Династија Обреновић или Карађорђевић?

Koji je po vama vise uradio za Srbiju

• Obrenovici

• Karadjordjevici

• Obrenovici

• Karadjordjevici

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Nego ti Obrenovićevac, objasni mi par činjenica iz vladavine Obrenovića (pre svega Milana i Aleksandra):

1)blokiranje demokratskog razvoja Srbije
2)kolaps državnih finansija
3)stagniranje u kulturnom i ekonomskom razvoju
4)katastrofalna spoljna politika, potpuno vezivanje sa Austro-Ugarsku, preko tajnih ugovora što je imalo negativne posledice i po politički i po ekonomski razvoj zemlje
5)blamiranje na Slivnici i Timočku bunu
6)maltretiranje seljaka od činovnika i birokrata, među kojima je nepotizam i politička pogodnost bila toliko raširena kao nikad u Srbiji (toga u Srbiji uvek ima)
7)raskalašan i nemoralan život Milana Obrenovića
8)vojno slabljenje zemlje i loše stanje u celoj vojsci

.........
.......
...

Pa dobro nije tako strasno to bilo... to je bilo samo za vreme Aleksandra i Milana.....MAda, Alesandar je bio jako inrteligentan covek koji nije imao vremena da se dokaze...Ali od Mihajla nema boljeg!

Neko bi rekao da su karadordjevici pobedili, zbog toga sto imaju potomaka.....Po meni su veci pobednici Obrenovici koji su pravi Srbi bili, u dusi.....i ako su poginuli hrabro i izbrisani sa scene i ocrnjeni na najpodmuklije nacine, bolje i tako nego ovako sramno da zive i da neznaju svoj jezik-uzas!

За ниједну. Од Карађорђеве лозе позитивно мишљење имам једино о самом Карађорђру и о Краљу Петру, а од Милошеве једино о кнезу Михаилу.

Тачно тако. Обе династије у имале по неког јако лошег , који је уназадио Србију, и по неког јако доброг, који је Србију унапредио. Једино што ја мислим , да је Монархија једино природно уређење за Србију. Парламентарна, уставна Монархија.

Obe dinastije su bile popustljive prema Hrvatima, a narocito Karadjordjevici, sto nas je skupo kostalo. Treba nam dinastija koja ce staviti tacku na problem sa Hrvatima, a to nisu ove dve beskorisne dinastije.

Па требали смо онда крунисати Броза, он би нам сигурно направио вечно братство са Хрватима, као себи за председника.

Obrenovici-hm... veoma apsolutisticki i lukavi vladari...Zanimljivo,ali bili su smrt za nasu drzavu u to doba,jer s bili ,,namazani svim bojama,, razumete?Karadjordjevici-apsolutisticki i ratoborni ljudi...veoma primitivni...ali ipak nisu bili lisice kao Obrenovici,njima ste znali da mozete da verujete,da vas nece prevariti...Obrenovici su za takve stvari samo se pravili naivni a bili su...

Ja sam ipak za Karadjordjevice.Vozd je pokrenuo rat za oslobodjenje, a i njegovi naslednici nisu bili losi.Sto se tice Obrenovica, pozitivno mislenje imam o drugom srpskom ustanku i nacinu kako je vodjen i o knezu Mihajlu, mada je on suvise kratko vladao da bi dokazao da je bio veliki vladar.Sve ostalo je srozalo Srbiju u svakom pogledu.

Pises gluposti!Prva vladavina kneza Mihajla je bila od 1839-1842, pa zatim od 1858-1868.Svi Obrenovici su vodili Sbiju putem napretka.Doduse bilo je kriznih i apsolutistickih momenata na kraju,ali smo se sve vise vezivali za Evropu. Koji je knez dobio prosirenje i postao kralj?Milan.A posle strasnog ubistva Aleksandra i Drage i teskih sankcija za Srbiju, sem demoratije koja je zazivela malo, sta smo dobili od Karadjordjevica?Ratove i zivu grobnicu Jugoslavije!

Back