"Hoću da počnu svadbe na kojima će žene prestati da uzimaju tuđe prezime"

“Mnogo tražiš u Srbiji”.

Već neko vreme se na društvenim mrežama polemiše da li žene treba da zadrže svoja prezimena nakon udaje, da uzmu muževljevo, ili na svoje dodaju njegovo. A, još jedan tvit na tu temu je izazvao buru na Tviteru.

„Hoću da počnu proklete svadbe na kojima će žene prestati da uzimaju tuđe prezime! Je l’ mnogo je**no tražim“, glasi tvit koji je odmah pokrenuo lavinu komentara.

„I ono koje dobiješ rođenjem je opet od tvog oca. Ja lično ne vidim nikakav problem ni u jednoj kombinaciji“, glasio je prvi komentar, na koji je autorka tvita odmah odgovorila:

„Jeste od mog oca. Ali, jednom se mora prekinuti. Žene moraju da skapiraju da je u redu ne menjati identitet. To nam nije „dala priroda“, to sami treba da uređujemo. I to ne pod velom patrijarhata“.

„Mnogo tražiš u Srbiji“.

„Stvarno mi je nelogično da ti partner daje identitet prezimenom. Otac ti da genetiku, pa eto i identitet kroz prezime, pa razumem, ali 60% brakova se razvede, čemu to smaranje? Uostalom, najvažnije, promena svih dokumenata i takse državi za to. Pričam o sebi. Za ostale nemam stav“.

„Mene mrzi da menjam sva dokumenta, to prvo, a onda i što bih menjala, mada sam čula argument jedne devojke koja je imala jako loše porodične odnose, naročito sa ocem da joj je to prezime bilo teret i sa zadovoljstvom ga je promenila. Ima raznih slučajeva“.

„Meni više smeta što deca dobijaju samo očevo prezime a žena je ionako odrasla osoba koja bira, mada je očigledan društveni pritisak i trebalo bi i to nekako zakonom ukinuti, makar da se moraju imati oba“…

IMG_1188.jpeg

copy sa LoLa

jbt ... otkrila toplu vodu.
Kao da do sada zene nisu smele da pricaju i dogovore sa svojim izbranikom i
da pokusaju ili da ostvare zakonsko pravo da ne menjaju prezime
ili da pridodaju muzevljevo ???

na twiteru koliko dobrih postova toliko i debilane

eto to nam je

Meni je odgovaralo da uzmem zenino prezime jer mrzim komunistickog skota cije prezime nosim, al ispalo je tako kako je.
Ne može da ispadne, čovek uvek odluči.
Moj otac je hteo da uzme majčino prezime iz inata svome ocu, ali mama ga odgovorila.
Čini se da muškarci i kad uzmu ženino prezime ili imaju nameru, ne čine to zbog nje.

Poslednja izmena:
Muslimanke i ne mijenjaju prezime. Malo je glupo što im se djeca ne prezivaju kao one. Naravno, mislim na muslimanke koje su vjernice do koske.

Ovo mi je novost.Doduše nisam savim u tokovima od onih starih vremena, kakva god bila.Sa sigurnošću znam da su uzimale i muslimanke muževljevo prezime.

Ovo mi je novost.Doduše nisam savim u tokovima od onih starih vremena, kakva god bila.Sa sigurnošću znam da su uzimale i muslimanke muževljevo prezime.
Da, to kaže i moj tata-nova moda :D
Inače, pretpostavljam da oponašaju arapski svijet, one nikada nisu mijenjale rođeno prezime.

Da, to kaže i moj tata-nova moda :D
Inače, pretpostavljam da oponašaju arapski svijet, one nikada nisu mijenjale rođeno prezime.

Za Arape ne zna, nisam istraživala :)
Moraću da proverim kako stoje stvari sa crkvenim venčanjem kod nas, nisam ni to ispitivala.

Za Arape ne zna, nisam istraživala :)
Moraću da proverim kako stoje stvari sa crkvenim venčanjem kod nas, nisam ni to ispitivala.
U Belgiji žene ne mogu i da hoće uzeti muževo prezime, prosto zakon ne dopušta. U Francuskoj moraju zadržati ono pod kojim su rođene a mogu dodati muževo. U Koreji je zabranjeno a u Japanu obavezno uzeti muževo prezime.

U Belgiji žene ne mogu i da hoće uzeti muževo prezime, prosto zakon ne dopušta. U Francuskoj moraju zadržati ono pod kojim su rođene a mogu dodati muževo. U Koreji je zabranjeno a u Japanu obavezno uzeti muževo prezime.

Svako selo ima svoje običaje...

Ovde, na našim prostorima pitaju se mladenci o prezimenu.Može i muž da uzme ženino, ako želi :)

E sad, za verski obred zaista nikad nisam ni pitala.Prvom prilikom ću pitati.
Bila sam na venčanjima, ali taj deo ceremonije u crkvi se obavi u administrativnom delu.

Back