Da li su Lužički Srbi isti narod kao mi?

Da li su Lužički Srbi isti narod kao mi?

• Ukupno glasova
    31
Ma cak i sjeverni dio Albanije nisu držali Šćipetsti do dolaska Turaka.
U Zadru ima jedan dio koji se zove Arbanasi. Dugo sam mislio da su se tamo preselili Šćiprtari, kad ono sve naša prezimena...
Pored Zadra se 1720-ih i 1730-ih doselilo nešto katoličkih Arbanasa sa područja južno od Skadarskog jezera, po njima je dobilo ime selo Arbanasi (danas dio Zadra). Zadarski Arbanasi su se pohrvatili sredinom 19-og vjeka zato što su bili katolici.

Dalmacija je bliža Parmi i sjevernoj Italiji nego Cetinje. Drugo Mlečani su vladali Dalmacijom a nisu Cetinjem, pa je i sa te strane logičnije da je pršut prije došao u Dalmaciju.

Mozda su Italijani jedino u Dalmaciji imali prsut, al sigurno ne vi Morlaci na austrijskom platnom spisku.

Mnogo toga rimskog je postalo i pan-mediteransko. Rimljani i Grci su bili mediteranske civilizacije, ali su Rimljani malo više zašli u kontinent svojim osvajanjima.

Da, kao masline pogace i to, ali moras razumijet da u juznoslovenskom svijetu Crnogorci uzimaju primat. Mi zadrzimo najstarije obicaje, znanja, i sve, jer smo najmanje mrdali, najstariju civilizaciju na balkan pośedujemo. A vi koji samo lutujete svake generacije, vi gubite sve obicaje i pozajmljujete svaki cas

Možda oko Drača, ali sigurno ne oko Dubrovnika i Trebinja.

Sto da ne? Mataruge su zivjeli oko Trebinja i Dubrovnika

Ja to , moj guslacu nikad nisam bio u CG,osim mojih predaka koji su bili neđe 1470-tih godina, ali tad još nije bilo CG ni plemena. Tako da se na mene ne trebaš žaliti. I ne mislim ići nikamo kamo nisam dobrodošao. 😀😀

Tada je bila Crna Gora Ivanbegovina nasa 🙏 Nas velji vladar Ivanbeg Crnojevic od majke Albanke Mara Kastrioti - svakog Crnojevica rodila Albanka! E viva! 🇲🇪🇦🇱🦅 I vala bilo je plemena, mnogo prije toga jado moj

Mozda su Italijani jedino u Dalmaciji imali prsut, al sigurno ne vi Morlaci na austrijskom platnom spisku.
Mi Morlaci iz Dalmacije smo bili na mletačkom platnom spisku, jeli smo pršute i janjeće pečenja sa ražnja, pili vino i lozovu rakiju, boćali se itd. Ovi odozgo iz Like, sa Korduna, Banije i iz Slavonije su sarađivali sa Austrijancima. Dalmacija nikad nije bila u sastavu austrijske Vojne Krajine.

Da, kao masline pogace i to, ali moras razumijet da u juznoslovenskom svijetu Crnogorci uzimaju primat. Mi zadrzimo najstarije obicaje, znanja, i sve, jer smo najmanje mrdali, najstariju civilizaciju na balkan pośedujemo. A vi koji samo lutujete svake generacije, vi gubite sve obicaje i pozajmljujete svaki cas
Ko gubi. Pa mi Dalmatinci i Krajišnici generalno u Srbiji decenijama dobro čuvamo običaje i tradiciju, kao npr. ovo (https://www.google.com/amp/s/www.es...caj-koji-su-srbi-iz-dalmacije-doneli-sa-sobom). U mojoj kući čitave godine mora biti pršuta, pancete, vina, lozove rakije, a okrene se ponekad i janje na ražnju na tradicionalan dalmatinski način. U dvorištu imam 4 stabla smokve.

Sto da ne? Mataruge su zivjeli oko Trebinja i Dubrovnika
Mataruge su vrv. bili Vlasi.

Poslednja izmena:
Prije svega da ti recem, Njegusi jos u 15. vijeku su uzeli svinje od Mletaka u Kotor. Bez prave arije nema dobroga prsuta, to mi mediteranci znamo. (A vi iz mokrog luga ne)
I onda su umrle od gladi kad su stigle u Njeguše:hahaha: Sa čim hranite svinje u Njegušima, stvarno?

Inače, orginalno suvo meso od buta sa Njeguša bilo je kozijeg ili ovčijeg porekla (pršuta je samo svinjska)

Back