Blogovi

Živeo je gotovo neprimetno u očima drugih ljudi. Ipak, imao je bogat život. Nenametljiv, dostojanstven, živeo je sasvim spokojno. Okružen svojim ljubavima. Muzikom i slovima ispunjenim policama. Voleo je da sedi kraj velikog prozora. Za okrugim malim stolom bile su dve stolice. Na poštirkanoj šustikli, staklena posuda sa ružinim laticama. Kraj nje uvek nekoliko knjiga. U svakoj oznaka strane do koje je stigao. I poneki papir, čisto da zabeleži neku briljantnu misao svojim omiljenih pisaca. Odatle je imao dobar pogled na krovove grada koji je toliko voleo. Umeo je satima da osluškuje kako se dim probija kroz odžake malih kućica ušuškanih u senku visokih zgrada. Onih koje su donele neko novo vreme, daleko od onoga u kom je želeo da...

Ako

Ako mi na njega miriše svaka misao, mogu li poreći da ga volim? Ako mi osmeh upliće u kosu, mogu li se odupreti? Ako se vidim u očima njegovim, mogu li reći da je moj?
Prvi sunčevi zraci nestašno su poigravali po još usnulom licu Pepeljuge.Iz ugodnog sna probudi je neobični zvuk koji je ličio na pjesmu slavuja,al u tom poju osjećalo se nešto jako neprirodno. Polako,na prstima,pazeći da ne probudi princa,Pepeljuga se iskrala iz tople postelje i krenula put zvuka koji joj je tako parao uši.Zvuk ju je doveo do blještavog predvorja gdje ju je dočekalo neobično iznenađenje.Na staklenoj vitrini,na pozlaćenom postolju stajala je figura koja je po izgledu sasvim odgovarala izgledu slavuja.Vještačka ptica bila je ukrašena blještavim rubinima na koje su padale zrake sunca i davale takav odsjaj da je Pepeljuga na trenutak morala zatvoriti oči.Kada ih je ponovo otvorila,pred njom se stvorio dvorjanin sa zlatnim...
Pepeljuga je sponzoruša?
Čitam danas u nekim novinama kako su mnoge devojke postale sponzoruše jer su se udale za bogate muškarce! Interesantno? Ne znam zašto al' se setih bajke o Pepeljuzi. Zar je i ona bila sponzoruša? Nekako mi krivo zbog toga...ako jeste? Ma, da li je.... Ne mogu da se setim da li sam tu bajku i ja čitao mojoj deci....
Magija
Kada kažemo reč magija, imamo asocijacije na nešto skriveno, tajno, ponekad i zloslutno. U svetu ezoterije se daju razne definicije magije; poštovaoci Teleme će navesti da je magija „nauka i umetnost činjenja promene u skladu sa voljom". Pripadnici drugih tradicija će takođe potvrditi da je magija izazivanje promena, ali napominju i bitan faktor, a to je da je sasvim u redu praviti promene, ako one neće nikom naškoditi! Možda bi najjednostavnija definicija magije bila: to je izazivanje promena putem ezoteričnih tehnika kako u našem mikrokosmosu, tako i u makrokosmosu; a osvešćeni magovi koji shvataju da je magija bez duhovnosti poput lista na vetru će napomenuti i bitan element nenasilja. Dakle, to bi bilo izazivanje promena, a da se...
Nikada ne možemo imati sve Al što da ne možemo bez obzira na godine uvek imati svoje sne Pa kad ponekad čežnja ne haje za naše uzdisaje možemo bar da sanjamo sve ono što nam nedostaje
U svome pripovedanju o tricentričnim stanovnicima planete Zemlje moram da sledim tok svojih asocijacija i da ti pričam o dva moćna etnosa, grčkom i rimskom, koji su s lica Zemlje počistili čak i samo sećanje na plodove svetih dela Velikog Ašjate Šimaša. Pre svega, zapamti da je u vreme dok je Izaslanik Odozgo, Sveti Ašjata Šimaš podučavao tricentrične stanovnike Azije, i kasnije, kada su ljudi njegova dela postepeno prepustili zaboravu, na susednom kontinentu pod nazivom "Evropa" živeo veliki broj tih čudnih tricentričnih bića koja su već formirala samostalne narode i države. U skladu s kozmičkim zakonima o kojima sam ti već govorio, tih godina su najveći i najmoćniji među njima, tj. oni koji su bili najbolje organizovani i imali...
Uvijek mi je bilo lako da progutam mane drugarica i drugova, a njegove su mi nepremostive. Vecina. Mozda zato sto u njega najvise sebe ulazem, a mozda i zato sto s njim provodim najvise vremena. Ima li sebicnosti u tome? Nismo li se zavjetovali da cemo biti zajedno u dobru i zlu? Nije li zlo kad neka mana ispliva u punom "sjaju"? Evo kaze neko internet istrazivanje da muzevi i zene vise komuniciraju netom i telefonom, nego direktno. U nasem slucaju, istina ziva. Danas sam dobila mail i sms u kojem je pisalo da ne odreagujem burno, kao obicno, vec da vise puta iscitam isti i da dobro razmislim jer je vrijeme da se nesto mijenja u nasim zivotima. I ja uradim tako. Tri teksta o ljubomori. On tvrdi da je pasivan i da se odvojio od mene...
Kucica iz mojih snova
Pronasla sam viziju moga sna: kucica iz mojih snova okruzena zelenilom cela, negde na pustom mestu romanticna i bela... I gledam je, ocima ne verujem svojim, zar je neko zavirivao u moje snove? Ispred nje je klupa ispred klupe reka... stoji tako sama i na mene ceka... Okolo mi samo ptice drustvo prave, priroda snovima okupana stoji... Sve je na svom mestu bas kako sam htela ja da je obojim. Nigde puta nema, od nje se ne ide... toliko sam srecna sto je danas videh... Mislim da bih u njoj ceo zivot bila... jos da si ti sa mnom ne bih iz nje izlazila! Nigde zive duse, samo ptice poje nek mi ove slike u secanju stoje... Ovaj raj na zemlji, bio je moj san dok mi stvarnost nije pokvarila dan... Imate li vi vasu viziju?
Na rendgenskom snimku ne vidi se ono što u tvojim očima piše Sad jedino mogu svoje srce da pitam da moju dijagnozu pročita Al nešto nisam spreman baš stra me da nije taj snimak falš
za beograd me vezuju 3 stvari blok u kom zivim,baba i sestra sa kojom zivim i ortaci koji su oko mene...da li da ostanem u srbji gde znam da nista necu uraditi jer se sve raspada ili da zapalim negde preko de ce bar malo biti bolje..??
VREME ČINI SVOJE
Na jednom dalekom usamljenom ostrvu usred okeana živeli lepo i u slozi Ljubav, Bogatstvo, Tuga, Sujeta i Znanje. Živeli su mirno na tom ostrvu daleko od svih svetskih briga i dogadjanja. Ali nakon mnogo vekova primetili su da njihovo ostrvo polako , pa sve brže i izvesnije nestaje. Vrlo brzo shvatili su da ostrvo ubrzano tone. Uznemireni oni spakuju svoje stvari i krenu polako da napuštaju svoje lepo, čarobno, ali tonuće ostrvo, koje im je vekovima pružalo sreću. Jedino Ljubav , postojana po prirodi, reši da ostane. Jedino je ona verovala i nadala se da je sve to privremeno i da ce doći bolji dani kada će sve biti lepo i veselo kao nekada. Medjutim vremenom i Ljubav shvati da nema nade i da mora i ona da napusti svoj dom. Spakuje lepo...
Jedan osmeh u bele dvore pretvori i dani nisu sivi vise toliko smo bola popili da nas stici ne mogu prolecne kise Zelenim okom zasijaj noci mi blage podari strahove moje oteraj tim bicem udari teske mi zore ozari Ne nemoj me laznim ciniti bolne mi rane zaceli stopi sve grehe...zavoli tog crnog vraga u meni
Ponekad ,odlutam iz stvarnog sveta i posmatrajuci svoje telo kako mirno dise u postelji kao na odru,lebdim iznad krovova kuca i krosnji drveca.Noc je. Sve je tiho i odise nekim mirom koji se moze sresti samo negde tamo.Negde tamo?Mozda ce se neko zapitati gde je to,ali neka odgovor bude:negde tamo. Svako od nas ima svoje negde tamo.Neko to mesto smatra planisnkim visovima,neko pucinom,neko mostom na bistroj reci,a ja snom.U snovima duboko disem i udisem miris slobode koji pre nikada nisam uspela da osetim. I neverovatno ,uvek te sretnem. Iza nekog ugla pojavis se slucajno,nasmejan sa sjajem u oku.Srecan.Pruzis mi ruke,a koza ti bude mekana poput kasmira.Dodir lak.Ti i ja. Govorimo nesto,ali ja ne razumem sta mi zelis reci.Ne,ne ni malo...
SNEŠKO BELIĆ
Kad je ono neki dan Opet počo sneg da pada, Skupila se deca čila Oko neka rada; Za čas tili Napravili Čoveka od snega... Gle'te ga, gle'te ga! "Hajde, Stevo," Kosta nudi, "Hajde ti mu kum sad budi!" A Steva se samo smeško, Nadeno mu ime: Sneško, I prezime drugi dao, Te se Sneško Belić zvao. Stajao je braca-Sneško Uz tarabu baštovana, Stajao je, blesao je Nekoliko dana. Jutros sinu sunce jače, A naš Sneško kanda plače, Ili plače il' se znoji, Ali čvrsto već ne stoji. Sneško Belić zabrinu se, A deca mu rugaju se. Ispustio svoga štapa, I evo se već rastapa. "Sneško, Sneško,"deca gude, "Brojiš li se ti u ljude? Sneško, Sneško, nuto jada, Kad si čovek, kam' ti rada?" Sneško šapće ko da bunca: "Ja se...
Bilo je to dosta davno. Moj unuk je imao nepune tri godine kada je negov otac a naš zet poginuo u saobraćajnoj nesreći. Živimo u maloj sredini gde se medjusobno relativno dobro poznajemo. Kada je unuk krenuo u vrtić imao je oko četiri godine. Jedan dan pozovu moju kćerku u vrtić na hitan razgovor u vezi unuka. I odmah sledeće jutro, pošto je vrtić u neposrednoj blizini naše stambene zgrade, spremim se i ja sa kćerkom i odemo u vrtić zabrinuti zbog hitnosti poziva. Kad tamo deca bez vaspitačice sede u učionici nešto pišu, bojaju u bojankama pored upaljenog televizora, dok u hodniku nekoliko vaspitačica i psiholog (mladja žena) koja nas poznaje, sede pričaju i uz šalu pijuckaju jutarnju kafu. Prilazi nam mlada psihologica ...
Mislim,dakle postojim razmišljati svojom glavom ja se ne bojim na nesigurnoj zemlji nogama čvrsto stojim I onda kad sanjam, u zvjezdano nebo sanjarski pogled kad skrećem, nedosanjane snove svoje srećem i zvijezde sjajne brojim i tada čvrsto na nogama svojim stojim....
Основна школа “Светозар Марковић”- Љуберађа расписује НАГРАДНИ КОНКУРС За XI Међународни фестивал дечјег стваралаштва из ликовне културе и матерњег језика Теме: 1. Ђаци пешаци 2. Тема по слободном избору Право учешћа на конкурс имају сви ученици од првог до осмог разреда основних школа, као и школа са посебним потребама.Радови из матерњег језика морају бити у три примерка и потписани са пуном адресом ученика и телефоном, а ликовни радови у оригиналу – један. Један ученик може послати већи број радова на конкурс. Конкурс је отворен од 01.фебруара до 27. априла 2010. године. О резултатима конкурса сви ученици ће бити обавештени преко средстава информисања, а награђени лично. Конкурсом је предвиђено 12 главних и неколико посебних...
Opet nesto za sahiste ( i pravnike ! ) Clan 477. Opsteg imovinskog zakonika za Crnu Goru iz 1888. godine : " Zakon povladjuje one igre i oklade koje krijepe telo i um ljucki, kao: utrkivanje konjika ili pjesaca, rvanje, vjezbanje oruzjem, igru na saha i t.d. , te se dugovi od takih oklada i igara mogu i sudom naplacivati. Ipak, sud moze odbiti zahtev trazioca, ili mu trazenje na manje svesti, kad god nadje da je ulog igre ili oklada prevelik, te da nosi na sebi obiljezje krive tecevine. " Opsti imovinski zakonik za Crnu Goru donet je 1888. godine a njegov autor je cuveni pravnik Valtazar Bogisic. Eto u delu Zakonika gde se govori " ... o igri i okladu" spominje se dakle i sah ! Danas stavljam zadatak - mat u 2 poteza. ko...
Кога имам на свету, осим Тебе, Господе? Птице имају гнезда, а лисице јаме своје… У срце си ми утиснуо жиг да гори за Тобом и укус бесмртности, да ми све бљутаво без Тебе буде. Како да трпим патњу мудријаша овога света што све знају и виде, али не и глупу надменост своју? Док им уста буду била пуна славе своје -смрт ће их посећи… Како да им покажем Тебе? Како, када ни једна реч ни један славопој ни беседа не иду даље од праха под ногама Твојим? Како, када сам жена нечистих усана, занемела пред светошћу Твојом, рукама што крије наготу своју, кога да кори? Греси моји небројени, прадамном иду… Рашири тескобу душе моје, Господе и срце ново саздај у мени, да уместо мача видим благост и љубав Твоју, уместо правде –милост, да би распети...
Ej, slusaj ti nisam ti ja pala s marsa daj da prestane ova farsa, ne znas ti sta meni treba. Jedan mali cosak neba pesma, jedna il dve neka lepa muzika za usi da zaleci stare rane na dusi... I jedna kafa topla, u jutro pomalo hladno,obavijeno izmaglicom knjiga,da je listam stranicu za stranicom.. I negde tamo, u uglu oka jedna zvezda i jedna duga, u bojama raznim... U blizini jezero,cija je voda bistra i duboka... Ono sitno poljsko cvece, zeleno lisce u prolece, u danima vrelim par kapi kise, tek toliko, da asfalt zamirise... I malo nade, strepnje slatke za noci letnje, znas one kratke... Tek mrva ocekivanja,snaga verovanja.. Sve nesto tako, sitno i malo naizgled lako,naizgled premalo.. A ipak, tako mnogo, najvise! I gledajuc te dok ti...
Ljubav...!!! :D
Jaoooooooo..Kako je ljubav lepa!!!!! Ma nema nista lepse od tog osecaja ispunjenosti,ludosti,srece,,, Ahhh... Jos kad se vi savrseno dopunjavate i razumete,ona je to prava stvar!!! I NARAVNO KAD SE VOLITE BREJ!!!! :heart: To je uzivancija...Ali danas je ljubav nes drugo,danas je sve bezveze..Nikakvo,sad si samo sa nekim da bi imao nekog...blahhhh... Ali ja cu da se borim protiv toga,Ja cu da volim svim srcem,iskreno i snazno!!! VOLITE I VI TAKO!!!! :rumenko:
Smrt
Tokom života, mi se krećemo u vlastitom telu kao u nekom vozilu, ono nam služi da se snalazimo u materijalnom svetu. Ono je podložno rođenju, razvijanju, dostizanju zrelosti, starenju, bolestima i na kraju – smrti. Ali, postoji i neuništivi deo nas samih, koji se naziva duša. Na istoku se smatra da se ona nalazi u predelu srčane čakre, i smatra se po kvalitetu, ali ne i po kvantitetu, delićem samog Svevišnjeg. Smatra se da duša poseduje sve duhovne istine, međutim, čovek zanesen u materijalnom svetu i silama tog sveta postaje obavijen u iluziju, zaboravljajući svoju duhovnu suštinu i poistovećujući se sa tegobama materijalnog tela. A onda postaje sve vezaniji i vezaniji. Veže se za svoj status, za porodicu, za imovinu i iako ljudi...
Nebo se smeši
Nebo se smeši u daljini. Zubi od pene. Usne, nebo - Šta prodaješ zbunjeno devojče razgolićenih dojki? - Prodajem, gospodine, morsku vodu. - Šta nosiš, crnomanjasto momče, pomešano sa svojom krvi? - Nosim, gospodine, morsku vodu. - Ove slane suze odakle one dolaze, majko? - Plačem, gospodine, morsku vodu. - Srce, ova ozbiljna gorčina gde se rađa? - Zagorčava mnogo morska voda. More se smeši u daljini. Zubi od pene. Usne nebo Lorka
Досадна си ми знаш фолиранткиња приче су ти празне и види се о, одмах се види да су лажне Твој "случајни" додир не буди силину мог тела не маштам о твојим уснама зар не видиш суздржаност у мојим покретима и резервисаност мог осмеха Лепота је небитна или бар недовољна кад си досадна фолиранткиња и кад лажеш... Презирем те, знаш јер ниси глупа да јеси имао бих бар неку мисао разумевања за тебе овако шта да кажем осим одустани нисам ја толико јефтин иако сам мушкарац У осталом зар не знаш жене које сам волео или их можда знаш и мислиш да си им равна или боља ниси зато те молим одустани
Back