Blogovi

Britvom cu morati da te ljustim sa sebe, da te do krvi kao krljust, skidam. Moracu da te otkidam kao ljusturu skoljke uraslu u skrapu krecnu. Jer video sam te svu, Do stida, I mnogo dublje od stida. Jer video sam te vecnu, i isprljanu, i mlecnu. Sto vekova cu ostati ukopan korenjem u bele peskovite bregove tvog uzarenog tla. Sto vekova cu zbog tebe noktima da se krstim i kutnjacima molim. Mesecinu cu kao razanj u grkljan da zabodem. Sto vekova cu ovako da te volim, uzasno da te volim sav od paperja i sav od zla. Miroslav Mika Antic
Ekspres za sever
Možda niko nije umeo da te želi ovako kao ja noćas. Tvoje ruke bele kao samoća. Tvoja bedra sa ukusom platna i voća. Tvoj malo šuštavi glas. Sa nosom dečačkim prilepljenim uz okno vagona, nejasan samom sebi kao oproštajno pismo padavičara, i cudno uznemiren toplinom kao razmažen pas, putujem, evo, putujem da natrpam u glavu još neslućene predele, da drveću poželim najlepšu laku noć na svetu, da se vrtim kao lišće, kao vetar po travnjacima, kao zvezde i ptice. Da malo nemam plan. Da imitiram klavijature, liftove i okean. Da zaboravim ruku na tvom struku. I lice uz tvoje lice. Miroslav Antić
PROLECNO CEKANJE
Prolece je doslo dragi I donelo nam novo cekanje. Obicno mi donese osmeh, Sad mi je donelo samo plakanje. Nekom prolece sve lepo donese Poneki osmeh i radost zivota… Pitam se danas da li je U cekanju ljubavi sva lepota? Tesicu se onim sto znam Da ljubav je svuda oko nas… Citacu misli poznatih I u njima cu traziti svoj spas… Umesto da sada uzivam U novim bojama zivim, Oko mene se ispleo plast ljubavi Obojen samo bojama sivim. Znala sam da ce mi prolece Pokvariti zivotni san… Gledam u nebo i mislim Da li ce doci i moj dan? Svu ljubav koju krijem u sebi Cuvacu u srcu vecno… Samo se nadam da cu i ja Na pitanje:Kako si? Jednom reci: SRECNO! :D
Причај са мном не слушај ме само прекини ме причај са мном Не дај ми да држим монологе причај са мном Али, ако нећеш да причамо онда ме пољуби јер нисам сигуран да ме ишта друго може зауставити кад ме твоје очи збуне, а осмех унервози
Guverner podneo ostavku. Struja poskupela. Telekom prodaju. Jos nisam podigla akcije od NISa. Gorivo ide gore. ....a meni lepo,jer samo trenutak postoji ,a sve ovo je proslo ,ono sto treba jos nije stiglo,a ja srcem caj,udisem prolece i mislim....kako je meni lepo. Oterala sam davno sve ne doterane,isluzene,olajane,nedopevane da jure neke druge koje imaju vise snage za njihove baba majke,za njihove sestre za njihove prijatelje za fudbal za kerove za kuvanje rucka za slusanje kako misli da ima temperaturu .... ...a meni lepo ,sedim pijem caj u tisini i udisem prolece. I dosta mi gazda i firmi i sefova i jos gorih lajavih sefica sto im dlaka opada dok prolaze ,i dosta mi da cekam platu jer sam proslu vec potrosila i dosta mi kartica...
Shvatam da je normalno imati uspone i padove, shvatam da je normalno da odnos dvoje ljudi koji su odabrali da žive zajedno, mora prolaziti kroz krize... ma koliko da ima ljubavi. Ali isto tako shvatam i da kad život pređe u "krizu", nešto mora da se promeni. Sećam se perioda kada je svaki sukob, ako do njega uopšte i dođe, trajao par minuta. I završio se osmesima i nežnostima. Sad je sukob prestao da traje. Između toga su se periodi njegovog trajanja produžavali, reč i misli se sve teže probijali do onog drugog, dok nismo prestali i da slušamo. Ne razumemo se. Uopšte. Pokušavali smo i da razgovaramo. Nije išlo. Kako bi trebalo da izgleda razgovor sa nekim ko počinje sa optužbama: ti si ovakva, onakva, tvoj ton je neprimeren... a na...
Nils Bor
Ser Ernest Ruterford, predsednik Kraljevske Akademije i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, ispričao je sledeću priču: Pre izvesnog vremena pozvao me je kolega. Spremao se nekom studentu dati "nulu" za njegov odgovor na neko pitanje iz fizike, dok je student, naprotiv, zahtevao najvišu ocenu! Ispitivač i student su se ipak složili da se dovede nezavisni "arbitar" i ja sam bio izabran. Pročitao sam ispitno pitanje: pokazati kako je moguće odrediti visinu neke visoke zgrade pomoću barometra. Studentov odgovor je glasio: "Odneću barometar na vrh zgrade, vezati ću ga za dugačak konopac, spustiti ga do trotoara, a zatim ću ga ponovo podići. Izmeriću dužinu konopca. Dužina konopca je visina zgrade. Student je zaista imao dobar razlog za...
Лако је бити кукавица и умрети за неког Тешко је бити Херој и живети без неког све док нас смрт не састави
...danas nesto mislima lutah...u nekim čudnim smerovima...i misli mi zalutaše na jednu svima dobru poznatu knjigu "Ptice umiru pjevajući"...iz koje ne mogu a da se ne setim uvoda... ...Prema jednoj legendi postoji ptica koja peva samo jednom u svom životu, lepše nego bilo koji drugi stvor na ovoj zemlji. Od trenutka kad napusti gnezdo ta ptica traži trnovito drvo i nema mira dok ga ne nađe. Uvuče se među njegove divlje isprepletene grane i pevajući nabode svoje telo na najduži i najoštriji trn. Dok umire njena bol prerasta u pesmu daleko lepšu od pesme slavuja ili ševe. Cena te predivne pesme je život, ali čitav svet zastaje da sluša, a Bog na nebu se osmehuje.... jer ono najbolje što postoji može se dobiti samo po cenu velike boli...
Ne retko kad šetam obalama Save neke stare misli ponovo se jave Tu gde su nastale ostaju da traju kao svet duhova svoj život imaju Ponekad ih i sam tražim i prizivam željan da sa njima ponovo proživim trenutke prošle zanosa il bola svejedno dal su iz jave il snova Da ponovo doživim ona osećanja iz kojih misao nastaje,izranja pre nego postanu tek deo sećanja
:cool: Masna diskriminacija za razliku od rasme diskriminacije verovatno nikada neće prestati da postoji. Sve osobe sa viškom kilograma treba da budu realno zabrinute jer se tek sprema ofanziva na buce. Uskoro će postati standard da poslodavci zahtevaju vrhunsku mentalnu i fizičku kondiciju pri odabiru radne snage pri čemu će fizička kondicija imati prednost. Stereotip da su svi debeli lenji i tromi podržava čitava medijska mašinerija. U reklami za Mobtto debeli čovek sedi u fotelji, ne radi ništa i živi samo zahvaljujući nagradnim igrama. U starijoj reklami za Bake Rolls debeli čovek krije hranu od prolaznika. Nijedan časopis ne može proći bez dve reklame sredstava za mršavljenje i plus jednog članka o zdravoj ishrani. U...
Ljubav, ah ljubav...
"Kako se chuva ljubav? Majka i dechak hodaju plazhom... U jednom trenutku dechak upita: "Mama, kako se chuva ljubav??" Mama ga pogleda i odgovori: "Uzmi malo peska i stisni shaku..." Dechak stisne shaku i shto je vishe stiskao, to je vishe peska curilo iz nje... "Ali mama, pesak mi bezhi..!!!" "Znam, a sada otvori potpuno shaku..." Dechak poslusha, ali utom dune vetar i odnese sav pesak s dlana.. "Ni ovako ne uspevam zadrzhati pesak..!!" Na to majka, sa smeshkom na licu, reche: "Sada uzmi opet malo peska u ruku i drzhi dlan kao da je u obliku kashike, dovoljno zatvoren da ga sachuvash i dovoljno otvoren da bude slobodan... " Dechak uchini kako mu je recheno i pesak mu ostane na dlanu, zashticen od vetra i slobodan da ne klizi...
Koji te pundravac terao da otvara Pandorinu kutiju? Lepo ti kazem ne zelim vani kiseo je dan za nabadanje barica samo bezglavi kisobrani glumataju hrabrost Ponavljas frazu da se zivot ne meri sekundama vec trenucima koji ti oduzimaju dah.. kao romantiku iz mooda iscedjenu onako taze, likujesh a Shakespeare se u grobu prevrce.. Tvoji aduti su u penetraciji svakodnevnoj politikantskim frazama ili egzibicionizmom kao vrhom seksualnog nadahnuca.. A srecan jer me pustash da svrsim pre tebe kao da je mene briga hoce li vulkani tvoji zagrmeti a sekunda beleziti krik iskrivljene face Lepo ti kazem da je zima idealna za zamrzavanje emocija tu gde smo stali pa sacekati neko prolece ako se posreci Ovaj konjak tera na odlaske..na obilazak nekih...
Tvrda stolica ili dushevni zajeb..
Krecem novim stazama intervalnih tragova, poput puza da oprobam galakticke brzine kroz fibonačijevu spiralu.. Mislish da je lako?mesecima se pripremam sve je tu, pri ruci: novi 300gramski papir Piston Water Brush Fountain Pens stigli maste i ideja za tri zivota. no knedla ravnoteze zeza neposlushni prsti, isprekidana misao samo taj korak prvi, potreban da preokrene svet i putanju misli do novih dimenzija. SAmo da se suprotstavim svojoj nemoci sto poput hipnoze paralise zelju znaci li to da nanovo pokrecem aksiom o balansu i pretpostavim sebe "Zakonu jedinstva i borbe suprotnosti" Hegelovom zakonu dijalektike Sta se desava u nama da nezadovoljstvo trivijalom-obicnim nacinom prezivljavanja moze biti toliko dominatno da diktira...
Prvosveštenik
Dolazimo do sledeće faze Ludinog hoda. Ona je prvo bila bezbrižna Luda, i sa punim poverenjem se upustila u svoje pustolovine. Zatim je stupila u akciju u vidu Maga, da bi potom potražila smiraj i oslušnula sebe kao Prvosveštenica. Zatim je spoznala bogatstvo kao Carica i autoritet i regulaciju kao Car. A onda je shvatila da joj treba nešto više. Da joj nije dovoljno samo da putuje unaokolo, od iskustva do iskustva. Potrebna joj je inicijacija u misterije koje će sve što se dešava učiniti smislenim i potreban joj je savet od učitelja. Tada Luda dobija potrebu da se obrazuje na više nivoa i da na taj način upotpuni svoja saznanja, pre nego što krene u nove poduhvate. Prvosveštenik ukazuje i na potrebu za grupnim radom; grupa je ta...
Volim veću
Odmah moram da priznam da volim veću. Pri prvom susretu sam se zaljubio u nju i do dana današnjeg moja ljubav se samo uvećavala. Volim da je držim u ruci, da je gledam. Nežan sam i pažljiv. Volim crne a drage su mi i plave, volim je u svim bojama. Volim što je ženskog roda.....volim sve kad je u pitanju ona. Ne mogu da sporiim onima koji vole male, valjda su takvog senzibiliteta. Ne zameram ni onima koji je uopšte ne vole...evropske integracije daju čoveku mogućnost izbora...neka u ruku uzme svako šta želi. Ja sam odabrao da u ruku uzmem sliku, veću. Žao mi je što sam možda neke razočarao pa su pomislili da govorim o "onoj"... Meni je slika mnogo draga, družim se i sa njom provodim dosta vremena. Ona neumoljivo beleži trenutak u...
Ko više daje nego što prima aktivan život u sebi ima. Koliko god da snagu troši i daje nova se u njemu stvara i traje jer takva priroda života je. Sve teži da se uravnoteži U prirodi sve što postoji u nekom uravnoteženom bilansu stoji. Što više od drugih primaš,uzimaš to manje sopstvenog života imaš. Zato ne vredi da se na životu štedi jer tada život u tebi zamire,bledi. Mada je važno ne moraš da znaš da li kad daješ dug neki vraćaš ili prilog novi unapred plaćaš kao što zadužbinu gradi onaj što ima da bude svojina i na korist svima.
Sada ti mogu reci, nece boljeti tako jako: secanje na tu blizinu dusa koju zvijezde snivase vise od nas.. Ni ptice,ni andjeli djetinjasti koje odnosis sa sobom, niti suza sto gorjece kao rosa na svakom jutarnjem suncu, niti zaborav koji nikada nece doci, nece boljeti jako.. Sada ti mogu reci: tako je tesko rukama na dnu potoka dodirnuti mjesec.. i dugo sam,klececi,stavljao ruke u vodu, sanjao kako jednog dana, andjele,dodirujem ti lice.. Zauvijek boljece samo: oni prvi trenuci kad sretan bijah kao dijete, sto sam te sreo... MENSUR CATIC
BISERNE SUZE
Nikada mi nije jasno bilo Sta suze tera iz oka? Da li one same padaju Ili ih tera rana duboka… Sta je to suza? Korisna je ili stetna? Visak u oku koji smeta? Bljesak u nasoj glavi? Ako padne, to je steta, Suza je biser pravi… Nastaje li od bola Sto se danima kupi I padne iz oka kad se Tuge dovoljno skupi? Biserne suze sanjive Vredno sakupljam ja, Oci su svake ranjive To se vec dobro zna… Ponekad suza nije od bola Jer i kad smo srecni kane. Radosnica kazu to je I ne podseca na rane. Ako je suza biserna Zasto nisam bogata? Necu da mislim o suzi vise Tuga mi kuca na vrata…
"Прокламовано је успостављање новог светског поретка по мондијалистичком идеолошком обрасцу који представља усавршену варијанту тоталитаризма. Уместо комунистичке идолатрије пролетаријата или фашистичког апологетизовања расне супериорности, мондијалистички тоталитаризам почива на апсолутизацији америчког начина живота као универзалне вредности и тежњи да се брутално уништи све што би ту вредност одбацивало или покушавало да оспори. Као веома успешан образац идеолошког прерушавања користи се квазидемократска и псеудолиберална фразеологија, а за испирање људских мозгова употребљавају диригована средства јавног информисања, поготово свемоћна и строго диригована телевизија која је политичку манипулацију невероватно брзо уздигла до апсолута...
Svakog petka,ritualno,održavaju se naši mali ženski kružoci… sastanci ženskog dela društva kojima mi dočekamo kraj radne nedelje i početak vikenda…To već jedno duže vreme funkcioniše besprekorno i nedolazak (osim u slučaju prirodne katastrofe ili rata) se smatra najvećim izdajništvom...Ti sastanci su relaksacionog karaktera..uglavnom... I mada je dooobra većina muškog dela populacije ubeđena da se tu razmenjuju informacije o rasprodajama,modnim stilovima i kozmetici …kao i najnoviji tračevi,to je samo delimično tačno… Elem,povede se sponatno neobična rasprava oko onog “sam pao, sam se ubio”..Ima jedno filozofsko stanovište koje kaže “pametan čovek ne ide za tim da dođe do uživanja nego da izbegne bol”,znači ukratko “živeti srećno” je...

Car

Posle dominirajuće ženske energije kod Carice, dolazi do potrebe da se stvari struktuiraju, regulišu - tu nastupa energija Cara. Muška energija, probojna (nosi simobliku znaka Ovna), predvodnička i sposobna da pokrene mase, ali i da precizno reguliše stvari i dovede ih u red. Ako Carica predstavlja majčinsku energiju, Car predstavlja očinsku energiju, potencijal očinstva. Važna opomena koju nam Tarot donosi jeste - da bi upravitelj (Car) bio zaista u skladu sa kosmičkim pravilima, i da bi bio pravedan upravitelj, nije dovoljno da spoznaje samo vojne strategije i proste metode upravljanja. Potrebno je da spozna i duhovnu ezoteričnu stranu svega, jer u drevna vremena se smatralo da kralj svog naroda (poglavar) preuzima deo karme svog...
Velika Očekivanja
Ceo svoj život družim se sa ženama. Dobro, ajde, u osnovnoj školi imala sam gomilu drugara, ali kasnije...to su bile žene. Žene čiji su muški principi obećavali. Jake žene, nesalomivi karakteri i čvrste volje. Sve su to žene koje su u životu i u ljubavi insistirale na samopoštovanju, princeze koje su uglavnom hirovite te se teško nose sa mnoštvom volja, drugačijih stavova, shvatanja i prava. Većina žena snažnog karaktera koje u sebi nose „muški princip“ nisu zbog toga manje žene, nasuprot mišljenju pojedinih muškaraca.. One i dalje žele ono što svaka ženska osoba želi. Da uspeju na svim poljima, poslovno i privatno. Takve žene najčešće ostvare zavidnu karijeru...međutim problem obično nastane u privatnom životu. One žele muža, decu i...
E sad meni treba savet...
:zcepanje: Nema na cemu i drugi put.... E sad meni treba jedan savet??? Vec pola godine supruga mi se cudno ponasa.Kad god je u mojem drustvu sapuce dok razgovara mobilnim telefonom.Primljene poruke odmah brise i ne dozvoljava mi da ih citam.Kad izadje u grad vraca se kasno i kaze mi da je bila s prijateljicama koje ja ne poznajem. Ne koristi svoj auto, vec uzima taksi. Na povratku kuci, navodni taksista je ne ostavlja ispred zgrade, vec 100 metara nize niz ulicu. Kako mi je to postalo sumljivo odlucio sam da se sam uvjerim radi li se o taksiju, ili je ljubavnik dovozi kuci. Kontam ja onu dobro znanu, muz uvjek zadnji sazna. Smislio sam genijalnu ideju da parkiram svoj auto u blizini mjesta gdje obicno izlazi iz "taksija" i skriven iza...
Back