Rat Plenkovića i Milanovića zbog srpskih Rafala: Srbija kao strateška opsesija?

Zašto samo Rafali? Tu su i devizne rezerve, srpske su oko 10 puta veće od hrvatskih. zar to nije prvorazredna strateška opasnost?

155B05B4-DF27-4CFB-9932-E5A4EBE7EA07.jpeg

Mislim sta reci.ovo ja znam sto sam čitao.
Hrvati uzeli f3-r ažuriranu verziju sa preostalim resursima naleta od 2 do 3.000 km u poredjenju sa Srbijom sto uzela direktno iz proizvodnje f4.1 sa resursima od oko 7.000 sati naleta.uzeli smo sa najnovijim softverom i uz punu garanciju u sklopu toga dobijamo pun paket obuke,modernizacije i naoruzanja.
Hrvati kupili polovne iz RVF prednosti su sto brze stižu i sto se lako integrišu u nato standarde

Ја не видим у чему је проблем што Србија купује авионе типа "рафал"? Са једне стране Србији се замера што купује руско наоружање и што је изван НАТО-а. Када Србија крене да купује западно наоружање, онда је проблем зашто то ради.

Хрватска је чланица НАТО и њу тај савез штити од напада односно агресије. У случају да Србија нападне Хрватску, све НАТО чланице морају да јој помогну да се одбрани и ту 12 или 20 авиона у саставу РВ и ПВО не чини неку претерану разлику.

Romania is buying 32 F-35A jets for around $7.2 billion, averaging about $225 million per jet, but this includes weapons, support, training (a "Total Package Deal"), while the aircraft's baseline flyaway cost is closer to $100 million (Lot 18), with past F-35A costs lower (around $82.5M), depending on configuration and included systems.

Srbija kupuje 12 rafala F4 za 2.7 milijardi evra, ili te podeljeno na 12 je 225 miliona evra po komadu

U evo ga stručnjak.fino.
Ovako f35 A je najeftinija verzija.rumunija je kupila 32 aviona + 1 rezervni motor za tu cenu sa minimalnom opremom,potrosnim materijalom i obukom letackog osoblja.
F35 zahteva skupu infrastrukturu i skupe stelt premaze.rokovi isporuke su do 2030,31.odrzavanje,infrastruktura etc su + ekstremno visoki dodatni troškovi.
F35 je prvenstvo lovac za nadmoć u vazduhu 5 generacije i uništavanje protivnika pre nego sto vas vide.
Da vidimo šta smo mi uzeli.
Lovac rafal f4.1 višenamenski lovac 4.5 generacije.nadmoc u vazduhu,izvidjanje,udari u pozadinu neprijatelja,podrška.
Lakša integracija za ne nato zemlje.
Uzeli smo ono sto nama treba za naše uslove.rumuni ono sto njima treba za njihove uslove a hrvati uzeli polovnjake
Ps.da ponovim rokovi isporuke novih f35a iako je jeftinija verzija su duzi od rafala.
Ja sam vise za to da smo mogli da uzmemo su 34 ali zeznuse nas

Zašto samo Rafali? Tu su i devizne rezerve, srpske su oko 10 puta veće od hrvatskih. zar to nije prvorazredna strateška opasnost?

Pogledajte prilog 1831782
Srbija je tu ne bitna, Milanović je ljubomoran na Plenkija jer ovog svuda po Europi rado primaju, dok Zokija kao rusofila izbjegavaju kao da ima šugu.

Jos isto u hrvatskoj uvode redovnu vojnu obaveznu regrutaciju a ovde na forumu hrvati agituju da se ne služi u vojsci Srbije:roll:
Sto jača Srbija oni vise pene:whistling:
Uf, nek si rekao. Ajmo vidjeti ključne razlike.
Dakle, ovo je prije par tjedana zakonski uokvireno, pa Hrvatska nudi boravak u vojarni 2 mjeseca, solidnu naknadu od oko 1100 eura i jasna pravila, tko ide, kada, koliko dugo, pa i opcije za civilnu službu. Dok je u Srbiji stvar drugačija vjerojatno se vlast trenutno suzdržava upravo zbog nestabilne političke situacije, masovnih protesta i nedovoljne moći da provede tako nepopularnu stvar bez velikog otpora, iako je i kod vas najavljeno odavno.
Plus, Srbija se jednostavno ne može mjeriti s članicom EU-a poput Hrvatske, gdje su institucije, financije i pravni okvir na sasvim drugoj razini stabilnosti i provedbe.

A ovaj sto je otvorio temu, eto, otvorio je ali bez argumentirane jasnoće, opalio link i priča sam sa sobom.

Ne budi smiješan, euro je druga rezervna valuta svijeta pa sav novac u Hrvatskoj vrijedi kao devizna rezerva. Ima se strane valute koliko je propisano od Europske središnje banke.
Na kraju 2022. je Hrvatska imala oko 28 milijardi eura devizne rezerve, to nakon uvođenja eura završilo ka financijska imovina države u HNB-u.
Bilanca HNB je za deset milijardi eura veća od NBS-a, a Srbija ima 70 % više stanovnika.

Dakle, ovo je prije par tjedana zakonski uokvireno, pa Hrvatska nudi boravak u vojarni 2 mjeseca, solidnu naknadu od oko 1100 eura i jasna pravila, tko ide, kada, koliko dugo, pa i opcije za civilnu službu. Dok je u Srbiji stvar drugačija vjerojatno se vlast trenutno suzdržava upravo zbog nestabilne političke situacije, masovnih protesta i nedovoljne moći da provede tako nepopularnu stvar bez velikog otpora, iako je i kod vas najavljeno odavno.
Plus, Srbija se jednostavno ne može mjeriti s članicom EU-a poput Hrvatske, gdje su institucije, financije i pravni okvir na sasvim drugoj razini stabilnosti i provedbe.

A ovaj sto je otvorio temu, eto, otvorio je ali bez argumentirane jasnoće, opalio link i priča sam sa sobom.
I kod nas ima naknada doduse malo manja nego kod vas.isto imaju jasna pravila iako nismo u eu ko ide,kada,koliko dugo pa ima cak i opcija za civilnu službu.
Oko čega je onda situacija u Srbiji drugacija oko toga?
E sada da ne ulazimo dublje u raspravu oko toga da su institucije finansija i pravni okviri na sasvim drugoj "razini"stabilnosti u hrvatskoj zato sto je ona u eu.
Vi jeste i u eu a mi nismo i bas fino zato.
Ali kako odmah stres kada se otvori tema o hrvatskoj a ovi tvoji otvaraju zilion tema o srbiji na forumu registrovanom u srbiji.:mrgreen:
Vodi ih kuci vise

Dakle Hrvatska nema razloga brinuti?

Back