Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 1 20,0%
  • Srpska regija

glasova: 2 40,0%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 40,0%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    5
Uh! Mnogo mi toga lijepoga želiš! Vi kad shvatite da ovakvo vaše ponašanje samo vodi zloj krvi, zbog ovakvog ponašanja se '90-ih slušao Thompson (Čavoglave) na Cetinje. Samo naprijed, četnici.
pa dje ce zapevat no u svoj kraj , ijekavski katolici takve podrzavaju ,
peva im je on i na proslavu oluje , veselili se montenigerski oficiri zajedno sa ustaskim...
sta ti je ista krv ...

Oprosti ali ne mogu odgovarati svakome svaki dio posta, jer vas je deset na jednoga na ovi forum.

Како ниси хтео да излажеш своје тезе о народности грађана Црне Горе на разуман начин и како си, било шаљивим досеткама, било намерним гурањем у прошлост давањем нових, једнако бомбастичних изјава, намерно прелазио преко сваког критичког осврта на твоје писање, овај политичко пропагандни програм се завршава.

Ово ти је други пут да изводиш исту тактику на овом подфоруму. Следећи пут те предлажем за трајни бан.

Молим остале форумаше да се уздрже од одговора на провокације и даљег ширења теме у off topic. Хвала.

Poslednja izmena:
Kao prvo, kad se Crnogorcima na ovi podforum uputi 100 uvreda ti nijednom ne reaguješ, zato zaobidji i mene ako ako ti nešto ne odgovara.

Drugo, što se tebe lično tiče, imaš podosta objektivan pogled na istoriju iako se vidi da ipak vučeš na jednu stranu, ali pobogu, svi smo mi ljudi, tako da ti to ne mogu zamjerit.

Ipak, koliko kod da si objektivan u vezi nekih stvari ne mogu te ozbiljno shvatit ako tvrdiš da su djedovi naši bili Srbi, jer zaboga ti si pročita neko školsko svjedočanstvo i bolje znaš od nas koji smo njihovi potomci. Sama ta logika, da ćeš ti nama reć što smo, te potpuno diskvalifikuje kao ozbiljnog sagovornika.
Никад до сад нисам чуо црногорца да за очевог оца каже ДЈЕД!%!&!
Ниси ти видио Црне Горе! У Црну Гору и муслимани кажу ЂЕД, ЂЕДО.
Ево пример из Горског Вијенца.
'Не бој ми се, ако Бог да ЂЕДО;
не мисли се о томе Турцима,
зле су мисли и на њих напале!
Зар ијекавски не би било правилно ДИЈЕД.
Сад ми клизећи улети етимологија ове речи,
ДИ-ЈЕ-д= онај који је остарио, памћење га лоше служи
а има ту мало и деменције па често ни сам не зна ДИ-ЈЕ.

Мој предак Вучихна се помиње у једном документу из 1604 године.
Мој предак Ратко (праунук од Вучихне) је 1715 година учествова у бици за Сињ у којој је ликвидира 3 Турчина. Због тога га је генерални провидур за Далмацију Ангело Емо одликова. Ангело Емо назива мог претка Ратка il conte (прим. кнез). Ти подаци су узети из задарског архива, наша их је један мој рођак који је историчар.
И све ово и још много тога налази се у библиотеку у АМ-СТЕР-ДАМ!

80% Crnogoraca su teški narcisi. To je jedan poseban mentalitet, strašno težak. Adžić je sa 16 godina bio Wonderkid, poznavao je istoriju (početak 20 vijeka) samo tako, tada tako mlad je imao rasprave sa Amfilohijem i čuo sam da je izgledao obrazovanije u tim raspravama. Tako da on cio svoj život proučava to.
Nešto nisam stekao utisak da poznaje istoriju van dva svetska rata i perioda između njih. Izbegava da priča i piše o 19. veku i dalje unazad.
Mada i ovaj period koji sam naveo, a za koji je nesumnjivo načitan, tumači veoma pristrasno i selektivno i nekoliko puta je uhvaćen da falsifikuje.
Kada citira recimo ''Glas Crnogorca'' namerno izbacuje pridev ''srbijanski'' i ubacuje ''srpski'', pa tako nije više u pitanju ''srbijanska okupacija'' već ''srpska okupacija''. Na taj način želi da političku razliku između Srbijanca i Crnogoraca predstavi kao etničku razliku između Srba i Crnogoraca.
Ja sam mu lično jednom skrenuo pažnju na to na portalu IN4S u komentarima, a on mi je odgovorio da su pojmovi Srbin i Srbijanac jedno isto.
što je apsolutno netačno.

Ja se ponosim sa svim mojim precima, a najviše sa ocem, djedom, pradjedom i čukundjedom koji je poginuo na Taraboš za vrijeme osvajanja Skadra u Prvi Balkanski Rat. Za razliku od mene koji kao i svaki Crnogorac znam po imenu svakog pretka 10 koljena unazat ti kao i svaki Srbin vjerovatno ne znaš ime svojega pradjeda.

Ja priznajem da ne znam dalje imena od svog čukundeda Milivoja. Možda bih izvukao još ime ili dva da pitam dedu sada dok je živ. Ali lično ne marim previše o tome.
Šta tebi vredi da znaš imena svih svojih predaka do Adama i Eve kada očigledno ništa drugo o njima ne znaš?
Kažeš da su tvoji preci bili Crnogorci, izjašnjavali se kao takvi i bili su svesni da nisu Srbi.
Pa reci mi zašto onda nisu protestvovali kada se nametalo srpsko ime Crnogorcima kroz obrazovni sistem u Crnoj Gori, kroz njenu zvaničnu politiku, kroz proglase vlade i kneza/kralja?
Zašto su tvoji preci tada ćutali, kao i svi Crnogorci, dok se nad njima sprovodila asimilacija?
Tada vas nigde nije bilo, a danas imate obraza da Srbe u Crnoj Gori nazivate posrbicama. Pa šta su onda vaši preci bili?

Kada citira recimo ''Glas Crnogorca'' namerno izbacuje pridev ''srbijanski'' i ubacuje ''srpski'', pa tako nije više u pitanju ''srbijanska okupacija'' već ''srpska okupacija''. Na taj način želi da političku razliku između Srbijanca i Crnogoraca predstavi kao etničku razliku između Srba i Crnogoraca.
Ja sam mu lično jednom skrenuo pažnju na to na portalu IN4S u komentarima, a on mi je odgovorio da su pojmovi Srbin i Srbijanac jedno isto.
što je apsolutno netačno.
Ovo je krucijalno za laznu pricu.
Recimo tokom Prvog svj. rata u emigraciji, odnos izmedju Srbijanaca i Crnogoraca je bio nikakav. Srbijanci su stalno isticali svoj primat, a na to Crnogorci nikako nijesu pristajali.
Nidje nema jednoga podatka da ovi nijesu biloi Srbi!

Ja priznajem da ne znam dalje imena od svog čukundeda Milivoja. Možda bih izvukao još ime ili dva da pitam dedu sada dok je živ. Ali lično ne marim previše o tome.
Šta tebi vredi da znaš imena svih svojih predaka do Adama i Eve kada očigledno ništa drugo o njima ne znaš?
Kažeš da su tvoji preci bili Crnogorci, izjašnjavali se kao takvi i bili su svesni da nisu Srbi.
Pa reci mi zašto onda nisu protestvovali kada se nametalo srpsko ime Crnogorcima kroz obrazovni sistem u Crnoj Gori, kroz njenu zvaničnu politiku, kroz proglase vlade i kneza/kralja?
Zašto su tvoji preci tada ćutali, kao i svi Crnogorci, dok se nad njima sprovodila asimilacija?
Tada vas nigde nije bilo, a danas imate obraza da Srbe u Crnoj Gori nazivate posrbicama. Pa šta su onda vaši preci bili?

Odlično rečeno. Upravo sam na to mislio. Stari Crnogorac je na prethodnoj stranici najdirektnije optužio mene kako to, kao, nije logično, već da je taj nabeđeni stav razuman. Koliko je to meni glupo stanovište ne mogu ni rečima da objasnim. A sretao jesam mnoge umišljene ljude koji ni dana nkisu sopstvenog dedu videli jer su se i posle njegove smrti rodili. Ali ne, "šta š ti mene učiti" i ostale ponosne budalaštine.

Zamišljam kako neki indijski hirurg dolazi da operiše Starog Crnogorca i njega a on mu odgovara "a da čoče što s ti u ovi kršni organi doša iz daleku Aziju. Neš ti u mene gurati ni plastiku ni mentaliku nit' gumu!" zato što čovek 50 godina živi sa istim tim kancerogenim i satruljenim organima, pa valjda niko na ovaj svet neima pojma bolje od njega što s tim plućima i srcem.

Mada, najveći je cinizam, a upravo je sa tim i povezan, taj što ponavlja tu Šukovićevu mantru o tome kako se mora živeti u samo Crnoj Gori i to dosta dugo, a po svemu sudeći ni on sam ne živi. Međutim, pošto je po poreklu Crnogorac onda ima to ekskluzivno pravo na CG (opet se vraćamo na ono prisvajanje upokojenih). I čak bi to u izvesnoj meri bilo smisleno da ne osporava istu stvar Srbima koji su crnogorskih korena, umesto da ih proglašava, prosto, asimilovanima.

pošto je po poreklu Crnogorac
on je po poreklu crnogorac ciji su djedovi pricali srpski i isli u srpske crkve gde se sirila srpska vera ... :cepanje:
dobro , dobro to je bilo mnogo kasnije i trajalo je nesto skroz kratko -
ali ne smemo zaboraviti da su pre toga crnogorci ziveli oko napulja i zvali su se monte nigersi i po njim aje taj kraj i dobio ime i oni su bili poznati po lozi koju su tamo u monte nigru gajili i od nje spravljali cuvenu crnogorsku lozu.

najbolji dokaz za istorijsku povezanost monte nigersa napuljskih i crnogoraca milovih a koji je i milogorska crkva blagoslovila i profesori istorije sa milogorskog univerziteta potvrdili i uspesno i nedvosmisleno dokazali je
i pice koje se i dan danas proizvodi pod istim imenom podno vezuva
stari crnogorac.jpg

ajd ziveli :pivce::pivce::pivce:

Ne samo kad je reč o asimilaciji.Nedoslednost je još i veća u pogledu hvalisanja junaštvom i nepokornošću.Te Crna Gora nikad nije bila pod tuđinskom vlašću,te Crnogorci bi pre umrli nego da se pokore osvajačima te ovo te ono a onda sledi kuknjava na srpske okupatore prvo na Nemanjiće koji su oko 200 godina držali to područje i kao i svi drugi hrišćanski vladari toga vremena,u osvojenim područjima, praktikovali i zakon prve bračne noći a onda kuknjava i na drugu srpsku okupaciju 1918 kad je više od 90 % tih "ustanika za slobodu i čast Crne Gore" položilo oružje pred srpskim žandarima.

Ne samo kad je reč o asimilaciji.Nedoslednost je još i veća u pogledu hvalisanja junaštvom i nepokornošću.Te Crna Gora nikad nije bila pod tuđinskom vlašću,te Crnogorci bi pre umrli nego da se pokore osvajačima te ovo te ono a onda sledi kuknjava na srpske okupatore prvo na Nemanjiće koji su oko 200 godina držali to područje i kao i svi drugi hrišćanski vladari toga vremena,u osvojenim područjima, praktikovali i zakon prve bračne noći a onda kuknjava i na drugu srpsku okupaciju 1918 kad je više od 90 % tih "ustanika za slobodu i čast Crne Gore" položilo oružje pred srpskim žandarima.
retko pominju svoju kapitulaciju u 1.sv ratu;)
a bogami bili su i pod Turcima

На жалост а како то и бива, у разглабању гдје је допринос дао један милогорски провокатор својим троловањем отишло се од теме.
Но да покушам дати своје мишљење неким дилемама и питањима које је постављач поставио у удодном посту.
Ove godine se navršava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i oslobođenja/okupacije Crne Gore od strane vojske Srbije. Možda upravo vođeni tim jubilejem vlada Crne Gore i neke crnogorske organizacije su sprovele i sprovode razne akcije kojim iskazuju svoje mišljenje o tom (ne)slavnom događaju, pokušavajući što više da osude taj događaj.
Тумачењем догађаја и процеса нека се баве "тумачи" историје, који ће зарад политичких процеса протурати наручено тумачење и наравно мало "искривити" историју.
То бјеше уједињење двије српске државе у једну. Природни процеси интеграције уобичајени у историји. Примјера је много, рецимо у XIX.вијеку када се 380 њемачких државица прво (1815-е) интегрисало у 38, а онда 1871-е и у њемачко царство (Deutsches Reich)
I kao rezultat svega toga dobili smo postere po gradovima Crne Gore gde su srpski vojnici prikazani kao okupatori, palikuće i teroristi i na kojima se navodi kako je srpska vojska pobila na hiljade ljudi i zapalila na hiljade kuća, kako su žene silovane i šta sve ne.
Те процесе је објасио сада већ упокојени Предраг Вукић (овдје), детектујући да је србофобија узела маха 1990их и у међувремену постала идеологија ове Милове Црне Горе.
S druge strane dobili smo i najavu da skupština Crne Gore planira da poništi odluke Podgoričke skupštine (nisam znao da istorija može da se poništi i izbriše), da će država uzeti pod svoje sve crkve i manastire SPC-e....
Поништење неке одлуке скупштине из 1918-е је неопјевана глупост. Са друге стране, поломише се самозвани "историчари", пајаци у служби Милове клике доказујући како та скупштина бјеше нелегална, нелегитимна, "правно ништавна", непостојећа итд. Па кад је нешто правно ништавно, чему поништење? Погубили се дјечаци, хоће то.
СПЦ, њен ауторитет, је препозната као највећа сметња у тим процесима расрбљавања, но то је већ тема за подфорум политику.
....da će se novčano kažnjavati svako ko ne ustane na intoniranje himne koju je napisao poznati srbofob, fašista i antisemita Sekula Drljević.
Ух, то је за*ебана дилема, шта је битније, садржај текста (у овом случају химне) или аутор.
Сам садржај текста, химна, нису спорни. Но јесте споран аутор, глорификовање једног србофоба, фашисте и антисемите, и кроз такав идолопоклонски однос према његовој заоставштини је непојмљиво у цивилизованом свијету.
E sad otkud odjednom tolika promena raspoloženja i identiteta među Crnogorcima? Da li su Crnogorci oduvek bili poseban narod ili se potreba za tom posebnošću javila upravo nakon preuzimanja kontrole nad Crnom Gorom od strane Karađorđevića i pojavom zelenaša i bjelaša?
Како је 1.маја 1945. измишљена црногорска нација а касније и агресивно наматана код идентитета колективитета , имамо и нус појаве, прије свега полтронизам којем су таква смутна времена погодно тло дасе укоријени, намножило се полтрона и улизица, заузели су и добре позиције у друштву, у тој другој Југи, но у Црној Гори (а то је сјајно обрадио изузетни режисер Живко Николић у филму "У име народа") то бјеше виши ниво.
Полтрони, улизице, лако и брзо окрену ћурак (наравно да они који се изјашњавају Србима у ЦГ нису у тој причи, они су за разлику од армије полтрона остали вјерни оном што су им стари одувијек били), и ту је промјена расположења нормална, полтрони сз вјерни слуге свакој власти.
Сами Карађорђевићи су имали много погрешних процјена, одлука, огрешили су се о многе, но немају кривице за сепаратизам у Црној Гори.
Ili je bilo kako crnogorski istoričar Živko Andrijašević kaže - da su crnogorski vladari, a posebno kralj Nikola, bili samo politički Srbi....
Данас чујемо формулацију "политички народ", ти који је користе етикетирају припаднике колективитета недовољно политички освијешћене, по њиховом мишљењу наравно.
Но тврдити за владаре, који су уз то аутократски владали, да су полтички (Срби или нешто друго) је неопјевана глупост. Истина, није једина од монтенегринских дјечака.

На жалост а како то и бива, у разглабању гдје је допринос дао један милогорски провокатор својим троловањем отишло се од теме.
Но да покушам дати своје мишљење неким дилемама и питањима које је постављач поставио у удодном посту.Тумачењем догађаја и процеса нека се баве "тумачи" историје, који ће зарад политичких процеса протурати наручено тумачење и наравно мало "искривити" историју.
То бјеше уједињење двије српске државе у једну. Природни процеси интеграције уобичајени у историји. Примјера је много, рецимо у XIX.вијеку када се 380 њемачких државица прво (1815-е) интегрисало у 38, а онда 1871-е и у њемачко царство (Deutsches Reich)Те процесе је објасио сада већ упокојени Предраг Вукић (овдје), детектујући да је србофобија узела маха 1990их и у међувремену постала идеологија ове Милове Црне Горе.Поништење неке одлуке скупштине из 1918-е је неопјевана глупост. Са друге стране, поломише се самозвани "историчари", пајаци у служби Милове клике доказујући како та скупштина бјеше нелегална, нелегитимна, "правно ништавна", непостојећа итд. Па кад је нешто правно ништавно, чему поништење? Погубили се дјечаци, хоће то.
СПЦ, њен ауторитет, је препозната као највећа сметња у тим процесима расрбљавања, но то је већ тема за подфорум политику.Ух, то је за*ебана дилема, шта је битније, садржај текста (у овом случају химне) или аутор.
Сам садржај текста, химна, нису спорни. Но јесте споран аутор, глорификовање једног србофоба, фашисте и антисемите, и кроз такав идолопоклонски однос према његовој заоставштини је непојмљиво у цивилизованом свијету.Како је 1.маја 1945. измишљена црногорска нација а касније и агресивно наматана код идентитета колективитета , имамо и нус појаве, прије свега полтронизам којем су таква смутна времена погодно тло дасе укоријени, намножило се полтрона и улизица, заузели су и добре позиције у друштву, у тој другој Југи, но у Црној Гори (а то је сјајно обрадио изузетни режисер Живко Николић у филму "У име народа") то бјеше виши ниво.
Полтрони, улизице, лако и брзо окрену ћурак (наравно да они који се изјашњавају Србима у ЦГ нису у тој причи, они су за разлику од армије полтрона остали вјерни оном што су им стари одувијек били), и ту је промјена расположења нормална, полтрони сз вјерни слуге свакој власти.
Сами Карађорђевићи су имали много погрешних процјена, одлука, огрешили су се о многе, но немају кривице за сепаратизам у Црној Гори.Данас чујемо формулацију "политички народ", ти који је користе етикетирају припаднике колективитета недовољно политички освијешћене, по њиховом мишљењу наравно.
Но тврдити за владаре, који су уз то аутократски владали, да су полтички (Срби или нешто друго) је неопјевана глупост. Истина, није једина од монтенегринских дјечака.
8/pb5k/1p4p1/4P2p/3p3r/2PB2r1/PP4QR/7K b - - 1 3
Sa tim "politički" je u cilju da kažu kako su stanovnici te oblasti prirodno Crnogorci bez ikakvog uticaja politike.Rađaju se kao Crnogorci kao što se crnci Kinezi rađaju kao crnci i Kinezi..Prirodna pojava kao pubertet ,menstruacioni ciklus,udar groma i sl. dok je srpstvo nešto što je u domenu poliitike dakle neke maniupulacije u cilju neke lične koristi i sl..U svakom slučaju nešto veštačko,strano pa samim tim i sumnjivo.

retko pominju svoju kapitulaciju u 1.sv ratu;)
a bogami bili su i pod Turcima

Него шта су него били.
Цетиње и околина (наводно никад покорени дио ЦГ од Турака) су пикали двиста година под Турцима, а велики дио данашње Црне Горе је био ЧЕТИРИ СТОТИНЕ ГОДИНА и више под Турцима!!!

579737

Pa sama Stara Crna Gora je podeljena na četiri nahije, a nahije su turske administrativne jedinice.
Neki Crnogorci vole da se hvale kako su oni nepokorni (pritom zaboravljajući da Crna Gora nije više samo Stara Crna Gora i da današnji Crnogorci ne žive samo tamo) i u isto vreme govore kako je Srbija bila 500 godina pod Turcima, a Vojvodina je recimo bila pod Turcima kraće nego i jedan deo Crne Gore.

Данас чујемо формулацију "политички народ",...
Да би је користили у контексту у ком је користе, најпре треба да докажу да је имала значење које тврде. Без тога, на исти начин ја могу да кажем да су сви они вековима били само "политички Црногорци" јер је у очима турских зулумћара било незгодно рећи да си Србин. Као што и данас имамо место и време где је паметније рећи да си Војвођанин (са своје тачке гледишта, опет тај исти, политички) него Србин (што и јеси).

Могу да претпоставим да је и Србима на Косову неко време било паметније да се изјашњавају као (политички) Југословени? А и да је било тренутака у историји када је Србима у Хрватској било паметније да се изјасне као (политички) Хрвати, и да само промене облик шаке док се крсте?

Почиње да ми се свиђа та теорија политичких нација. Као да почињем да уочавам неки правило.... мада ми није најјасније које :D

Poslednja izmena:
Него шта су него били.
Цетиње и околина (наводно никад покорени дио ЦГ од Турака) су пикали двиста година под Турцима, а велики дио данашње Црне Горе је био ЧЕТИРИ СТОТИНЕ ГОДИНА и више под Турцима!!!
ajd u pet banke da ce sad da dodje i da ti pojasni da su u to vreme njegovi ziveli u monte nigeru podno vezuva i da turci tamo nikad nijesu dosli te da su njegovi preci vazda ziveli ka pravi slobodarski montenigerski narod :cepanje:

Back