Satana, je bio prije stvaranja coveka jedan pokoran demon , jako pokoran Bogu, toliko pobozan da je bio u rangu andjela, ali nije bio andjeo....i tu je jedna od Biblijska zavrzlama da je on pali andjeo, ali on nije nikad bio andjeo jer andjeli nemaju slobodnu volju da biraju izmedu pokornosti i nepokornosti Bogu da bi padali, dok demoni imaju slobodnu volju kao i ljudi, pa ima mogucnost da padne u nepokornost Bogu.
Kada je Bog htio da stvori covjeka Adama, da bude glavni na zemlji, kao glavno zivo bice koje ce upravljati na zemlji, u tom poboznom demonu i pokornom Bogu proradila je huja, kako to da covjek ima pravo pored mene a ja ovako pokoran, i jos on od blata stvoren a ja od vatre.
Bog stvara Adama i naredjuje svim andjelima da se pokore Adamu , da mu padnu nicice na zemlju iz poslusnosti prema Bogu, jer je takvo Bozije naredjenje.
Svi andjeli su pali nicice na zemlju iz postovanja prema novom stvorenju Bozijem, taj dobri demon Iblis/Lucifer koji je bio u rangu andjela nije htio da padne nicice pred Adamom, novom Bozijem stvorenju, jer proradila je arogantnost u njemu i huja, i ljubomora, jer se smatrao bolji od covjeka, i nece da se pokori Bozijem naredjenju, od tada on postaje Satana, jer Satana je svako onaj demon i covjek koji rade zlo i nogovaraju na zlo...tako da i osoba moze postati satana samim tim nepokornoscu Bogu i nagovaranjem drugih ljudi da rade zlo, netrebaju tu nikakvi rogovi i repovi ovo ono da bi neko postao satana, satana moze biti i u kostimu i kravati, lijepog ocaravajuceg izgleda.
Satanina mrznja prema covjeku potice od Adama jer je se na njemu okliznuo i zasluzio Boziju kaznu, zbog Adama ce vjecno da trpi kaznu u Paklu, i zbog toga je mrznja satane prema covjeku megalomanska.
iz oholosti i ljubomore, jer iz oholosti nije htio da se pokori Bogu jer je ljubomoran bio da novo stvorenje Adama dobije prednost nad njim koji je bio u rangu andjela po pokornosti Bogu....ali sa Adamom je isplivala njegova prava narav, onakav kakav je on zaista.....i zato i zasluzuje vjecnu kaznu u Paklu.