Hajde da najiskrenije pokusamo da se postavimo na drugu stranu

• Začetnik teme Začetnik teme LazaB
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

LazaB

Poznat
Poruka
7.332
Evo ja kao agnostik/ateista priznajem da je bas bas bas cudno da postojimo , da svemir postoji , zivot necu da spominjem jer po meni je to samo hemija sa mnogim greskama ( rak , genetski poremecaji itd. ) , iskreno kada cujem meni bliske ljude kako govore o "natprirodnim" iskusktvima" ja znam da ne lazu i nemam dobro objasnjenje , niti tvrdim da imam , da li isto tako vernik koji je video Isusa moze da kaze da je mozda halucinirao ? Hajde da vidimo.

• Podržavam
Reactions: Eru
Mogu da se stavim na drugu stranu u smislu da razumem motive, ali ne prihvatam kao racionalna njihova objašnjenja niti iskustva.

A ne trudim se ni da ih razuverim, uostalom nekome je vera lek, uteha, slamka spasa.

Taj argument "Svemira", da je čudno što uopšte postojimo ne zbunjuje me jer to nije argument ni za jednu religiju, kao prvo.

A kao drugo ako nešto ne razumemo danas ne znači da su u pravu oni koji tvrde drugačije

Mogu da se stavim na drugu stranu u smislu da razumem motive, ali ne prihvatam kao racionalna njihova objašnjenja niti iskustva.

A ne trudim se ni da ih razuverim, uostalom nekome je vera lek, uteha, slamka spasa.

Taj argument "Svemira", da je čudno što uopšte postojimo ne zbunjuje me jer to nije argument ni za jednu religiju, kao prvo.

A kao drugo ako nešto ne razumemo danas ne znači da su u pravu oni koji tvrde drugačije
Slazem se , ali pokusavam da shvatim njihov polozaj da bi oni pokusali da shvate nas.

Ne mogu da shvate poziciju agnostika/ateista jer kad bi shvatili i sami bi to bili.

Iz perspektive iskrenog vernika ateista je zabludeo, slep itd.

Ali za tim i nema potrebe, dovoljno je da vera bude lična stvar.
Postujem odgovor , ali kako ti ne zadrma veru cinjenica da si rodjen u Pakistanu bi bio Musliman , u Indiji Hindus ili u Kini mozda cak i ateista , cista je je geografska slucajnost sva tvoja vera ?
Ne govorim za tebe licno nego okvirno.

Ne mogu da shvate poziciju agnostika/ateista jer kad bi shvatili i sami bi to bili.
Не постоји неутралан поглед.
Што се тиче анализе, теологија као таква се и бави анализом.
Не оставља ствари таквима какви јесу.
Iz perspektive iskrenog vernika ateista je zabludeo, slep itd.
Из перспективе једног искреног атеисте, верник је заблудео и слеп.

Postujem odgovor , ali kako ti ne zadrma veru cinjenica da si rodjen u Pakistanu bi bio Musliman , u Indiji Hindus ili u Kini mozda cak i ateista , cista je je geografska slucajnost sva tvoja vera ?
Ne govorim za tebe licno nego okvirno.
У време 21. века и то што су људима свуда доступне информације, атеиста можеш бити било где, а будиста можеш бити и у Србији и на истоку. Свеједно је.
Твоја породица тебе не условљава оним шта ти јеси и како се ти осећаш.
Погледај Америку, тамо је на сваком ћошку нека нова хришћанска заједница, тамо можеш да будеш шта хоћеш исто као и у Србији.
Знаш колико има регистрованих верских заједница у Србији ? Доста.
Дакле и у Србији постоји опција бирања вере.
Или не бирања.
Сваком по вољи.

нема то везе, веру наслеђујеш. у Србији има око 80% декларисаних православаца
Има и православаца атеиста.
Не наслеђујеш свој избор.
Има и будиста.
Шта су будисти у Србији наследили ?

Има и православаца атеиста.
Не наслеђујеш свој избор.
Има и будиста.
Шта су будисти у Србији наследили ?
избор су имали и пре петсто година али нису је се одрицали јер су наследили па преносили.
атеиста је атеиста, безбожник и може бити где хоће сем у Авганистану.
код нас је био званични прелазак из православља у атеизам због политичких неприлика, а када се то завршило вратили се.
све је то у домену статистичке грешке данас и будизам и остале религије

избор су имали и пре петсто година али нису је се одрицали јер су наследили па преносили.
Пишем како је данас а не како је пре 500 година.
Поента је избора.
Говоримо о томе да ли се бира или не, а не колико кога има у Србији.
Пошто свако бира своју религију, може да се декларише као православац а да не иде никада ј цркву. И то је избор.

Пишем како је данас а не како је пре 500 година.

Поента је избора.
Говоримо о томе да ли се бира или не, а не колико кога има у Србији.
Пошто свако бира своју религију, може да се декларише као православац а да не иде никада ј цркву. И то је избор.
не разумемо се. вера се наслеђује. јел ти твоје дете васпитаваш у духу православља или га пушташ да сам изабере веру у шестој години. славиш славу а ти га пошаљеш код комшије да не гледа? кад одрасте изабере али то је статистичка грешка у Србији

не разумемо се. вера се наслеђује. јел ти твоје дете васпитаваш у духу православља или га пушташ да сам изабере веру у шестој години.
Колико људи није славило славу ?
Ти немају никаква сећања из детињства на то.
Шта значи слављење славе ? Ко слави иде макар понекад недељом на Литургију ? Па не.
Имаш крштених људи који славе славу нити иду у цркву нити се причешћују.
Имаш и атеисте који славе славу.
Некрштене или крштене.
Значи можеш да изабереш будизам иако си рођен у Србији. Око тога се слажемо.
Исто као што бираш и атеизам.

Evo ja kao agnostik/ateista priznajem da je bas bas bas cudno da postojimo , da svemir postoji , zivot necu da spominjem jer po meni je to samo hemija sa mnogim greskama ( rak , genetski poremecaji itd. ) , iskreno kada cujem meni bliske ljude kako govore o "natprirodnim" iskusktvima" ja znam da ne lazu i nemam dobro objasnjenje , niti tvrdim da imam , da li isto tako vernik koji je video Isusa moze da kaze da je mozda halucinirao ? Hajde da vidimo.
u senci tv0ga mozga i psihe cuci vernic , ovaco caco si postavio temu vec si na p0la puta da si to , vernic
tema ti sluzi da se pred samim sob0m opravdas za to , sluzi ti za pocrice za sledece teme i post0ve
vec si na drugoj strani , barem 50%

Ne zna ni on...kaže neka sila postoji.
па шта може бити сила невидљива.
Срби су се практично вратили православљу пре тридесетак година и Бога зове нешто. мора још доста времена да прође да се очисти комунизам из крви

Удаљио си се од питања али навикао сам да кад немаш аргументе окрећеш на другу страну
једино ко папагај да ти стално једно те исто понављам да је вера наследна и то је чињеница, а ти шта желиш да кажеш о некаквим изборима просто не пије воду глобално у народу.

једино ко папагај да ти стално једно те исто понављам да је вера наследна и то је чињеница, а ти шта желиш да кажеш о некаквим изборима просто не пије воду глобално у народу.
Па ако нећеш да чујеш туђе мишљење не вреди ти да се дуриш.

па шта може бити сила невидљива.
Срби су се практично вратили православљу пре тридесетак година и Бога зове нешто. мора још доста времена да прође да се очисти комунизам из крви
Može biti i energija. Bog kao ličnost Ne...bar za neke. Za neke je možda i drugačije. šta znam...razne teorije postoje.
Zanimljivo mi je da neko slavi vaskrs a ne veruje u vaskrsenje...kada umre to je kraj.

Ja, kao što znaš, nisam mišljenja da će nacija biti cela okrenuta ka Bogu...niti je to moguće u današnje vreme. Više je na pojedincima koje će da potakne želja da u svom životu stave Boga na prvo mesto...onako kako prva zapovest nalaže.
Dobro je da crkva postoji, dobro je i da dzamija postoji i bilo koji drugi verski objekat koji ljude vraća Bogu...u njima budi Boga...podiže svest o Bogu...i iskreno mislim, da i onaj ko srcem kao Bogu radi sve što od njega njegova vera traži...da ima spasenje...Ali bojim se da će u budućnosti, nažalost, biti sve manje takvih ljudi...a sve više ovih koji ne znaju ni da se deklarišu kako treba, a kamo li šta drugo...jer iskreno, gde je kod takvih prva zapovest kada je i ne znaju...

Može biti i energija. Bog kao ličnost Ne...bar za neke. Za neke je možda i drugačije. šta znam...razne teorije postoje.
Zanimljivo mi je da neko slavi vaskrs a ne veruje u vaskrsenje...kada umre to je kraj.

Ja, kao što znaš, nisam mišljenja da će nacija biti cela okrenuta ka Bogu...niti je to moguće u današnje vreme. Više je na pojedincima koje će da potakne želja da u svom životu stave Boga na prvo mesto...onako kako prva zapovest nalaže.
Dobro je da crkva postoji, dobro je i da dzamija postoji i bilo koji drugi verski objekat koji ljude vraća Bogu...u njima budi Boga...podiže svest o Bogu...i iskreno mislim, da i onaj ko srcem kao Bogu radi sve što od njega njegova vera traži...da ima spasenje...Ali bojim se da će u budućnosti, nažalost, biti sve manje takvih ljudi...a sve više ovih koji ne znaju ni da se deklarišu kako treba, a kamo li šta drugo...jer iskreno, gde je kod takvih prva zapovest kada je i ne znaju...
рећи ћу само за енергију и свест
без придева значи сама енергија то ама баш сви знају да није жива твар. кад неко каже "има нешто" вероватно мисли на невидљиву силу коју не може да дефинише
свест о Богу имају сви верници па и ти који кажу има нешто само нису је пробудили
сама реч Бог ни нама није јасна зато је исправније рећи творац.

"
БОГ (грч: Θεός), појам који се не може дефинисати, јер је то "Име које је изнад сваког имена" (Флп 2, 9); највише Биће (Суштина), коме Православна теологија даје тумачење кроз служење и величање Његове славе, када је и једино могуће изразити оно што Бог у Библији говори ο самоме Себи."
https://www.pravoslavlje.net/index.php?title=Бог

рећи ћу само за енергију и свест
без придева значи сама енергија то ама баш сви знају да није жива твар. кад неко каже "има нешто" вероватно мисли на невидљиву силу коју не може да дефинише
свест о Богу имају сви верници па и ти који кажу има нешто само нису је пробудили
сама реч Бог ни нама није јасна зато је исправније рећи творац.

"
БОГ (грч: Θεός), појам који се не може дефинисати, јер је то "Име које је изнад сваког имена" (Флп 2, 9); највише Биће (Суштина), коме Православна теологија даје тумачење кроз служење и величање Његове славе, када је и једино могуће изразити оно што Бог у Библији говори ο самоме Себи."
https://www.pravoslavlje.net/index.php?title=Бог
Idi onda na definiciju 'vernik' u Boga pa vidi šta to sve podrazumeva.

A što se tiče definicije pojma Bog...zaista ne znam kome šta ovde nije jasno?!

Back