Црногорци - Срби или посебан народ

Sto su crnogorci

• Zaseban narod

glasova: 1 16,7%
  • Srpska regija

glasova: 3 50,0%
  • Crvena Hrvatska

glasova: 2 33,3%
  • Ostalo

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    6
a jel ti shvatas da na ove tvoje "science fiction" tvdnje u kojima bi da dokazes da su crnogorci neki poseban narod koji nema veze sa srbima i koje jedna sa drugom nemaju nikakve veze TI treba da das dokaz.

kako ja da dam dokaz na tvoju poruku tj obrnuto hronolosku teoriju ...
"Crnogorci su imali svoju državu i gajili su srpski identitet i pre nego što je Srbija kao država postojala na mapi" i
"U 18. veku Crna Gora je postojala, Srbija nije i Crnogorci su bez Srbije gajili svoj srpski identitet "
ako izbegnemo metafizicke , alhemijske i ezoterijske metode nego koristeci se samo realnim i u nauci priznatim metodama kako je moguce dokazati da su
crnogorci branili nesto sto nije postojalo dok se oni nisu pojavili na istorijskoj sceni !!!!
oni su znaci bili neki zesci medijumi koji brane nesto sto jos nije nastalo tj sto ce valjda onda po tebi da oni i stvore !!!

u neverici sta pises , misleci da je u pitanju lapsus ja te pitam "o kom to periodu pricas"
ti kazes "o vremenu pre karadjordja" (rodjen 16. 11. 1762. )a onda kao dokaz te teorije navedes
"bitke na Krusima i kod Martinića je vodila država Crna Gora protiv Turske, na čelu sa svojim vladikom i upraviteljem Petrom I Petrovićem Njegošem"

i na to jos i poslednja recenica recenica koja najbolje govori o tvojim exxxpertskim poznavanjima materije...
A ovo tvoje smejanje na Svetog Petra Cetinjskog je pravi pokazatelj koliki si ti nemač pojma.
eto ja nemam pojma :rotf:
a Njegoš je rođen u 19. veku
Sveti Petar Cetinjski Rođen 8. 11. 1748.

zato ti i kazem, naspavaj se i google u ruke jer si u zelji da dokazes nedokazivo definitivno sve izmesao i datume i drzave i vladare i teritorije i i i ....

Ja ne znam da li ti ovo namerno radiš ili si jednostavno pogubljen totalno.

Ko je rekao da je Petar I Petrović Njegoš rođen u 19. veku?
Ja sam pisao o Petru II i to je bio odgovor na tvoj komentar: ''pa njegos je pisao o srbima i srbiji i srpstvu i kleo se u sve to a ti sad kazes da je sve to masta i da srbija nije postojala ni na karti pre crne gore ?''
O kojem si ti Njegošu ovde pisao?

Da li je Crna Gora postojala kao nezavisna država u 18. veku? Jeste.
Da li je Srbija u 18. veku postojala kao nezavisna država? Nije.
Da li su Crnogorci u 18. veku gajili srpski identitet i čak verovali da su najbolji Srbi uptavo zato što su bili nezavisni? Jesu.

Šta ti nije jasno? Vodimo tu bespotrebnu raspravu stranicama unazad zato što ti nisi u stanju da razlikuješ državu od etničke prepiadnosti.

- - - - - - - - - -

Problem sa crnogorskim bitkama protiv Turaka je u tome što ne postoje istorijski izvori koji ih potvrđuju.

Kako onda objašnjavaš postepeno širenje crnogoske države, unifikaciju plemena, ratne trofeje i sačuvanu glavu Mahmud Bušatlije?

Ово да је попис из 1909 године био само по верској припадности си измислио у тренутку.
95% становника Црне Горе 1909 године је говорило српским језиком.

1909

Total: 317 856 inhabitants. By language:
Serbs : ~ 95%
others mostly Albanian

By religion:
Orthodox Christian 94.38%
others (mostly Muslims)

https://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Montenegro#1909

Ко су људи који говоре српским језиком? Шпанци, Јапанци, Бразилци, Кинези или Срби?
Нисам ја ништа измислио. Дискутовао сам из главе. Суштина моје мисли да је није била рубрика националност 1909.

Јеси ли ти разуман? Да ли си ментално способан да разумеш да попис језика и националност није исто?
Имаш 5000-7000 језика у свету и неких 200 нација.
Да ли Бразилци говоре бразилски? Да ли сви говорници шпанског су и Шпанци? Или енглеског Енглези? Да ли Кинези говоре једним језиком или десетине сродних језика?
Јесу ли од 1948 до 1991 говорници српскохрватског били Србохрвати?
Колико си тврдоглав.

Прочитај тај документ Познање закона који си окачио, то је најјаснији пример да је црногорски народ био политичка нација српског етничког порекла по званичном схватању државе пре комуниста. Као пример разликовања политичке нације и етничког порекла дат је случај америчког народа да би се објаснио појам црногорског народа. Имаш пример у том документу да разумеш.

Комунисти су у суштини тај концепт преузели од Црногорске странке 1923 кад су направили заокрет у националној политици и уклопили га марксистичко поимање историје. Али за тебе су то шпанска села.
Питање етничког порекла Црногораца отвориће се 70их година и биће три струје код комуниста. Педесет пута сам писао о томе на овој теми.

Нисам ја ништа измислио. Дискутовао сам из главе. Суштина моје мисли да је није била рубрика националност 1909.

Јеси ли ти разуман? Да ли си ментално способан да разумеш да попис језика и националност није исто?
Да ли Бразилци говоре бразилски? Да ли сви говорници шпанског су и Шпанци? Или енглеског Енглези? Да ли Кинези говоре једним језиком или десетине сродних језика?
Јесу ли од 1948 до 1991 говорници српскохрватског били Србохрвати?

Колико си тврдоглав.

Прочитај тај документ Познање закона који си окачио, то је најјаснији пример да је црногорски народ био политичка нација српског етничког порекла по званичном схватању државе пре комуниста. Као пример разликовања политичке нације и етничког порекла дат је случај америчког народа да би се објаснио појам црногорског народа. Имаш пример у том документу да разумеш.

Комунисти су у суштини тај концепт преузели од Црногорске странке 1923 кад су направили заокрет у националној политици и уклопили га марксистичко поимање историје. Али за тебе су то шпанска села.
Питање етничког порекла Црногораца отвориће се 70их година и биће три струје код комуниста. Педесет пута сам писао о томе на овој теми.

Бразилци говоре португалски зато што је Бразил био португалска колонија. У Бразилу живе разне расе и народи (Португалаци, Италијани, Немци, афрички Црнци, Јапанци, староседеоци Индијананци итд.). Етнички Бразилци не постоје, а Бразилац значи бити држављанин Бразила.
Мексиканци говоре шпански зато што Мексико био шпанска колонија. Мексиканци су мешавина Шпанаца и староседелаца Индијанаца са још неким примесама.
Порођење Црне Горе са Бразилом и другим прекоморским земљама које су бивше колоније европских земаља је у најмању руку неумесно. Срби нису имали прекоморске колоније као Шпанци, Португалци, Енглези и Французи да шире своју кулутру и језик припадницима других раса које су колонизовали. Говорници српског језика су део српског етноса од средњег века и сви су међусобно антрополошки, генетски и културолошки слични и не постоји Црнци или Азијати који говоре српским језиком као што постоје Црнци и Азијати који говоре француски, енглески, шпански итд.
Ти сугеришеш да су Срби и Црногорци као Шпанци и Мексиканци или Португалци и Бразилци, тј. да су лингвистички истоветни а нису етнички и културолошки. Провалио си тешку глупост коју не био појео ни "пас с маслом." Разлика између Црногораца и Шумадинаца је мања него између Арагонаца и Кастиљанаца у Шпанији.

"Српскохрватски" језик је комунистички политичко-идеолошки конструкт. То са научно-лингвистичке тачке никад није постојало, не постоји и никад неће постојати.

Понављам по трећи пут - рекао си јуче си да је попис у Црној Гори 1909 године рађен само по вероисповести, а заправо је рађен и по матерњем језику. Лагао си!

Poslednja izmena:

Zanimljivo, svi koje si pomenuo, osim Kineza koji se i pored različitih dijalekata svi smatraju Kinezima (Han), su svoje jezike preneli u svoje prekomorske kolonije. Sa druge strane, u slučaju srpskog jezika u Crnoj Gori nije reč o bilo kakvim kolonijama, već delu srpskog naroda koji je živeo odvojen od matice. Isto kao i drugi delovi srpskog naroda. I taj deo srpskog naroda, iako je živeo u drugoj državi, neprestano je bio u kontaktu sa onim delom u matici, jer su granice svakako bile porozne i mogao je da ih prelazi ko kako hoće u ono vreme.

Ако се упореди данашњи положај државе ЦГ са српском краљевином из времена Стефана Првовенчаног из 13 века, видимо да се она састоји од дела Диоклије, дела Рашке и дела Захумља (Травуније), тј. од свих главних фактора који су чинили и прву званичну српску краљевину.
У то време, Дукљу су насељавали Срби, Арбанаси, Власи и Латини. Оно све ван Дукље, све су Срби. Мене живо занима он којих сада вуку порекло новоформирани Црногорци?

Srbija je matica čitavog srpskog naroda, gde god da se nalazio. Što se Crne Gore tiče, mislim da je dovoljno reći da smo mi dali toj teritoriji ime, zajedno sa još 250 Crnih Gora širom Helma :hahaha:

Ako je Srbija matična država Srbima u Crnoj Gori šta im onda dođe Crna Gora?
Crnogoci ili crnogorski Srbi su autohton narod na teritoriji Crne Gore i njen državotvoran narod.
Mnogi od njih, kao i njihovi preci nikada nisu ni kročili na tlo Srbije.

Crna Gora je starija od savremene Srbije, pa čak i kao Duklja ona je bila nezavisna država i kraljevina koja je Rašku (preteču današnje Srbije) držala kao vazalnu državu.
Kako onda Crnogorcima Srbija može biti matična država pre Crne Gore?
Crnogorski federalisti i zelenaši nisu smatrali Srbiju svojom matičnom državom, a bili su Srbi.
Mnogi crnogorski Srbi danas takođe Crnu Goru smatraju svojom matičnom državom, a Srbiju kao bratsku.
Recimo Marko Milačić predsednik Prave Crne Gore.

Crnogorci imaju i staru pesmu koju su vremenom iskvarili i pretvorili je u modernu himnu, a koja je počinja sa:
''Oj junaštva svijetla zoro, MAJKO NAŠA CRNA GORA''

Tako da Crna Gora jeste matična država crnogorskih Srba.

Crna Gora mu dođe jedan od sukcesora matice. Po definiciji, matica podrazumeva početak, a ne samo da je crnogorski narod potekao od Srba, već je i početak formiranja teritorije pod imenom Crna Gora bio pod pokroviteljstvom srpske države.

Crna Gora ili Duklja je od samih početaka bila nezavisna od ostalih srpskih zemalja. Ne vidim zašto bi primat išao Srbiji.
Zapravo Duklja je bila prva srpska kraljevina, avladari Raške su bili podređeni dukljanskim vladarima.

Crna Gora nikada pod tim imenom nije bila deo ujedinjene srpske države sve do 1918.
Pre toga samo pod imenom Duklje i Zete.

545195

Ne bih rekao, pošto kako sam već pomenuo, toj teritoriji su ime dali srpski vladari i bila je samo jedan od administrativnih delova srpske države, ni po čemu preterano različit. To je početak današnje Crne Gore, a takođe i Duklja pre toga je bila deo srpske države.

Ama kakav administrativni deo srpske države? Duklja je bila NEZAVISNO kraljevstvo koje je bilo NADREĐENO Raškoj.
Tek ju je Stefan Nemanja ratom osvojio.
A i današnja Crna Gora se takođe podigla kao nezavisna država, nezavisno od Srbije.

Gde je jedan Petrović Njegoš rekao da je Crnogorcima matica Srbija?
Smatrali su Srbiju svojom bratskom zemljom, ali ne i matičnom.

Ama kakav administrativni deo srpske države? Duklja je bila NEZAVISNO kraljevstvo koje je bilo NADREĐENO Raškoj.
Tek ju je Stefan Nemanja ratom osvojio.
A i današnja Crna Gora se takođe podigla kao nezavisna država, nezavisno od Srbije.

Gde je jedan Petrović Njegoš rekao da je Crnogorcima matica Srbija?
Smatrali su Srbiju svojom bratskom zemljom, ali ne i matičnom.
duklja je bila nadredjena raskoj :rotf:
ajd sto si ophrvan mrznjom, nego te i neznanje non stop saplice u svemu i razotkriva namere ...
ti ustvari ne lazes , ti IZMISLJAS :hahaha1:

Када се Његош упознао са планом уједињења Југословена Матије Бана, кога је Београдска влада упутила 1848. на Цетиње „народним послом“, пристао је на све, али је додао:

„Треба најпре да се Српство ослободи и уједини.
Ја бих тада у моју Пећку патријаршију, а кнез српски у Призрен. Мени духовна, а њему свјетовна власт над народом слободним и уједињеним“.

Да је Његош заиста и тада сањао да седне на Престо Светог Саве сведочи његово писмо Стевану Книћанину 1849, писано на Савиндан, на дан добијања аутокефалије Српске православне цркве, када је Книћанину послао Обилића медаљу; зато што је оправдао „име војника Душанових и Карађорђевих“.
Његош није доживео ослобођење свога народа и Пећке патријаршије. Он је умро у нади да ће дело ослобођења српског народа извести Кнежевина Србија, јер говораше он Бану 1850. године
„Србија је матица Српства, без ње никад ништа“.

Srbima u Crnoj Gori nije Srbija matica već Crna Gora.
Crnogorci su državotvoran narod.

Јеси ли ти један од њих мајкане, или ниси а желео би да будеш?

То да Црногорци никад нису поражени и покорени је мит. Црногорци су често доживљавали поразе од Турака, чак и у 19-ом веку. Нпр. поражени су на Грахову 1836 године, а 1852 године је Омер Паша Латас прегазио Црну Гору и руска дипломатска интервенција је спречила да уђе на Цетиње. Значи 1852 кад је Омер Паша Латас понизио Црногорце Шумадија је већ 4 деценије била слободна.
Велики део данашње Црне Горе је био преко 400 година по Турцима. Турци су владали Никшићом до 1877, у Баром и Улцињем до 1878, Подгорицом и Колашином до 1879, Пљевљима, Бијелим Пољем, Беранама, Рожајем, Плавом и Гусињем до 1912. У Бару, Улцињу, Тузију, Пљевљима, Беранама, Бијелом Пољу, Плаву, Рожају и Гусињу хоџе и дан данас ричу са минарета. :per:
Никшић је био турски од 1455 до 1877 и био је врло јако турско упориште. За 422 године турског Никшића околни Црногорци, Брђани и Херцеговци нису су успели да га заузму ни на сат времена. Покушавали су више пута, али поражени од Мушовића који су управљали турским Никшићом.
Црна Гора је добила независност 1878 на Берлинском конгресу. Никакву независност пре 1878 није имала Црна Гора.

"Nema ni punih sto godina od popisa stanovništva u Crnoj Gori iz 1921. godine, kada se 92,96 odsto od ukupnog stanovništva Crne Gore izjasnilo da etnički pripada Srpskom narodu!
Dvije decenije prije tog popisa, u Zemljopisu Knjaževine Crne Gore iz 1899. godine autora Đura Popovića i Jovana Roganovića stoji:
„svi ljudi koji žive u našoj domovini jesu Srbi, većinom pravoslavne vjere, a ima ih malo rimokatoličke i muhamedanske.
Svaki Srbin u Crnoj Gori treba da iskreno i svesrdno ljubi svoju slobodnu domovinu – Crnu Goru i svoga Knjaza, koji se očinski stara o njoj i o nama; pa zato treba da je svaki nauči i pozna, i da je svaki od neprijatelja čuva, više nego svoj život“.

ne staj mu na muku sa tim istorijskim cinjenicama, oni citaju samo istoriju koju je napisao dr-mr-ing milo djukanovic :rotf:

Подловћенску Црну Гору није нико признавао као независну државу. Турци су 3 пута ушли на Цетиње и сравнили га са земљом, а владике су се спашавале бегством у Боку Которску.
Кад је Омер Паша Латас палио и жарио по Црној Гори у Шумадији већ деценијама није било ниједног муслимана!

Back