ČOVEK, SEBIČNO I EGOISTIČNO BIĆE?

shaddow:
...da iznesu argumente, a ne samo da vređaju (na najbanalniji mogući način) ili da započnu nešto, a kada ih pitaš da obrazlože to što su rekli, oni kažu na primer: "pročitaj tu i tu knjigu ponovo". Baš bez veze. Ovakva vrsta razgovora mi je užasno dosadna, smarajuća i zaista nemam vremena da gubim na takve stvari.
Ono što sam ti napisao nije iz razloga što meni smeta. Mislim da je bitno da je čovek svestan sebe, svojih emocija, njihovog uticaja i postupaka koji iz toga proizilaze. Drugim rečima, bude iskren prema sebi, bez obzira kakv će biti prema drugima. Ne shvataj ovo kao kritiku već dobronamernu preporuku ili samo izjavu. Ovo se ne postiže u momentu. Čovek treba da posmatra sebe i analizira, ali biti objektivan prema sebi nije lako. Čovek obično nije nesvestan svijih vrlina koliko mana (ne aludiram na tvoje mane, ovo je opšti stav)
shaddow:
...zaista nemam vremena da gubim na takve stvari.
Dokazao si da ipak imaš vremena da gubiš na takve stvari i primećuje se da nisi ravnodušan prema tome - naprotiv.
Na kraju, nije bitno šta ćeš meni da odgovoriš već sebi.
Nemoj shvatiti da te potcenjujem.

Ovde imamo paralelne svetove, baš kao kod skupine shizofrenika....

shaddows se pravda, a opet ko da nije na istoj planeti kad se diskutuje.
Pored njega svi su shizofrenici, kao da nisu normalni....
Mužjak u paralelnom svetu provocira nickom betty, ali je u ovom svetu totalno iritira, što još nije loše samo po sebi...
Ja odavno u posebnom svetu.
Anakin takodje u nekom posebnom svetu...
Tema kao da je delo pacijenta Hanibala lektora , koji od kože pravi haljinu...
Seciramo, šijemo , kao razočarani nemanjem šegrta koji će da nastavi i potpomogne naš rad (tu mi je najosetljivija senka) .
Dobro je što sve više krojača ne žudi za šegrtima, ali loše što sve manje razmenjuju tajne zanata...

A tema je čovek , kao sebično i egoistično biće.....e sad zar sebično nije i egoistično...
Možda se mislilo na egocentrično biće....onda je skupina shizosa definitivno opravdala temu praktičnim radom....

Shaddow je pokušao da razgovara, misleći da ovde možda ima ozbiljnih sagovornika. Nažalost, istina je da takvih ovde nema, ili ima veoma malo (čast izuzecima). Mnogo je više onih kojima je stalo za "zvuče pametno", da se dokazuju, da privuku pažnju. Te u tom smislu, nema svrhe dalje pokušavati voditi ozbiljan i normalan razgovor na forumu Filozofija. Moja greška je što sam vas u startu precenio, ali na greškama se uči.

ma daj ....:)
Nije tvoja greška ako je Patak melanholičan, niti je išta od toga (sem što nas je rasporedio po svetovima) istina :P

I dalje mislim, uprkos tvojoj svakidašnjoj jadikovki, da baš lepo razgovaraš s ljudima. :) Još samo kad bi i UŽIVAO u tome, promenio ugao gledanja......ma, mislim: meni baš drago da si došao na Forum! ;)

Sva živa bića su egoistična.

Drugačije ne bi mogla ni opstati. Jer smisao života je energija, koju živa bića moraju da uzimaju iz okoline jer nisu u stanju da je sama produciraju. Također postoji i izmena energije među bićima, ali opet kako bi se ta vratila do njih samih.

Hoću reči da i onda kada drugima pomažemo, uvek radimo iz razloga da poboljšamo sebi našu kvalitetu življenja, da nas to, pa makar i ispuni zadovoljstvom, što je opet neka vrst energije.

Sve radi opstanka. Generalno gledajuči.

Ali ako ćemo subjektivno gledati koji čovek troši više energije, a koji manje u odnosu koliko je producira, e tu možemo postaviti tezu da je neko ne sebičan, ali uvek gledajući na tu osobu kao jedinku uspoređujući je sa drugom iz njenog okruženja.

Ja bih molio malo tvoje energije i malo moje energije da razmenimo , da oboje budemo nesebični i ono što se kaže pravi ljudi na pravom mestu....

Eto kako se ljubav uklopi u teoriju brade i razmene energije, znači ništa keš, primamo samo energiju......

Mislite o tome....

I uopšte se ne šalim....

Back