Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 1 20,0%
  • Srpska regija

glasova: 2 40,0%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 40,0%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    5
-Ijekavica nije srpska.

Od praslovenskog Jata su u vecini slovenskih jezika nastali vise varijana.

Stari Crnogorac:
-Običaji su potpuno različiti.
.
Joj boze ili si ti ikad bio u CG i Srbiji. Ovo je ko da nieko kaze da je zemlja ravna ploca. Ili ti stvarno verujes u tvoje gluposti.

Slicna je kultura Albanaca, Rumuna, Grka, Turaka i Juznih Slovena. A kamoli da je kultura nacisto drugacija u Srbiji nego u CG. Evo bio sam na slavi u Crnoj Gori klasicna i kod mene i kod njih. Dobro posne slave su bili za morskom ribom i morskih plodovima to u Sumadiji nema.

Ali Pljeskavica, Cevapi, pecenje, sarme i.t.d. se jedu i tamo i vamo.

Stari Crnogorac:
-Bili smo katolici do 1403-e godine.

A cemu onda emparhija po primorju ako nije bilo pravoslavca.

-Crnogorska prezimena su karakteristična za Crnu Goru.

Da Popovica i Milosevica ima samo u CG.

-Crnogorci imaju svoju karakterističnu kuhinju.
[/QUOTE]

Ali izvori iz 11. veka spominju Srbe na prostoru Duklje. Čak štaviše ni jedan stariji zapis stranih istoričara ne spominje Jovana Vladimira i Vojislavljeviće kao dukljanske vladare ili kao vladare zemlje Duklje, već kao vladare Srba, srpske zemlje ili Srbije.
Stalno se spominje nekakva hiljadugodišnja, kontinuirana državnost Crne Gore, ali Balšići i Crnojevići recimo nikada se nisu pozivali na dukljansku državnost, niti su smatrali sebe naslednicima dukljanskih vladara.
Čak štaviše Balšići su ciljali nemanjićku krunu i zvali su Nemanjiće svojim precima, a Crnojevići su usvojili belog dvoglavog srpskog orla kao svoj grb, jer je njihova država bila jedina slobodna srpska država, odnosno jedini slobodan ostatak srpskog carstva.
Uh, ne znam dje da počnem kolko pogrešnih informacija imaš. Crnojevića orao je crni. Balšići su bili katolička dinastija koja je nastala pošto su Nemanjići "ognjem i mačem" osvojili Duklju. Vojislavljevići su osvojili Rašku (Srbiju) i time postali vladari i Srba.

polako
evo profesor crnogorskog jezika , Adnan, se cudom cudi kako se crnogorski uci iz udzbenika za srpski jezik (inace i sam je profesor crnogorskog a studirao je srpski u Beogradu:zcepanje: )
nakon toga pokazuje knjige na crnogorskom - na latinici;)....zamislite najveci branilac crnogorskog jezika- Adnan koji je studirao srpski u Beogradu a doktorirao u Osjeku......

(inace za dekana na katedri bi trebalo da zna da se ne kaze "kuci" vec "kod kuce" u ovom slucaju 5:28)
Od Vuka postojao je jedan naziv za zajednički jezik, a to je srpsko-hrvatski. Znači, ne zove se srpski, no srpsko-hrvatski. Raspadom Jugoslavije svako ga preimenujem svojim nacionalnim imenom i prilagodjava pravopis svojem dijalektu.

Od Vuka postojao je jedan naziv za zajednički jezik, a to je srpsko-hrvatski. Znači, ne zove se srpski, no srpsko-hrvatski. Raspadom Jugoslavije svako ga preimenujem svojim nacionalnim imenom i prilagodjava pravopis svojem dijalektu.

Не буди ти заповиђено видиде мој прошли пост на овој теми па рециде ел се ради о "црногорским" презименима.

Poslednja izmena:

Od Vuka? Gde si ti to video...pa Vuk je upravo srpski jezik normirao. U svim kapacitetima, od zakonskih akata do školske dokumentacije, u Crnoj Gori i Srbiji od Vukovog vremena do Jugoslavije jezik se zvao isključivo srpskim imenom. Pa i u prvoj Jugoslaviji, uprkos tome što je srpsko-hrvatsko-slovenački bio službeni, na području bivših država Srbije i Crne Gore slaba je bila praktična primena toga (posebno pre 1931. godine) i učilo se iz udžbenika i u praksi sve to bio i dalje srpski jezik.

I odmah po svršetku Drugog svetskog rata, u demokratskim federalnim jedinicama Crnoj Gori i Srbiji, jezik se zvao srpskim imenom. Sva partizanska i komunistička dokumentacija iz rata i direktnog poraća na području CG zna samo za to ime.

Sitacija se menja tek 1960. godine, posle Novosadskog dogovora (tek je tada, 1954. godine, bio uveden srpsko-hrvatski jezik kao pojam). I od tada, od 1960-ih, srpsko-hrvatski kao pojam zamenjuje srpski u Crnoj Gori. To je u praksi u potpunosti (u Crnoj Gori) zaživelo tek tokom 1970-ih godina.

P. S. Ti si, verujem pomešao vekove i govoriš o Bečkom dogovoru misleći na Novosadski.

Od Vuka postojao je jedan naziv za zajednički jezik, a to je srpsko-hrvatski. Znači, ne zove se srpski, no srpsko-hrvatski.
moz da bude od vuka, ali sigurno ne od vuka karadzica :cepanje:
jer u vreme vuka karadzica postojao je samo jedan narod SRPSKI , samo jedan jezik SRPSKI , samo jedna vera PRAVOSLAVNA i samo jedan crkva SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA .
a inace dobri vuk karadzic je rodom bas iz petnjice , vise šavnika u crnoj gori i gle cuda nije taj jezik prozvao crnogorskim nego bas SRPSKIM !!!!

ja kad sam bila u CG niste imali nijedan Mekdonalds

znaci otvorili su u medjuvremenu?

Zar nisi iz njegovog nedostatka na moje pitanje javlja li se on možda odnekud iz inostranstva naslutila o čemu se radi...

Ne jede se u Crnoj Gori Mek (ako su na išta oni ponositi, to je na ekološki fazon svoje zemlje)...on uopšte nije iz Crne Gore već se verovatno javlja iz tamo neke Amerike ili Argentine ili tako nešto. I onda ovde popuje i ponavlja Šukovićeve budalaštine da se mora dosta dugo živeti u samoj Crnoj Gori da bi se spoznala (i to davnašnja!) istorija, nama drugima ovde.

ti od kad si bila oni su i svoju crkvu otvorili :cepanje:

Nije, nego Stari Crnogorac zapravo nema pojma o Crnoj Gori.

A sta je crnogorska kuhinja. Inace mnogo sam vise pisao nego samo o kuhinji.
Oprosti ali ne mogu odgovarati svakome svaki dio posta, jer vas je deset na jednoga na ovi forum. No dobro, navikli smo mi kroz istoriju da se borimo protiv 10 puta mnogoljudnijih neprijatelja.

Crnogorska kuhinja: kačamak, suvi krap, njeguška pršuta, kaštradina, raštan, itd. itd.

Oprosti ali ne mogu odgovarati svakome svaki dio posta, jer vas je deset na jednoga na ovi forum. No dobro, navikli smo mi kroz istoriju da se borimo protiv 10 puta mnogoljudnijih neprijatelja.

Crnogorska kuhinja: kačamak, suvi krap, njeguška pršuta, kaštradina, raštan, itd. itd.

U tome je i problem...što ti dolaziš kao neprijatelj sa neprijateljskim namerama. I šta očekuješ nego da situacija bude takva no kad tako nastupaš.

U tome je i problem...što ti dolaziš kao neprijatelj sa neprijateljskim namerama. I šta očekuješ nego da situacija bude takva no kad tako nastupaš.
Ne možeš ti govorit da jedan cio narod nije postojao prije nego što ih je Vatikan i Kominterna izmislila i očekivat simpatije od tog istog naroda. Nego ako tako nastavite svima ćemo vama zabranit ulazak u CG. I dje ćete se onda kupat'? Adu Ciganliju?

Crnogorci napravili spisak nepoželjnih Srba?

Ne možeš ti govorit da jedan cio narod nije postojao prije nego što ih je Vatikan i Kominterna izmislila i očekivat simpatije od tog istog naroda. Nego ako tako nastavite svima ćemo vama zabranit ulazak u CG. I dje ćete se onda kupat'? Adu Ciganliju?

Crnogorci napravili spisak nepoželjnih Srba?

Kao prvo. Ovo mi već drugi ili možda čak treći put pominješ. Svaki prethodni put sam te upitao da mi lepo citiraš gde si to izvukao iz mojih reči. Hoćeš sad opet iskulirati ako te upitam gde sam ja šta pominjao slično.

Drugo...šta je bitno čije su simpatije i ko šta očekuje? Još jednom ću ti ponoviti, ovo je PDF Istorija. A sunce ti kalajisano, nauči to već jednom više. O tim stvarima, da li će šta ovako, politički korektno ili ne, piši leko na Politici. Ovde se pišu stvari koje preko 99% ljudi (što Srba što Crnogoraca) ili ne zna uopšte ili zna ali jednostavno ne želi da čuje jer je iz ovog ili onog razloga neugodno (a to upravo jeste istorija) odnosno im je teško za prihvatiti.

Kao prvo. Ovo mi već drugi ili možda čak treći put pominješ. Svaki prethodni put sam te upitao da mi lepo citiraš gde si to izvukao iz mojih reči. Hoćeš sad opet iskulirati ako te upitam gde sam ja šta pominjao slično.

Drugo...šta je bitno čije su simpatije i ko šta očekuje? Još jednom ću ti ponoviti, ovo je PDF Istorija. A sunce ti kalajisano, nauči to već jednom više. O tim stvarima, da li će šta ovako, politički korektno ili ne, piši leko na Politici. Ovde se pišu stvari koje preko 99% ljudi (što Srba što Crnogoraca) ili ne zna uopšte ili zna ali jednostavno ne želi da čuje jer je iz ovog ili onog razloga neugodno (a to upravo jeste istorija) odnosno im je teško za prihvatiti.
Kao prvo, kad se Crnogorcima na ovi podforum uputi 100 uvreda ti nijednom ne reaguješ, zato zaobidji i mene ako ako ti nešto ne odgovara.

Drugo, što se tebe lično tiče, imaš podosta objektivan pogled na istoriju iako se vidi da ipak vučeš na jednu stranu, ali pobogu, svi smo mi ljudi, tako da ti to ne mogu zamjerit.

Ipak, koliko kod da si objektivan u vezi nekih stvari ne mogu te ozbiljno shvatit ako tvrdiš da su djedovi naši bili Srbi, jer zaboga ti si pročita neko školsko svjedočanstvo i bolje znaš od nas koji smo njihovi potomci. Sama ta logika, da ćeš ti nama reć što smo, te potpuno diskvalifikuje kao ozbiljnog sagovornika.

Kao prvo, kad se Crnogorcima na ovi podforum uputi 100 uvreda ti nijednom ne reaguješ, zato zaobidji i mene ako ako ti nešto ne odgovara.

Drugo, što se tebe lično tiče, imaš podosta objektivan pogled na istoriju iako se vidi da ipak vučeš na jednu stranu, ali pobogu, svi smo mi ljudi, tako da ti to ne mogu zamjerit.

Ipak, koliko kod da si objektivan u vezi nekih stvari ne mogu te ozbiljno shvatit ako tvrdiš da su djedovi naši bili Srbi, jer zaboga ti si pročita neko školsko svjedočanstvo i bolje znaš od nas koji smo njihovi potomci. Sama ta logika, da ćeš ti nama reć što smo, te potpuno diskvalifikuje kao ozbiljnog sagovornika.

Што ти диваниш мојим језиком? У моме крају се говорило ови за овај.

Niti je to što si napisao tačno jer mene, otprilike, gro foruma želi da razvuče i nabije na kolac zbog malog miliona stvari, a što bi znao zasigurno da pratiš stvari koje pišeš, niti sam ja majka svim forumašima...moderator, šta god. Ne možeš da kažeš meni ovo, ono, zbog toga što neko drugi radi.

Zamisli da se neko pojavi na Cafe del Montenegro forumu i krene da prosipa srpsku nacionalističku propagandu tamo zaredom i tako nasumično je agresivan i nekulturan kao što si ti, bez obzira sa kim vodi prepisku. I onda, ti sad ovde hoćeš da bi stao u odbranu te osobe i napisao na forumu šta ste se okomili vas 10 kukavički na 1 pustite ga vidite koliko je bilo uvreda an račun Srba kad ste reagovali majku vam? Iskreno?

Onda mi nemoj prditi, iskreno.

Ipak, koliko kod da si objektivan u vezi nekih stvari ne mogu te ozbiljno shvatit ako tvrdiš da su djedovi naši bili Srbi, jer zaboga ti si pročita neko školsko svjedočanstvo i bolje znaš od nas koji smo njihovi potomci. Sama ta logika da ćeš ti nama reć što smo te potpuno diskvalifikuje kao ozbiljnog sagovornika.

U tome je i suština. Ti prisvajaš svoje pretke, ali oni ne pripadaju tebi. Tvoj deda nije tvoja svojina, ti si samo biološki produžetak i to samo jednog malenog delića (što dublje idemo prošlost, to si sve sitniji i sitniji nastavak...tvog čukundede si još manji). Imaš više prava nad mačkom koju kupiš i udomiš nego nad sopstvenim pretkom. Otac tvog čukundede ne pripada tebi, već svom gospodaru koji je tada živeo, svojoj školim, svom vremenu i svom grobu gde je ukopan.

Deda tvog čukundede je meni, kao istoričaru, daleko više moj nego što je tvoj, odnosno u svakom smislu mi je bliži nego što je tebi.

tp ti je juzno napuljski brdjanski dijalekt i skroz se razlikuje od ovi nas jezik, tako da nije ni cudo ako non kapito :hahaha1:

"Ови дан" (овај дан), "ови мали" (овај мали), "ови град" (овај град) говоре Далматинци и грчкога и римскога закона, и они са обале и они из залеђа.

Брђани (Маљисори) којима ови трол припада не говоре тако, али се однедавно силе да што више наликују Далматинцима. :hahaha:

Back