Meni je stvarno žao ako moje pisanje doživljavaš kao lične napade zaista.Ja ponekad i okrečem malo na šalu ali ne radi ismevanja nego da čitavu diskusiju okrenem na opušten nivo jer čovek često zaluta u potrebi da brani Boga ili veru,prvo Bog nije slab da bi ljudi morali da ga brane a što se tiče vere to treba svaki pojedinac da se zapita kada počne da brani svoju veru (najčešče van granica pristojnosti,to je najblaže rečeno) da li je ona slaba.
No idemo redom ;
- Bog kaze da mrzimo zlo... znaci da tako treba... to nekaže Bog nego biblija prenosi da je to reka neko (propovednik ili prorok) da je njemu Bog to rekao.Drugo to je u kontradikciji sa čitavom Hristovom misijom koja je kako je opisana prožeta dubokim saosečajem za sve grešnike.Hristova poruka ljubi svoje neprijatelje jer ako ih mrziš činiš isto kao i oni u čemu je razlika.Niko se nerađa zao zao se postaje, a najbrže se postaje zao gaječi mržnju.I što je najbitnije onaj koji mrzi najviše pati više nego onaj prema kome je mržnja upučena.Bolje je sagledati saosečajno onoga ko mrzi odnosno pati tako bar nečeš dodavati goriva na mržnju koju taj oseća.
I nemojte se zavaravati pričom da nemrzite čoveka nego njegova dela,to je suptilna laž (najčešće nesvesna) da bi se opravdala ili objasnila vlastita mržnja.lično mislim i osećam da ti nemrziš nego samo pokušavaš da bukvalno slediš svoje učenje.Ipak treba prihvatiš da su prevode sa starih jezika činili nesavršeni ljudi pa su reči prevodili u skladu sa svojim shvatanjem.
Mržnja je osećanje koje nemože po prirodi biti okrenuto ka stvarima ili delima nego samo prema biću.Stvari i dela mogu biti odbojne ali se nemože osećati mržnja.
Preljuba je zlo koje nije upereno protiv Boga nego protiv drugog čoveka.U preljubi uvek neko pati a nanošenje patnje nekom biću je zlo ili nije dobro.Odnos između dva čoveka treba da bude dobrovoljna i kada takav odnos nekom ne prija manje je loše raskinuti tu vrstu odnosa nego ga varati.
Evo sada i da ti odgovorim kao sto sam rekla

Bog nije slab da bi ga branili, to je tako, ali necu zbog toga valjda da branim Djavola

eto malo shale...
Bog se ne brani nego zastupa, ako se slazem sa njegovim misljenjem i istinom, onda cu ga zastupati... a time i braniti od klevetanja...
Bog je oklevetan jos u Edenu i zato postoje oni koji ga brane...
Ali je odavno dokazano ko je u pravu...
A vera se ne brani napadanjem tudje kao sto to neki ovde rade...
Vera se ispoveda i zastupa...
Ko ima VERU ona je deo njega i nije je lako poljuljati, kao sto neki misle da mi mogu to uraditi

Moja VERA je deo mene...
Dalje,
Bog kaze da mrzimo zlo... znaci da tako treba... rekoh ja i dalje tako tvrdim..
A Biblija je Bozja rec, a Bozja rec je ISTINA.
To je dokazano... i ova tema se ne bavi time...
Kada rekoh da mrzimo na zlo na sve sto je zlo,...
Prirodna reakcija deteta je da se gnusa na zlo...
problem je sto covek ogugla, tj otupi (savest mu otupi ) kada posmatra puno zla i onda se navikna na zlo da mu kasnije ono i ne smeta...
E tu je problem i to i Bog zna...
Da zlo moze coveku postati cak i primamljivo i privlacno i da ga moze zavoleti i time se moze unistiti i moralno i duhovno...
Zato
BOg i savetuje da mrzimo na zlo, to je zastita da ne bismo cinili zlo...
Jel ti jasno?
Evo zamisli situaciju ti nesto jako volis a Bog ti kaze nemoj to...
Pa tesko ces odoleti da to ne ucinis i time zgresis...
A ako ne volis to sto je zlo, ti ces ga prirodno izbegavati i nece ti biti problem da budes poslusan Bogu...
Jer dovodis sebe na taj Bozanski nivo, da na stvari posmatras kao BOg...
i To je nama zastita,
jer i Bog mrzi zlo i voli dobro....
i mi treba da budemo takvi....
Dalje...
Kazes .Hristova poruka ljubi svoje neprijatelje, tacno tako,
mi treba da volimo ljude a da mrzimo na zlo... da li vidis razliku?
Da mrzimo ono sto je zlo ( zla dela ) a ne coveka koji cini zlo...
Na primer ja treba da mrzim nemoral a ne da mrzim ljude koji cine nemoral...
Znaci ne osudjuje se covek nego zao postupak ...
Ili bilo koji drugi greh... Na primer treba da mrzim pijanstvo a ne alkohol.. niti ljude koji piju...
Da li vidis tu razliku...
Mi prema Hristovom Zakonu volimo ljude i zato osudjujemo samo ono sto je zlo sto je greh..
Time i volimo svoje neprijatelje, ne volim ih bukvalno ali ih ne mrzimo...
Kad Bog kaze mrzite, to je isto kao da kaze nemojte voleti...
samo se time naglasava koliko je bitno to...
Tacno,
covek se ne radja zao vec se postao zao, i to zlo se postepeno razvija, u srcu civeka...
Mi kao hriscani treba ljudima na to da ukazemo na taj greh i da im pomognemo da postanu bolj iljudi, naravno ako zele...
Prvenstveno covek treba da nauci da voli sebe, jer je to preduslov da voli i druge i da bude po slici Bozjoj...
Takodje mrznja se ne gaji, to i nije u duhu hriscanstva...
Mrznja radja samo mrznju, samo se dobrim moze pomoci bilo kome pa i zlom coveku...
Netacno, mrznja moze biti uperena prema stvarima koje su zle...
Ja se mogu gnusati i gnusam se cigareta na primer...
Nije to ona ista mrznja kao prema bicu ali kad Bog kaze mrzite zlo to je onda moguce..
To ne znaci da sada ja razvijam neku zlu emociju prema toj stvari nego da jednostavno to ne volim... to je to...
Kada volis ono sto je zlo ili greh to je onda isto kao da cinis taj greh...
Kako Isus kaze da nije preljuba samo kad neko fizicki ucini to vec i u mislima se moze uciniti...
Tako da ako neko gaji u srcu zelju za preljubom on ju je vec ucinio pred Bogom...
A ako neko razvija mrznju prema tome, tj da taj postupak ne voli ili neodobrava, to je onda zastita za tu osobu da ce biti cista od greha u srcu i da nece gresiti...
Znaci mrznja prema coveku je zlo i o tome i nema pomena, vec treba voleti sve ljude..
Ceo Bozji zakon je u dvema zapovestima. tj dva nacela a to su voleti Boga i ljude, i to sve...
I to Bog zahteva od svakog coveka, znao on za njega ili ne...
Nasa savest nam svedoci o tome...
Dalje kazes
"I nemojte se zavaravati pričom da nemrzite čoveka nego njegova dela,to je suptilna laž"
Nisi u pravu jer nisi odgajan hriscanski pa ne pravis razliku tu gde je Bog pravi...
Obicno ljudi koji nisu svesni Boga te dve stvari poistovecuju : coveka i grehe...
Bog to razdvaja...
Bog osudjuje grehe a ne coveka...
Covek ima uvek sanse kod Boga kad ispravi grehe...
Dok ljudi ne umeju da ta dva razdvoje...
Ja mogu da volim ljude i koji cine grehe jer znam da je to njihova licna stvar,,,
Mozda nisi naucen da tako razmisljas pa mislis da je to nemoguce...
Vrlo je moguce, samo je nama ljudima to teze nego sto to Bog ume...
Bog na sve ljude gleda kao potencijal, dok ljudi tesko prelaze preko propusta... i teze prastaju...
Mislim da ne shvatas sta znaci slediti ucenje nema tu bukvalizma, bukvalno je ako se bukvalno shvati..
ja ga ne shvatam bukvalno vec duhovno

Ima puno finesa o kojima ljudi i ne razmisljaju
Zato i usko posmatraju hriscansko ucenje i misle da je ucenje usko...
u stvari je obratno, oni su uski pa toliko ga i vide...
kako moze jedan covek reci za onoga ko je sve stvorio da je njegovo ucenje usko?
Ljudi su ti cija su shvatanja ogranicena time i shvatanje Boga... zato ga i banaliziju...
ja bi do sutra mogla da pisem o Bogu i njegovom zakonu i finesama aili nemam toliko vremena za to...
takodje nemam ni adekvatne sagovornike koji su u stanju da sire posmatraju Bozji zakon...
Ljudi vecinom ne znaju ni osnovne Bozje zakone, kako ce onda raspravljati o finesama?
Ja o finesama i Bozjim dubinama razgovaram sa mojim prijateljima koji poznaju Boga...
Kako nekome ko ne zna o Bogu ono osnovno objasniti nadogradnju? Bozanske dubine?
ajde ti meni resi matematicku fuknkciju ako ne znas sta je razlomak i ako zapinjes kod mnozenja, deljenja...
E tako je i sa Bogom i Biblijom...
Zapinje se oko tablice mnozenja...
pa se tu onda treba objasnjavati...
a dubine Bozje su visa matematika za takve...
Takodje su ljudi svesna bica. Mozemo znati da li nekoga volimo ili mrzimo...
Mozemo to odluciti, Bozanska ljubav je nacelna... SVESNA... pravedna...
ne sentimentalna...
Mislis da cu svoju sestru mrzeti ako me uvredi? ili ucini nesto pogresno...
Pa necu jer je volim... Eto vidis da je to moguce...
Mozda taj pojam mrzeti ti je malo stran...
Pa jednostavno ne voleti...
Ja na primer ne volim pasulj...
Ili ne volim zelenu boju...
Jednostavno je...
Kazes" Preljuba je zlo koje nije upereno protiv Boga nego protiv drugog čoveka"
Pa nisi u pravu,,,, Sve sto cinimo cinimo Bogu jer smo mi Bozja deca.
Kada ucnimo bilo koji greh, gresimo pred Bogom... naravno grehom naudjujemo i drugim ljudima oko nas...
Time je svaki greh zao jer nanosimo stetu drugima...
naravno da treba raskinuti takvu vrstu odnosa gde je preljuba...
Bog nas ne poziva da trpimo zlo... ( zlo delo nad nama )...
evo ukratko