Psihologija "psihologa"

Bilo je to dosta davno. Moj unuk je imao nepune tri godine kada je negov otac a naš zet poginuo u saobraćajnoj nesreći. Živimo u maloj sredini gde se medjusobno relativno dobro poznajemo. Kada je unuk krenuo u vrtić imao je oko četiri godine. Jedan dan pozovu moju kćerku u vrtić na hitan razgovor u vezi unuka. I odmah sledeće jutro, pošto je vrtić u neposrednoj blizini naše stambene zgrade, spremim se i ja sa kćerkom i odemo u vrtić zabrinuti zbog hitnosti poziva.
Kad tamo deca bez vaspitačice sede u učionici nešto pišu, bojaju u bojankama pored upaljenog televizora, dok u hodniku nekoliko vaspitačica i psiholog (mladja žena) koja nas poznaje, sede pričaju i uz šalu pijuckaju jutarnju kafu. Prilazi nam mlada psihologica , pozdravljajući se sa nama povede nas u stranu, valjda vodeći računa o diskreciji i reče mojoj kćerki nešto što nas je dodatno šokiralo i zabrinulo.
- Znate gospodjo morate obratiti pažnju na vaše dete, jer se na crtežima izražava tamnim bojama, verovatno se to javlja kao posledica preživljene tragedije. I nastavi psihologica dalje. Recite mi molim vas da li vi malom uopšte pričate o njegovom ocu. Evo vaspitačica mi kaže da su neki dan deca pričala o svojim očevima, a vaše dete je pričalo o nekom Miki, ko vam je to u familiji? - Pa znate, moj sin Mikom zove svog dedu, moga oca - reče kćerka.
Dodjemo posle razgovora kući i kćerka i ja zabrinuti za dete. Ništa ne govorimo ćuti ona ćutim ja, ali osećam da o istom razmišljamo. Gde smo napravili grešku u pristupu prema detetu, ako već sada tako ispoljava znake „poremećene“ psihe. Razmišljam u sebi šta smo mogli detetu od četiri godine pričati o ocu koga je igubio sa dve i po godine. Sam sebe počnem prekorevati, možda sam ja krivac što najveći deo vremena dete provodi samnom, možda preterujem u nameri da mu na neki način, možda u nekim situacijama i zamenim oca. Pa je zbog toga juče umesto o ocu pričao o meni.
U tom mom razmišljanju, dolazi i unuk iz vrtića i kćerka i ja skoro u jedan glas tražimo od njega bojanku da vidimo šta su juče bojali. Kad na naše zaprepašćenje u bojanki su imali konture lika Deda mraza i to deda mraz sa okruglim naočarima (tzv. Lenonke). Gledamo mi, kapu je obojio crveno – uredu, obraze narumenio – uredu, naočare blago osenčio – uredu,
ali bradu Deda mraza obojio crno!?!? Smejao bi se a ne smem, više mi liči na pokojnog djenerala nego na Deda mraza. Priberem ja staloženosti i hrabrosti te ga upita: Je li bre, je si li ti kad video Deda mraza? – Pa Miko jesam. – reče. Pa reci mi onda kakvu Deda mraz ima bradu? A on će meni gotovo začudjen mojim pitanjem odgovoriti: - Pa kakvu bi Deda mraz imao bradu, nego belu. A ja ću na to sada već po malo ljut na unuka: - Pa što si ti onda njegovu bradu obojio u crno? A on onako malecak, kao grom iz vedra neba, kao da je već očekivao moje pitanje odgovori: - A Miko, kako da obojim u belo, bradu na belom papiru.
Tog momenta smo se krišom nasmešili i kćerka i ja i istovremeno ga u glas upitamo: - Dobro pa gde je bila vaspitačica kada ste vi bojali? – Ona je bila na hodniku pila kafu. - Reče unuk.

U pravu si Arhi, omaska za bradu...;) ali to ne menja nista...:ok:
I jos nesto, mozda sam u pocetku bila subjektivna ali sam se ispravljala i ogradjivala jer, ima i onih koji to rade jer nisu bili u situaciji da zavrse nista drugo...iz ko zna kojih razloga..:think: Tako da se uglavnom slazemo Arhi...:ok:

Uh, ovde se baš razbuktla diskusija!Mislim da je sve bitno već rečeno, tako da bih sebi dala slobodu samo da zakljucim...smem li?
Elem, i vaspitači su ljudi i njima se pije kafa.U tome nema ničeg ružnog, ako su deca nadgledana.Ko nije čuvao decu (njih 20-ak)ne zna šta je rad...
Drugo, lepo je Arhi naglasio da je psiholog bila mlada.Bila je i neiskusna, jer se nikada o nekome ne sme zaključivati samo na osnovu jednog testa.Svaki test se dopunjava intervjuom, posmatranjem, drugim testovima.Ako je se zabrinula zbog tamnih boja, ja bih se ,da sam bila na njemom mestu, prvo zapitala da li su detetu bile dostupne sve boje, jer znamo da kada deca crtaju, onda se otimaju oko "najlepših"bojica...
Ipak, ono što pleni u ovoj priči su: lakoća stila opisanog događaja - (BRAVO MAJSTORE!) i naravno, poruka priče koja nikome nije ostala sakrivena -lepota dečje duše...
Prema tome,:ok:

spiholog;bt55154:
Uh, ovde se baš razbuktla diskusija!Mislim da je sve bitno već rečeno, tako da bih sebi dala slobodu samo da zakljucim...smem li?
Elem, i vaspitači su ljudi i njima se pije kafa.U tome nema ničeg ružnog, ako su deca nadgledana.Ko nije čuvao decu (njih 20-ak)ne zna šta je rad...
Drugo, lepo je Arhi naglasio da je psiholog bila mlada.Bila je i neiskusna, jer se nikada o nekome ne sme zaključivati samo na osnovu jednog testa.Svaki test se dopunjava intervjuom, posmatranjem, drugim testovima.Ako je se zabrinula zbog tamnih boja, ja bih se ,da sam bila na njemom mestu, prvo zapitala da li su detetu bile dostupne sve boje, jer znamo da kada deca crtaju, onda se otimaju oko "najlepših"bojica...
Ipak, ono što pleni u ovoj priči su: lakoća stila opisanog događaja - (BRAVO MAJSTORE!) i naravno, poruka priče koja nikome nije ostala sakrivena -lepota dečje duše...
Prema tome,:ok:
Jaco mnogo, mnogo ti hvala na divnom i iskrenom komentaru.:zag:

Arhi,evo i mog priloga na ovu temu..
Veoma davno,na pocetku mog profesionalnog rada, imala sam "slucaj deteta koje boji tamnim bojama ljudske figure".
Dovodeci svoju devojcicu u vrtic,vaspitacica iz druge vaspitne grupe me je zamolila da joj pomognem oko "jednog problema"koji ima sa decakom u svojoj grupi.Decak,vidno uspesan u crtanju(star 5.god),na slici"Moja porodica",odecu svih njenih clanova boji svetlim,zivim bojama,samo ocevu boji u crno..
Odem u grupu,sednem sa detetom,uzmem njegove crteze i pocnem sa "klasicnim"razgovorom:ko je sve na slici,o cemu razgovara sa mamom i tatom,bratom i sestrom,koga najvise voli od njih..bla,bla..da ne duzim..nikakvih simptoma "omrazenog oca" koga konstantno boji u crno,ni na vidiku!
Da napomenem,kao veoma vazan detalj:svi clanovi porodice se na slici drze za ruke!
Zar ima boljeg dokaza da je ovo"slika srecne porodice"!
Decak izjavljuje da veoma voli oca,da cesto ide sa njim u setnju,da mu otac kupuje povremeno nesto sto on pozeli..sve "normalno"..
Onda ja,ne zeleci da vise "zaobilazim problem" (mada je profesionalno pravilo da se deca nikada direktno ne pitaju o onome sto zelimo da doznamo od njih),direktno ga upitam:
-"Da li tvoj tata ima odecu i druge boje?"
Dete odgovori:
"Ima..al`ona je uvek ispod.."
-"Ispod cega?-pitam ja,ne razumevsi detetovu misao.
-"Pa,ispod mantije..moj tata je pop.."-rece decak ponosno.
Vaspitacica,dosta mlada,u cudu..nije znala da je otac deteta pop,jer jos nijednom nije dosao po dete u vrtic,za proteklih dva meseca od kako dete boravi u njemu.
Iz "teorije"je znala da deca vole zive,vesele boje,i da su im "depresivne" tj,tamne "neprimerene"..
Zahvali mi se na profesionalnoj pomoci..
Ps.Nije sve na prvi pogled kako nam se cini..zar ne,Arhi?

Bravo, Lejla predivan primer površne stručnosti ili stručne površnosti. I koliko ona može da bude presudna za dečiju budućnost. Mogu samo zamisliti u kom pravcu bi tekao vaspitni i psihološki razvoj deteta da nije bilo tebe i tvoje profesionalno dobre namere i želje da rasvetliš problem do kraja.:D

Back