Slavan
ne i poznat
- Poruka
- 10.370
Да, али режимски монтенегрински новинар који се у слободно време бави историјом (с одређеним циљем) има задатак - то је прва ства.Ок, али то је већ друга ствар.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Да, али режимски монтенегрински новинар који се у слободно време бави историјом (с одређеним циљем) има задатак - то је прва ства.Ок, али то је већ друга ствар.
Ali pečat arhonta Petra iz sredine 9.vijeka negira to, ali negira i da je Dioklitija bila sastavni dio Vizantije.Zna više neko o Dioklićanima. A pominje Pagane i u drugim poglavljima; npr. u kontekstu onog sastanka vezano za Lava Ravduha, kada naglašava da je bila pod srpskom vlašću.
Ali, ono gde se najviše oseća ta distinkcija jeste što za sve druge sklavinije kaže da su nastale od Srba. I tu je distinkcija vrlo jasna. Izvor se ticao Dalmacije. Nije se ticao Prevalitane, Dioklitije, odnosno područja dračke mitropolije. O Dioklitiji Porfirogenit nalazi bukvalno krpice samo; bukvalno samo elementarne podatke. Našao je da postoje 3 grada u Dioklitiji i to je sve; to je pronašao u nekom spisu koji se tiče elementarne geografije, ili mu je neki geograf to saopštio, za ta tri naseljena mesta. Otprilike kao naš neki čovek kada bi završio u centralnoj Africi; potpuna periferija što se tiče saznajnih vrednosti, sa uzgred vrlo verovatno i strašno malo interakcije neke.
Srbi su imali svoje neprilike s Bugarima, Mletačka je previše daleko od Dioklitije da oni imaju neke interacije, Mađare da ni ne pominjem. Verovatno se tada nalazila pod dosta čvrstim uticajem vizantijskih upravnika iz Drača. Nikakvih uslova nije bilo da, u ovom periodu istorije, Dioklitija bude nešto iole značajno. Bila je periferija; gradovi verovatno pod čvrstom vizantijskom upravom, teritorija dosta malena i ne preterano razvijena.
Neki su pretpostavljali da je Dioklitija bila deo Srbije i onda u nekom trenutku odvojena, pa da je i to jedan od razloga zašto nema gotovo ničeg tj. da je relativno nova istorijska tvorevina. Posebno ako su sve 3-4 na zapadu nastale odvajanjem od Srbije; nekako logika takođe kaže da je možda slično bilo i tu. I Porfirogenit pominje da su se Romani od Srba sklonili u Drač, što je nešto što je bilo iskorišćeno da se to interpretira na taj način. Nije nemoguće, naravno, ali nekako su slabašni argumenti za to (npr. neki pominju odsustvo Dioklitije u falsifikovanoj buli pape Zaharija iz 743. godine; pominju se od zemalja samo Srbija, Travunija i Zahumlje). Nema dovoljno čvrstih da bi smo mogli dotično tvrditi sa nekakvom jačom sigurnošću.
Ili je možda taj pečat od oca Vladimira, Petrislava.Ali pečat arhonta Petra iz sredine 9.vijeka negira to, ali negira i da je Dioklitija bila sastavni dio Vizantije.
Što se tiče etimologije riječi Duklja, ja sam ovako shvatio:
Dokleja je rimski grad, a Dioklitija je naziv za sklaviniju. S tim što se na latinskom i grčkom koriste oblici Dioklija i Diokleja. Kako se onda dobio naziv Duklja?
Da li je sklavinija Dioklitija dobila naziv po gradu Dokleji ili po plemenu Dokleati ili je dobila ime po Dioklecijanu? Ili je možda neka greška u imenovanju?
Dobro, ti si pisao o Dokleji. A ja pitam za Dioklitiju/Diokliju.
Dao je barjake šestorici. Ali je onaj barjak sa divljom svinjom dao trojici.https://www.scribd.com/document/450130491/МОРАЧАНИ-У-КАРАЂОРЂЕВОЈ-ПАРАДИ-НА-СУВОДОЛУ-1809-doc
Zanimljiv tekst o sastanku Moračana i srpskih ustanaka tokom Prvog srpskog ustanka. Tom prilikom je nekoliko Moračana dobilo barjak. A bilo je sastanaka i Pivljanina , na čelu sa Arsenijem Gagovićem, sa srpskim ustanicima.
Živeli su u rupama / dupljama (isti koren kao "dupe") i onda kad su čuli "Đoklja" < Dijoklija < Diocleia, povezali su ta dva u jedno.Što se tiče etimologije riječi Duklja, ja sam ovako shvatio:
Dokleja je rimski grad, a Dioklitija je naziv za sklaviniju. S tim što se na latinskom i grčkom koriste oblici Dioklija i Diokleja. Kako se onda dobio naziv Duklja?
Da li je sklavinija Dioklitija dobila naziv po gradu Dokleji ili po plemenu Dokleati ili je dobila ime po Dioklecijanu? Ili je možda neka greška u imenovanju?
Нешто овако....Dao je barjake šestorici. Ali je onaj barjak sa divljom svinjom dao trojici.
Mislim da su crveni. Ali ti motivi.Нешто овако....
Pogledajte prilog 1197368
I dalje je problem sa Podgorjem. Mada, ako uzmemo u obzir da Skilica naziva Vladimira vladarom Tribalijom i obližnjim oblastima Srbije, dok Dukljanin priča da je Vladimir vladao Podgorjem, očito je veliki dio Podgorja, a možda i cijelo, bilo u sastavu Srbije.
Ovo su neki novi momenti u etimologiji. Duklja kao termin se javlja sa ? Ajmo malo o ofarbanim ustaškim zemljama.Živeli su u rupama / dupljama (isti koren kao "dupe") i onda kad su čuli "Đoklja" < Dijoklija < Diocleia, povezali su ta dva u jedno.
[/sarcasm off]
Ovo su neki novi momenti u etimologiji. Duklja kao termin se javlja sa ? Ajmo malo o ofarbanim ustaškim zemljama.
Мапа и реконструкција тадашњих жупанија су сачињени на основу навода у рукопису ЉПД, углавном у поглављу XXXIX (гдје се набрајају поменуте жупаније и коме су дате на управу) и XLI. Гдје опет осим што се помињу и понеког навода који би могао помоћи код лоцирања, нису дефинисане ни границе ни простор који би могао обухватати те жупаније.
Znam za ovu mapu, ali morram istraći da je mapa poprilično neprecizna. Recimo prostor današnje Bjelopavlićke ravnice se proteže sve do Ostroga, a sem ravnice župni predjeli su i padine brda na sjevernom i južnom obodu. To ovdje na mapi nije prikazano. Tim prije što znamo da su Bjelopavlići zatekli starije stanovništvo Lužane - očito stanovnike Luške župe. Ona je sem prostora današnjih Bjelopavlića najvjerovatnije obuhvatala i prostor Lješkopolja, Lješanske nahije i Pipera (i tamo imamo predanje o Lužanima). Takođe, prostor župe Prapratne je na mapi premali, skoro kompletan prostor između Bara i Ulcinja je župni prostor, uz obalu definitivno, što se na mapi ne uočava. Grbalj i Kučeva su zamjenjene, a očito takođe umanjene. Tako da je mapa neprecizna poprilično.
Glupiraš se. Ne postoji Podgorje sem kod Dukljanina. To je prostor Dioklitije, Travunije i Zahumlja. Kasniji izvori nam svjedoče da je to upravo bilo tako. Da je Dukljanin hto da Podgorje pripoji Srbiji, to bi i uradio. Ali Podgorje smješta u Pomorje, to jeste u Pomorske zemlje (ne u Srbiju, to jeste Srpske zemlje). Potrebna mu je iz nekog razloga biblijska tetrarhija. Kao što mu je cijelo Kraljevstvo Slovena tetrarhija - Raška, Bosna, Bijela i Crvena Hrvatska (Donja i Gornja Dalmacija). Očito je da je sama podjela iz nekog kasnijeg perioda, pa je u Pomorju kao četvrtu sklavinju izmislio Podgorje. Da je podjela iz nekog ranijeg perioda on bi znao za Neretljansku kneževinu ili Konavle pa bi neku od ove dvije potvrđene sklavinije upotrijebio za svoju tetrarhiju (pogotovo ovu prvu) a ne bi izmišljao Podgorje. U kasnijem periodu mi znamo iz ostalih istorijskih izvora da nema Podgorja.I dalje je problem sa Podgorjem. Mada, ako uzmemo u obzir da Skilica naziva Vladimira vladarom Tribalijom i obližnjim oblastima Srbije, dok Dukljanin priča da je Vladimir vladao Podgorjem, očito je veliki dio Podgorja, a možda i cijelo, bilo u sastavu Srbije.
Upitan je status Morače i Onogošta.
Kojim to obližnjim oblastima Srbije vlada Vladimir, ako znamo da vlada Dioklitijom i Podgorjem?Glupiraš se. Ne postoji Podgorje sem kod Dukljanina. To je prostor Dioklitije, Travunije i Zahumlja. Kasniji izvori nam svjedoče da je to upravo bilo tako. Da je Dukljanin hto da Podgorje pripoji Srbiji, to bi i uradio. Ali Podgorje smješta u Pomorje, to jeste u Pomorske zemlje (ne u Srbiju, to jeste Srpske zemlje). Potrebna mu je iz nekog razloga biblijska tetrarhija. Kao što mu je cijelo Kraljevstvo Slovena tetrarhija - Raška, Bosna, Bijela i Crvena Hrvatska (Donja i Gornja Dalmacija). Očito je da je sama podjela iz nekog kasnijeg perioda, pa je u Pomorju kao četvrtu sklavinju izmislio Podgorje. Da je podjela iz nekog ranijeg perioda on bi znao za Neretljansku kneževinu ili Konavle pa bi neku od ove dvije potvrđene sklavinije upotrijebio za svoju tetrarhiju (pogotovo ovu prvu) a ne bi izmišljao Podgorje. U kasnijem periodu mi znamo iz ostalih istorijskih izvora da nema Podgorja.
Glupiraš se. Ne postoji Podgorje sem kod Dukljanina. To je prostor Dioklitije, Travunije i Zahumlja. Kasniji izvori nam svjedoče da je to upravo bilo tako. Da je Dukljanin hto da Podgorje pripoji Srbiji, to bi i uradio. Ali Podgorje smješta u Pomorje, to jeste u Pomorske zemlje (ne u Srbiju, to jeste Srpske zemlje). Potrebna mu je iz nekog razloga biblijska tetrarhija. Kao što mu je cijelo Kraljevstvo Slovena tetrarhija - Raška, Bosna, Bijela i Crvena Hrvatska (Donja i Gornja Dalmacija). Očito je da je sama podjela iz nekog kasnijeg perioda, pa je u Pomorju kao četvrtu sklavinju izmislio Podgorje. Da je podjela iz nekog ranijeg perioda on bi znao za Neretljansku kneževinu ili Konavle pa bi neku od ove dvije potvrđene sklavinije upotrijebio za svoju tetrarhiju (pogotovo ovu prvu) a ne bi izmišljao Podgorje. U kasnijem periodu mi znamo iz ostalih istorijskih izvora da nema Podgorja.
Takođe, većina istoričara smatra da je Časlav zavladao Travunijom i Zahumljem, tako da je Hvalimir morao da proširi svoju vlast na Srbiju nakon smrti Časlava.Đ
Kojim to obližnjim oblastima Srbije vlada Vladimir, ako znamo da vlada Dioklitijom i Podgorjem? To se uklapa u moju tezu, da je Hvalimir proširio svoju teritoriju na djelove Srbije nakon smrti Časlava, koju si ti oštro negirao.
Kako je moguće da je neki Šćepanović iz Rovaca upisan kao Austrijanac, @Q. in perpetuum hibernum ?Ne znam da li si video gore, ali postavio sam i primer Šaka Kusovca koji je 1903. upisan kao Crnogorac, a 1906. kao Srbin. Daj mi neka tipična dalmatinska i hercegovačka prezimena pa ću da vidim. Imam nalog iskreiran, pa imam pristup tim detaljima. Proverio sam za ugarske Srbe i njima pored mađarskog državljanstva stoji i srpska nacionalnost. Svakom jednom kojeg sam proverio.