Zasto su ljudi zli?

opaska je jer je to moj utisak,nikada neopisuješ svoja osečanja i misli nego samo citate a šta je to nego konsultacija sa tekstom,a drugo mržnja jeste zlo i ja nevidim kako ta činjeca govori o tome da ja volim zlo
Ima vremena za sve... prvo citati pa ostalo...
a kakva osecanja da ispoljim kada me prvo napadnes?
i to je zlo... tvoj nastup prema meni...
Bog kaze da mrzimo zlo... znaci da tako treba...
Ko voli zlo, postepeno staje na stranu zla...
Jer zelja radja greh...
Mrznja na dobro, je zlo
a Mrznja na zlo je dobro.
Tako kaze Bozja rec.
i ja mislim i osecam bas tako kako kaze Bozja rec i zato i ne bi puno da objasnjavam...

Takodje dobro i zlo su moralno utvrdjene kategorije, necije proizvoljno misljenje o tome nece ih promeniti..
Preljuba na primer je greh i zlo, sta god neki milili o tome...
i da vecina to odobrava to je i dalje objektivno zlo...

Poslednja izmena:
Ima vremena za sve... prvo citati pa ostalo...
a kakva osecanja da ispoljim kada me prvo napadnes?
i to je zlo... tvoj nastup prema meni...
Bog kaze da mrzimo zlo... znaci da tako treba...
Ko voli zlo, postepeno staje na stranu zla...
Jer zelja radja greh...
Mrznja na dobro, je zlo
a Mrznja na zlo je dobro.
Tako kaze Bozja rec.
i ja mislim i osecam bas tako kako kaze Bozja rec i zato i ne bi puno da objasnjavam...

Takodje dobro i zlo su moralno utvrdjene kategorije, necije proizvoljno misljenje o tome nece ih promeniti..
Preljuba na primer je greh i zlo, sta god neki milili o tome...
i da vecina to odobrava to je i dalje objektivno zlo...

Meni je stvarno žao ako moje pisanje doživljavaš kao lične napade zaista.Ja ponekad i okrečem malo na šalu ali ne radi ismevanja nego da čitavu diskusiju okrenem na opušten nivo jer čovek često zaluta u potrebi da brani Boga ili veru,prvo Bog nije slab da bi ljudi morali da ga brane a što se tiče vere to treba svaki pojedinac da se zapita kada počne da brani svoju veru (najčešče van granica pristojnosti,to je najblaže rečeno) da li je ona slaba.
No idemo redom ;
- Bog kaze da mrzimo zlo... znaci da tako treba... to nekaže Bog nego biblija prenosi da je to reka neko (propovednik ili prorok) da je njemu Bog to rekao.Drugo to je u kontradikciji sa čitavom Hristovom misijom koja je kako je opisana prožeta dubokim saosečajem za sve grešnike.Hristova poruka ljubi svoje neprijatelje jer ako ih mrziš činiš isto kao i oni u čemu je razlika.Niko se nerađa zao zao se postaje, a najbrže se postaje zao gaječi mržnju.I što je najbitnije onaj koji mrzi najviše pati više nego onaj prema kome je mržnja upučena.Bolje je sagledati saosečajno onoga ko mrzi odnosno pati tako bar nečeš dodavati goriva na mržnju koju taj oseća.
I nemojte se zavaravati pričom da nemrzite čoveka nego njegova dela,to je suptilna laž (najčešće nesvesna) da bi se opravdala ili objasnila vlastita mržnja.lično mislim i osećam da ti nemrziš nego samo pokušavaš da bukvalno slediš svoje učenje.Ipak treba prihvatiš da su prevode sa starih jezika činili nesavršeni ljudi pa su reči prevodili u skladu sa svojim shvatanjem.
Mržnja je osećanje koje nemože po prirodi biti okrenuto ka stvarima ili delima nego samo prema biću.Stvari i dela mogu biti odbojne ali se nemože osećati mržnja.
Preljuba je zlo koje nije upereno protiv Boga nego protiv drugog čoveka.U preljubi uvek neko pati a nanošenje patnje nekom biću je zlo ili nije dobro.Odnos između dva čoveka treba da bude dobrovoljna i kada takav odnos nekom ne prija manje je loše raskinuti tu vrstu odnosa nego ga varati.

Poslednja izmena:
Meni je stvarno žao ako moje pisanje doživljavaš kao lične napade zaista.Ja ponekad i okrečem malo na šalu ali ne radi ismevanja nego da čitavu diskusiju okrenem na opušten nivo.
Ne tvoje pisanje nego tvoju opasku sa kojom si zapoceo komunikaciju ovde sa mnom, i to grubu.
Remeber, ja sam samo zena:)
Ostalo ti odgovaram kasnije :cao:

Poslednja izmena:
Meni je stvarno žao ako moje pisanje doživljavaš kao lične napade zaista.Ja ponekad i okrečem malo na šalu ali ne radi ismevanja nego da čitavu diskusiju okrenem na opušten nivo jer čovek često zaluta u potrebi da brani Boga ili veru,prvo Bog nije slab da bi ljudi morali da ga brane a što se tiče vere to treba svaki pojedinac da se zapita kada počne da brani svoju veru (najčešče van granica pristojnosti,to je najblaže rečeno) da li je ona slaba.
No idemo redom ;
- Bog kaze da mrzimo zlo... znaci da tako treba... to nekaže Bog nego biblija prenosi da je to reka neko (propovednik ili prorok) da je njemu Bog to rekao.Drugo to je u kontradikciji sa čitavom Hristovom misijom koja je kako je opisana prožeta dubokim saosečajem za sve grešnike.Hristova poruka ljubi svoje neprijatelje jer ako ih mrziš činiš isto kao i oni u čemu je razlika.Niko se nerađa zao zao se postaje, a najbrže se postaje zao gaječi mržnju.I što je najbitnije onaj koji mrzi najviše pati više nego onaj prema kome je mržnja upučena.Bolje je sagledati saosečajno onoga ko mrzi odnosno pati tako bar nečeš dodavati goriva na mržnju koju taj oseća.
I nemojte se zavaravati pričom da nemrzite čoveka nego njegova dela,to je suptilna laž (najčešće nesvesna) da bi se opravdala ili objasnila vlastita mržnja.lično mislim i osećam da ti nemrziš nego samo pokušavaš da bukvalno slediš svoje učenje.Ipak treba prihvatiš da su prevode sa starih jezika činili nesavršeni ljudi pa su reči prevodili u skladu sa svojim shvatanjem.
Mržnja je osećanje koje nemože po prirodi biti okrenuto ka stvarima ili delima nego samo prema biću.Stvari i dela mogu biti odbojne ali se nemože osećati mržnja.
Preljuba je zlo koje nije upereno protiv Boga nego protiv drugog čoveka.U preljubi uvek neko pati a nanošenje patnje nekom biću je zlo ili nije dobro.Odnos između dva čoveka treba da bude dobrovoljna i kada takav odnos nekom ne prija manje je loše raskinuti tu vrstu odnosa nego ga varati.
Evo sada i da ti odgovorim kao sto sam rekla:)
Bog nije slab da bi ga branili, to je tako, ali necu zbog toga valjda da branim Djavola :lol: eto malo shale...
Bog se ne brani nego zastupa, ako se slazem sa njegovim misljenjem i istinom, onda cu ga zastupati... a time i braniti od klevetanja...
Bog je oklevetan jos u Edenu i zato postoje oni koji ga brane...
Ali je odavno dokazano ko je u pravu...
A vera se ne brani napadanjem tudje kao sto to neki ovde rade...
Vera se ispoveda i zastupa...
Ko ima VERU ona je deo njega i nije je lako poljuljati, kao sto neki misle da mi mogu to uraditi :lol:
Moja VERA je deo mene...

Dalje, Bog kaze da mrzimo zlo... znaci da tako treba... rekoh ja i dalje tako tvrdim..
A Biblija je Bozja rec, a Bozja rec je ISTINA.
To je dokazano... i ova tema se ne bavi time...
Kada rekoh da mrzimo na zlo na sve sto je zlo,...
Prirodna reakcija deteta je da se gnusa na zlo...
problem je sto covek ogugla, tj otupi (savest mu otupi ) kada posmatra puno zla i onda se navikna na zlo da mu kasnije ono i ne smeta...
E tu je problem i to i Bog zna...
Da zlo moze coveku postati cak i primamljivo i privlacno i da ga moze zavoleti i time se moze unistiti i moralno i duhovno...
Zato BOg i savetuje da mrzimo na zlo, to je zastita da ne bismo cinili zlo...
Jel ti jasno?
Evo zamisli situaciju ti nesto jako volis a Bog ti kaze nemoj to...
Pa tesko ces odoleti da to ne ucinis i time zgresis...
A ako ne volis to sto je zlo, ti ces ga prirodno izbegavati i nece ti biti problem da budes poslusan Bogu...
Jer dovodis sebe na taj Bozanski nivo, da na stvari posmatras kao BOg...
i To je nama zastita, jer i Bog mrzi zlo i voli dobro....
i mi treba da budemo takvi....
Dalje...
Kazes .Hristova poruka ljubi svoje neprijatelje, tacno tako, mi treba da volimo ljude a da mrzimo na zlo... da li vidis razliku?
Da mrzimo ono sto je zlo ( zla dela ) a ne coveka koji cini zlo...
Na primer ja treba da mrzim nemoral a ne da mrzim ljude koji cine nemoral...
Znaci ne osudjuje se covek nego zao postupak ...
Ili bilo koji drugi greh... Na primer treba da mrzim pijanstvo a ne alkohol.. niti ljude koji piju...
Da li vidis tu razliku...
Mi prema Hristovom Zakonu volimo ljude i zato osudjujemo samo ono sto je zlo sto je greh..
Time i volimo svoje neprijatelje, ne volim ih bukvalno ali ih ne mrzimo...
Kad Bog kaze mrzite, to je isto kao da kaze nemojte voleti...
samo se time naglasava koliko je bitno to...

Tacno, covek se ne radja zao vec se postao zao, i to zlo se postepeno razvija, u srcu civeka...
Mi kao hriscani treba ljudima na to da ukazemo na taj greh i da im pomognemo da postanu bolj iljudi, naravno ako zele...

Prvenstveno covek treba da nauci da voli sebe, jer je to preduslov da voli i druge i da bude po slici Bozjoj...
Takodje mrznja se ne gaji, to i nije u duhu hriscanstva...
Mrznja radja samo mrznju, samo se dobrim moze pomoci bilo kome pa i zlom coveku...
Netacno, mrznja moze biti uperena prema stvarima koje su zle...
Ja se mogu gnusati i gnusam se cigareta na primer...
Nije to ona ista mrznja kao prema bicu ali kad Bog kaze mrzite zlo to je onda moguce..
To ne znaci da sada ja razvijam neku zlu emociju prema toj stvari nego da jednostavno to ne volim... to je to...

Kada volis ono sto je zlo ili greh to je onda isto kao da cinis taj greh...
Kako Isus kaze da nije preljuba samo kad neko fizicki ucini to vec i u mislima se moze uciniti...
Tako da ako neko gaji u srcu zelju za preljubom on ju je vec ucinio pred Bogom...
A ako neko razvija mrznju prema tome, tj da taj postupak ne voli ili neodobrava, to je onda zastita za tu osobu da ce biti cista od greha u srcu i da nece gresiti...
Znaci mrznja prema coveku je zlo i o tome i nema pomena, vec treba voleti sve ljude..

Ceo Bozji zakon je u dvema zapovestima. tj dva nacela a to su voleti Boga i ljude, i to sve...
I to Bog zahteva od svakog coveka, znao on za njega ili ne...
Nasa savest nam svedoci o tome...
Dalje kazes
"I nemojte se zavaravati pričom da nemrzite čoveka nego njegova dela,to je suptilna laž"
Nisi u pravu jer nisi odgajan hriscanski pa ne pravis razliku tu gde je Bog pravi...
Obicno ljudi koji nisu svesni Boga te dve stvari poistovecuju : coveka i grehe...
Bog to razdvaja...
Bog osudjuje grehe a ne coveka...
Covek ima uvek sanse kod Boga kad ispravi grehe...
Dok ljudi ne umeju da ta dva razdvoje...
Ja mogu da volim ljude i koji cine grehe jer znam da je to njihova licna stvar,,,
Mozda nisi naucen da tako razmisljas pa mislis da je to nemoguce...
Vrlo je moguce, samo je nama ljudima to teze nego sto to Bog ume...
Bog na sve ljude gleda kao potencijal, dok ljudi tesko prelaze preko propusta... i teze prastaju...
Mislim da ne shvatas sta znaci slediti ucenje nema tu bukvalizma, bukvalno je ako se bukvalno shvati..
ja ga ne shvatam bukvalno vec duhovno :lol:
Ima puno finesa o kojima ljudi i ne razmisljaju
Zato i usko posmatraju hriscansko ucenje i misle da je ucenje usko...
u stvari je obratno, oni su uski pa toliko ga i vide...
kako moze jedan covek reci za onoga ko je sve stvorio da je njegovo ucenje usko?

Ljudi su ti cija su shvatanja ogranicena time i shvatanje Boga... zato ga i banaliziju...
ja bi do sutra mogla da pisem o Bogu i njegovom zakonu i finesama aili nemam toliko vremena za to...
takodje nemam ni adekvatne sagovornike koji su u stanju da sire posmatraju Bozji zakon...
Ljudi vecinom ne znaju ni osnovne Bozje zakone, kako ce onda raspravljati o finesama?
Ja o finesama i Bozjim dubinama razgovaram sa mojim prijateljima koji poznaju Boga...

Kako nekome ko ne zna o Bogu ono osnovno objasniti nadogradnju? Bozanske dubine?
ajde ti meni resi matematicku fuknkciju ako ne znas sta je razlomak i ako zapinjes kod mnozenja, deljenja...
E tako je i sa Bogom i Biblijom...
Zapinje se oko tablice mnozenja...
pa se tu onda treba objasnjavati...
a dubine Bozje su visa matematika za takve...

Takodje su ljudi svesna bica. Mozemo znati da li nekoga volimo ili mrzimo...
Mozemo to odluciti, Bozanska ljubav je nacelna... SVESNA... pravedna...
ne sentimentalna...
Mislis da cu svoju sestru mrzeti ako me uvredi? ili ucini nesto pogresno...
Pa necu jer je volim... Eto vidis da je to moguce...
Mozda taj pojam mrzeti ti je malo stran...
Pa jednostavno ne voleti...
Ja na primer ne volim pasulj...
Ili ne volim zelenu boju...
Jednostavno je...

Kazes" Preljuba je zlo koje nije upereno protiv Boga nego protiv drugog čoveka"
Pa nisi u pravu,,,, Sve sto cinimo cinimo Bogu jer smo mi Bozja deca.
Kada ucnimo bilo koji greh, gresimo pred Bogom... naravno grehom naudjujemo i drugim ljudima oko nas...
Time je svaki greh zao jer nanosimo stetu drugima...
naravno da treba raskinuti takvu vrstu odnosa gde je preljuba...
Bog nas ne poziva da trpimo zlo... ( zlo delo nad nama )...

evo ukratko:)

Poslednja izmena:
Ako znas koji je citat napisi ne znam gde je to... zavisi od konteksta...
Ali mislim da se tu radi o metafori...
da govori o svojoj moci da moze da stvori sta zeli...
Zna se da nije on stvorio zlo....

Koji pravim svetlost i stvaram mrak, gradim mir i stvaram zlo; ja Gospod činim sve to.

Isaija 45:6

Nema tu nikakve metafore. Eksplicitno kaže da on stvara zlo.

Koji pravim svetlost i stvaram mrak, gradim mir i stvaram zlo; ja Gospod činim sve to.

Isaija 45:6

Nema tu nikakve metafore. Eksplicitno kaže da on stvara zlo.
Ok hvala na stihu odgovricu ti kasnije...
Ali poenta tog stiha je kao sto napisah...
Jeste metafora...
Bog kao TVORAC svega ima MOC da ucini sve sto treba... da bi ispunio svoju nameru...
Nikakvo zlo ga ne moze u tome spreciti...

Pre toga kaze "Osim mene nema Boga. Ja ću te ojačati, iako me ne poznaš, 6 da bi se od istoka do zapada znalo da nema drugoga osim mene. Ja sam Jehova, i nema drugoga"
Govori o svojoj moci i nadmoci nad svime.. kao Tvorac svega.

Znaci da sve što je stvoreno — od svetlosti do mraka — i sve sto se desava u istoriji — od mira do nevolje — pod Jehovinom je kontrolom
.
to znaci taj stih.

To ne znaci da on bukvalno cini zlo... Vec da kontrolise stvari na Zemlji da bi se ispunila njegova namera...
Bog je ljubav i zbog toga on ne moze da cini zlo u smislu da naudi...
Treba shvatiti sta znaci ciniti zlo...
Ali se zna da je u predhriscansko doba kaznjavao narode koji su bili zli, ili cinili zlo...
Jer Bog nije stvorio zlo i zlo nema pravo na postojanje...
Bog kao tvorac svega ima pravo i moc da unisti zlo...
Ali je dobro kada Bog unistava zlo... jer Zlo i ne treba da postoji i bice u buducnosti unisteno jednom zauvek...
Nakon toga nece postojati vise zlo....

Sada Bog dopusta da zlo postoji jos jedno vreme, jer smo u toj fazi Bozje namere...
Bog postuje slobodnu volju ljudi i poziva sve na pokajanje, da se odvrate od zla da bi dobili spasenje...
tako da ljudi sami biraju... svojim zivotom svojim delima mislima stavovima...

Ljubav i mrznja su emocije koje dolaze iz simboličnog srca.
Srce je prevarno, zato moramo ciniti sve što je u nasoj moći kako bismo ga sacuvali (Priče Solomonove 4:23; Jeremija 17:9).
Ako dopustimo da se u našem srcu razviju neispravne želje, moglo bi nam se desiti da počnemo voletii ono sto je zlo, a mrzeti ono što je dobro.

eto to je ukratko..

Amos 5:
14 Tražite dobro, a ne zlo, da biste živeli i da Jehova, Bog nad vojskama, bude s vama, kao što vi kažete!

15 Mrzite zlo, a volite dobro, i dajte mesta pravdi na vratima gradskim! Možda će se Jehova, Bog nad vojskama, smilovati ostatku Josifovu.’

Isaija 61:8
Jer ja, Jehova, volim pravdu, a mrzim pljačku i nepravdu.

Poslovice ili Price Solomonove 6:16-19

16 Šest je stvari koje Jehova mrzi, sedam ih se gadi duši njegovoj:
17 oči ohole, jezik lažljiv i ruke koje prolivaju krv nevinu,
18 srce koje kuje zle zamisli, noge koje brzo trče na zlo,
19 lažan svedok koji govori laži i onaj ko zameće svađu među braćom.

Poslednja izmena:
ako je sve pod jehovinom kontrolom zato dopusta da nevini (ukljucujuci i decu) stradaju u zemljotresima, ratu? zbog cega je nepohodna tolika ljudska zrtva (jer ja ovo ne mogu drugacije nazvati, ako on kontrolise mir i nevolju znaci da su nevini ZRTVE) kazes sve sto je stvoreno i svetlost i mrak ( metafora, da ne bude zabune) a ko je stvorio?
Bog je ljubav i zbog toga on ne moze da cini zlo u smislu da naudi...
ne cinici nista da spreci zlo upravo cini i zlo, iliti cini zlo dopustajuci zlu da pobedi dobro.

Da citiram samo ovo iz potpuno promašenog objašnjenja. Ti kažeš da bog nije stvorio zlo, a sam bog kaže da stvara zlo:

napisala sam ti podrobno objasnjenje... i sta znaci taj stih...

Znaci da sve što je stvoreno — od svetlosti do mraka — i sve sto se desava u istoriji — od mira do nevolje — pod Jehovinom je kontrolom.

A odavno smo apsolvirali na temu kako je nastalo zlo...

mona zamolila bih te da mi odgovoris na kulturno postavljeno pitanje. ponovicu ga
ako je sve pod jehovinom kontrolom zasto dodpusta da se desavaju jezive stvari nevinima? neko rece jedina stvar koja je potrebna za pobedu zla je da dobri ljudi ne čine ništa..i da li su ti ljudi onda dobri ili ne?

mona zamolila bih te da mi odgovoris na kulturno postavljeno pitanje. ponovicu ga
ako je sve pod jehovinom kontrolom zasto dodpusta da se desavaju jezive stvari nevinima? neko rece jedina stvar koja je potrebna za pobedu zla je da dobri ljudi ne čine ništa..i da li su ti ljudi onda dobri ili ne?

Takodje cu svima odgovoriti, samo bih molila sve da imaju strpljenja jer necu uvek moci da brzo odgovorim
hvala:)

Da bi ti na to odgovorila potrebne su cele teme o tome a ne da ti mogu recenicom odgovoriti...
Potrebno je da znas celu Bozju nameru i gde smo mi u struji vremena...
Takodje Zasto Bog dopusta zlo...
U Vezi sa time stavicu moje tekstove ( koje sam sama pisala )
koji objasnjavaju ukratko ta pitanja...

Poslednja izmena:
1.BOZJA PRAVEDNOST i BOZJA NAMERA

Psalam 11
7 Jer Jehova je pravedan, on ljubi djela pravedna.
Čestiti će gledati lice njegovo.

Posto je Bog savrsen, on deluje u skladu sa svojim osobinama koje su u savrsenom odnosu. Njegova osnovna osobina ljubavi je u skladu sa pravednoscu, mudroscu i moci. Bozja pravednost se uvek ispoljava u skladu sa ostalim osobinama. Bozja pravednost uvek sadrzi ljubav u sebi, ali takodje je pravedno da Bog ispoljava svoju moc kada je to neophodno, kada postoje opravdani razlozi.
Naravno, nama ljudima je tesko da razumemo Bozansku pravdu, zato sto iz naseg ugla posmatranja stvari izgledaju drugacije zbog toga sto nemamo potpuni uvid, ali oni koji poznaju Boga njegovu nameru, osobine , nacin delovanja, imaju poverenja u njegovu pravednost.
Bozanska pravednost i ljudska pravednost se razlikuju. Potrebno je imati duhovni uvid u stvari da bi se shvatila Bozanska pravednost.
Biblija pruza uvid u Bozju pravednost.

Potrebno je poznavati Bibliju u celini, kao i njenu temu –
a to je opravdanje Bozjeg suvereniteta i pravednosti Bozjeg vladanja nad covecanstvom…

Od pocetka je dovedena u pitanje pravednost Bozjeg vladanja nad prvim ljudima, a naravno onaj koji je to doveo u pitanje je Sotona (Djavo), koji je bio andjeo heruvim (Jezekilj 28:14-19) pre nego sto se pobunio protiv Boga, tako sto je naveo prve ljude da zgrese protiv Boga i da njega slede umesto Boga i time je postao Bozji protivnik sto i znaci njegovo ime.
Od tada postoji u duhovnom podrucju stalno neprijateljstvo i borba izmedju Boga i Sotone, a naravno i njihovih organizacija i podanika na zemlji ( prosto receno- borba izmedju dobra i zla). A to je proreceno odmah nakon sto su prvi ljudi zgresili u 1. Mojsijevoj 3:15.

Bog je mogao odmah da unisti Sotonu, Adama i Evu, ali postoji vise razloga zbog kojih to nije ucinio. Sotona je doveo u pitanje pravednost Bozjeg vladanja pred drugim Bozjim stvorenjima – andjelima. . To je pokrenulo pitanje od najveceg znacaja – da li Bog ima pravo da vlada kao Suveren citavog svemira. Zatim, da li je ljudima bolje pod Bozjom vladavinom ili kada vladaju sami nezavisno od Boga?

Takodje ne bi bilo mudro da ih je odmah unistio, niti pravedno. Bog je dopustio da se od Adama i Eve razvije ljudsko drustvo, posto je to bila njegova prvobitna namera, iako su zbog njihovog prvobitnog greha nasledili nesavrsenstvo – greh i smrt.
Ali odmah nakon sto su postali gresni, Bog je predocio resenje za uklanjanje greha posredstvom Hrista- kao otkupitelja
nasih greha, koji ce u buducnosti, preko Bozje vladavine, dovesti ljude do
savrsenstva, tako sto ce ukloniti greh, bolest i smrt

Otkrivenje 21:3,4:
“….i sam Bog bit će s njima.
4 I obrisat će svaku suzu s očiju njihovih i smrti više neće biti,
ni tuge ni jauka ni boli više neće biti.
Sve što je prije bilo nestalo je.”

a to podrazumeva vecni zivot za ljude na zemlji. (Rimljanima 6: 23; Psalam 37:29).

Rimljanima 6:23 “ Jer je plata za greh smrt, a dar od Boga večni život preko Hrista Isusa, Gospoda našega.”

Psalam 37:11 krotki ce naslediti zemlju i uzivace u izoblju mira…”

Psalam 37 :29 “Pravednici ce posedovati zemlju I zauvek ce na njoj ziveti “.

Takodje, Bog je morao da dopusti vreme da bi se resila ta pitanja – da bi se dokazalo ko je u pravu ; jer to je u skladu sa njegovom pravdom. Da bi dokazao pravednost svog vladanja bilo je potrebno da dopusti
dovoljno vremena da se ljudsko drustvo razvije – time bi Bog dokazao do cega dovodi nezavisnost od njega i njegovih zakona.
Kada je osporio Bozje pravo da vlada ,Sotona se nije zaustavio samo na tome. On je doveo u pitanje da li ce i drugi biti lojalni Bogu – odnosi se na ljude zatim na andjele kao i na Bozjeg sina –Isusa.
Sotona je u stvari doveo u pitanje integritet Bozjih stvorenja.
Posto je postao ponosan, Sotona je mislio da sva stvorenja moze da povuce sa sobom , da njemu sluze i da ga obozavaju umesto Boga.
Ali Bog je znao kako je stvorio svoja inteligentna stvorenja, znao je da ce uvek biti onih koji ce njega slediti bez ozira na sve.
U danima Jova, Sotona je tvrdio da oni koji sluze Bogu ne cine to iz ljubavi , vec iz sebicnih razloga.

Na primeru Jova, Bog je dokazao da ce uvek postojati oni koji ce sluziti Bogu iz ljubavi i ostati odani njemu i kad su pod kusnjama.( Jov 2:1-6, cela knjiga ).

Vreme je pokazalo ko je u pravu. Dokazano je da je Sotona lazov vrlo brzo.
Vrlo brzo su Adam i Eva umrli – sto je bila posledica greha, iako im je Sotona obecao: “necete vi umreti…”S obzirom da je Bog kao Stvoritelj vecan, jedino je on mogao da podari ljudima vecni zivot, a ne Sotona kako je on to tvrdio. ‘

Zatim dokazalo se da nezavisnost od Boga nije bolja za coveka s obzirom da je covek i stvoren tako da jedino pod Bozjim zakonima najbolje funkcionise.
Zatim istorija je pokazala kako su vladavine bez Boga dovele do katastrofalnih posledica .
Samo u 20. veku 2 svetska rata i toliko krvi prolivene….U 20. veku je pojacano delovanje Sotone jer je od 1914. zbacen s neba na podrucje zemlje, nakon sto se odigrala bitka na nebu u kojoj je Sotona porazen od strane Isusa Hrista, i od tada Sotona ceka svoje unistenje koje je proreceno( Otkrivenje 12:7,9 ,12 ;Otk. 20 :2 ,10 )
Da, sve je to dug perod iz naseg ugla posmatranja, ali za Boga je nasih 1000 godina jedan dan – tako on racuna vreme.
“Psalam 90:4 Jer je hiljadu godina u očima tvojim kao dan jučerašnji kad prođe
i kao straža noćna.”

Zato ce Bog u skorijoj buducnosti unistiti Sotonski sistem vladanja i sve njegove institucije i zastupnike na zemlji u
Bozjem ratu – Armagedonu, nakon cega ce uspostaviti svoju pravednu vladavinu i time u potpunosti opravdati svoj Suverenitet.

Tako da nije cudno sto danas neduzni ljudi pate, zato sto zivimo u nepravednom svetu kojim upravlja Sotona, a ne Bog, preko svojih institucija i svojih (zlih) ljudi a i zbog nasledjenog greha podlozni smo bolesti i smrti.
Ali Bozje obecanje je da ce zbog pravednih ljudi on delovati i ukloniti sve zlo.

“Jer je pravedno u Boga da vrati muke onima koji vas muce.” ~ 2.Solunjanima 1:6

“Ne vodeci racuna o vremenima neznanja, javlja sad Bog svim ljudima da oni imaju da se pokaju; jer je on odredio dan u koji ce celom svetu suditi po pravdi, preko coveka koga utvrdi, o cemu dade svima pouzdan dokaz, uskrsnuvsi ga iz mrtvih.” ~ Dela apostolska 17:30,31

ovo sam sama napisala
umusila-1.gif

ZASTO BOG DOPUSTA ZLO

Zasto Bog dopusta zlo je opsirna tema, ali evo ukratko...
Znamo da je na samo pocetku ljudske istorije prvi ljudski par zgresio, svojevoljno iako su stvoreni kao savrseni... LJudi i andjeli su stvoreni kao savrsena bica sa slobodnom voljom... i Bas ta slobodna volja ih cini savrsenima jer mogu iz ispravnog motiva, tj ljubavi sluziti Bogu... kako su i stvoreni ...
Slobodna volja je faktor zbog koga su ljudi pogresili, i zbog koga se jedan andjeo najpre pobunio protiv Boga, to je Sotona Djavo...
I time je Bozje ime od pocetka oklevetano, a njegov Suverenitet tj pravo da vlada dovedeno u pitanje, kao i integritet coveka i andjela... Jer Sotona je zeleo da njega obozavaju ljudi, umesto Boga i uspeo je zavesti prvi ljudski par, tvrdio je moze od Boga odvratiti sve ljude...

Da bi se odgovorilo ova na sporna pitanja u univerzumu, da bi se dokazalo ko ima pravo da vlada, tj da jedino Bog Jehova ima pravo da vlada i da je sva inetligentna stvorenja stvorio ispravno, trebalo je dozvoliti vreme...

Iako su ljudi zgresivsi postali nesavrseni, tj podlozni grehu i smrti, oni su mogli odrazavati osobine Boga i kao takvi takodje mogu biti verni njemu, sto je i dokazano kroz istoriju covecanstva, jer uvek je bilo ljudi koji su mu bili verni na osnovu svoje slobodne volje i time je dokazano da su ljudi stvoreni kako treba…
Na primeru Jova je to dokazano, da nesavrseni ljudi mogu biti odani i lojalni Bogu uprkos kusnjama,
i da su mu odani iz ispravnog motiva, iz ljubavi... Jov iako je bio iskusavan od strane Sotone, on to nije znao, misio je da mu je nevolje naneo Bog, ali je zbog svoje ljubavi ostao odan njemu...
On je mislio da Bog kao tvorac ima pravo da mu kako da zivot,tako da mu i oduzme kada je rekao "Bog dade Bog uze "......
Takodje je iskazao veru u vaskrsenje, da ga Bog moze vratiti u zivot....
na osnovu onoga sto je znao o Bogu....

Takodje i andjeli, neki su se pobunili ali nikad ne svi, vecina je ostala verna Bogu na osnovu svoje slobodne bolje…. Time je dokazan i njihov integritet...

A i pored toga sto su prvi ljudi zgresili, Bozja namera je bila da se oni mnoze i da napune zemlju... Bog nije mogao odustati od svoje namere, on ju je ostvario time sto je dopustio da nesavrseni ljudi imaju potomstvo…. I da napune zemlju… I za to je bilo potrebno vreme…. i time je Bozja namera ostvarena...

A tkodje odmah nakon su zgresili prvi ljudi Bog je nasao nacin da otkupi covecanstvo od greha i smrti preko Svog SINA Isusa Hrista, tako sto bi ga poslao na zemlju da umre za otkup nasih greha. A i za to je bilo potrebno vreme, Isus je trebao doci kroz odredjenu lozu…

Takodje ono sto predstoji je unistenje zla
( u Bozjem ratu Armagedonu kada ce ON ocictiti zemlju od zla, naravno unistice i zle ljude…) kao i uzrocnike zla - Sotonu i njegove demone… nakon Armagedona koji predstoji.

ce preko Bozjeg Kraljevstva - 1000 god vladavine mira na celu sa Isusom Hristom kao kraljem, dovesti ljude ponovo do savrsenstva, i time ce otkloniti svu stetu koja je naneta ljudima…da bi ljudi mogli da zive vecno u raju na zemlji kao savrsena bica - sto je i Bozja prvobitna namera.

A mi zivimo u to vreme kada je Sudnji dan blizu, Bog zna kad je NAJBOLJE vreme da deluje, za sve nas, a i da je ranije delovao da li bi smo mi danas uopste postojali? Bog je unapred odredio dan i cas u koji ce da deluje... ali ga nije otkrio nikome...

Dela apostolska 17
30 Ne vodeći računa o vremenima neznanja, javlja sad Bog svim ljudima da oni imaju da se pokaju;

31 jer je on odredio dan u koji će celome svetu suditi po pravdi, preko čoveka koga utvrdi, o čemu dade svima pouzdan dokaz, uskrsnuvši ga iz mrtvih...

Kada se bude pocelo ispunjavati prorocanstvo o kraju, tj velikoj nevolji iz Mateja 24, Marka 13, Luke 21, znacemo da je Armagedon blizu...

A takodje to sto on ceka da zlo bude na vrhuncu da bi ga unistio je u skladu sa njegovom prirodom…

Zato ce Bog u skorijoj buducnosti unistiti Sotonski sistem vladanja i sve njegove institucije i zastupnike na zemlji u
Bozjem ratu – Armagedonu, nakon cega ce uspostaviti svoju pravednu vladavinu i time u potpunosti opravdati svoj Suverenitet.

Tako da nije cudno sto danas neduzni ljudi pate, zato sto zivimo u nepravednom svetu kojim upravlja Sotona, a ne Bog, preko svojih institucija i svojih (zlih) ljudi a i zbog nasledjenog greha podlozni smo bolesti i smrti.
Ali Bozje obecanje je da ce zbog pravednih ljudi on delovati i ukloniti sve zlo.
hvala na odgovoru ali cini mi se da jahve ne drzi bas sve konce u rukama. a ako drzi nevine zrtve njemu na dusu :lol:

ovo sam sama napisala
umusila-1.gif
:eek: ma ne :mazipsa:
mona kolko imas godinica?

napisala sam ti podrobno objasnjenje... i sta znaci taj stih...

Znaci da sve što je stvoreno — od svetlosti do mraka — i sve sto se desava u istoriji — od mira do nevolje — pod Jehovinom je kontrolom.

A odavno smo apsolvirali na temu kako je nastalo zlo...

Naravno da smo apsolvirali. Koji pravim svetlost i stvaram mrak, gradim mir i stvaram zlo; ja Gospod činim sve to.
Koliko moraš da zaslepiš samu sebe da ne vidiš da jasno i glasno piše da bog stvara zlo? Ne dopušta, ne kontroliše, nego ga STVARA.

Back