jabuka 1

Cudna vocka , draga mojim culima ukusa i uzivanja .Sagledacu je sa vise strana .Jabuka i ja imamo pricu , nasu pricu .Pruzite mi zdjelu punu raznog voca onog socnog sladunjavog ,mirisnog punog boja kojim nema broja .Stavite je ispred mene , pocastite me recite sve iz ove zdjele je tvoje jedi cascena si obilato. Evo sad pitam sebe za sta bi se prvo dohvatila .Jagode , maline ,kajsije ,breskve,kruske ...
Jagoda sam se jedne godine prejela za citav zivot do tada nisam toliko pojela.Usadio moj sin desetak dugih redova ovog voca .Sve po savjetima ljudi koji su ih sadili godinama .
Rastu jagode na foliji da se ne bi prljale zemljom iz koje ce sazrijeti.Neka fina sorta krupnih jagoda krece da svojim ukusam bojom i mirisom ocara moja cula ukusa.
A onda berba kojom smo se svi radovali .Boze pune staklene zdjele ociscenih crvenkastih jagoda ispred mene .Dok moji ukucani po svojim zdjelama sipaju secer ja se zaklonjem da to necu raditi .Gostila sam se te godine za cijeli zivot onaj od prije i ovaj koji mi je slijedio.
Maline sam kupovala ,jela kupine po plotovima oko imanja misleci gle da jedem maline .Jednog dana bas kad maline zdrijevaju otisla sam sestri u posjetu .A ona krasna usadila tog voca bas poprilicno .Jesam vidjala ja te zbunove pokraj njene baste a nisam obracala paznju , mora da nije bilo plodova ili su bili pobrani ali nisam ih vidjela do tog blazenog dana .
Opet staklena zdjela malina u mom krilu samo za mene .Maline i ja postasmo prijateljice posebnog gusta.
Kajsije iz mog rodnog kraja su na mene uvijek ostavljale poseban utisak.Cak i one zelene koje smo kao djeca krali komsinici lako sa zida koji je razdvajao komsije .
Odrastali smo sa navikom da babi Veliki krademo njene zelene kajsije sve dok nas jednom nije sacekala i zamolila da to ne radimo da pustimo da sazrenu da i ona spozna kakve su.Mora da smo poodrasli i da nas je tigla stid pa to vise nismo radili .Ogromno drvece puno kajsija nije uvijek jednako radjalo .Tata bi prosetao vocnjakom i saopstio mami Slavka ove godine nesto bas nema puno kajsija .Majka je to vec znala i cutala je mudro gledajuci nad djecicu , znala je da se ovom vijescu samo mi radujemo .
Dzemovi marmelade,vadjenje spica uposle nas majke i ne samo one vec i strine i tetke.
Breskve sam zavoljela dolaskom u Crnu Goru .
 

Back
Top