Бразилци говоре португалски зато што је Бразил био португалска колонија. У Бразилу живе разне расе и народи (Португалаци, Италијани, Немци, афрички Црнци, Јапанци, староседеоци Индијананци итд.). Етнички Бразилци не постоје, а Бразилац значи бити држављанин Бразила.
Мексиканци говоре шпански зато што Мексико био шпанска колонија. Мексиканци су мешавина Шпанаца и староседелаца Индијанаца са још неким примесама.
Браво мајсторе. Још само један корак ти треба закључиш да језик није једнако нација.
То што су сви Црногорци рекли да говори српским језиком 1909.године не значи да се нико од њих национално није осећао као Црногорац.
Порођење Црне Горе са Бразилом и другим прекоморским земљама које су бивше колоније европских земаља је у најмању руку неумесно. Срби нису имали прекоморске колоније као Шпанци, Португалци, Енглези и Французи да шире своју кулутру и језик припадницима других раса које су колонизовали. Говорници српског језика су део српског етноса од средњег века и сви су међусобно антрополошки, генетски и културолошки слични и не постоји Црнци или Азијати који говоре српским језиком као што постоје Црнци и Азијати који говоре француски, енглески, шпански итд.
Ти сугеришеш да су Срби и Црногорци као Шпанци и Мексиканци или Португалци и Бразилци, тј. да су лингвистички истоветни а нису етнички и културолошки. Провалио си тешку глупост коју не био појео ни "пас с маслом." Разлика између Црногораца и Шумадинаца је мања него између Арагонаца и Кастиљанаца у Шпанији.
Умеш ли ти разговараш са реалним саговорником, а не са својим представама саговорника и да мало размишљаш?
Где ја сугеришим да су Срби и Црногорци као Шпанци?
Званични документ црногорске државе који си ти поставио, а не ја (иначе хвала на томе, јер има тежину због тога што је настао под државним покровитељством, а не као приватни докуметнт), и који настао пре 1945 и 1918.године, пореди црногорски народ са америчким народом (састављеним од Црнаца, Азијата и Европљана), француским народом, руским народом, у покушају да објасни разлику између појма црногорског народа (читај савременим речником: нације) и српске народности (читај савременим речником: етничке припадности/порекла) у Црној Гори и да објасни израз Црна Гора је Црногораца.
Твој аналитички апарат као да је неспособан разликује феномен етницитета од других феномена као што физичка антропологија, језик, вера, обичаји, са којим етницитет јесте повезан, али није идентичан, нити њима механички условљен..
"Српскохрватски" језик је комунистички политичко-идеолошки конструкт. То са научно-лингвистичке тачке никад није постојало, не постоји и никад неће постојати.
Нетачно. Српскохрватски језик настао као конструкција још у 19.веку и као назив широко прихваћен у лингвистици.
Понављам по трећи пут - рекао си јуче си да је попис у Црној Гори 1909 године рађен само по вероисповести, а заправо је рађен и по матерњем језику. Лагао си!
Понављам четврти пут: Нисам лагао, него сам направио омашку у куцању јер сам писао по сећању из главе. Јеси ли ту чуо у свом животу да погрешна изјава није исто што и лаж? Погрешке у изражавању могу бити последица заблуде, заборава, незнања итд.Лаж је свесно и намерно изношење неистина. Ја то нисам урадио.
Основна мисао ми је тачна: попис из 1909.године није садржао рубрику националност, што значи да твој став да је 1909 на попису било 95% Срба а 0% Црногораца је нетачна или да кажем твојим језиком да ме разумеш: лагао си да је на попису 1909 било 95% националних Срба у Црној Гори. Да ли си сад скапирао или треба ти цртам бојицама?
Црногорска нација постоји, она има свој историјски легитимитет, своје трајања и препознатљивост. Никакво викање не може да је порекне као друштвени феномент. Ни ти, ни твоји истомишљеници. Али проблем неразумевања црногорске нације долази од вашег непознавања настанка сопствене нације и генерално нације као друштвеног феномена.