Citiraj mesto pravilnika koje je prekršeno.
Evo. Počnimo od najosnovnijih stavki
Pravilnika foruma; segmenat o
zabranjenom, stavka sedma:
Pravilnik:
otvaranje već otvorenih tema, jer će biti zaključane ili izbrisane
Kao što sam već bio napisao, o ovim temama o kojima se raspravlja diskutuje se na već sijaset postojećih tema, a među njima su
Jedan obrazac za scenario velike seobe Rumuna u Dakiju,
Генетичка генеалогија,
De administrando imperio, KP7- zbirna tema,
Etničko porijeklo Albanaca i
Srpska toponimija Grčke. Na nekim drugim temama, kao što je recimo
Влашка топонимија на Балкану, potpuno ista diskusija se mestimično znala voditi u skorijem vremenu.
Ukoliko okrenemo ovaj podforum samo na njegovu sledeću stranicu, spisak ze znatno uvećava, jer mu treba dodati
Slovenski toponimi na Balkanu prije 6. vijeka,
Slovenski toponimi čine većinu toponima Albanije - ko bi se tome nadao? (Google maps),
Koliki je bio udeo Slovena na Slovenskom Jugu u 7. veku?, kao i dobrim delom
Bespuća i stranputice zakona indogermanističke komparativne lingvistike.
Ta zabrana bila je uvedena upravo iz razloga kako bi se Forum Krstarice zaštitio od haosa koji na ovaj način nastaje, jer smo došli do jednog velikog umnožavanja tema koje su potpuno identične ili obuhvataju već neke postojeće, kao što imamo dve potpuno zasebne teme gde se diskutuje o srpskoj ili slovenskoj toponomastici na prostoru Albanije i Grčke, pored opšte teme za čitavo Balkansko poluostrvo. Neko bi na prvi pogled mogao pomisliti da je reč o jednostavno dosta popularnim temama u kojima učestvuje sijaset različitih učesnika barem, ali to nije slučaj, zato što se radi o
istim učesnicima, kao i
identičnoj tematici, što će reći da je, nažalost, bukvalno reč o duplikatima. Da čitava stvar bude još gora,
ti si upravo otvarač, pored ove, ne jedne, već ni manje ni više no čak sveukupno
šest ovakvih tema na poslednje dve stranice ovog podforuma.
Bilo bi sasvim lepo kada bi neko mogao prekopirati svoje poruke iznova i iznova onoliko koliko god bude želeo. Evo ja recimo obožavam temu klasične antičke Atine. Da li to znači da ja sada smem da otvorim deset različitih tema o Pejsistratima sa pitanjima, kao anketu,
Koliko vas misli da su su Pejsistratidi ostavili pozitivno nasleđe za atinsku povesnicu?, pa otvorim temu zasebnu o
Pejsistraditi - drevna grčka dinastija, ali i zasebnu temu o
Pejsistratu konkretno kao tiraninu, pa potom o
pitanju tiranide u drevnoj atinskoj državici. I to sve pored teme
Atina, recimo. koja odavno postoji.
Ne, to je van svake pameti, jer to remeti normalnom funkcionisanju samog foruma, te je upravo zato i zabranjeno (ispašće da je jedina srpska istorijska tema pitanje borbe između nauke i pseudonauke). Najbitnije od svega, postoji jedna vrlo jasna tema za diskutovanje o ovome, a to je
„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari. Ova tema, po svom sadržaju, kako uvodonom, otvarajućem postu, tako i u njenoj celini, pa ni predviđenoj suštini, ni na koji način ne predstavlja zasebnu celinu u odnosu na tu stariju temu. Ovo znači da je ovo slučaj najbanalnijeg kršenja pomenute stavke iz forumskih pravila.
A kada smo već kod toga, pošto je jasno da ne postoji niti jedan jedini objektivni razlog za otvaranje ove teme kao zasebne, to znači da bi tvoje motive kao otvarača trebalo potražiti u nekim alternativnim namerama. Moje je mišljenje da je smisao ove teme napad na druge forumaše, te da je ona na taj način upravo bila i otvorena, kao određena provokacija,
atak-tema. Ti mojii strahovi su vrlo brzo bili i potvrđeni, jer neke od poruka koje su bile postavljane na ovu temu upravo i ukazuju na to da je njena svrha bilo prozivanje i šikaniranje sagovornika.
No, da sada vratim na pravilnik. Iz dela o zabranama, ovako glasi stavka br. 10
javna diskusija o radu moderatora i žalbe na njihov rad (za to se obratite putem privatnih poruka supermoderatorima ili administratorima)
Ti si uvodnom porukom ove teme prekršio ovu stavku Pravilnika, javno se obraćajući moderaciji i vršeći jednu formu pokušaja pritiska, na neki način čak preteći joj (podvučeno):
Molim moderaciju da temu ne briše, ne zaključava, ne premešta na drugo mesto, da ne bi upala u ilustraciju potvrde teza datih u poslednjem pasusu. Hvala.
Ukoliko si želeo uputiti molbu slične prirode (po mogućstvu, bez pretećih insinuacija u njenom završnom delu) trebalo je da se obratiš moderatoru i/ili supermoderatorima putem privatne prepiske, a ne javno na forumu.
Nadalje, naš forum ima i posebni
Pravilnik za postavljanje sadržaja korisnika, na koji ću se sada osvrnuti. Iz segmenta o zabranama, stavka br. 5:
postavljanje sadržaja koji nemaju lični pečat autora
Ovako otvarane teme bivaju momentalno zaključavane čak i na pdf Politici, na kojoj važe uopšteno nešto niži standardi nego ovde. Uvodna poruka predstavlja u suštini transkript zvuka sa jednog video zapisa na sajtu YouTube gotovo u potpunosti, sa jednom malenom rečenicom na samom početku u kojoj objašnjavaš zašto prenosiš ovaj sadržaj (ali ne i zbog čega u vidu posebne, n-te teme).
Takođe, istakao bih i da u vezi ove, sledeće stavke:
postavljanje tekstova sa drugih sajtova od preko 2.000 karaktera (obavezno je navođenje izvora, autora, linka ka originalnom tekstu i ličnog komentara na tekst)
..na pdf Politika važi tradicionalno uvažena interpretacija da kao
izvor za ovu stavku
ne može biti upotrebljen video snimak sa YouTube-a.
Zar je zaista moguće da pdf Politika, na kojoj važe dosta niži standardi nego kod nas, ima po tom aspektu strože regulacije?
Sada ću citirati i stavke 12 i 13:
Pravilnik za postavljanje sadržaja korisnika:
vređanje, omalovažavanje, govor mržnje i svaki vid provokacije: Krstarica zadržava pravo da upozori druge korisnike na potencijalno uvredljiv sadržaj ili da ga trajno ukloni.
klevete, pretnje, uznemiravanje i proganjanje
Kao što rekoh, vrlo je indikativno da tvoji motivi prilikom otvaranja ove teme nisu bili sa namerom da se otvori jedna teme gde se može diskutovati o tvrdnjama tzv.
Srpske autohtonističke škole, i kontraargumentima onih koji su etiketirani kao tzv.
BB škola, već da je svrha ove teme napad na druge forumaše, uključiv i mene.
Eto ga, upecao se kao som. U čemu je problem?
Na temi "De administrando imperio, KP7- zbirna tema" popili ste znaš kakav udarac da se još oporavili niste,
Ovaj citat je najdirektniji ukazatelj da je svrha teme bila da se uputi provokacija u mom smeru, kao i da je, zapravo, njena prava namera - iz zlokobnih poriva - pokretanje svađe. Svoje prave namere, Mrkalj, kao otvarač ove teme, razotkrio si ti i
u poruci br. 44, gde si ni manje ni više razotkrio da
si uslikao i na svoj kompjuter snimio snapshot moje poruke od 11. novembra 2014. godine, gde sam ja na momenat žestoko isprovociran pisanijima na forumu privremeno bio izgubio stanje zdrave svesti i iskoristio jedan prilično vulgaran način izražavanja, što je, srećom, vrlo brzo bilo i uklonjeno, kao nešto u najgrubljoj suprotnosti sa Pravilnikom,
sa eksplicitnom namerom da iskoristiš to radi uznemiravanja mene, te da si ni manje ni više no 2 godine i 2 meseca to čuvao i svesno čekao da bi upotrebio sa ciljem provociranja mene kao tvog sagovornika.