Етнички састав и припадност Скопске епархије у саставу Пећке патријаршије 16-18 век

Jesam, ali ako misliš na vaše uspehe u tome, to je samo jedan segment i nikako reprezentativan. Ono što je reprezentativno, primera radi, je da će vas naša vojska uvek zgaziti. Ili će naše navijačke grupe uvek slomiti bugarske. Čak i kada je reč o običnim ljudima, recimo meni ako se nađem sa nekim Bugarom :whistling:
Za dve nedelje rat bismo se opet granicili sa Hrvatskom.

Нажалост не, не знам зашто нигде није скенирано (мислим да више није ни под ауторским правом прво издање). Нема ни библиотека близу мене. Питаћу пријатеље да ли неко може да нађе копију.

Ono drugo je iz Brankovićeve hronike, što je zapravo samo ispis...ono prvo što je naveo su zapisi iz Grgetega, izvorne vrednosti.

Pa odgovor je vrlo jasan. Bio je etnički Bugarin. Da li to treba da iznenađuje?

No, uprkos tome, kakvo god je bilo njegovo etničko poreklo, treba naglasiti da je sve što je pisao bilo vrlo jasno na srpskom jeziku (kao i gotovo svi tekstovi nastali u kratovskoj oblasti u ovo vreme). Ili, kako kaže Stevan Simić u Istorija kratovske oblasti:

Овде вреди нагласити да су све ове књиге писане искључиво српском редакцијом, па и сам Кратовац Вељко Поповић је из Бугарске земље, зна и пише само и једино: српским језиком. Према томе наш народ у Кратовској Области је од најстаријих времена па до наших дана, кроз толики низ година и столећа знао само за српски језик и за српску културу, којом се је поносио и у она времена, кад није било српске државе и српских краљева и царева.

Pogledajte prilog 999920

Simić malo preteruje sa nekim zaključcima, naravno i očigledno vrlo sklon intonaciji kakva je bila uobičajena :D u to vreme, ali neki suštinski zaključci njegove sistematične analize kratovske rukopsne zaostavštine ostaju i danas, kao i opšta poruka.
Оживљавам мало тему која је већ скоро мртва.... Сад читам пажљивије Симића.... он се заправо слаже са Поповићем да је Кратово било бугарска земља у 17 веку... Али да уравнотежити ситуацију Симић додаје да је Вељко писао искључиво и само на српском језику, као и већина манастира у северној Македонији тог времена. То је тачно, али ту у помоћ прискаче историјска лингвистика: такозвана српска редакција старословенског језика у 15. веку је апсолутно позајмљена из бугарског књижевног језика после реформе Јевтимија Трновског у 14 веку, а касније је дорађена од Цимбалака и Константинa Филозофa.
Па ћемо ваљда Симића додати у мој тим...:D

Mali doprinos Vasilija Đerića razumevanju etničkog statusa Makedonije

1657880145694.png

1657880201290.png

Коле, не пратиш тему - није ово никакво откриће - од самог почетка 15. века охридски архиепископи, почев од Доротеја, имају следећу титулу.

1657930891220.png

Пре било какве коначне оцене треба да схватиш да је Охридска патријаршија у турско време била фанариотска организација а не, како ти замишљаш , српска епархија. Додајући овоме да је у 17. веку у Охриду и околини било свега око 140 хришћанских кућа, требало би да ти буде јасно да Охрид није имао претежно хришћанско, а још мање српско становништво.

Коле, не пратиш тему - није ово никакво откриће - од самог почетка 15. века охридски архиепископи, почев од Доротеја, имају следећу титулу.

Pogledajte prilog 1188202

Пре било какве коначне оцене треба да схватиш да је Охридска патријаршија у турско време била фанариотска организација а не, како ти замишљаш , српска епархија. Додајући овоме да је у 17. веку у Охриду и околини било свега око 140 хришћанских кућа, требало би да ти буде јасно да Охрид није имао претежно хришћанско, а још мање српско становништво.

Ne znam zašto toliko insistiraš? Mislim da svi znaju da je urbano stanovništvo bilo islamsko. Nije Ohrid ništa drugačiji od Beograda ili Sarajeva.

Mislim, izlišna je informacija. A više puta si je pominjao...

Ne znam zašto toliko insistiraš? Mislim da svi znaju da je urbano stanovništvo bilo islamsko. Nije Ohrid ništa drugačiji od Beograda ili Sarajeva.

Mislim, izlišna je informacija. A više puta si je pominjao...
Не инсистирам, само одговарам сувим, чињеничним стилом. @Kole11 преусмерава тему на Охрид (и Македонију) да би сада доказао нешто шта је још мање вероватно од српске доминације у Скопљу.

Poslednja izmena:

Back