„Bečko-berlinska škola” vs novoromantičari

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nejasan si. Kakvo zapadnoslovensko ca, kakvo šća?

- ako misliš na upitnu zamenicu ca, ona je prisutna u čakavskim cakavskim govorima, tj. u onima u kojima je sprovedena promena č > c. Dakle, to je dijalekatski oblik uobičajenijeg čakavskoga ča
- u zapadnoslovenskim jezicima ne postoji zamenica **ca
- u čakavskom nikakvo **šća/**ća ne može biti očekivani pravilni razvoj namesto *ča
- čakavsko ča, ca i drugi oblici potiču od praslovenskoga čь, arhaičnijeg oblika zamenice čьto
- zapadnoslovenske zamenice poput poljskoga co i slovačkoga čo potiču od starijega genitiva čьso < česo 'čega'
Razumeo si. Kad kažem "zapadnoslovensko ca" mislim na odraz ne na reč. Za razliku od literature koju si konsultovao, ja mislim da su slovačko čo i češko co iste etimologije kao čakavsko ča odnosno ca. Pogrešno sam otkucao ća mesto ča, izvinjavam se.

Ho с друге стране, видели смо, најновија истраживања лужичкосрпских дијалеката износе на видело њихов композитни карактер, у том смислу што поред преовлађујућих западнословенских црга издвајају једну источну или југоисточну компоненту, која мора бити веома стара јер није могла настати у контакту са околним чешким, пољским и полапским говорима. Карактеристично je, на пример, да вероватно најстарија словенска изоглоса, упрошћење група tl/dl на истоку и југу и њихово чување на западу, противно географској логици, пресеца лужичко подручје као најзападнију од свих словенских области. Штавише, вероватни континуитет Cervetii = *Čьrvitji > Čьrvišti (забележено Ciervisti и сл.) претпоставља гласовни развој групе тј какав налазимо само у источнојужнословенском и каквом нема трага у доцнијим словенским дијалектима овог подручја. (Југо)источна компонента лужичкосрпског у потпуном западнословенском окружју тумачи се раном миграцијом неког словенског племена на запад у дијалекатски различиту средину.

https://petrovgrad.org/istorija-srp/академик-александар-лома-serboi-cervetii-zeruiani-с/
Da li ima podatak gde je zabeležena reč Čьrvišti?

Šta mu znači ova rečenica - jel ti razumeš šta "preseca lužičko područje"? (Šta mu je subjekat u rečenici?)

"Карактеристично je, на пример, да вероватно најстарија словенска изоглоса, упрошћење група tl/dl на истоку и југу и њихово чување на западу, противно географској логици, пресеца лужичко подручје као најзападнију од свих словенских области. "

Razumeo si. Kad kažem "zapadnoslovensko ca" mislim na odraz ne na reč. Za razliku od literature koju si konsultovao, ja mislim da su slovačko čo i češko co iste etimologije kao čakavsko ča odnosno ca. Pogrešno sam otkucao ća mesto ča, izvinjavam se.
Grešiš u tumačenju, stariji zapadnoslovenski genitivi cso i čso ( < čьso < česo) su posvedočeni, kao i njihovo širenje na nominativ i akuzativ.
Dalje, u zapadnoslovenskim jezicima nema promene ь > o, a i kada bi je bilo tvoje tumačenje opet ne bi bilo izgledno, jer bi prefiksalni oblici zamenice bili bez vokalizovanog poluglasa (prema Havlikovom pravilu), a to nije slučaj, ali zato, sasvim očekivano, jeste u čakavskom. Zaboga, Mrkalju, ta ovo su osnove.

Poslednja izmena:
Da li ima podatak gde je zabeležena reč Čьrvišti?

Šta mu znači ova rečenica - jel ti razumeš šta "preseca lužičko područje"? (Šta mu je subjekat u rečenici?)

"Карактеристично je, на пример, да вероватно најстарија словенска изоглоса, упрошћење група tl/dl на истоку и југу и њихово чување на западу, противно географској логици, пресеца лужичко подручје као најзападнију од свих словенских области. "
Prvo ne znam, kontam da nije, nego da misli na Ciervisti.

Ovo drugo razumem kao da lužičke jezike preseca izoglosa dl/tl > l, samo ne shvatam šta to dalje znači, tj. koji je njihov odraz u lužičkim jezicima.

Sklonio sam pre godinu dana literaturu daleko od sebe da mi ne skreće pažnju s obaveza, te nemam gde proveriti. :mrgreen:

Poslednja izmena:
Да пробам појаснити, Лома ту говори о промени *tj > št, уместо западнословенске *tj > c, у само једној речи. То је источнојужнословенска (бугарска и македонска) а не источнословенска црта (Источни Словени ту имају *tj > č). Других примера промене *tj > št нема у лужичкосрпским нити у другим западнословенским језицима, те онај један пример тумачи "раном миграцијом неког словенског племена на запад у дијалекатски различиту средину."
Узгред, у штокавици свему томе одговара *tj > ć.
Ništa drugo ja nisam ni tvrdio on je već napisao svoje mišljenje o poreklu i migraciji Srba kada to spojimo i vidimo jasno se razume o čemu priča.
On misli da su Severijani Bavarskog geografa isto Sarbani koji su se pomešali i ovladali Slovenima darujući im ime oni su prema Porfirogenitu živeli u susedstvu Rusa.

Nisam ja ni jednom rečju rekao da lužički jezik nije zapadnoslovenski već da ima nekih crta koji ga povezuju sa istočnim ili jižnoslovenskim jezicima

Ja razumem da lingvisti traže veću preciznost od moje ali koliko znam Sloveni na Balkanu ako nisu autohtoni vuku poreklo sa zapada ili istoka. Prema Mariju Alinei-u sadrže osobine i istočnog i zapadnoslovenskig.

Možemo reći da makedonski , bugarski , jug Srbije ima dosta istočnog upliva. Kod Makedonaca su nadimci ličnih imena nekad isti kao kod Rusa .

Razvila se posebna jugoslovenska jezička grupa ali ona u sebi sadrži i zapadnoslovenske i istočnislovenske elemente.

Не лупетај - име није руско већ старословенско " Иоаннъ" и потиче из старогрчког и хебрејског.
Рекао сам ти мање да треба да пишеш овде - јасно је да си, кад ja сам учио, играо фудбал
22.png

""јасно је да си, кад ja сам учио" iz priloženog mogu da zaključim...daleko ti lepa kuća.

Ja samo navodim primere korištenja, koji nisu bili tebi namenjeni by the usput, te zaobiđi moj "fudbal" ;)

https://ru.wikipedia.org/wiki/Иван_VI
https://www.behindthename.com/name/ioann

Nisam ja ni jednom rečju rekao da lužički jezik nije zapadnoslovenski već da ima nekih crta koji ga povezuju sa istočnim ili jižnoslovenskim jezicima
Понављам - мој одговор је био у потпуности на твоју изјаву да су српски и „северно-српски“ имали заједнички развој са источнословенским језицима. Порука # 26814.
За лужички језик нисам покренуо тему. Штавише, у лингвистици (барем у Европи) лужички језик није познат као северно-српски и ово име се нигде не користи у нашим чешким или пољским изворима.

Poslednja izmena:
@NickFreak Видим да си ми у суседној теми одговорио објашњавајући да је реч о лужичкосрпском. Ово раније нисам видео,што је разлог настанка овог спора у теми.
Ma nije nikakav spor ja sam se vezao za kužičkosrpski i za njegovo "istočno" južno poreklo ali u kontekstu celokupnog Lominog vuđenja taj lingvistički zaključak je samo posredan u priči ali i on ukazuje na nešto.

Ti si se vezao više za srpskohrvatski i onda smo tupili ja jedno ti drugo.

Nije nikakv spor Borise opusti se umem ja da se iznerviram u sekundi ali me isto tako brzo prođe.

Izvini ako sam malo prenaglio sa rečima zaista cenim tvoje mišljenje

Ja razumem da lingvisti traže veću preciznost od moje ali koliko znam Sloveni na Balkanu ako nisu autohtoni vuku poreklo sa zapada ili istoka. Prema Mariju Alinei-u sadrže osobine i istočnog i zapadnoslovenskig.

Možemo reći da makedonski , bugarski , jug Srbije ima dosta istočnog upliva. Kod Makedonaca su nadimci ličnih imena nekad isti kao kod Rusa .

Razvila se posebna jugoslovenska jezička grupa ali ona u sebi sadrži i zapadnoslovenske i istočnislovenske elemente.
Свака словенска грана дели неке особине с осталим двема. Уједно, сеобе и језичке промене после њих, а поготову дијалекатска уједначавања, сигурно су (скоро) потпуно прекриле старије стање прасловенских дијалеката. Трагови попут онога о којем говори Лома, ако је у праву, могу нам пружити макар некакав увид у стање пре сеоба.

Pogrešili su momci vezano za to u slučaju Malale i Teofana, kao što reče @JustinCase iznad; obrazloženo je ovde:

Ukratko:
1) Podižu se, pored Slovena, i Huni. Kako piše Agatija, oni dolaze do Dunava sa Dona i iz zaobalja Azovskog mora.
2) Ustaju se protiv Trakije. Trakija nije mesto zbivanja događaja, već meta (dativ je u pitanju)
3) U istom izvoru koji Šargić citira, dakle bukvalno istom, u XVIII 44, 145. stoji potpuno identična reč (ἐπανισταμένων) da se opišu neprijatelji Rimskog i Sasanidskog carstva, u pismu koje Kavad I upućuje svom savezniku caru Justinijanu
4) Ako su se Sloveni i Huni digli protiv Trakije...na području same Trakije (da probamo da porazmislimo o tome na momenat) kako onda vrlo jasno iz izvora koji Šargić citira stoji da prelaze s one strane Dunava? Zašto car Justinijn, da spreči ove što su se pobunili navodno u Trakiji, gradi specifične rečne lađe koje bi ih zaustavile odmah na Dunavu? ;)
5) Teofan, samo malčice ispod toga, potpuno nedvosmisleno piše o prelasku reke Dunav.

Pretpostavka im se ne zaniva na kritičkom tumačenju izvora.

Pogrešili su momci vezano za to u slučaju Malale i Teofana, kao što reče @JustinCase iznad; obrazloženo je ovde:

Ukratko:
1) Podižu se, pored Slovena, i Huni. Kako piše Agatija, oni dolaze do Dunava sa Dona i iz zaobalja Azovskog mora.
2) Ustaju se protiv Trakije. Trakija nije mesto zbivanja događaja, već meta (dativ je u pitanju)
3) U istom izvoru koji Šargić citira, dakle bukvalno istom, u XVIII 44, 145. stoji potpuno identična reč (ἐπανισταμένων) da se opišu neprijatelji Rimskog i Sasanidskog carstva, u pismu koje Kavad I upućuje svom savezniku caru Justinijanu
4) Ako su se Sloveni i Huni digli protiv Trakije...na području same Trakije (da probamo da porazmislimo o tome na momenat) kako onda vrlo jasno iz izvora koji Šargić citira stoji da prelaze s one strane Dunava? Zašto car Justinijn, da spreči ove što su se pobunili navodno u Trakiji, gradi specifične rečne lađe koje bi ih zaustavile odmah na Dunavu? ;)
5) Teofan, samo malčice ispod toga, potpuno nedvosmisleno piše o prelasku reke Dunav.

Pretpostavka im se ne zaniva na kritičkom tumačenju izvora.

Mene zanima u ovom slučaju kao i napadu Drača da li se spominju eksplicitno Srbi ili Sloveni pa neki istoričari preimenuju u Srbe?
Oba slučaja su u 6. veku tako da me zbunjuje pomen Srba u 6. veku?

Poslednja izmena:
Prošli smo već kroz to. To je bio Šargićev odgovor na prof. Zorana Buljugića koji ih je vrlo direktno prozvao kod Teše:

U odgovoru pak na tu epizodu Srbija Global Dimitrije Marković je napisao sledeći tekst: https://recineeu.wordpress.com/2021/04/28/о-доказима-псеудоисторичара/
Каже Шаргић да је службена бечко-берлинска историјска школа до ногу потучена и на издисају. Па зато Удба подмеће праве шарлатане (тј. пушта их у етар) који говоре да је Перун пре 60 000 година спустио Србе на земљу са неке друге планете и сличне глупости, како би компромитовала праве аутохтонисте који су доказима потукли "Берлинце" и "Бечлије."

Каже Шаргић да је службена бечко-берлинска историјска школа до ногу потучена и на издисају. Па зато Удба подмеће праве шарлатане (тј. пушта их у етар) који говоре да је Перун пре 60 000 година спустио Србе на земљу са неке друге планете и сличне глупости, како би компромитовала праве аутохтонисте који су доказима потукли "Берлинце" и "Бечлије."

Kao što rekoh, Buljugić je prozvao da je cela ta tzv. Srbska autohtonistička škola podmetačina UDBe, pa je zato odlučio da nešto kaže u odgovor tome. Nije naveo niti jedno ime ko bi bili ti koji su podmetnuti da kompromituju autohtoniste; ne može se ni indirektno zaključiti na koga možda misli (a pritom je i afirmativno govorio o Radovanu Damjanoviću koji je samo šaljivdžija i u tom smislu onaj koji upravo najviše održava tu školu na neozbiljnom nivou) tako da mi deluje da je cela tvrdnja izrečena čisto eto da se nešto odgovori Buljugiću.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Slične teme

Back