„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kao što rekoh, Buljugić je prozvao da je cela ta tzv. Srbska autohtonistička škola podmetačina UDBe, pa je zato odlučio da nešto kaže u odgovor tome. Nije naveo niti jedno ime ko bi bili ti koji su podmetnuti da kompromituju autohtoniste; ne može se ni indirektno zaključiti na koga možda misli (a pritom je i afirmativno govorio o Radovanu Damjanoviću koji je samo šaljivdžija i u tom smislu onaj koji upravo najviše održava tu školu na neozbiljnom nivou) tako da mi deluje da je cela tvrdnja izrečena čisto eto da se nešto odgovori Buljugiću.
Normalna diskusija podrazumeva da sagovornik (Slaven) pokuša da razume šta mu se (Krishna) kaže. Budući da smo ustanovili da Slaven ima sposobnost da razume sagovornika nekoliko poteza unapred - kako onda da razumemo prečesto Slavenovo predstavljanje kao da nije razumeo poentu sagovornika? :mrgreen:

Npr. kud veće Udbe od samog Jovana Deretića, koji je govorio da je Isus Hristos Srbin i da je govorio srpski. To je veće ludilo nego da nas je pre 60.000 godina Perun materijalizovao od svemirske prašine, jer je ovo drugo bar očigledna zaje*ancija. I opet tog istog Jovana Deretića SVI forumski autohtonisti uvažavaju kao istoričara (ili bar ja nisam video nikog od njih da se od njega ogradio na temi o njemu) koji je tobože dobio neki rat i porazio bečko-berlinsku školu ili šta ti ja znam koga.

Normalna diskusija podrazumeva da sagovornik (Slaven) pokuša da razume šta mu se (Krishna) kaže. Budući da smo ustanovili da Slaven ima sposobnost da razume sagovornika nekoliko poteza unapred - kako onda da razumemo prečesto Slavenovo predstavljanje kao da nije razumeo poentu sagovornika? :mrgreen:

Razumeo sam tačno o čemu je @Krishna govorio i napisao mi repliku sa nekim svojim mišljenjem.

Pravo je pitanje razumeš li ti ikoga. Od nas dvojice. A i dosta šire, zapravo.

Npr. kud veće Udbe od samog Jovana Deretića, koji je govorio da je Isus Hristos Srbin i da je govorio srpski. To je veće ludilo nego da nas je pre 60.000 godina Perun materijalizovao od svemirske prašine, jer je ovo drugo bar očigledna zaje*ancija. I opet tog istog Jovana Deretića SVI forumski autohtonisti uvažavaju kao istoričara (ili bar ja nisam video nikog od njih da se od njega ogradio na temi o njemu) koji je tobože dobio neki rat i porazio bečko-berlinsku školu ili šta ti ja znam koga.
Činjenica je da nije dokazano da je Hristos Srbin, činjenica je da je svima jasno kako to najverovatnije nikada i neće moći biti dokazano, ali činjenica je da se ne može isključiti mogućnost da je Hristos Srbin.

Deretića nije moguće gledati kroz istorijsku struku. On je više lik "proroka" i kao takav može biti simpatičan ili antipatičan. Neka njegova razmišljanja su revolucionarna i fundamentalno značajna, a neka su bezvezna.

To je tačno. Sa izolovani izuzetkom primera radi forumaša @supertruper, apsolutno niti jedan jedini (listom) nije imao petlje da se suprotstavi Deretiću ili čak nešto jasnije kritički ili ograđujuće da javni napiše.

Posebno se može videti kada se pogleda forum u vreme Afere Aleja zaslužnih građana. Svi stavovi koje su iznosili kretali su se između neprikrivene podrške tj. panegiričke apologije i, u slučaju možda i većine, potpunog muka. Ama baš niko ni jedne reči da napiše (sic!). A obično se mnogi od njih ovde predstavljaju kao hrabri ljudi... :mrgreen:

Uz svesnu mogućnost da će neko pokušati da interpretira moju objavu kao da pokušavam etiketirati delić Krstine forumaške zajednice, reći ću: incident zvani Deretićeva sahrana bila je odlični izazov da se pokažu. I niko od zastupnika alternativne istorije tu jedinstvenu priliku iskoristio nije. :kafa:

Činjenica je da nije dokazano da je Hristos Srbin, činjenica je da je svima jasno kako to najverovatnije nikada i neće moći biti dokazano, ali činjenica je da se ne može isključiti mogućnost da je Hristos Srbin.

Deretića nije moguće gledati kroz istorijsku struku. On je više lik "proroka" i kao takav može biti simpatičan ili antipatičan. Neka njegova razmišljanja su revolucionarna i fundamentalno značajna, a neka su bezvezna.

Ako zaista smatraš da su neka Deretićeva razmišljanja revolucionarna i fundamentalno značajna, mogao bi to obelodaniti na temi posvećenoj Deretiću, gde je više puta zatraženo od Deretićevih apologeta da napišu koju pozitivnu reč o njegovim originalnim tumačenjima i zaslugama...a što do današnjeg dana na ovom forumu niko učinio nije; već se samo, deklarativno i na jedan potpuno idolopoklonički način veliča Deretić kao prorok (što zapravo na neki način u ovoj citiranoj objavi ti i potvrđuješ). :D

To je tačno. Sa izolovani izuzetkom primera radi forumaša @supertruper, apsolutno niti jedan jedini (listom) nije imao petlje da se suprotstavi Deretiću ili čak nešto jasnije kritički ili ograđujuće da javni napiše.
Odluka da se ne suprotstavimo disidentu i rodonačelniku srpskog načina razmišljanja u istoriografiji stvar je ljudske kulture. Ali to tebi nikada neće biti jasno.

Odluka da se ne suprotstavimo disidentu i rodonačelniku srpskog načina razmišljanja u istoriografiji je stvar ljudske kulture. Ali to tebi nikada neće biti jasno.

Znači, po tvom mišljenju Jovan I. Deretić je "rodonačelnik srpskog načina razmišljanja u istoriografiju"? :)

Ne, nije stvar nikakve kulture, već čistog politikantstva i duplih aršina. :kafa: Kao i, jednostavno, neznanja. A u slučaju mnogih i, doduše, manjka muda.

Znači, po tvom mišljenju Jovan I. Deretić je "rodonačelnik srpskog načina razmišljanja u istoriografiju"? :)

Ne, nije stvar kulture, već čistog politikantstva i duplih aršina. :kafa: Kao i, jednostavno, neznanja. U slučaju mnogih i, doduše, manjka muda.
Nemoj mi stavljati svoje konstrukcije u usta. Ko želi da vidi šta ja kažem, može da pročita sam.

Konstrukcije? "rodonačelnik srpskog načina razmišljanja u istoriografiji" - reč do reči tvoj citat. Zar ne?
To nije citat, već istrgnuto iz konteksta. Ali navikli smo od Slavena. Deretić je rodonačelnik srpske istoriografske misli u odnosu na jugokomunističku propagandnu istoriografiju, a reč koju si izostavio vađenjem iz konteksta i koja upućuje na taj kontekst je "disident", pa tek potom "i rodonačelnik...".

To nije citat, već istrgnuto iz konteksta. Ali navikli smo od Slavena. Deretić je rodonačelnik srpske istoriografske misli u odnosu na jugokomunističku propagandnu istoriografiju, a reč koju si izostavio vađenjem iz konteksta i koja upućuje na taj kontekst je "disident", pa tek potom "i rodonačelnik...".

"Disident" sam izostavio iz razloga što je to činjenica. Ne može se osporiti i slažem se s tobom da je disident, tako da nemam tu šta dodam.

Neka i bude skupa s tim tvojim kontekstom; opet je panegirički besmisleno. Naravno, ako si spreman da odbraniš svoje reči, bilo bi lepo čuti. Ali ako je tvoja poenta da svakog disidenta u odnosu na komunistički režim treba ceniti, maltene samo zbog toga, onda je teško takav stav odbraniti, jerbo se time zamućuje šta su sve činili i sprečava objektivna valorizacija zasluga lika i dela nekog pojedinca.

"Disident" sam izostavio iz razloga što je to činjenica. Ne može se osporiti i slažem se s tobom da je disident, tako da nemam tu šta dodam.

Neka i bude skupa s tim tvojim kontekstom; opet je panegirički besmisleno. Naravno, ako si spreman da odbraniš svoje reči, bilo bi lepo čuti. Ali ako je tvoja poenta da svakog disidenta u odnosu na komunistički režim treba ceniti, maltene samo zbog toga, onda je teško takav stav odbraniti, jerbo se time zamućuje šta su sve činili i sprečava objektivna valorizacija zasluga lika i dela nekog pojedinca.
Ja sam na njegovoj temi i rekao da je Deretić prvi koji je poput deteta imao hrabriosti ali i perceptivnosti da kaže - "Ljudi, car je go!"

On je rekao "Ljudi, mi ovde nismo niotkuda doselili, mi smo ovde od vajkada" - i svi su na nekoj ravni shvatili da je čovek u pravu. Sva haranga na Deretića više je psihološki fenomen onih koji je sprovode, pre svih Radić, jer su se prepoznali u horu budala što je izazvalo mehanizme ego-odbrane u formi "sagledavanja lika i dela Jovana Deretića".

Ja sam na njegovoj temi i rekao da je Deretić prvi koji je poput deteta imao hrabriosti ali i perceptivnosti da kaže - "Ljudi, car je go!"

On je rekao "Ljudi, mi ovde nismo niotkuda doselili, mi smo ovde od vajkada" - i svi su na nekoj ravni shvatili da je čovek u pravu. Sva haranga na Deretića više je psihološki fenomen onih koji je sprovode, pre svih Radić, jer su se prepoznali u horu budala što je izazvalo mehanizme ego-odbrane u formi "sagledavanja lika i dela Jovana Deretića".

To što si napisao je, pre svega, činjenična neistina. Pa bilo da govorimo o Olgi Luković Pjanović, ili da idemo sve do Miloša S. Milojevića. Ili razne druge kao npr. velikoga Milića od Mačve.

Kad se brane autohtonisti onda se sve svede na tezi da nije bilo doseljavanja, a to je jedno od hiljadu stvari koji autohtonisti tvrde i to je mozda najmanje fantasticna od sviju. I mozda jednog dana cak se ispostavi kao tacna. I sad to je mu bila jedina izjava, da se tako pravimo.

Deretic je reko da je Isus pricao srpski i da je aramejski srpski i da je Isus se molio bogu Iliji (od aramajskog Allaha za boga).

Da ima cela teoloska nauka koja pokusava iz grckih novotestamentskih tekstova proba doci do originalnih aramajskih reci Isusa i da ta cela nauka mora da bude antisrpska zavera, tako da se brdo teologa i istoricari religije upuceni u jednu antisrpsku i antislovensku zaveru.

Naprimer ova jevrejska baba i njen muz su ceo zivot preko hebrejskog i aramejskog pokusali da rekonstruisu sta je Isus stvarno reko.

E bas sad ne mogu da nadjem video gde Deretic tvrdi da se Isus molio bogu Iliji. I naravno Ilija nije preuzeto hebrejsko ime, nego slovensko, samo nije ni on reko sta znaci.

Deretic je reko da je Isus pricao srpski i da je aramejski srpski i da je Isus se molio bogu Iliji (od aramajskog Allaha za boga).

Ma preko 90 odsto deretićevaca jednu knjigu od samog Deretića nije ni pročitalo. To je više neka patologija, jednostavno rečeno. "Jesss, ma neka kontrira zvaničnoj nauci". I još u nekim slučajevima malo inata, malo autošovinizma i to ti je recept cele čorbe. To se najbolje može videti po tome što većina njegovih idolopoklonika zapravo nema ni predstave šta taj čovek uopšte i nao osnovu čega i tvrdi, a kad dobiju konkretno pitanje nijedan (čuda li čuda) nikada ne ume da pruži bilo kakav odgovor. Nakon što je i Goran Šarić apologetski istupio u vreme sahrane, pitao sam ga više piga dobro da čujemo konkretne argumente i nije ni on ništa imao da kaže...

Naravno, kao što rekoh, kod mnogih je i suština u tome što nemaju hrabrosti da se izdvoje iz krda jednoumlja i kažu svoje ja, u strahu da neće biti osuđeni i od zajednice s kojom se identifikuju lustrirani. Tako da biraju komfor pripadnosti toj zajednici, iznad moralnih načela, principijelnosti i želje za istinom... :roll:

Jesi li utiska da se slično dogodilo i sa Đorđem Jankovićem?
Dobar dan. Kako si?

Od zvaničnih istoričara imamo i Relju Novakovića i Nadu Klaić. Tu se pre radi o fenomenu približavanja momenta stupanja Bogu na istinu.

Kod Deretića, egzibicionizam. Ni u jednom slučaju ne bih rekao da se radi o senilnoj demenciji ili sličnim poremećajima. Dakle, ne, nisam na to mislio.

Svi oni kao mladi istoričari imaju svoju privatnu sliku istorijskih događaju koju tokom akademske karijere nikada nisu smeli da iznesu. Jednostavno, desilo bi im se mnogo brže i mnogo lakše ono što se desilo Đorđu Jankoviću.

Ali u jednom momentu u životu, neki ljudi žele da budu iskreni sami prema sebi i zapitaju se - kad, ako ne sad? I onda kažu ono što celog života nisu smeli.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back