* i I2a2. U pitanju je ogromna razlika. Mogao je na taj nacin da se vrati do A u Afriku. Da nisu u pitanju crnci, nebi me ni malo cudilo da to urade.

Neke druge stvari su sporne kod svih hrvatskih genetičara a to je skrivanje veoma poznate geneze današnjih Hrvata i izbegavanje kao i manipulacije sa srpskim haplogrupama koje oni drže pod svojom šapom.

Dovoljno je videti ekipu koja je ovo sve radila. Genijalci koji su se u celoj Hercegovini setili da ne uzmu nijedan uzorak od Srba ali su zato uzimali od Muslimana iz Trebinja. A da ne govorimo o hrvatskom uzorku u njihovom radu....

.
Za tvoje čuveno negiranje prethodnika L69.2, morao bi prvo da objasniš kako to da definisani prethodnik I2a2a i I2a2b , takozvani I2a2* ima manju starost od svog naslednika I2a2b 8.8 hiljada godina u odnosu na 15 hiljada godina?[/QUOTE]

Po kojim je to izvorima? Ja za relevantnost po pitanju I2a2 citiram Nordtvedta,

Ima ona njegova tablica sa starostima haplogrupa ranije u ovom postu. MRCA I2a2b je bio precenjen. Sada se racuna na oko 4000 godina.

i2a2din.gif

ovde nema greske. I2* su otisli na sever, tu su se podelili sa I2a2b (stara nomenklatura) i vratili se na jug kao I2a2a.

Lesandar;

Primorac to i kaze ali novinar ne pravi razliku izmedju pretka I* i I2a2. U pitanju je ogromna razlika. Mogao je na taj nacin da se vrati do A u Afriku. Da nisu u pitanju crnci, nebi me ni malo cudilo da to urade.

Dovoljno je videti ekipu koja je ovo sve radila. Genijalci koji su se u celoj Hercegovini setili da ne uzmu nijedan uzorak od Srba ali su zato uzimali od Muslimana iz Trebinja. A da ne govorimo o hrvatskom uzorku u njihovom radu....

.
Za tvoje čuveno negiranje prethodnika L69.2, morao bi prvo da objasniš kako to da definisani prethodnik I2a2a i I2a2b , takozvani I2a2* ima manju starost od svog naslednika I2a2b 8.8 hiljada godina u odnosu na 15 hiljada godina?

Po kojim je to izvorima? Ja za relevantnost po pitanju I2a2 citiram Nordtvedta,

Ima ona njegova tablica sa starostima haplogrupa ranije u ovom postu. MRCA I2a2b je bio precenjen. Sada se racuna na oko 4000 godina.

i2a2din.gif

ovde nema greske. I2* su otisli na sever, tu su se podelili sa I2a2b (stara nomenklatura) i vratili se na jug kao I2a2a.[/QUOTE]

Све у реду, али ЗАШТО је I2a2b виртуелно "старији" од I2a2* . ТО САМ ПИТАО и то је кључ за разумевање податка о старости овдашњег И2а2а.

Da bi pravilno shvatili podgrupe unutar I haplogrupe bolje je da se koriste nadimci haplogrupa, a ne šifre. I2a2* su već promijenili u I2a1b. Taj I2a1b se dalje dijeli na I2a1b1 (Dinaric i Disles) i na I2a1b2 (Isles). I2a1b1 se dijeli na I2a1b1a (Dinaric) i Disles.

Ukratko od grupe I2a2* po starom, tj. grupe I2a1b po novom nastale su Dinaric, Disles i Isles podgrupe. Dinaric se dalje uslovno dijele na Dinaric North (Ukrajinci, Bugari, Makedonci,Slovenci) i Dinaric South (Srbi sve tri vjere). Računa se da je najstariji predak Dinaric grupe živio prije otrpilike 2500 godina. Međutim Dinaric i Isles su se razdvojili prije otrpilike 16000 godina, što znači da je I2a2* ili po novom I2a1b grupa stara 16000 godina i ni u kom slučaju ne može biti mlađa od grupe Dinaric koja je nastala od nje i koja je stara svega 2500 godina.

Znači imamo jednu grupu I2a1b ili I2a2* koja se prije 16000 razdvojila na dvije grane, a zatim se druga grana prije 6000 godina razdvojila na Dinaric i Disles. S obzirom da su Isles i Disles vezani prije svega za Britanska ostrva i sjever Njemačke, a Dinaric za slovenske narode postavlja se pitanje gdje je živio opšti predak tih grupa tj. I2a2* prije 16000 godina. Nordtvedt ga smjesta na sjever Poljske, mada je pominjana i sjevernonjemačka ravnica. Ja smatram da je živio negdje u srednjem Podunavlju, na području Donje Austrije, Moravske i Češke gdje je u to vrijeme najviše arheoloških nalaza paleolitskog čovjeka u Evropi (pomenimo samo Vilendorfsku Veneru). Odatle su jedni već tada krenuli na istok (što arheologija potvrđuje) i stvorili Istočni gravet u Ukrajini, a drugi su krenuli na sjeverozapad i najvjerovatnije zajedno sa drugim grupama haplogrupe I učestvovali u stvaranju Windmill Hill tj. Stounhendž kulture na britanskim ostrvima.

U vezi starosti HgI ovde se mogu naci najsveziji podaci

http://knordtvedt.home.bresnan.net/Tree and Map for Hg I.pdf

Dalje, da se nadovezem na Investigatora.

l147.gif

Na ovoj karti je zaokruzen siri rejon gde su mogli ziveti prvobitni I2a2. To je od priliko ono sto Nordtvedt tvrdi da je mesto sa kojeg je pocelo razdvajanje nosilaca I2a2.

71417324.jpg

a ovo je karta ruskog arheologa Sjedova Po njemu geneza slovena se nalazi na mestu preplitanja luzicke i pomeranijske arheoloske kulture.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back