Династија Обреновић или Карађорђевић?

Koji je po vama vise uradio za Srbiju

• Obrenovici

• Karadjordjevici

• Obrenovici

• Karadjordjevici

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
I jedni i drugi su na vlast dolazili na najstrasnije nacine...Ja sam za Karadjordjevice, naravno ne za ove njihove mutave i blede prestolonaslednike u Srbiji...

Без обзира да ли је престолонаследник мутав, блед или глуп, итд... он једини може да буде краљ, и нико осим њега. Шта год ми сви мислили о њему.

Мислим да би пре могао бити цар, јер је Србија сада мултинационална. Било би паметно да поступи као Наполеон, јер је царски престо упражњен. Али за такве потезе не може се ослонити само на Србе, не само зато што су они окужени дугом комунистичком владавином, него су се спустили на најнижи ниво витешког владања и узвишених циљева. Једно време сам мислио да у радикалима има неког смисла за те врлине, али сада не могу да то верујем, тако да ће проћи још генерација до очишћења Срба од комунистичке саламуре. Ипак би требало нешто покушати за повратак части и поштења, којега може само круна повратити, и одржати.

Мислим да би пре могао бити цар, јер је Србија сада мултинационална. Било би паметно да поступи као Наполеон, јер је царски престо упражњен. Али за такве потезе не може се ослонити само на Србе, не само зато што су они окужени дугом комунистичком владавином, него су се спустили на најнижи ниво витешког владања и узвишених циљева. Једно време сам мислио да у радикалима има неког смисла за те врлине, али сада не могу да то верујем, тако да ће проћи још генерација до очишћења Срба од комунистичке саламуре. Ипак би требало нешто покушати за повратак части и поштења, којега може само круна повратити, и одржати.

:lol::lol::lol:
jbg morao sam da se nasmejem, narodi koji imaju krunisanu glavu na celu pucaju od casti i postenja
nije u pitanju kruna nego glava ispod nje

:lol::lol::lol:
jbg morao sam da se nasmejem, narodi koji imaju krunisanu glavu na celu pucaju od casti i postenja
nije u pitanju kruna nego glava ispod nje

Круна је симбол, као што је и петокрака или било који други симбол, али разлика је у томе што под круну и главу не може свако потурити, као под друге симболе.

За ниједну. Од Карађорђеве лозе позитивно мишљење имам једино о самом Карађорђру и о Краљу Петру, а од Милошеве једино о кнезу Михаилу.

Ma obojica su se zalomili na pravom mestu u pravom trenutku inače ni oni ne bi mogli štošta... Imali su sreće, moram priznati...

Karađorđevići su porijeklom katolički Albanci, a Obrenovići Bugari. :lol: :lol::lol:

nešto sam čitala o tome. naime, slava Karađorđa je bila sv.Kliment, koji se slavi 8. decembra...kako je moguće da njegovi potomci slave sv.Andreja 13, decembra? nije slava čarapa, pa da se tek tako promeni? da li neko može da mi odgovori na ovo pitanje?

hvala na informaciji...ipak, da li neko zna odgovor na to zašto su karađorđevići sa 8. prešli na 13. decenbar da slave?

Славу је, по благослову Митрополита Михаила (Јовановића), 1890. променио Кнез Петар Карађорђевић (потоњи Краљ Петар I).

Наиме, после смрти једногодишње кћери, Кнегиње Милене (+1887.), а потом и младе супруге Кнегиње Љубице - Зорке (+1890.), Кнез се налазио у тешкој духовној кризи и молио је и добио речени благослов да уместо Светога Климента (за којега је сматрао да није донео ништа добро ни њему, ни његовоме оцу, ни његовоме деди) слави Светога Андреја Првозванога.

Иначе, избор је на њега пао не само због пукога русофилскога призвука, већ због чињенице да је Карађорђе на тај дан ослободио Београд од Турака 1806. године Господње.

Међутим, ваља подвући да Свети Климент никада није сасвим заборављен и забатаљен у Породици, али је обележаван мање свечано, дакле више као преслава...

Дакле, Слава није ''чарапа'', али промена јесте могућа (мада не и препоручљива!) уз благослов надлежне Црквене власти...

Славу је, по благослову Митрополита Михаила (Јовановића), 1890. променио Кнез Петар Карађорђевић (потоњи Краљ Петар I).

Наиме, после смрти једногодишње кћери, Кнегиње Милене (+1887.), а потом и младе супруге Кнегиње Љубице - Зорке (+1890.), Кнез се налазио у тешкој духовној кризи и молио је и добио речени благослов да уместо Светога Климента (за којега је сматрао да није донео ништа добро ни њему, ни његовоме оцу, ни његовоме деди) слави Светога Андреја Првозванога.

Иначе, избор је на њега пао не само због пукога русофилскога призвука, већ због чињенице да је Карађорђе на тај дан ослободио Београд од Турака 1806. године Господње.

Међутим, ваља подвући да Свети Климент никада није сасвим заборављен и забатаљен у Породици, али је обележаван мање свечано, дакле више као преслава...

Дакле, Слава није ''чарапа'', али промена јесте могућа (мада не и препоручљива!) уз благослов надлежне Црквене власти...
hvala mnogo:-Dbaš me to pitanje dugo mučilo.

znate sta,ni jedna dinastija mi se ne svidja.Obrenovici su izumrli ,a ovi danasnji Karadjordjevici kao i njihovi preci su sramota srpskog roda!Em je kraljevska porodica pobegla i ostavila narod u toku drugog sv.rata,em su se sad vratili i ne znaju da beknu srpski a ovde zive vec 7 godina!Sramota!Karadjordje se sad prevrce u grobu!Kako covek moze zaboraviti svoj jezik i jos poticati od porodice koja je vladala zemljom u kom se govori taj jezik?to mi nije jasno?

Kako nije sramota onog samozvanog prestolonaslednika i sve karadjordjevice,em su pobegli iz zemlje i ostavili narod u ratu i sad se vracaju zaboravivsi rodjeni jezik koji pricaju kao da su englezi kao da im karadjordje nije predak?kako neko moze zaboraviti sopstveni jezik i jos ako mu je porodica kraljevska poput karadjordjevica?!to bi bilo kao da kraljica elizabeta 2 ne zna engleski!

Имаш ти своје мишљење и имаш право на њега, ипак сада кад си га претворио у писане речи, прочитај што си написао, више пута, и онда размисли да ли је то било потребно теби да се тако изјашњаваш о некоме ко се о теби није изјашњавао?

Back