Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.003
Treba vidjeti kako stoji u orginalu.
Post haec congregati omnes populi miserunt Dobroslavo et filiis eius ut venirent et acciperent regnum et terram patrum suorum.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Treba vidjeti kako stoji u orginalu.
Da. Tako piše. Šta je problem sa tim?
Ok. Sav narod. Ali i ne mijenja se suština mnogo.Post haec congregati omnes populi miserunt Dobroslavo et filiis eius ut venirent et acciperent regnum et terram patrum suorum.
A što sam ne pročitaš LJPD već samo postavljaš pitanja da ti odgovaramo? Piše ti lijepo:Pa kada onda Mihailo ovladava Zahumljem?
Po svemu sudeći te dvije sklavinije Dioklitija i Travunija iako odvojene, očito još od nekog ranijeg perioda, bar od spomenutog Hvalimira čine na neki način jednu cjelinu. I na kraju opet imamo podjelu zemlje predaka Vojislavovih sinova u župama Zete i Travunije. Tako da mislim da se pod Tribalijom podrazumjeva Dioklitija sa Travunijom. Spomenuli smo da je Vojislav župu Gacko poklonio sinu, tako da je iz Srbije vlast proširio na Zetu i Travuniju. Na Zahumlje i Bosnu očito nije.Da li Skilica pod Tribalijom misli i na Travuniju ili samo na Dioklitiju? Da li je Vojislav svoju vlast sa Srbije proširio na Travuniju i Duklju u isto vrijeme, ili je zavladao u Travuniji poslije smrti?
Na Zahumlje i Bosnu očito nije.
Nije. Evo zašto mislim tako:Zašto je očito da nije proširio svoju vlast (i) nad Bosnom?
Nije. Evo zašto mislim tako:
"Međutim, kad je grčki car čuo što se dogodilo, razbiješnjen velikim bijesom a nesrećan u duši, posla odmah izaslanike sa prilično zlata i srebra da to daju Raškom županu i Bosanskom banu i knezu Zahumske oblasti, da bi ovi poslali vojsku i narod protiv kralja. Tada župan i ban, pošto sakupe mnoštvo naroda, poruče Ljutovidu knezu Zahumske oblasti, da bi ovi poslali vojsku i narod protiv kralja. Tada župan i ban, pošto sakupe mnostvo naroda, poruce Ljutovidu knezu Zahumske oblasti, da sjedini sve mnoštvo i da on sam bude vođa čitavog naroda. I tako bi učinjeno."
Ovdje se vidi da župan i ban - raški i bosanski lokalni vladari koji su podređeni Vizantiji nekako zajedno poručuju vladaru Zahumlja Ljutovidu da će mu poslati vojsku pa da je on predvodi, a sve na zahtjev vizantijskog cara (koji u Draču skuplja mnogo veću vojsku preko svojih stratega). Kao da su raški i bosanski vladar zajedno, na jednoj strani, a Ljutovid je negdje drugo. Ako uzmemo u obzir da je u Srbiji izbio antivizantijski ustanak i da ga nije predvodio lokalni vladar jer ustanici traže novog vladara i vođu i zato pozivaju Dobroslava/Vojislava, logično je da je dotadašnji raški provizantijski vladar pobjegao. Gdje je pobjegao? Očito u Zahumlje ili Bosnu. Iz ovoga teksta ja bih rekao da se on nalazi kod bosanskog vladara u izbjeglištvu.
Ove titule župan, ban, knez treba uzeti sa rezervom da li su tako glasile u tom vremenu, kasnije jesu sigurno. Tada možda jesu a možda i nisu, ne znamo tačno. Jer nije nemoguće da ih je Dukljanin presilikao iz svog vremena u to vrijeme.
Za vrijeme početne vladavine Mihaila se ne spominje cijela Srbija, već se spominje da su Vojislav i Mihailo ovladali župama koje Dukljanin svrstava u teritoriju koju naziva Podgorjem. Tako da mislim da je on samo zadržao vlast u tim oblastima, do ulivanja Pive u Drinu i do Biogradske gore.Po svemu sudeći te dvije sklavinije Dioklitija i Travunija iako odvojene, očito još od nekog ranijeg perioda, bar od spomenutog Hvalimira čine na neki način jednu cjelinu. I na kraju opet imamo podjelu zemlje predaka Vojislavovih sinova u župama Zete i Travunije. Tako da mislim da se pod Tribalijom podrazumjeva Dioklitija sa Travunijom. Spomenuli smo da je Vojislav župu Gacko poklonio sinu, tako da je iz Srbije vlast proširio na Zetu i Travuniju. Na Zahumlje i Bosnu očito nije.
A da li je uspio očuvati Srbiju pod svojom vlašću u kompletu ili dijelom do kraja života ili je Vizantija uspjela da povrati tu teritoriju, to sada ne znamo. Ja bih prije rekao da je uspio da očuva vlast nad Srbijom do smrti. I to nad njenim većim dijelom ako ne i nad kompletnom što mi je još vjerovatnije. Na to nas upućuje titula njegovog sina Mihaila koju spominje Skilica, on je vladar Tribala i Srba kao i njegov otac a ne isključivo vladar Tribala. Ustanak Petra Deljana je onemogućio Vizantiju da slama Vojislavov ustanak iz pravca Vardara i Morave, zato su glavni prodori išli od Drača ka Skadru i dalje ka Zeti (dijelom sa zapada). Tek kasnije je moguće da sa te strane krene vizantijsko reosvajanje Srbije. Ja mislim da je Srbija tek kasnije za vrijeme Mihaila prelazila iz njegove ruke u vizantijske ruke u par navrata što se nekako uočava iz daljeg teksta.
Sredina XI vijeka? Mislim da je Bosna tada već izdvojena na neki način od Srbije, imamo svjedočanstvo Kinama vijek kasnije o tome. A još prije toga, samo pola vijeka kasnije imamo spomena Bosne kod Bodina gdje ostavlja na vlast Stefana. Tako da ne vjerujem da je ovaj podatak izmišljen.Ne samo što preslikava titule, nego preslikava i podelu. Podela Srbije na Rašku i Bosnu, kasnijeg je datuma. Apsolutno nema govora o Raškoj u ovo vreme...dakle, i celine o kojima govori preslikava iz svog vremena.
Može biti i to u pitanju. Ali ovdje je bitno da taj provizantijski raški-srpski vladar ukoliko je tada i postojao, a po mom sudu jeste, nije više mogao tamo biti poslije antivizantijskog ustanka 1039. godine. Ono što je zanimljivo je to da je Dobroslav/Vojislav pozvan od strane "naroda" u Srbiji, čitaj tamošnjih plemića-župana:Zašto zajedno poručuju vladaru Zahumlja Ljutovidu, po toj tradiciji? Pa zato što su jedinstvena politička celina; srpska. Tako je i narativ u skladu sa tome, uključujući i u tvom prepričavanju i/ili interpretaciji.
Gdje to piše? Ajde navedi, citiraj?Za vrijeme početne vladavine Mihaila se ne spominje cijela Srbija, već se spominje da su Vojislav i Mihailo ovladali župama koje Dukljanin svrstava u teritoriju koju naziva Podgorjem.
Tako da mislim da je on samo zadržao vlast u tim oblastima, do ulivanja Pive u Drinu i do Biogradske gore.
Pod Mihailovom titulom bi Srbi mogli biti stanovnici Travunije i dijela Srbije, a Tribali Duklje.
Zar nije činjenica da je Mihailo vladao Podgorjem?Gdje to piše? Ajde navedi, citiraj?
![]()
Spominje se da je Vojislav nakon Barske bitke ovladao župama koje Dukljanin ranije navodi u Podgorju.Gdje to piše? Ajde navedi, citiraj?
![]()
Pusti sada mape, naknadne interpretacije i uvriježena mišljenja. Napisao si sledeće:,Zar nije činjenica da je Mihailo vladao Podgorjem?
Ajde citiraj mi ovo boldovano, gdje to konkretno piše u izvoru?Za vrijeme početne vladavine Mihaila se ne spominje cijela Srbija, već se spominje da su Vojislav i Mihailo ovladali župama koje Dukljanin svrstava u teritoriju koju naziva Podgorjem.
Citat?Spominje se da je Vojislav nakon Barske bitke ovladao župama koje Dukljanin ranije navodi u Podgorju.
Pa čija je župa Piva bila prije Vojislavljevića?Pusti sada mape, naknadne interpretacije i uvriježena mišljenja. Napisao si sledeće:
Ajde citiraj mi ovo boldovano, gdje to konkretno piše u izvoru?
Uzgred - kakve veze ima Srbija sa Podgorjem? Podgorje nije Srbija, izbaci to sebi iz glave. Znači ako je Vojislav zavladao Srbijom, to znači da je zavladao Srbijom a ne Podgorjem, jer bi u suprotnom u izvoru pisalo da je zavladao Podgorjem.![]()
Travunijska ili srpska. Ne uočavam što je to bitno?Pa čija je župa Piva bila prije Vojislavljevića?
Pa Župa Piva je bila u sastavu države Mihaila. Znači da se Duklja proširila na oblast Srbije.Travunijska ili srpska. Ne uočavam što je to bitno?
Gdje to piše u LJPD da je konkretno župa Piva bila u sastavu Mihailove države, gdje je to naglašeno? Zaista uopšte ne shvatam šta pokušavaš da iskonstruišeš?Pa Župa Piva je bila u sastavu države Mihaila. Znači da se Duklja proširila na oblast Srbije.
Na latinskom, srpskom i italijanskom stoji isto, narod. Uostalom citavo to delo odise cinjenicom da rec ide o jednom kraljevstvu i jednom narodu.Treba vidjeti kako stoji u orginalu.
Sredina XI vijeka? Mislim da je Bosna tada već izdvojena na neki način od Srbije, imamo svjedočanstvo Kinama vijek kasnije o tome. A još prije toga, samo pola vijeka kasnije imamo spomena Bosne kod Bodina gdje ostavlja na vlast Stefana. Tako da ne vjerujem da je ovaj podatak izmišljen.
Što se tiče Raške, ona je u vizantijskim izvorima Srbija. Ali imamo i onu vizantijsku upravnu jedinicu katepanata Rasa u drugoj polovini X vijeka, tako da nije neosnovano pomišljati da već tada imamo podjelu Srbije na Rašku i Bosnu
Prihvatio sam primjedbu što se tiče prevodaNa latinskom, srpskom i italijanskom stoji isto, narod. Uostalom citavo to delo odise cinjenicom da rec ide o jednom kraljevstvu i jednom narodu.
Mozes ti da se upinjes koliko hoces, ali u srednjem veku nema Crnogoraca, Bosnjaka i Hrvata. Hrvati su se etnogenezirali pocetkom novog veka a Crnogorci i Bosnjaci, kojima ti verovatno pripadas, tek u proslom stolecu.
Prihvatio sam primjedbu što se tiče prevodaDrugi dio tvoje opaske nema potrebe da komentarišem jer tako nešto nisam ni tvrdio.
Mihailo je tu titulu imao jer je držao Srbiju (Rašku). Pa je izgleda izgubio, a potom njegovi sinovi opet zauzeli još dok je on vladao. Bodin je osvaja opet, kao što osvaja i Bosnu.Da li je Konstantin Bodin kralj Diokleje i Srbije i da li kao što i sam kažeš drži i Bosnu, u drugoj polovini tog veka? Zašto ne Diokleje, Raške i Bosne, već Diokleje i Srbije?![]()
Mihailo je tu titulu imao jer je držao Srbiju (Rašku). Pa je izgleda izgubio, a potom njegovi sinovi opet zauzeli još dok je on vladao. Bodin je osvaja opet, kao što osvaja i Bosnu.
E sada to je dobro pitanje. Ako Bodin na početku vladavine nije vladao Srbijom - Raškom i Bosnom, a najvjerovatnije nije, to ne znači da je zbog toga morao da briše Srbiju iz svoje titule ako je pretendovao na nju. A znamo da jeste, jer je tu teritoriju držao njegov otac Mihailo dobar dio njegove vladavine, držao je njegov djed Vojislav, pa čak ranije dijelom i brat od strica njegovog djeda Vojislava - Vladimir.
Zašto samo Dioklija i Srbija (u moguće skraćenoj vizantijskoj tituli) a ne Dioklija, Raška i Bosna? Pa Raška i Bosna su Srbija, to sjećanje je itekako tada još živo bez obzira na već tadašnju političku podvojenost.