Da li su Lužički Srbi isti narod kao mi?

Da li su Lužički Srbi isti narod kao mi?

• Ukupno glasova
    31
@Demagogic ovaj klovn @guslar1389 sade nabija na nos hercegovačkim Srbima navodno vlaško porijeklo i pokušava ih degradirati na taj način, samo što nije nije rekao da su subhuman-i zbog vlaškog porijekla. S druge strane kad spominje Vlahe u konkekstu etnogeneze Crnogoraca onda je u ekstazi i tade su mu vlaški geni i porijeklo nešto vrlo pozitivno i promotivno što je oplemenilo Crnogorce. Dvostruki aršini po običaju.

To upravo htedoh napisati.
Slično kao kad Bošnjaci uzdižu Turke u nebesa kao neku nadmoćnu rasu, ali istovremeno smatraju da su Srbi niža rasa zbog navodnog miješanja s njima (Turcima).

Sve što imaju zapadnohercegovački katolici imaju i istočnohercegovački Srbi: gangu, gusle, katune itd.

Nijedan hercegovac nema katun, to je crnogorski vlaho-arbanaski izum.

A i ganga vam je importovan, od Albanaca ,,Kengë"

Hercegovina je jedna velika pustinja, dje vjekovima rovare prolazni nomadi prikupljajuci razne kulturne obicaje od svih drugih, praveci neki buckuris. Hercegovina nikad nije imala stalnu civilizaciju, to je jedno zapustena livada, nicija zemlja dje su obitavali samo prolaznici, koji idu ka vaznijim centrima regiona (Dalmacija, Crna Gora, Italija, Sarajevo, itd).

To upravo htedoh napisati.
Slično kao kad Bošnjaci uzdižu Turke u nebesa kao neku nadmoćnu rasu, ali istovremeno smatraju da su Srbi niža rasa zbog navodnog miješanja s njima (Turcima).
U guslaču se trenutno mješa dukljanski pro-hrvatski narativ (koji se zasniva na navodnom crvenohrvatskom porijeklu Crnogoraca) i onaj drugi dukljanski koji pretke Crnogoraca vidi u Albancima i Vlasima.

Hercegovački Srbi sa Rumunima nemaju nikakve veze. Da imaju to bi se vidilo kroz genetiku, običaje, mitove, lingvistiku itd.

Rumuni su Sumadinci vlaskog svijeta. Sebri, zemljoradnici

Rođenje_Hristovo_detalj,_Crkva_sv._Dimitrija,_1346.jpg

Nijedan hercegovac nema katun, to je crnogorski vlaho-arbanaski izum.
Netačno https://direkt-portal.com/katuni-zastitni-znak-hercegovine/

A i ganga vam je importovan, od Albanaca ,,Kengë"
Mi Krajišnici nemamo gangu. Naše pjevanje na suvo se zove ojkanje ili groktanje (od groktalica), ima sličnosti sa gangom ali nije isto. Gangu imaju Hercegovci (i pravoslavni i katolički).

Hercegovina je jedna velika pustinja, dje vjekovima rovare prolazni nomadi prikupljajuci razne kulturne obicaje od svih drugih, praveci neki buckuris. Hercegovina nikad nije imala stalnu civilizaciju, to je jedno zapustena livada, nicija zemlja dje su obitavali samo prolaznici, koji idu ka vaznijim centrima regiona (Dalmacija, Crna Gora, Italija, Sarajevo, itd).
Više je kroz istoriju bilo migracija iz Hercegovine u CG nego obrnuto. To je čak genetički potrkrepljeno o čemu više more reći @Demagogic

Vazda kradu to im je u krvi. Ka i prsut i vino. Za to hercegovacke vlahe nijesu znali prije par generacija.

Mi Krajišnici nemamo gangu. Naše pjevanje na suvo se zove ojkanje ili groktanje (od groktalica), ima sličnosti sa gangom ali nije isto. Gangu imaju Hercegovci (i pravoslavni i katolički).

Da, to je od Arbanasa.

Više je kroz istoriju bilo migracija iz Hercegovine u CG nego obrnuto. To je čak genetički potrkrepljeno o čemu više more reći @Demagogic

Nikad, hercegovina je potpuno nebitan prostor, samo za prolaz, kao neka zeljeznicka stanica. Cetinje je vjekovima politicki i civilizacioni centar regiona, blistava luča slobode svijem ljudima Evrope.

Vazda kradu to im je u krvi. Ka i prsut i vino. Za to hercegovacke vlahe nijesu znali prije par generacija.
Pršut i vino su panmediteranski produkti, a ne crnogorski. Nama u Dalmaciji su pršut, vino i panceta tradicija i dio identiteta, a nismo Crnogorci i daleko smo od vas. U mom kraju je postajao oduvjek kult pršuta. Pršut se iznosio samo pred najcenjenije goste ili se poklanjao nekim bitnim i cjenjenim ljudima. Ovaj sa slike je moj domaći što smo sušili moj ćaća i ja na naš tradicionalni dalmatinski načim.

IMG_20220222_181003.jpg

Da, to je od Arbanasa.
Arbanasi u Hercegovini. :dash:

Nikad, hercegovina je potpuno nebitan prostor, samo za prolaz, kao neka zeljeznicka stanica. Cetinje je vjekovima politicki i civilizacioni centar regiona, blistava luča slobode svijem ljudima Evrope.
Čekaj da se vrati @Demagogic biće vrcanje perja, ali tvog. ;)

Pršut i vino su panmediteranski produkti, a ne crnogorski. Nama u Dalmaciji su pršut, vino i panceta tradicija i dio identiteta, a nismo Crnogorci i daleko smo od vas. U mom kraju je postajao oduvjek kult pršuta. Pršut se iznosio samo pred najcenjenije goste ili se poklanjao nekim bitnim i cjenjenim ljudima. Ovaj sa slike je moj domaći što smo sušili moj ćaća i ja na naš tradicionalni dalmatinski načim.

Pogledajte prilog 1562881

Znam da vi imate prsut, ali ste dobili prsut od nasijeh Njegusa, od Crnogoraca

https://www.academia.edu/2193248/Drniški_Njeguši_Društveno_politička_misao_Njegoša

Mi smo na Cetinje rasadnik civilizacije i kulture za vas 🇲🇪

Arbanasi u Hercegovini. :dash:

Normalno, nasi preci su zborili arbanaski sve do Dalmacije (Dalmë = ovca na alb.)

Mi smo vas docekali kad ste dosli sa karpata 🦅

Čekaj da se vrati @Demagogic biće vrcanje perja, ali tvog. ;)

Neka dodje citava hercegovacka bulumenta...vazda spreman po crnogorski na megdan 🦅🇲🇪⛰️

https://www.academia.edu/2193248/Drniški_Njeguši_Društveno_politička_misao_Njegoša

Normalno, nasi preci su zborili arbanaski sve do Dalmacije (Dalmë = ovca na alb.)

Mi smo vas docekali kad ste dosli sa karpata 🦅

Neka dodje citava hercegovacka bulumenta...vazda spreman po crnogorski na megdan 🦅🇲🇪⛰️
Ko to u Njegušima gaji svinje?:eek: Sve što radite jeste da uvozite svinjske polutke iz Srbije i onda ih sušite na "njeguškom" vazduhu. Sve u svemu prodajete vazduh

Ko to u Njegušima gaji svinje?:eek: Sve što radite jeste da uvozite svinjske polutke iz Srbije i onda ih sušite na "njeguškom" vazduhu. Sve u svemu prodajete vazduh

Prije svega da ti recem, Njegusi jos u 15. vijeku su uzeli svinje od Mletaka u Kotor. Bez prave arije nema dobroga prsuta, to mi mediteranci znamo. (A vi iz mokrog luga ne)

Srpskih rodova u Dalmaciji koji imaju dalje porijeklo iz onog djela CG u kome postoji tradicija sušenja pršuta (Stara CG) prema mojim saznanima ima samo 10-ak, a ukupno je u Dalmaciji srpskih rodova (prezimena) do 1990-ih bilo oko 1000. Ajde neka bude da onih kojih imaju starocrnogorske korjene bude 20 (neka mi je pola promaklo), to je opet tanka manjina. Ta tanka manjina nije mogla prenjeti bilo šta stotinama drugih rodova, kao što nisu ni malo uticali na naš govor. Ima čitavih srpskih sela u Dalmaciji u kojima nije bio nijedan rod koji ima starocrnogorske korjene a mnoga od tih sela su bila okužena selima u kojima takođe niko nije imao to porijeklo, pa su u svim tim selima vjekovima sušili pršute. I vi i mi smo tu tradiciju vrv. dobili od Mletaka. I u Italiji se tradicionalno suše pršuti (prosciutto na italijanskom) i to pretežno na sjeveru, a Venecija je u tom djelu Italije. I Španci imaju tradiciju sušenja pršuta.

To je nategnuto. U zadnjih 1000 godina Albanaca u Dalmaciji i Hercegovini nije bilo. Ilirska plemena se ne mogu izjednačiti sa Albancima. Najstarije poznato stanište Albanaca su brda u zaleđu Drača, dakle daleko od Dalmacije, Hercegovine pa i Crne Gore.

@Demagogic

Srpskih rodova u Dalmaciji koji imaju dalje porijeklo iz onog djela CG u kome postoji tradicija sušenja pršuta (Stara CG) prema mojim saznanima ima 10-ak, a ukupno je u Dalmaciji srpskih rodova (prezimena) do 1990-ih bilo oko 1000. Ajde neka bude da onih kojih imaju starocrnogorske korjene bude 20 (neka mi je pola promaklo), to je opet tanka manjina. Ta tanka manjina nije mogla prenjeti bilo šta stotinama drugih rodova, kao što nisu ni malo uticali na naš govor. Ima čitavih srpskih sela u Dalmaciji u kojima nije bio nijedan rod koji ima starocrnogorske korjene a mnoga od tih sela su bila okužena selima u kojima takođe niko nije imao to porijeklo, pa su u svim tim selima vjekovima sušili pršute. I vi i mi smo tu tradiciju vrv. dobili od Mletaka. I u Italiji se tradicionalno suše pršuti (prosciutto na italijanskom) i to pretežno na sjeveru, a Venecija je u tom djelu Italije. I Španci imaju tradiciju sušenja pršuta.

Kakve veze ima sto je malo onih porijeklom iz Stare CG tamo? Samo je potreban jedan genije da se prosiri citava prica na nekoj teritoriji.

To je nategnuto. U zadnjih 1000 godina Albanaca u Dalmaciji i Hercegovini nije bilo. Ilirska plemena se ne mogu izjednačiti sa Albancima. Najstarije poznato stanište Albanaca su brda u zaleđu Drača, dakle daleko od Dalmacije, Hercegovine pa i Crne Gore.

Tu smo mi proto-arbanasi, iliri, od prije vasega dolaska sa Pripjata...prvi zapis arbanaskog jezika je iznad Dubrovnika 1200 g....a sto zoves demagogica upomoc, sto si se prepa

Evo na prvo čitanje, brez nekog truda i razmišjanja (nema n potrebe).
Va ime božije v lito roštva hristova tisućno i četiri sta i sedmo lito miseca genvara deveti dan ja pribislav pohvalić posao gospoje banice anke i gdina vojvode sandalja i gospoje katarine sandaljevice svidokuju i mojom rukom zapisuju jere ovi list srpski...

https://bs.m.wikipedia.org/wiki/Pribislav_Pohvalić
Ikavica?

Kakve veze ima sto je malo onih porijeklom iz Stare CG tamo? Samo je potreban jedan genije da se prosiri citava prica na nekoj teritoriji.
Alo, sušenje pršuta je pan-mediteranska tradicija koja postoji na istočnoj obali Jadrana i u zeleđu iste, u Italiji, u Španiji itd. Suludo je reći da je to nastalo na Cetinju i da se od tamo proširilo čak do Španije, ali ti su trol/bot koji uglavnom pišeš slične gluposti.
'Pocrnogorčio' si vino i pršut koji su tradicija i u Dalmaciji. Oćeš nam oteti i boćanje? https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Boćanje
Znaš li ko je donio boćanje u Beograd? Srbi iz Dalmacije i Like koji su dolazili tu raditi 1960-ih.

Tu smo mi proto-arbanasi, iliri, od prije vasega dolaska sa Pripjata...prvi zapis arbanaskog jezika je iznad Dubrovnika 1200 g....a sto zoves demagogica upomoc, sto si se prepa
To su neki albanski čobani zalutali u dubrovačko zaleđe, vrv. kao polu-nomadski stočari koji su došli tu napasati ovce pa se vratili u Albaniju. Nijedan izvor ne govori permanentnim albanskim naseljima u tom kraju.

Da.

Alo, sušenje pršuta je pan-mediteranska tradicija koja postoji na istočnoj obali Jadrana i u zeleđu iste, u Italiji, u Španiji itd. Suludo je reći da je to nastalo na Cetinju i da se od tamo proširilo čak do Španije, ali ti su trol/bot koji uglavnom pišeš slične gluposti.
'Pocrnogorčio' si vino i pršut koji su tradicija i u Dalmaciji. Oćeš nam oteti i boćanje? https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Boćanje
Znaš li ko je donio boćanje u Beograd? Srbi iz Dalmacije i Like koji su dolazili tu raditi 1960-ih.

Ne, Prsut ima svoju etnogenezu na sjeveru Italije, u region Parma, odakle se sirio sa Venecijom do Crne Gore, pa iz CG u Dalmaciju.

Paralelnom sa Italijom, na spanskom poluostrvu su slicno susili meso, tamo zovu ,,Jamon". To nije "pan-mediteranska tradicija" vec tradicija iz Rimskog Carstva, od Romanskog stanovnistva. Toga nema na Sjeveru Afrike, Grcku i druga mjesta mediterana.

To su neki albanski čobani zalutali u dubrovačko zaleđe, vrv. kao polu-nomadski stočari koji su došli tu napasati ovce pa se vratili u Albaniju. Nijedan izvor ne govoru permanentnim albanskim naseljima u tom kraju.

Starośedioci :mazipsa:

Ne, Prsut ima svoju etnogenezu na sjeveru Italije, u region Parma, odakle se sirio sa Venecijom do Crne Gore, pa iz CG u Dalmaciju.
Dalmacija je bliža Parmi i sjevernoj Italiji nego Cetinje. Drugo Mlečani su vladali Dalmacijom a nisu Cetinjem, pa je i sa te strane logičnije da je pršut prije došao u Dalmaciju.

Paralelnom sa Italijom, na spanskom poluostrvu su slicno susili meso, tamo zovu ,,Jamon". To nije "pan-mediteranska tradicija" vec tradicija iz Rimskog Carstva, od Romanskog stanovnistva. Toga nema na Sjeveru Afrike, Grcku i druga mjesta mediterana.
Mnogo toga rimskog je postalo i pan-mediteransko. Rimljani i Grci su bili mediteranske civilizacije, ali su Rimljani malo više zašli u kontinent svojim osvajanjima.

Možda oko Drača, ali sigurno ne oko Dubrovnika i Trebinja.

Ha ha ha guslar gusla za Sćipetare . Lijepo, bogumi. Sigurno ste neki rod.
Samo pazi da ti ne uzmu onaj dio uz granicu, Metohija je već njihova.

Inače, ima ovde u mom poneko i šiptarsko prezime, pretpostavljam . Barem liči.
Ali vrlo malo.

Sigurno su nam blizi od vas, mi Crnogorci smo odrasli sa Arbanasima hiljadama godinama unazad, a mi kad vas vidimo ka turiste vidimo samo izvanjce, strane ljudje.

Back