Ja bih to sve zatvorila!

smijesne-slike-skola-0-1-5.jpg

Imam jedan predlog za sve: zašto se zaustaviti na jednoj školi i na jednoj direktorki , nastavniku ? Zahtevajte raspuštanje svih škola, jer ko su ti bedni prosvetari da uče vašu decu , kad vi ionako, sve znate bolje :i zakone, i planove, i programe, i metode . Pa išli ste u školu, dovoljno ste upućeni u prosvetni rad da bi mogli umesto njih sve da odradite . Ko će bolje zaštiti vašu decu, od vas, roditelja, naučićete decu ono što neradni nastavnici ne rade: vrati mu čim te pipne, javi meni, ja ću prebiti i njega i roditelje a i komšiluk ako treba, ili ću pozvati kuma, koji ima vezu pa će svi oni popiti prijave i otkaze .Sve su to pedofili, frustrirane žene i stranački kadrovi . Neće da se jave na viber u pola 12 noću, da kažu šta ima za domaći, kao da je to teško. Deca su nam moderno obučena a oni nemaju nimalo razumevanja ni za modu ni za silikone , sramota da ne prate novitete . Poznato je i da ne vole modernizaciju i tehnolgije, brane mobilne telefone , je l znaju oni koliko to košta, pa oni nemaju ni platu za pola takvog telefona i takva sirotinja da vam uči decu, nema smisla. Smeta im kad ih deca snimaju tokom časa, silna mustra, sigurno kriju da nešto nezakonito rade na časovima , pa je zbog toga. Ne umeju da razumeju da se deca malo igraju, malo im izmaknu stolicu, malo ih gurnu na klupu a oni odmah kmeče, pa to su deca, obični nestašluci .Zataškavaju sve , kriju od nas da nam je dete gurnuto jer je psovalo druga, ih čudna mi čuda, pa psovke su deo našeg folklora, mi tradicionalno vaspitavamo našu decu. A oni umesto da kazne samo dete nasilnika, opominju vašu decu ,nikakvi pedagozi . I uzimaju silne pare od svega: ekskurzija, rekreativnih nastava a ovamo se foliraju da su to dnevnice. Kao da imaju nekog posla, samo sede i besplatno putuju i uživaju. Šta je to teško čuvati 25-toro dece, pa vi vašoj deci date telefon i mirno ceo dan .
Potpuni nepotrebna profesija koja štrajkuje samo za pare i kuka kako im ne valjaju zakoni . Drže privatne časove, sram ih bilo, umesto da se lepo dogovorimo za ocenu, platićemo mi, za našu decu uvek mora da se ima sve najbolje . Ne znamo tačno šta naša deca vole, jer smo retko sa njima, al sigurno ne vole prosvetne radnike i zato, što pre ih pozatvarajte !

Nekako imam utisak da je ta Munjina škola bila toliko napredna da se prosto prikiravalo koliko su napredni da ne bi stvarala zavist kod ostatka sveta.

Evo, ni sada, posle toliko godina iako je spomenuta kao primer, ne saznasmo ime škole.
I ja sam išla na tri nedelje, u sklopu škole ali za vreme letnjeg raspusta, sa izviđačima.
Možda je munja pobrkao lončiće?!
A možda će nam i reći o kojoj školi je reč, kada se uverimo u istinitost, izvinićemo se uz grižu savesti zbog neverice.

Koliko su roditelji plaćali avione i smeštaj za te 3 nedelje?
To su bile zlatne 80-te.
Svako dete je išlo, čak i ono najsiromašnije. postojao je fond, a da mi ne znamo ko ima a ko nema novaca, niko se nije odvajao i razdvajao. Škola je na takvom mestu, da je samo jedna od njenih lepota ta, mešovita, socijalna, pa i nacionalna i etnička šarenolikost.

Osim razrednog/učitečjice i đaka, sa nama je putovala i dr doma zdravlja, psiholog, nastavnik fizičkog.
Na rekreativnoj se i učilo, matematika i srpski (najviše). postoje sačuvane fotografije u našim priv. albumima, a pre polaska je svako od nas, bio zadužen za pisanje referata na temu koju sam izabere. Svako od dece je, takođe, držalo čas, čitalo referat o nekoj oblasti, pa smo kasnije o tome diskutovali.

Najviše smo bili fizički aktivni.
Održavali su se sportski turniri. Često smo i plivali, kad je temp.to omogućavala. Imam na desetine fotografija, učiteljica je hvatala spontane fotke. Pa fotke izaberite 5. Najboljih drugara... To je nešto što nema cenu. To je ljubav i posvećenost.

Sve i da postoje takve 'elitno-ogledne' škole, procenat takvih u Srbiji oko 5%.
Hoćeš da kažeš da đaci iz Ribnikara ne idu na usavršavanja u toku školske godine u. Francusku?

Ni ne može da postoji hiljadu takviih škola u Srbiji.
Konkretno, moja OŠ je stara samo preko 300 godinica .. : )

Učiteljica, koja je razredana pita: koliko to košta, ko da uzme za ozbiljnog učitelja?
Školovala su se generacije u skamijama i učile na svetlost sveće.

Poslednja izmena:
@Lagerta, ovde ću napisati i Ja ću obrisati kada pročitate ti, @moonja.. @Mika i @Konj_na_belom_princu ( ovo dvoje poslednjih kao urednici)

Kada si postavila temu mislila sam da nije tvoj tekst, vidi se iz mog prvog posta u temi.
Dopao mi se tekst, shodno tome ostavila sam reakciju.
Kako je tema odmicala dobijala je sasvim drugi smisao, ispolitizovala se previše za moj ukus, povukla sam se.

Danas, kada se tema okrenula u drugom pravcu, ostavila sam dva posta, bez zle namere, bez provokacije, jednostavno, iznela sam mišljenje.

Sada dobijam notifikaciju da mi je post obrisan. Razlog: provokacija i vređanje(?!)
Želim da znam šta je uvredljivo u postu a šta je provokacija?
Da li je post obrisan na osnovu prijave, procene urednika ili vlasnika Bloga?

Ovo je poslendji post ostavljen na nečijem Blogu od mene.

Pišite, brišite, moderišite...
Uživajte!

Hoćeš da kažeš da đaci iz Ribnikara ne idu na usavršavanja u toku školske godine u. Francusku?

Ni ne može da postoji hiljadu takviih škola u Srbiji.
Konkretno, moja OŠ je stara samo preko 300 godinica .. : )

Učiteljica, koja je razredana pita: koliko to košta, ko da uzme za ozbiljnog učitelja?
Školovala su se generacije u skamijama i učile na svetlost sveće.
Nije starija od prve srpske OŠ u selu Krnjevu, blizu Velike Plane , o Liceju U KG da ne pričam, al eto mi smo provincija. A to pita razredna, učiteljica koliko košta, jer roditelji su ionako pretrpani plaćanjem, tako da mi te' elitne' ekskurzije, rekreativne u centralnoj Srbiji ne možemo sebi da priuštimo. Nismo BG škole, al su nam rezultati na takmičenjima, republičkim, pokazatelj kako se radi po takvim školama. Ne trebaju nam druga priznanja .

Nije starija od prve srpske OŠ u selu Krnjevu, blizu Velike Plane , o Liceju U KG da ne pričam, al eto mi smo provincija. A to pita razredna, učiteljica koliko košta, jer roditelji su ionako pretrpani plaćanjem, tako da mi te' elitne' ekskurzije, rekreativne u centralnoj Srbiji ne možemo sebi da priuštimo. Nismo BG škole, al su nam rezultati na takmičenjima, republičkim, pokazatelj kako se radi po takvim školama. Ne trebaju nam druga priznanja .
Učiteljice, ukratko, a možeš videti i na sajtu škole
https://www.ekspres.net/srbija/da-l...srbiji-je-najstarija-i-gde-se-nalazi-1-9-2021

A Licej je gimnazija : )

Bilo kako bilo, jedva smo sačuvali školu, da je ne zatvore, a sada je deo zdanja prisvojio FPU.
Zgrada ima dva objekta, no da ne zamaram više...jedan je od najznačajnijih kult-isr.spomenika. i nadam se da sam utoliko zadovoljio zainteresovanost.
Nemam ništa protiv seoskih škola, čak sam obradovan kad pobede đake iz većih gradova.

Ovako ozbiljan blog da pojedini pokusavaju da "razvodnje" mene je sramota njihove NESVESTI.
Ocigledan problem decenijske degradacije "nastavnika" kao desne ruke svih roditelja na ovaj nacin da se izvrne ruglu i sprdacini sa TEMELJEM buducih narastaja.

Ja sam prva debilcina koji se sprda na razne teme a ova nikako nije za zahebanciju.
A tek nekima od nas koji smo roditelji.

Da li iko ko moderise razume dubinu ovog bloga?
Smisao. Pitanje buducnosti dece a samim tim i nas koji smo trenutno ovde?

Molim Vas za trunku ozbiljnosti ako je ikako moguce.

Hvala...

Slažem se, blog sam napisala sa željom da izazovem rekacije i roditelja i budućih roditelja, ne da ih napadnem ili omalovažim, već da iznesem neke od problema na koje sam naišla u svojoj praksi . Najviše sam mrzela kada mi neko kaže :jesam li ti rekla. A ja rekla toliko puta svima koji su hteli da me čitaju, a ne 'čitaju', da idemo ka haosu i razbijanju obrazovnog sistema . Došli smo do toga, da ne smeš da izneseš svoje viđenje, potvrđeno iskustvom, jer vređaš nečija uverenja , jer si shvaćen kao bezosećajna osoba , koja ne voli decu , svoj posao ..takvi se sprdaju, osporavaju iznose površne činjenice potkrepljene površnim poznavanjem suštine ali zato jako nadobudni i spremni da najgorim uvredama počaste neistomišljenike. Ova tragedija na videlo je iznela mnoštvo problema i umesto da idemo ka rešenju,jurimo članke po tabloidima, prenosimo emisije stručnjaka, optužujemo , upiremo prstom u sve koji nam iz nekog razloga liče na krivce, politizujemo problem a ja bih da se samo bavimo decom i da nikada više ne budem izazvana ovakvim slučajem da nešto napišem.

Druzila bih se, zezala, ali sam toliko u guzvi…pa cu ovo malo vremena sto imam odvojiti za ovaj ozbiljniji post.
Smatram da nastavno osoblje u odnosu na ucenike, pa i na roditelje, treba da ima odredjeni autoritet. Naravno, ucitelji, nastavnici, profesori, oni su tu da pomognu, usmere i ono glavno - obrazuju djake. Ali nastavnik nije drugar i to ne treba da bude. Dete koje sa 7 godina polazi u skolu, a ovde u skolu polaze sa 6 godina, mora da zna da vezuje pertle, busi sokic i da samo obrise nos. Ako to ne zna, to je vec propust roditelja. Naravno, niko od ucitelja to dete nece ostaviti slinavo ili bez sokica, vec ce im pomoci, ali to ne bi trebalo da bude njihova obaveza i oni ne bi trebali da budu dovedeni u situaciju da se time bave.
Vratiti nastavnom osoblju autoritet. To ne znaci strogocu, niti zloupotrebu polozaja, vec postovanje. I to je jedan vid socijalizacije.

Upravo tako. Ako propustite da dete naučite tada da postoji autoritet , ubuduće mu niko i ništa neće predstavljati autoritet, a u nekom trenutku ćete i kao roditelji uzgubiti autoritet kod svoje dece, što se veoma često i događa , imamo toliko primera oko nas. Moram da pomenem i pogrešne pristupe prosvetnih radnika, jer nije svako za taj posao . Favorizovanje pojedine dece je česta greška prosvetnih radnika , u današnje vreme su to obično deca 'značajnih' roditelja. Ne rade to prosvetni radnici zato što su ta deca posebna već idu linijom manjeg otpora i nezameranja . Svesni su da će takvi roditelji za svoje dete tražiti i nemoguće a i najčešće i dobiti jer smo to dozvolili da se dešava . Favorizovanje nekih gradskih, elitnih škola je takođe primer kako ne treba , dozvoliti roditeljima da biraju školu jer je ta škola 'moderna ' je takođe greška. To što su gradske škole u mogućnosti da svoj prostor ispune najnovijim tehnološkim čudima i nameštajem ne znači da imaju posebne diplome, već smo svi školovani na istim Učiteljskim fakultetima .Tako se stvara klima 'povlašćene dece' koja sebe posmatraju na drugi način a i svoje vršnjake iz svoje okoline. To nije greška roditelja, oni za svoju decu hoće najbolje, već greška u celom obrazovanju , raspodeli sredstava . Prosvetni radnici su sebe sveli na dadilje , i umesto da se izbore za svoj status , samo su polako odustajali od njega . Ćutanje nije uvek zlato .

Mislim da je bezveze praviti zrtve od nastavnika i negativce od roditelja. Stradala su necija deca ali je povredjena i nastavnica koja je pokusala da tu decu zastiti.

Problem je, naravno, dublji a moze da se sazme u: u pravu je premijerka, sistem nije zakazao. Sistem ne postoji.

Mislim da je bezveze praviti zrtve od nastavnika i negativce od roditelja. Stradala su necija deca ali je povredjena i nastavnica koja je pokusala da tu decu zastiti.

Problem je, naravno, dublji a moze da se sazme u: u pravu je premijerka, sistem nije zakazao. Sistem ne postoji.
Tekstom sam to i htela da ukažem :sistem ne postoji, postoje roditelji , na jednoj strani, prosvetn radnici na drugoj i deca negde, između. I kao da to nikome nije smetalo, kao da je to sve normalno a nije,mnogo je nenormalno.Ukazala sam na uzroke raspada sistema, ne sa željom da kritikujem roditelje , već ukažem šta dovodi do problema.

Tekstom sam to i htela da ukažem :sistem ne postoji, postoje roditelji , na jednoj strani, prosvetn radnici na drugoj i deca negde, između. I kao da to nikome nije smetalo, kao da je to sve normalno a nije,mnogo je nenormalno.Ukazala sam na uzroke raspada sistema, ne sa željom da kritikujem roditelje , već ukažem šta dovodi do problema.
Mislim da smo svi vec duze vreme svesni toga ali je, nazalost, bas ova tragedija naterala vecinu da se pogleda u ogledalo. Uzasno je sve to, uzasno.

povodom tragedije koja nam ,na žalost, nije otvorila oči. Tužna sam i razočarana.
Mi smo trećinu muškog stanovniđštva izgubili u Velikom ratu, pa milion ljudi u Drugom svetskom ratu i svaki put su nam oči postajale sve zatvorenije.

Infantilan narod, bez vertikale. Rulja, takoreći. Tek kad je sopstveno dupe u pitanju, onda se javljaju moralni impulsi...

Čitam moj početak bloga, pa pomislih da sam vidovita ;) Evo, na fakultetima brojke pokazuju koliko dece žele da budu prosvetni radnici , maloo ili nimaloo. Verovatno zato jer nam je mnogo dobro, cene naš rad, poštuju naš trud, dobro smo plaćeni. Sada bih da kopiram postove onih roditelja koji nas ispljuvaše kako smo neradnici, kako smo preplaćeni, da kopiram i postove naših drugara forumaša koji izračunaše da su nam i plate preko proseka ( možda se mislilo na neki prosek Albanije a ja neuka, ne shvatih :mrgreen: ) i uporedim ono što govore svojoj deci : gde ćeš u prosvetu, da te svi pljuju, pričaju ti kako treba da radiš, da ti slika izlazi u tabloidu jer si vikao na tatino dete , da svi kažu kako štrajkuješ samo za pare , bolje tata da ti kupi diplomu ...

Čitam moj početak bloga, pa pomislih da sam vidovita ;) Evo, na fakultetima brojke pokazuju koliko dece žele da budu prosvetni radnici , maloo ili nimaloo. Verovatno zato jer nam je mnogo dobro, cene naš rad, poštuju naš trud, dobro smo plaćeni. Sada bih da kopiram postove onih roditelja koji nas ispljuvaše kako smo neradnici, kako smo preplaćeni, da kopiram i postove naših drugara forumaša koji izračunaše da su nam i plate preko proseka ( možda se mislilo na neki prosek Albanije a ja neuka, ne shvatih :mrgreen: ) i uporedim ono što govore svojoj deci : gde ćeš u prosvetu, da te svi pljuju, pričaju ti kako treba da radiš, da ti slika izlazi u tabloidu jer si vikao na tatino dete , da svi kažu kako štrajkuješ samo za pare , bolje tata da ti kupi diplomu ...
pa nije to mnogo daleko od istine
prosvetarski posao je lagan
u sustini svako moze da ga radi
bukvalno svaka pismena osoba

plan i program
jedna knjizica
pa neandertalac koji bi naucio da cita i pise bi mogao da postupa po tome :O

Back