Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 1 20,0%
  • Srpska regija

glasova: 2 40,0%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 40,0%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    5
Ја мислим да је главна и најважнија хаплогрупа Словена-Венеда и њихов главни маркер R1a,гране Z280 и M458.I2a је у некој епохи усељена међу R1a Венеде.Којих је у том тренутку било више то је тешко рећи.Али ево логично питање:Због чега Словенци скоро да немају I2aPh908,имају преико 50посто R1a,Лужички Срби имају преко 50посто R1a врло мало I2a,док Баварци као Германи имају висок проценат I2aPh908 уопште Немци имају доста I2aPh908.Зашто та грана није код Пољака и Украјинаца заступљена Много више него у Херцеговини,ако је извориште у Пољској?И откуд та грана у Баварској,а нема је у Словенији.Словенку грану немају Словени а имају је Германи?Имају је Хрвати,зашто је немају Словенци??

@Shiv Ji Gongzi Ne znam zaista šta je tvrdio taj neki škrnjo, znam da genetika kao nauka tvrdi da je zajednički muški predak bukvalno najbitnija stavka kada se određuje datum neke migracije. Svi ti ljudi danas žive negde na Balkanu od Grčke, preko Albanije, Srbije, Bugarske do Makedonije, plus taj Turčin, ali to što je njihov zajednički predak živeo pre otprilike 1700 godina, plus minus 100 godina, znači da je isti bio gde tačno po tebi…?!
Хаплогрупа I2-PH908 је млађи огранак хаплогрупе I2-CTS10228 (позната као I2a-Динарик). По СНП калкулацији присутној на сајту Y Full, реална старост гране I2-PH908 је око 1700 година, тј. предак свих данашњих I2-PH908 је живио око 300 г послије Христа.

СНП низ за I2-PH908 изгледа овако: CTS10228>С17250>PH908

Испод I2-PH908 су познате двије гране:

1. Z16983 (стара 1500 година) са још двије откривене гране испод A8740 (њемачка) и Y6651 (чешка)

2. А5913 (српско-украјинска засад)

Поред ове двије СНП дефинисане гране има још посебних грана, које чекају СНП тестирање већег броја припадника I2-PH908.

С обзиром на данашњу заступљеност ове хаплогрупе као и осталих Динарик грана, можемо закључити да се предак I2-PH908 родио на подручју тромеђе Пољске, Украјине и Белорусије тј. подручју иницијалне словенске етногенезе. С обзиром на одсуство I2-PH908 у источним словенским земљама, можемо претпоставити да је предак I2-PH908 живио у оном дијелу словенске популације који се налазио западно од линије продора Гота Балтик-Црно Море, тачније негдје на подручју горњег тока Дњестра, данашња Бојковшчина. У словенским сеобама 6. и 7. вијека потомци I2-PH908 са осталим Словенима се шире у Подунавље, при чему један дио мигрира према Чешкој и Њемачкој, а други се насељава на Балкану. Сам правац расељавања I2-PH908 и присутности I2-PH908 се прилично поклапа са миграцијама, у изворима оног доба поменутог, словенског племена Срба. Данас је I2-PH908 најдоминантнија хаплогрупа управо на подручју штокавског језика, за којег већина лингвиста сматра да и није ништа друго до српски језик. Граница I2-PH908 према кајкавском је прилично оштра, док је према источним јужнословенским дијалектима постепена и разливена, баш као што се штокавски постепено прелива у македонски и бугарски језик, са прелазним шопским и торлачким говорима.
Ово није мој текст, већ копи пејст који даје одговор на твоје питање.

Дакле предак свих данашњи I2-PH908 је живио прије 1700 година, односно око 300. године. Ако су се тада одселили за Балкан, то би значило да је само неколико синова или унука од поменутог последњег заједничког претка отишло за Балкан, а дио синова остао. Или пак он, што би значило да су се његови потомци вратили опет🥴.
Тврдити да су се тада одселили за Балкан је неосновано.
По твом мишљењу испада да потомци тог поменутог претка нису могли живјети и размножавати се на истом неколико стотина година, па се онда већински преселити на Балкан??

Рецимо да је Шарић у праву,да I2a јесте ПалеБалканска хаплогрупа,аутохтона на Балкану.Како је могуће да постоји само на уском подручјуБосне и Херцеговине,зашто је нема у Црној Гори и Словенији?Како СтароБалканска генетика а постоји само на једном уском подручју Балкана.Ако је дошла са Словенима,откуд Власима I2a?

Da li to pokušavaš da mi objasniš kako su Sloveni postojali samo tamo gde je bilo i I2-Y3120, ili ja tu nešto debelo propuštam, odnosno da na primer Baltički Sloveni u suštini i nisu pravi Sloveni pošto im je zafalila ta krucijalna I2a komponenta etnogeneze da bi to zaista i bili…?!
Sloveni su bili samo i jedino R1a, sve ostalo su neki drugi narodi koji su u određenom periodu možda živeli zajedno sa njima, odnosno bili slavizirani pa eventualno i migrirali ka konačnoj destinaciji. Prema tome, osnovni poriv tog nasilnog trpanja dinarskog I2a u Slovene/Srbe je taj da neko danas pokušava sebi da dokaže kako je njegov predak bio deo željene celine Slovena/Srba, te je onda i on sam poreklom Sloven/Srbin a ne neki tamo Got, Get, Dačanin, Alan ili šta već.
Словени су настали груписањем припадника неколико разлучитих хаплогрупа, првенствено Р1а, И2а,... Ниједан народ није генеалошки поптуно хомоген. То теби испада да су само Р1а били Словени, па да су они потом словенизовали разне друге народе. То тако не функционише, а све и да је тако, и даље су поменути постали Словени, самим чином словенизовања.

Рецимо да је Шарић у праву,да I2a јесте ПалеБалканска хаплогрупа,аутохтона на Балкану.Како је могуће да постоји само на уском подручјуБосне и Херцеговине,зашто је нема у Црној Гори и Словенији?Како СтароБалканска генетика а постоји само на једном уском подручју Балкана.Ако је дошла са Словенима,откуд Власима I2a?
Је ли ово унутрашњи монолог?

Ово није мој текст, већ копи пејст који даје одговор на твоје питање.

Дакле предак свих данашњи I2-PH908 је живио прије 1700 година, односно око 300. године. Ако су се тада одселили за Балкан, то би значило да је само неколико синова или унука од поменутог последњег заједничког претка отишло за Балкан, а дио синова остао. Или пак он, што би значило да су се његови потомци вратили опет🥴.
Тврдити да су се тада одселили за Балкан је неосновано.
По твом мишљењу испада да потомци тог поменутог претка нису могли живјети и размножавати се на истом неколико стотина година, па се онда већински преселити на Балкан??
Е да,дакле у трећем веку Н.Е десетак носилаца I2aPh908 је из Централне Немачке отишло далеко на Исток,по ДНК Пројекту Бастарни,ушли међу Словене,а онда стотине њихових потомака као Словени у 6.веку долазе на Балкан.Дали је реално дасе десетак Бастарна толико размноже међу Словенима,и да Њихови потомци дођу на и Балкан и остану и на Северу.Нешто је превише тих потомака I2aOh908 Германа,кад оволико много данашњих Балканаца има I2aPh908.Како је то могуће?

Т
Је ли ово унутрашњи монолог?
Тебе и невреди постављати питање,реко бих да си Драјвер са Форума Порекло.Одговараш по њиховим матрицама.Ти си вероватно баш Драјвер.Овде само ти држиш монологе попут Вучића,и слепо се држиш онога што се сме да се пише на Пореклу Вероватно си један од њих.Одатле и твоја ограниченост.

Т
Тебе и невреди постављати питање,реко бих да си Драјвер са Форума Порекло.Одговараш по њиховим матрицама.Ти си вероватно баш Драјвер.Овде само ти држиш монологе попут Вучића,и слепо се држиш онога што се сме да се пише на Пореклу Вероватно си један од њих.Одатле и твоја ограниченост.
:mazi: :mazi: :mazi:
Idi popij lekić. Izgleda da te je ubila i sunčanica uz to.

Migracija 150.000 Srba u Ukrajinu u 18 veku - poklon-dodatak balkanske varijabilnosti ukrajinskoj. Posebno su bitne migracije koje, za razliku od ranije pomenutih pretpostavki Platina ili Krišne, jesu činile značajan udeo stanovništva Ukrajine. Ne treba porediti broj doseljenika od recimo 150.000 sa današnjim stanovništvom Ukrajine, jer u 18. veku 150.000 Srba je svakako predstavljao dvocifreni procenat stanovništva ukrajinskog prostora
Одакле долазе ови подаци? Нема таквих података о миграцији. У другој теми изнео сам податке из руског државног архива да је број Срба који су у Украјини регистровани као страна група (породице припадника хусарских пукова у Донбасу) око 3.000 људи. 150 хилида је број који се нигде не појављује и не може се доказати.

Нисам ја тај ког помињеш, тај је далеко стручнији и информисанији од мене у овој теми. Ја сам лаик за генетичку генеалогију. Али и такав сам академик за тебе.
Јадан си ти академик.Скупљаш свакојаке информације и набадаш ко ћорава кокош зрневље па ако кажеш понешто паметно и конкретно у вези генетике,па и то понешто убодеш што си овде чуо од других.Да зајебо сам се Драјвер је доктор за генетику,ти си доживотни дунстер.Кад сам први пут пре шест година написао први коментар у вези генетике и тад сам много више знао него ти данас.Ал добро за тебе је Шаргић снимио његове емисије па учи.Дунстеру.

Одакле долазе ови подаци? Нема таквих података о миграцији. У другој теми изнео сам податке из руског државног архива да је број Срба који су у Украјини регистровани као страна група (породице припадника хусарских пукова у Донбасу) око 3.000 људи. 150 хилида је број који се нигде не појављује и не може се доказати.
А Мркаљ је познат као неко ко све поткријепи изворима.

Јадан си ти академик.Скупљаш свакојаке информације и набадаш ко ћорава кокош зрневље па ако кажеш понешто паметно и конкретно у вези генетике,па и то понешто убодеш што си овде чуо од других.Да зајебо сам се Драјвер је доктор за генетику,ти си доживотни дунстер.Кад сам први пут пре шест година написао први коментар у вези генетике и тад сам много више знао него ти данас.Ал добро за тебе је Шаргић снимио његове емисије па учи.Дунстеру.
:mazi: :mazi: :mazi: :mazi:
Ајмо из почетка. Ја сам лаик за генетичку генеалогију, али сам и даље академик за тебе који си потпуна незналица.
Ако си овако информисан сад, могу мислити какав си био прије 6 година. Хахахахаха 🤣🤣🤣

На кога циљаш?
На најгласније.

Па зна се на тебе.Мељеш о свему а немаш појма ниочему.
Не циљам на Брђанина. Он се понашао до сада пристојно и није се толико наметао као најпаметнији.

Знам доста људи, који никада нису били у Црној Гори, а стално о њој причају и праве се да све знају. Своје знање су стекли гледајући телевизију, читајући новине и седећи на интернету. За живота нису били чак ни на црногорском приморју, а камоли на Цетињу, у Никшићу, Вирпазару или на Друмитору. Најчешће говоре негативно о Црној Гори и народу који живи тамо, а немају знања ни у траговима.

Балканска генетика и порекло Срба нису глупости.Аутохтонисти стекоше велику популарност и зарадише велике паре на књигама о пореклу Словена и Срба.Историја Срба је за тебе глупост али за паметне људе није глупост.Шарић може сатима да прича о пореклу хаплогрупе I2a,ти можеш десет минута.Ниси ти за ову тему,читај оно што ти можеш да схватиш.

Балканска генетика и порекло Срба нису глупости.Аутохтонисти стекоше велику популарност и зарадише велике паре на књигама о пореклу Словена и Срба.Историја Срба је за тебе глупост али за паметне људе није глупост.Шарић може сатима да прича о пореклу хаплогрупе I2a,ти можеш десет минута.Ниси ти за ову тему,читај оно што ти можеш да схватиш.
IMG_20240725_211504.jpg

Друже, не интересују нас твоја унутрашња промишљања. Ово није тема „генетичка генеалогија”, већ тема о историји Црногораца и њиховој етногенези.

О тим темама ти везе немаш.А у вези етногенезе само лупеташ.И можеш да филозофираш о генетици Црногораца колко год хоћеш.Црногорце то неинтересује.У Кучима свако дете зна по двадесет својих предака,сваки ђед зна целу историју свог племена.Сваки Црногорац има родовски стабло своје породице,до најстаријег племенског претка.Најмање ДНК тестираних је баш из Црне Горе.Данас и најмлађи Дрекаловић зна ко је био Дрекале,ко је био Лале и његови синови и зна од ког он потиче.То је њихова историја имају породична стабла и племенске паметаре.У Кучима питај за неко презиме напр.од Мрњавчевића,скоро сви ти могу одговорити све у вези тог презимена.Нетреба њима генетика.У Црној Гори Свак зна Најстарије порекло,У Србији незнају ни ко им је прадеда ни одакле је.

О тим темама ти везе немаш.А у вези етногенезе само лупеташ.И можеш да филозофираш о генетици Црногораца колко год хоћеш.Црногорце то неинтересује.У Кучима свако дете зна по двадесет својих предака,сваки ђед зна целу историју свог племена.Сваки Црногорац има родовски стабло своје породице,до најстаријег племенског претка.Најмање ДНК тестираних је баш из Црне Горе.Данас и најмлађи Дрекаловић зна ко је био Дрекале,ко је био Лале и његови синови и зна од ког он потиче.То је њихова историја имају породична стабла и племенске паметаре.У Кучима питај за неко презиме напр.од Мрњавчевића,скоро сви ти могу одговорити све у вези тог презимена.Нетреба њима генетика.У Црној Гори Свак зна Најстарије порекло,У Србији незнају ни ко им је прадеда ни одакле је.
Јок, ти имаш. Хахаххахахагс
🤣🤣🤣
Знам и ја својих 17 пасова уназад. То је по предању.
Само не видим какве ово везе има са мојом констатацијом?

Него, јеси ли читао монографије Бранислава Ђурђева и Риста Ковијанића о црногорским племенима? Наравно да ниси. Јеси ли читао књигу „Историја Срба у Црној Гори од 1496. до 1918.” од групе аутора на челу са Дејаном Микавицом? Наравно да ниси.

Back