vojkanrandja
Zainteresovan član
- Poruka
- 117
ni jedna ni druga obe imaju i velikih zasluga i velikih mana.
Ja sam republikanac
Ja sam republikanac
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
I jedni i drugi su na vlast dolazili na najstrasnije nacine...Ja sam za Karadjordjevice, naravno ne za ove njihove mutave i blede prestolonaslednike u Srbiji...
Без обзира да ли је престолонаследник мутав, блед или глуп, итд... он једини може да буде краљ, и нико осим њега. Шта год ми сви мислили о њему.
За ниједну. Од Карађорђеве лозе позитивно мишљење имам једино о самом Карађорђу и о Краљу Петру, а од Милошеве једино о кнезу Михаилу.
Мислим да би пре могао бити цар, јер је Србија сада мултинационална. Било би паметно да поступи као Наполеон, јер је царски престо упражњен. Али за такве потезе не може се ослонити само на Србе, не само зато што су они окужени дугом комунистичком владавином, него су се спустили на најнижи ниво витешког владања и узвишених циљева. Једно време сам мислио да у радикалима има неког смисла за те врлине, али сада не могу да то верујем, тако да ће проћи још генерација до очишћења Срба од комунистичке саламуре. Ипак би требало нешто покушати за повратак части и поштења, којега може само круна повратити, и одржати.
jbg morao sam da se nasmejem, narodi koji imaju krunisanu glavu na celu pucaju od casti i postenja
nije u pitanju kruna nego glava ispod nje
ovo je istina-lepo receno!Imali su onog pravog rojalskog elana8-)Obrenovici.Kulturniji i gospodskiji.
За ниједну. Од Карађорђеве лозе позитивно мишљење имам једино о самом Карађорђру и о Краљу Петру, а од Милошеве једино о кнезу Михаилу.
Zasta majke ti?Za ujedinjenje hrvata, srba i slovenaca!?PihhKaradjordjevici su prava dinastija i oni su najvise zasulzni
Узе ми ријеч из уста. 8-)
Karađorđevići su porijeklom katolički Albanci, a Obrenovići Bugari.![]()
![]()
hvala na informaciji...ipak, da li neko zna odgovor na to zašto su karađorđevići sa 8. prešli na 13. decenbar da slave?
hvala mnogo:-Dbaš me to pitanje dugo mučilo.Славу је, по благослову Митрополита Михаила (Јовановића), 1890. променио Кнез Петар Карађорђевић (потоњи Краљ Петар I).
Наиме, после смрти једногодишње кћери, Кнегиње Милене (+1887.), а потом и младе супруге Кнегиње Љубице - Зорке (+1890.), Кнез се налазио у тешкој духовној кризи и молио је и добио речени благослов да уместо Светога Климента (за којега је сматрао да није донео ништа добро ни њему, ни његовоме оцу, ни његовоме деди) слави Светога Андреја Првозванога.
Иначе, избор је на њега пао не само због пукога русофилскога призвука, већ због чињенице да је Карађорђе на тај дан ослободио Београд од Турака 1806. године Господње.
Међутим, ваља подвући да Свети Климент никада није сасвим заборављен и забатаљен у Породици, али је обележаван мање свечано, дакле више као преслава...
Дакле, Слава није ''чарапа'', али промена јесте могућа (мада не и препоручљива!) уз благослов надлежне Црквене власти...